Stamboom Hobers » Roelof van Langen (1751-1823)

Persoonlijke gegevens Roelof van Langen 

  • Hij is geboren in Ane (Gramsbergen).Bron 1
    "den 21 dito J.H. van Langen en Jennigje Hobers, ouders te Ane, haar kint Roelof genaamt"
  • Hij werd gedoopt op 21 maart 1751 in Hardenberg.Bron 1
  • Titel: "Hoogwelgeboren Heer" en "Jonker"
  • Beroepen:
    • "Lid van den Raad dezen Stad" (Hardenberg).
    • in het jaar 1782 "lieu-tenant in zijn doorluchtigste hoogheids regiment Orange Stad en Lande en Orange Drenthe".Bron 2
  • Vermelding: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Woonachtig:
    • van 1751 tot rond 1782: Ane op 't erve Van Langen.Bron 2
    • van rond 1782 tot 1823: Hardenberg "in de Voorstraat 24".Bron 3
  • Hij is overleden op 7 december 1823 in Hardenberg.Bron 4
    "des morgens ten zes uren in het huis staande in de Voorstraat No. 0"

    "oud circa Drie en Zeventig jaren"
  • Een kind van Jan Hendrik van Langen en Jannigjen Hobers
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2021.

Gezin van Roelof van Langen

Hij is getrouwd met Cunera Alberta Mulder.

Toestemming voor het huwelijk is 2 januari 1782 verkregen te Gramsbergen.Bron 2

Ze zijn in de kerk getrouwd op 1 februari 1782 te Gramsbergen.Bron 5

Ondertrouw Gramsbergen:"den 2 jan. de heer Roelof van Langen, lieu-tenant in zijn doorluchtigste hoogheids regiment Orange Stad en Lande en Orange Drenthe, thans te Aane zijn woonplaats hebbende, met juffer Cunera Albarta Mulder, wonende in deze plaats [attest. gegeven den 29 jan. 1782, n. zijn te Gramsb. getrouwd]"

Trouw: "den 1 februarij 1782 zijn hier in den h[eiligen] huwelijken staat bevestigt de hoogwelgeboren heer Roelof van Langen, lieutenant in zijne doorl[ugtige] hoogheids regiment Orange Stad en Lande en Orange Drenthe, wonende te Aane, kerspels Hardenberg, en juffr. Cunera Alberta Mulder van den Hardenberg, nadat sij volgens vertoonde attest. te Vlissingen en Hardenberg, driemaal onverhindert waren geproclameert."

Kind(eren):



Notities over Roelof van Langen

"Een bereid Menschenvel"

Roelofs jeugd in Ane
Roelof van Langen wordt in maart 1751 geboren op 't erve Van Langen in het buurtschap Ane. Als Roelof geboren wordt, is zijn bedje al gespreid: vader Jan Hendrik is "Jonker" en wordt dan ook "Hoogedelgeboren" genoemd. Jan Hendrik is officier in het leger van stadhouder Willem IV: hij is "Vaandrig ten dienste van dit land". Als later de bezittingen van de familie Van Langen beschreven moeten worden, blijkt de familie eigenaar te zijn van verscheidene katersteden en erven (boerderijen) in Ane. Roelofs moeder is ook van Ane afkomstig. Ze is geboren op 't erve Hobers, dat, oostelijk, vlak bij zijn ouderlijk huis ligt. Roelof zal in zijn jeugd geregeld bij zijn opa en oma op 't erve Hobers geweest zijn. Roelof groeit op met zijn zusje Anna Helena Elisabeth, vernoemd naar haar grootmoeder van vaders kant. Roelofs opa's heten beiden Roelof, dus die vernoeming was niet moeilijk. Materiële welvaart is geen garantie voor een gelukkig leven: moeder Jannigjen Hobers overlijdt als ze beiden nog maar kind zijn. Haar overlijdensdatum is (nog) niet bekend, maar in ieder geval voor Roelofs 16-e verjaardag.

