Stamboom Hobers » Albertus Christiaan van Raalte (1811-1876)

Persoonlijke gegevens Albertus Christiaan van Raalte 

  • Hij is geboren op 17 oktober 1811 in Wanneperveen.
    ANNO 1811
    "Albertus Christiaan / Geboortedag en plaats: 17 October te Wanneperveen /
    Gedoopt wanneer en waar: 3 November te Wanneperveen
    Ouders en Getuigen: Albertus van Raalte Pred: te Wanneperveen en Catrina Christina Harking /
    Getuige de moeder zelve"
  • Hij werd gedoopt op 3 november 1811 in Wanneperveen.Bron 1
  • Vermelding: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Vermelding in het jaar 1836: Nationale Militie.Bron 2
    "uit hoofde van Geestelijke te zijn, finaal is vrijgesteld"
  • Hij is overleden op 27 november 1876 in Holland Michigan, hij was toen 65 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 11 maart 2020.

De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.


Gezin van Albertus Christiaan van Raalte

Hij is getrouwd met Christina Johanna de Moen.

Zij zijn getrouwd op 11 maart 1836 te Leiden, hij was toen 24 jaar oud.


Notities over Albertus Christiaan van Raalte

EENEN VERBODEN GODSDIENSTOEFENING TE ANE

Het najaar van 1836 is erg stormachtig, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Op woensdag 16 november vindt er in Ane een godsdienstoefening van "afgescheidenen" plaats op de boerderij van Albert Eekman, slechts op een paar minuten afstand van 't Erve Hobers. De leiding van deze dienst is in handen van "den berugten A.C. van Raalte." Zo'n huisdienst is sinds 5 juli bij wet verboden en de burgemeeser moet dus ingrijpen. In zijn proces-verbaal aan Den Heere Officier bij de Regtbank te Deventer schrijft hij (met spel- en taalfouten):


Proces-Verbaal
Op heden den zestienden November 1800 zes en dertig des voormiddags om tien Uuren, hebben wij ondergeteekende Burgemeester der Gemeente Gramsbergen ........., op het gerucht dat eene onwettige Godsdienstoeffening stond plaats te hebben in de Buurtschap Aane, ons begeven onder adsistentie van onzen Dienaar van Policie, naar gezegdde Buurtschap en aldaar in het Huis van Albert Eekman, ......... komende op deszelfs deele die daartoe met banken en planken was ingerigt eene groote vergadering van Menschen en alwaar op eene verhevene stelling het woord voerde de bekende A.C. van Raalte .........
Deeze, naar zijn naam vragende, bevestigde Hij mij zulks dat Hij zich noemde van Raalte waarop ik Hem in het bijzonder Sommeerde in naam des Konings ......... zijne rede te staken en dat de vergaderde menigte mogten uit een gaan.
Hier aan wierd egter niet voldaan, nog door den Redenaar, nog door de menigte.
Hierop vervoegdde de eerstondergeteekende zich tot de eerstgenoemde Vader van dit Huisgezin, van de eerste ontving ik geen antwoord, als zijnde in eenen zeer zieken staat, waarop ik Hendrik Eekman gelastte om de vergadering uit een te doen gaan, doch alles bleef zonder gevolg.
Terwijl niet met kracht konde ageeren tot uitééndrijving van deeze vergadering, uit hoofde mij daartoe de sterke arm ontbrak, zo is gemelde Redenaar, niettegenstaande onze herhaalde aanmaning met zijne rede voortgegaan, en heeft na het slot de Persoonen Egbert Kolkman van Diffelen en Gerhardus Schroteboer van Heemse, als Diaconen [diakenen] bevestigd, in weerwil mijner bijzondere protestatie daar tegen.
Vervolgens is de dankzegging gedaan en dien na door de vergadering gezongen het 14e vers van spalm (!) 68, en eindelijk is door de reedenaar den Zegen uitgesproken, en waarna de vergaderde menigte langzaam is gescheiden.
Onder de menigte die uit meer dan 80 Persoonen was zamengesteld heb ik de navolgende Persoonen opgemerkt, als:.........

De burgemeester sluit het proces-verbaal af met een lijst met namen van alle meer dan 80 aanwezige personen. Het valt op dat de aanwezigen uit de wijde omtrek komen:
Hermannus Nijman en deszelfs vrouwe Geertje en deszelfs knegt Asse, alle te Bergentheim;
Gerrit Brokelman, kleermaker te Heemse;
de vrouw van Gerrit Jan Ballast te Collendoorn

enz, enz. Verder valt op dat soms alleen "de vrouw van ……" aanwezig is. Gezinnen worden verscheurd door dit godsdienstige dilemma. De naam Hobers komt op de lijst niet voor.

Wel aanwezig is Albert Tangenberg, linnenwever uit Lutten. Hij zal twee jaar later (1838) vader worden van Grietje. Deze Grietje Tangenberg is de toekomstige vrouw van Willem Hobers. Willem is op dit moment echter nog maar 3 jaar, hij zal van deze gebeurtenis nog geen weet hebben. Uit andere processen-verbaal blijkt dat Albert Tangenberg geregeld de verboden godsdienst oefeningen bijwoont.


