Stamboom Konjer » Klaas Gerrits (1725-1770)

Persoonlijke gegevens Klaas Gerrits 


Gezin van Klaas Gerrits

Hij is getrouwd met Jentijn Gerrits.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 21 oktober 1753 te Blijdenstein.

Roofoverval aan de Knijpe 1730.

Hoort men in onze dagen haast dagelijks van overvallen op banken en postkantoren, en houdt de ene ontvoering na de andere ons bezig, ook in vroegere eeuwen ging het er altijd niet zo braaf toe. Ook toen speelden kleinere en grotere criminaliteit hoogtij. In de eerste helft van de 18e eeuw werd de landschap Drenthe, en zo ook de omgeving door rovend ge­boefte overspoeld, dat zelfs voor moord niet terug deinsde. Hierin kunnen we de reden vinden dat in Ruinerwold aan de hoofdweg vroeger haast geen huizen stonden, zodat het overgro­te deel van de huizen aan het boerpad, of verder in landerijen aantreffen. In de tijd van oorlogshandelingen vonden er door rondtrekkende soldaten dikwijls strooptochten plaats. Zo kunnen we ergens lezen dat indetectiveachtige oorlog de troe­pen van prins Maurits vanaf de pas van Rouveen over Hesselin­gen, Meppel, Oosterboer, Blijdenstein en verder over Ruiner­wold naar Groningen trokken. Dat zijn soldaten hier onderweg de koeien in de wei doodstaken omaan vlees te komen.Zo trokken er in het begin van de 18e eeuw vooral tijdens jaarmarkten misdadigers rond, waarvoor men op zijn hoede moest zijn. Deze lieden zwierven over de markten en hielden scherp in de gaten wie vee of andere waar verkocht endaarvoor geld ontving. Wijlen J.Poortman beschrijft in een van zijn boeken, ook over zo'n roofoverval, gepleegd in 1730.
Dit niet veilig zijn ondervond ook Hendrik Wildeboer, die aan de vaart bij De Knijpe woonde, naast het oude tolhuis op de grens van Oosterboer en De Schiphorst. Deze had op de Meppe­lermarkt zaken gedaan en het was opgevallen dat hij daarvoor geld ontvangen had. Bij het naar huis gaan was hij die avond gevolgd door vier mannen: t.w Bartus Groothuis, Albert AlbertsWillem Jacobs en Fransiscus Lampien.Groothuis was een van de beruchtste boeven in die tijd, die telkens de dans wist te ontspringen en daardoor steeds bruta­ler werd. Hij maakte zich dikwijls schuldig aan aanrandingen en berovingen, waarbij hij en zijn makkers veel gruweldaden bedreven. Deze Groothuis had onderdak gevonden bij Mette aan de Zomerdijk. Zij was een beruchte heleres, koppelaarster en aanbrenger, waar hij ook de drie eerder genoemde kameraden aantrof. Met hen had hij de markt in Meppel afgestruind en hadden ze Wildeboer geschaduwd. Ze waren aan de weet gekomen waar die woonde. Ze besloten om hem in zijn woning lichter te maken. Fransiscus was gewapend met beitel en mes, Bartus droeg een pistool bij zich. Ze schuimden s'avonds om het huis en verbraken de sluiting van het kelderraam, drongen daar binnen en vonden allereerst een snaphaan, waar Albert mee op wacht werd gezet. Willem Jacobs stond bij het huis op de Schiphors­terdijk op de uitkijk. Veilig was veilig. Binnenshuis werd eerst Wildeboer en toen zijn vrouw aangepakt en wel zo, dat het gejammer naar buiten doordrong. Wildeboer wilde niet zeggen waar hij het geld verborgen had. De beide schildwachten hoorden het gejammer en gingen binnen eens kijken, doch toen ze buiten iemand aan hoorden komen waren ze weer op hun post. Willem Veltcamp die daar passeerde werd aangegrepen, in huis gesleept en gebonden. Vervolgens was een gepasseerde schipper het haasje. De schildwachten bemerk­ten hem en joegen hem met geweld onder het plecht, waar ze hem opsloten. Ondertussen werd er binnenshuis door gewerkt. Wilde­boer en zijn vrouw werden na mishandeld te zijn, aan handen en voeten gebonden. Vervolgens sloegen de boeven hem een arm stuk, bonden hem een touw onder de armen door en hingen hem op aan de balken,stop­ten zijn broek vol met stro en behandelden zijn vrouw op de zelfde manier. Daarna staken ze de kleren in de brand en sloegen het dodelijk beangste kind bond en blauw. Daarna vertrokken ze met de buit naar de botterboer bij Zwol­le.Dit alles gebeurde na een Meppeler Septembermarkt 1730.
Enkele dagen later brak Bartus in bij de burgemeester van Harderwijk, waar hij een kabinet openbrak en diverse goederen roofde. Na verloop van tijd waagden de heren zich weer in Drenthe, omdat ze dachten dat de roofoverval vergeten was. Dat was echter niet het geval. Hun signalement was namelijk door­gegeven en goed bekend. Eerst werd Albert, bijgenaamd de Lazarus, gepakt. Er werd kort recht gedaan. Deze twintigjarige knaap werd veroordeeld om levend geradbraakt te worden, wat onmiddelijk gebeurde. Daarna werd zijn hoofd af geslagen, zijn lichaam op een rad gelegd en zijn hoofd op een pen gezet, tot gruwelijke afschrik voor andere boosdoeners. Dat gebeurde op 16 December 1730. Zijn vriend, de boosdoener Groothuis, waagde zich in 1733 weer in de Landschap. Hij werd ook herkend en gegrepen en op de eerste Mei van dat jaar veroordeeld. Hij had Wildeboer zodanig verbrand dat deze enkele dagen na de overval gestorven is, nu werd Groothuis op de zelfde wijze behandeld.
Zijn kleren werden met stro gevuld, nadat hij voor de ver­krachtingsgevallen al geradbraakt was. Het stro werd in brand gestoken en na roostering nogmaals op het rad geplaatst, waarna hij tenslotte onthoofd werd. Om het vonnis volledig te maken werd zijn hoofd ook op de pen gestoken. De toepassing van het oude "oog om oog, tand om tand" was volledig geweest. Was Wildeboer gestorven, Zijn vrouw bleef invalide, terwijl van het kind niet gerept werd. Zo zien we in de geschiedenis dat er vroegerook verschrikkelijke gruweldaden werden bedre­ven, en dat ten aanzien daarvan men wat minder tolerant was dan nu het geval is. De straffen waren toen niet mals.