Hoofdgeld 1767
De eerste annotatie waaruit blijkt dat moeder Jannigjen Hobers is overleden, is het hoofdgeld. Het "Hoofdgeld" is een belasting die betaald moest worden voor ieder inwonend gezinslid boven een bepaalde leeftijd; in 1767 is dat 17 jaar.

"Register van het getal der Personen den ouderdom van zeventien jaaren bereikt hebbende, welke sig in de respective Bourschappen des Carspels van den Hardenbergh bevinden: door de respective Rottmeesters deses Carpels opgemaakt van dato 16 en 18 Maij 1767; Ane:"


"De Vaanderig J: H: van Langen
Ebbe de meit
Janna de meit"

Moeder Jannigjen Hobers wordt niet meer genoemd. Vaandrig Jan Hendrik van Langen heeft twee meiden, Ebbe en Janna, in dienst. Zijn kinderen, Roelof 16 jaar en Anna Helena Elisabeth van Langen 15 jaar, zullen ongetwijfeld hier ook nog wonen, maar worden niet vermeld omdat ze nog geen 17 jaar zijn.

Overdracht van het het Erve en Goed Hoebertink of Hoeberts te Ane
Als grootvader Roelof Hobers overlijdt, heeft zijn naar hem genoemde kleinzoon Roelof van Langen recht op zijn deel van de erfenis. In het Rechterlijk Archief Schoutambt Hardenberg is de volgende akte te vinden. Deze akte noemt alle erfgenamen bij de verdeling van 't erve Hobers, oa de heer J.H. van Langen, weduwnaar van Jannegien Hobers voor zichzelf en voor zijn zoon Roelof en dochter Anna Helena Elisabeth.

Folio 329, 329 vo Overdracht van het eerste perceel,
"uit het het Erve en Goed Hoebertink of Hoeberts, ter plaatse Hoberts genaamd, gelegen in de Boerschap Ane, onder dit Schoutampt, bestaande in het woonhuijs met sijn grond en wheere, de beide goorens bij ‘t huijs, en een kalverweide mede bij ‘t huijs gelegen genaamd de kleine Hogt, vier stukken zaaijland op den Camp naast malkanderen gelegen te samen ongeveer vier mudden landt, Een stukjen zaaijland het Vennegien genaamd ongeveer groot twee en een half schepel, Een derde part van drie turfveene akkers in de Roode Schanse, benevens een vijfde part van een volle Drift en Plaggenwhaere, exempt van de Plaggewhaere op de Cijftshaere; door Aaltien Hoberts, weduwe van Egb. Melenberg, sijnde in dezen geadsisteerd met haar zoon Alb. Melenberg als Momboir; Voorst Harmen Hoberts; Eva Marrink, wed. van wijlen Jan Hoberts, voor haarselvs en namens haar dogter, geadsisteerd met haar schoonzoon M. Odink als Momboir; de Heer J.H. van Langen, als in huwelijk gehad hebbende Jannegien Hoberts, voor sigselvs en namens zijn zoon en dogter; Annegien Hoberts, wed. van Jan Monnekemeijer, geadsisteerd met haar schoonzoon Hend. Schuldink als Momboir; Jan Hoberts en sijn huisvrouw Jannegien Gerritsen tutore marito; En dan nog ik Verw. Scholtus J. van Riemsdijk selvs in qualiteit als gevolmagtigde van Egbertien Hoberts, wed. van E. van Dijk, luid procuratie voor Burgemeesteren, Schepenen en de Raden van de Stad Zwolle op 28 april 1773 gepasseerd, en als gevolmagtigde van Jacobus Smit en Elsje Bergveld, welke Elsje Bergveld bevorens is getrouwd geweest met Albert Hoberts, voorts van Henricus ter Hagrijs, suppoost van de Weeskamer der Stad Amsterdam, als op den 1 november 1775 door de Ed. Agtb. Heren Weesmeesteren gesteld en geordonneerd tot voogd over Willem Hoberts, soon van Elsje Bergveld, luid procuratie voor Burgemeesteren en Regeerders der Stad Amsterdam op den 22 november 1775 gepasserd en uitgegaan; Alle te Samen kinderen en Erfgenamen van wijlen Roelof Jansen Hoberts en zijn ehevrouw Jannegien Alberts, aan Jan Hoberts en zijn huisvrouw Jannegien Gerritsen te Ane.
Actum Hardenberg, 22 december 1700 vijfenseventigh."