Als Van Raalte in het najaar van 1836 deze verboden godsdienstoefening houdt, is hij net 25 jaar geworden. Hij heeft een preekverbod omdat hij weigert de kerkelijke reglementen te erkennen. Hij voegt zich bij de afgescheidenen en wordt als predikant bevestigd in Genemuiden. Een jaar eerder (1835) is in Ommen een "afgescheiden kerk” gesticht door dominee Brummelkamp, de zwager van Van Raalte. Vanuit Genemuiden komt Van Raalte geregeld preken in Ommen en omstreken, zoals nu in Ane. Afgelopen zondag, drie dagen voordat hij hier preekt, zijn er nog relletjes uitgebroken nadat Van Raalte het avondmaal bediend had in het woonhuis van bakker Egbertus ten Toren in Ommen. De plaatselijke burgemeester grijpt niet in. Hier in Ane probeert de burgemeester wel in te grijpen, maar de gelovigen luisteren niet. Het zal niet alleen gelegen hebben aan het feit dat er maar één politieagent meegekomen is. Het kan ook niet anders, hij is de enige agent die Gramsbergen rijk is: de 77-jarige (!) Casparus Weber, die nog steeds niet met pensioen kan, omdat de gemeente daar geen geld voor heeft. Hij moet ook op eigen kosten zijn kledingstukken aanschaffen en zorgen dat hij "dezelve op tijd doet". Veldwachter Casparus en Albert Tangenberg kenden elkaar; ze waren N.B. in 1812 beiden getuige bij het huwelijk van Alberts zwager Warnar Creemer.

Door het bevel van de burgemeester te negeren, nemen de aanwezigen een groot risico. Een afsplitsing van de ene Hervormde Kerk is in de ogen van de overheid niet mogelijk. Er is dan ook een samenscholingsverbod op een bijeenkomst van meer dan 20 personen ingesteld. De boete kan oplopen tot 30 gulden, ook worden soms huzaren verplicht ingekwartierd. In ieder geval nemen de ‘ samenscholers’ een groot risico, met name het gezin van boer Eekman.
Drie dagen later, op 19 november, preekt Van Raalte alweer ergens anders: in Den Ham. Hij wordt tijdens die “kerkdienst” gearresteerd, naar Ommen gebracht en daar opgesloten in de gevangenis. De volgende dag gaat hij onder geleide naar Deventer om veroordeeld te worden. Hij wordt echter meteen in vrijheid gesteld en loopt terug naar Ommen, waar hij zijn werk voortzet.

Het kan niet anders of deze gebeurtenissen zullen uitvoerig besproken zijn in het gezin van Jan Hobers. Ane, een kleine dorpsgemeenschap, waarvan de boerenbevolking al generaties iedere zondag naar de Hervormde Kerk in Hardenberg gaat, wordt nu geconfronteerd met de ‘afscheiding‘: welke positie neem ik met mijn gezin in? Het gezin van Jan Hobers blijft lid van de oude kerk.

Jan Hobers' zoon Willem echter zal, als hij in 1860 met zijn schoonfamilie Tangenberg naar het dan nog niet bestaande Nieuw-Amsterdam trekt, zich 'bekeren' tot de Christelijk Gereformeerde kerk. De kerk waar zijn schoonfamilie lid van werd als volgelingen van Van Raalte. Willem Hobers is dan nauw betrokken bij de stichting van de Christelijk gereformeerde kerk met de bijnaam "kibbelkerkie". Daarover later meer bij Willem Hobers.

Ds. Albertus Christiaan van Raalte
Hij werd geboren op 17 oktober 1811 te Wanneperveen Overijsel, zoon van Albertus van Raalte en Catharina Christina Harking. Op 11 maart 1836 trouwde hij in Leiden met Christina Johanna de Moen, dochter van Benjamin de Moen en Johanna Maria Wilhelmina Menzel. Zij was geboren te Leiden op 30 januari 1815. Op 24 september 1846 verlaat Albertus Christiaan van Raalte met zijn vrouw en 5 kinderen Nederland. Vanuit Rotterdam vertrekt hij met 53 gemeenteleden naar New York City op het passagiersschip de Southerner. Het gezin laat in totaal 11 kinderen na.

Ds. Albertus Christiaan van Raalte stichtte de stad Holland in de staat Michigan. Op 27 november 1876 overlijdt hij in Holland Michigan en zijn vrouw was hem enige jaren reeds voorgegaan op 30 juni 1871 eveneens te Holland Michigan.

Relatie met de familie Hobers
Naast het feit dat hij het religieuze gedachtengoed van de eerste generatie Nieuw-Amsterdamse Hobersen beïnvloed heeft, is er ook een fysieke relatie. Zijn twee schoonzussen Agata Sofia van Voss en Johanna Alijda Lucia van Voss zijn de achterkleindochters van Jannigjen Hobers en "den Hoogwelgeboren Heer Jonker Jan Hendrik van Langen, vaandrig ten dienste van dit land".
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albertus Christiaan van Raalte?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Albertus Christiaan van Raalte


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Doopboek Wanneperveen
  2. Certificaat Nationale Militie

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Raalte


De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I2261.php : benaderd 3 juni 2024), "Albertus Christiaan van Raalte (1811-1876)".