Stamboom Hobers » Jan Volkerink (1845-1913)

Persoonlijke gegevens Jan Volkerink 


Gezin van Jan Volkerink

Hij is getrouwd met Fennigje Moddejonge.

Zij zijn getrouwd op 20 mei 1875 te Ommen, hij was toen 30 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. Jannes Volkerink  1876-> 1938
  2. Gezina Volkerink  1881-1962
  3. Roelof Volkerink  1883-> 1920


Notities over Jan Volkerink

Junne

Het wordt tijd dat Willem Hobers het ouderlijk huis ('t erve Hobers in Ane) verlaat. Op dinsdag 1mei 1855 is het blijkbaar zover. Willem verlaat ’t Erve Hobers om als dienstknecht te gaan werken in Ambt Ommen. Het zal een emotioneel moment geweest zijn. Als 21-jarige het ouderlijk huis verlaten en een onbekende toekomst tegemoet gaan. Hij zal alleen wat persoonlijke bezittingen meegenomen hebben, zijn zondagse kleren, misschien wat boeren gereedschap.
Drie generaties uit de stamreeks leefden op deze boerderij. Zijn grootvader Jan (de oude) was hier in 1782 komen wonen; zijn vader Jan (de jonge) was hier geboren en gestorven. Zijn moeder Willemina blijft hier met het gezin van Jan Hendrik wonen.

Het moment is blijkbaar daar: deze stap zal hem via Ambt Ommen, Dedemsvaart en Lutten naar Nieuw-Amsterdam brengen, iets wat hij dan nog niet weet. Het bevolkingsregister en het dienstbodenregister (Ambt Ommen 1850-1860) vermelden niet waar en bij wie Willem knecht is geweest. Ommen kent vele buurtschappen. De rivier de Vecht meandert met grote grillige bochten van Hardenberg naar Ommen. Op vrijwel een rechte lijn liggen van oost naar west de buurtschappen Stegeren, Junne en Arriën. Ze zijn echter van elkaar gescheiden door de naar het noorden wijzende bocht van de rivier. In deze bocht ligt het buurtschap Junne. Een van de boerderijen is ’t Erve Volkerink. Er is contact geweest tussen deze boerderij en ’t Erve Hobers in Ane. Willems vijf jaar oudere zus Hendrikje trouwt in 1858 namelijk in op ’t Volkerink. Het is dus mogelijk dat Willem in de twee jaar dat hij in ambt Ommen gewerkt heeft, in dat buurtschap werkte en zo contact legt met de toekomstige bruidegom van zijn zus. Misschien heeft hij zelfs op ’t Volkerink gewerkt.

Wat is de situatie op ’t Volkerink? Op 29 juni 1857 overlijdt boerin Roelofje Veltman. Boer Jannes Volkerink blijft dan met vier kleine kinderen achter: Jan (12 jaar), Hendrik (10 jaar), Aaltje (6 jaar) en Derk Jan (0 jaar). Op 8 mei 1858 hertrouwt de dan 46-jarige Jannes met Hendrikje Hobers. Uit de trouwakte blijkt dat moeder Willemina hierbij aanwezig is. Ze blijkt dan nog ‘landbouwersche te Aane’ te zijn. Uit Willems trouwakte zal later blijken dat ook moeder Willemina in Junne woont. Ik neem aan bij haar dochter op ’t Erve Volkerink.
Het huwelijk van Jannes en Hendrikje Hobers kent wat kinderen betreft geen geluk. Op 5 oktober 1863 wordt een zoon Roelof geboren. Hij overlijdt echter op anderhalfjarige leeftijd, op 17 februari 1865. In datzelfde jaar wordt weer een Roelof geboren. Hij overlijdt al na 14 dagen op 23 december 1865. Drie jaar later wordt dochter Roelofje geboren op ‘den 22 oktober 1868 te vier ure te Junne’.

De foto toont ’t Erve Volkerink in 1915. Van deze boerderij is bekend dat hij omstreeks 1850 'verplaatst’ is naar deze plek. De boeren uit Junne hielpen mee met het dragen van de binten. De foto geeft dus goed weer hoe ’t erve eruit zag toen Hendrikje er woonde. De oude vrouw op de foto is de dan 65-jarige Fennigje Moddejonge, die trouwde met Jan (1845), het voorkind van Hendrikje. Fennigje heeft nog negen jaar bij Hendrikje Hobers in huis gewoond. Hendrikje Hobers overlijdt "27 november 1884 des middags om drie ure in het huis staande in het buurtschap Junne no 20".
Het huidige adres van deze boerderij is Marsweg 1 in Junne. ’t Volkerink heet tegenwoordig ’t Hesselink. In de deel is een vakantieverblijf gecreëerd. Op deze boerderij zal Willem geweest zijn en woonden en overleden zijn zus en moeder.
Ik kan dus niet aantonen waar Willem in deze jaren woonde. Het blijft speculeren. Misschien heeft hij alleen zomers als knecht in een van de buurtschappen gewerkt en kwam hij ’s winters weer naar zijn ouderlijk huis in Ane. Zeker is wel dat hij geen belijdenis in Ommen heeft gedaan.

Hier eindigt deze tak van de stamboom Hobers

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Volkerink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Volkerink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan Volkerink

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Volkerink

Aaltje Roelofs
1773-> 1845

Jan Volkerink
1845-1913

1875
Jannes Volkerink
1876-> 1938
Roelof Volkerink
1883-> 1920

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. BS Ambt Ommen

    Over de familienaam Volkerink


    De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I2792.php : benaderd 8 mei 2024), "Jan Volkerink (1845-1913)".