Huwelijk met Cunera Alberta Mulder
"Hoogwelgeboren heer Roelof van Langen, lieutenant in zijne doorl(ugtige) hoogheids regiment Orange Stad en Lande en Orange Drenthe" treedt op 31-jarige leeftijd in het huwelijk. Hij heeft in tegenstelling tot zijn vader geen boerendochter uit Ane uitgezocht. Hij trouwt met de drie jaar jongere Cunera Alberta Mulder. Cunera is in Amsterdam geboren en gedoopt, maar haar familie is uit Hardenberg afkomstig. Hendrik Molkenboer, Cunera's grootvader van moeders kant draagt, net als Roelofs vader ook de titel "Jonker" en was de burgemeester van Hardenberg. Hier trouwen dus twee mensen uit dezelfde stand. Dat deze stand veel rijkdom meebracht, zal later blijken uit de hieronder gepubliceerde boedelbeschrijving. Al acht maanden na de trouwdatum wordt hun eerste kind geboren. De ouders hechten er blijkbaar belang aan de namen van de beide families te noemen: ze noemen hun zoon Hendrik Albert Molckenbour van Langen. Ze krijgen daarna nog twee dochters: Hendrica Christina * 1785 en Christina Aleida Johanna * 1786.

Het is nog niet duidelijk wanneer de familie het kapitale pand aan het begin van de Voorstraat in Hardenberg (afbeelding) betrekt, maar vermoedelijk zijn alle kinderen hier geboren en getogen. Deze familie staat overduidelijk voor "God, Vaderland en Oranje". Zowel vader Jan Hendrik van Langen als zoon Roelof hebben een officiersrang in het leger van de prins: Vaandrig en Luitenant. Schoonzoon Jetso van Voss is Luitenant ter Zee. De kinderen en kleinkinderen van dochter Hendrica Christina en haar man Jetso trouwen vrijwel allemaal met een predikant. Een aantal van deze predikanten zal een grote rol spelen bij de "Afscheiding" en één zal het brengen tot Rector van de Theologische Hogeschool in Kampen. Als je de boedelbeschrijving leest dan zie je dat er "In het kleine voorkamertjen, uitziende met een vengsterraam op de Voorstraat" nog al wat boeken en prenten over de Oranjes zijn; bv " drie prenten voorstellende het vertrek, de lansering en kroning van Willem de Derde" en een prent "voorstellende de begraafnis van den Prins van Oranje". Met recht dus "God, Vaderland en Oranje".

