Stamboom Koudijs » Marinus de Jong (1908-1944)

Persoonlijke gegevens Marinus de Jong 


Gezin van Marinus de Jong

Hij is getrouwd met Treesje Braun.

Zij zijn getrouwd op 19 juni 1934 te Haarlem, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Henk de Jong  1941-2008
  2. (Niet openbaar)


Notities over Marinus de Jong

Roepnaam Rien.

Marinus de Jong

Treesje Braun, de vrouw van Marinus de Jong, heeft lange tijd in de veronderstelling geleefd, dat haar man na zijn arrestatie naar Duitsland was getransporteerd. Daarom stond zij na afloop van de oorlog in 1945 regelmatig bij de terugkeer van gevangenen op het station van haar woonplaats Haarlem, in de hoop hem weer te zullen ontmoeten. 
Zekerheid over zijn lot kwam kort na 18 maart 1946. Toen was op de radio een oproep over vier doden die in Vught waren gevonden. Er bleek toen iemand te zijn die op de avond van 16 september 1944 in het licht van koplampen een executie had gezien, waarbij vier mannen werden doodgeschoten. Bij dat viertal was ook Marinus de Jong. Een zwager van hem heeft zijn identiteit vastgesteld.
Marinus de Jong was een zoon van Marinus en Rika Geertruida van Dijk. De Jong junior trouwde op 19 juni 1934 met de op 18 januari 1906 in Amsterdam geboren Treesje Braun. Zij woonden op het adres Atjehstraat 97 in Haarlem en kregen drie kinderen, Roel, Henk en Theo. In Haarlem was De Jong afdelingschef van de distributiedienst. Hij was een bekende figuur in de Anti-Revolutionaire Partij en de gereformeerde kerk.
Halverwege de oorlog moest De Jong onderduiken vanwege zijn betrokkenheid bij  hulp aan onderduikers. Onder de naam Martin Jacob Dijkshoorn verschool hij zich op de boerderij van de familie Versluis. Zijn schuilnaam was gekozen om dezelfde initialen te kunnen gebruiken (MDJ). In de Alblasserwaard hielp hij met het verkrijgen van distributiebonnen en bovendien hervatte hij daar zijn hulp aan onderduikers. Tevens was De Jong betrokken bij de verspreiding van het illegale blad Trouw. Op zogenaamde politieke avonden en theevisites droeg hij de denkbeelden van de Anti-Revolutionaire Partij uit.
Op 19 augustus 1944 reisde De Jong met zijn vrouw van Amsterdam, waar hij haar in het geheim ontmoet had, naar Utrecht. Daar scheidden hun wegen en ook hun levens, want Treesje Braun heeft haar man nooit weer gezien. De Jong reisde verder naar Den Bosch. Tijdens een persoonsbewijscontrole werd hij aangehouden en overgebracht naar het huis van bewaring in Den Bosch. Hij is waarschijnlijk het slachtoffer van verraad. Van Den Bosch is hij op de avond van 16 september 1944 overgebracht naar het concentratiekamp Vught. Samen met Martinus Boeren, Gerardus Johannes Petrus Bouwman en Gerardus Josephus du Bois werd hij nog diezelfde dag gefusilleerd.
Deze feiten zijn bekend geworden via correspondentie met een zekere heer Wink, een celgenoot van De Jong in het Bossche huis van bewaring.
Postuum is aan De Jong op 21 januari 1982 het Verzetsherdenkingskruis toegekend.
Op zaterdag 13 april 1946, 's middags om twee uur, werd zijn stoffelijk overschot herbegraven op de algemene begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem. Op de sokkel van zijn steen lieten zijn vrienden de volgende opdracht plaatsen: Niemand heeft meerdere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden. In februari 1967 volgde overbrenging naar het ereveld in Loenen, vak E, nr. 335.


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marinus de Jong?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marinus de Jong

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Marinus de Jong

Dirk de Jong
1814-1879
Margje Knor
1832-1920

Marinus de Jong
1908-1944

1934

Treesje Braun
1906-1997

Henk de Jong
1941-2008

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 12 maart 1908 lag tussen 0.6 °C en 2,9 °C en was gemiddeld 1,8 °C. Er was 0.6 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het ??. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
      • 1 februari » Koning Karel I van Portugal en de kroonprins Lodewijk Filips, hertog van Braganza worden in Lissabon vermoord door republikeinen.
      • 7 februari » Op de rijksmarinewerf wordt de kiel gelegd van het pantserschip De Zeven Provinciën.
      • 8 maart » In New York staken de naaisters voor de achturige werkdag en voor het vrouwenkiesrecht.
      • 12 juli » Noorwegen en Zweden spelen beide de allereerste officiële interland uit hun geschiedenis. Het onderlinge vriendschappelijke duel in Göteborg eindigt in een 11-3 overwinning voor Zweden.
      • 20 juli » De Amerikaanse zwemmer Charles Daniels scherpt bij de Olympische Spelen in Londen het wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.05,6. Het oude (en eerste) record op het koningsnummer stond sinds 3 december 1905 op naam van de Hongaar Zoltán Halmay.
      • 25 juli » Oprichting van de Duitse roei-, tennis- en hockeyclub Rüsselsheimer RK uit Rüsselsheim am Main.
    • De temperatuur op 19 juni 1934 lag tussen 14,8 °C en 23,0 °C en was gemiddeld 18,4 °C. Er was 0.3 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 5,3 uur zonneschijn (32%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1934: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,3 miljoen inwoners.
      • 1 april » Bonnie en Clyde vermoorden twee jonge highway patrol-agenten nabij Grapevine (Texas).
      • 7 april » Een door een aardverschuiving veroorzaakte tsunami in het Tafjord, Noorwegen, kost aan 40 mensen het leven.
      • 20 april » De bijna zesjarige Shirley Temple debuteert in de film Stand Up and Cheer.
      • 15 september » De Nederlandse wielrenners Sam Hoevens, Klaas van Nek jr. en Flip Reijnders komen bij Schoorldam om het leven nadat hun auto in botsing komt met een stoomtram.
      • 19 september » Bruno Hauptmann wordt gearresteerd voor de moord op de zoon van Charles Lindbergh.
      • 22 oktober » De beruchte bankrover Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd wordt neergeschoten door FBI-agenten in East Liverpool.
    • De temperatuur op 16 september 1944 lag tussen 7,9 °C en 19,8 °C en was gemiddeld 14,3 °C. Er was 0.9 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 9,7 uur zonneschijn (77%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 22 januari » De geallieerden beginnen Operatie Shingle met een aanval op de plaats Anzio in Italië.
      • 18 mei » Poolse troepen veroveren het klooster van Monte Cassino.
      • 12 augustus » Van het Italiaanse dorpje Sant'Anna worden vrijwel alle burgers, in totaal 560, door de 16e Panzergrenadierdivisie van de Duitse SS, vermoord.
      • 13 september » Terwijl Amerikaanse bommenwerpers het concentratiekamp Auschwitz in Polen bombarderen, vertrekt de laatste trein uit Kamp Westerbork.
      • 17 september » Britse grondtroepen steken bij Lommel de grens over en paratroepen landen bij Eindhoven, Son, Nijmegen en Arnhem, als onderdeel van Operatie Market Garden.
      • 14 oktober » Bij het bombardement van Zutphen komen meer dan 100 burgers om en vallen honderden gewonden.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Jong

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Jong.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Jong.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Jong (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Koudijs is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    A.E. Koudijs, "Stamboom Koudijs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-koudijs-van-beusekom/I2766.php : benaderd 26 mei 2024), "Marinus de Jong (1908-1944)".