Kind(eren):

  1. Gerrit Klaas  1754-< 1763
  2. Lammigje Klaas  1758-1796 
  3. Gerrit Klaas  1763-< 1770


Notities over Klaas Gerrits

Zijn adres was Voor in de boer.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Klaas Gerrits?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Klaas Gerrits

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Klaas Gerrits

Gerrit Adolfs
± 1685-????
Geertien Jans
± 1685-????

Klaas Gerrits
1725-1770

1753

Jentijn Gerrits
± 1725-1777

Gerrit Klaas
1754-< 1763
Gerrit Klaas
1763-< 1770

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 oktober 1753 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
    • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
    • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
    • 5 april » Oprichting van het British Museum.
    • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
  • De temperatuur op 3 april 1770 lag rond de 7,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: regen donker. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1770: Bron: Wikipedia
    • 29 april » James Cook ontdekt Botany Bay, Australië.
    • 16 mei » De 14-jarige Marie Antoinette van Oostenrijk trouwt de 15-jarige Louis-Auguste, de latere koning Lodewijk XVI van Frankrijk.
    • 22 augustus » James Cooks expeditie komt aan op de oostkust van Australië.
    • 22 december » Het IJzerkoekenoproer in Coevorden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Gerrits

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Gerrits.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Gerrits.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Gerrits (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Konjer is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Konjer, "Stamboom Konjer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-konjer/I612.php : benaderd 31 mei 2024), "Klaas Gerrits (1725-1770)".