Boedelbeschrijving woonhuis Roelof van Langen
Als Roelofs vrouw Cunera overlijdt, moet i.v.m. de erfenis de complete boedel beschreven worden. Dat levert een geweldig document op dat een prachtig beeld geeft van hoe deze nazaten van Jannigjen Hobers begin 1800 woonden aan de Voorstraat 24 in Hardenberg. Op dinsdag 15 april 1823 's middags om 2 uur komt de familie bijeen om de boedel te laten taxeren. Naast vader Roelof van Langen zijn ook zoon Hendrick Albert Molckenbour van Langen, dochter Hendrica Christina met haar man Jetzo van Voss , "gepensioneerd kapitein lieutenant ter zee, woonende ter Steede Hattem" aanwezig. De nortaris die de akte moet opstellen heeft een taxateur en twee beëdigde getuigen meegenomen. Ruim een week duurt de taxatie en de beschrijving van alle roerende en onroerende goederen.
"In het jaar eenduizend achthonderd drie en twintigh, dingsdag den vijftienden der maand april, des achtermiddaags ten twee uren, ten woonhuize van den heer Roelof van Langen , gepensioneerd eerste lieutenant, nr. 24 in de Voorstraat, noordzijde, ter Steede Hardenbergh, gemeente en kanton van dien naam, arrondissement Deventer, provincie Overijssel...." " ... overgegaan tot het opmaken van eenen staat en inventaris, mitsgaders beschrijving van alle de onroerende en roerende goederen, meubilen tot de huishouding, bedden, linnens, tafel- en serviëtgoederen, boeken, schilderijen, klederen, cieragiën en verder lijfstoebehoor, goud- en zilverwerk, have en vhee, effecten, in- en uitschulden, zo active als passive, behorende tot den gemeenschappelijken en onverdeelden boedel van den heer Roelof van Langen voorschreeven en van wijlen deszelfs echtgenote vrouwe Cunera Alberta Mulder voormeld..."
Dan volgt de zeer gedetailleerde beschrijving van alle bezittingen:

"Dit gedaan zijnde is men voortgegaan tot het opmaken van den staat en inventaris navolgende:"

I. Vaste goederen:

a. "een woonhuis met deszelfs grond en wheere",
waaronder eenen westelijk daarlangs lopenden beslotenen gang, staande en gelegen ter Steede Hardenbergh in de Voorstraat, noordzijde, onder nr. 24, wordende door den heer Roelof van Langen, weduwenaar van wijlen vrouwe Cunera Alberta Mulder en Hendrik Albert Molckenbour van Langen voormeld bewoond, en bestaande behalven eenen gang en kelder, uit zes grootere en kleindere vertrekken, mitsgaders eene groote en kleindere keuken, en hebbende eene zoldering over het geheel,...
(Alle voorwerpen die zich in deze negen woonruimtes bevinden, worden hieronder uitvoerig beschreven)
... met eenen daartoe gehorenden daaraan en noordelijk na de rivier de Vecht agter gelegenen tuin, groot 3 vierkante Nederlandsche roeden, 54 dito ellen, 81 dito palmen, 93 dito duimen en 50 dito streepen (1/24e morgen), voorts de grond en wheere westwaards hetzelve hofjen met het daarop staande varkenshok, zich aldaar agter het Hofjen van Berend Rustenberg en ter breedte van hetzelve noordwaards ter lengte van den voormelden tuin uitstrekkende en dienende ter berging van mest enzovoort.

b. "een schuur of stal",
met grond en wheere, oostwaards dezelve behuizinge (a. hiervoren) meede onder nr. 24 ter gezegde Steede Hardenbergh aan de Voorstraat staande en gelegen; hebbende van voren eene mangelkamer en bergplaats van goederen en van agteren eene stalling en dorschvloer en voorts eene zoldering over het geheel.

c. "een turfschuurtjen",
met grond en wheere, insgelijks ter zelfder steede, noordwaards na de rivier de Vecht, ten oosten van en aan den hiervoren sub a. vermelden tuin, meede onder nr. 24 staande en gelegen.

d. "een mans- en vrouwengestoelte in de kerk ten Hardenbergh",
aan de noordelijke muur tegenover den predikstoel, met eene begraafplaats in dezelve kerk, zich van hetzelve gestoelte westwaards onder de aldaar eigene en verhuurde zitbanken uitstrekkende tot aan den gang onder de beun en zuid- en noordelijk bepaald wordend door den middengang in dezelve kerk en de noordelijke muur derzelve.

e. "een mans- en één vrouwenzitplaats in het zogenaamde Blanckvoorts-gestoelte",
in de voormelde kerk ten Hardenberg, westwaards aan den gang van den zuidelijken ingang en dezelve kerk met de begraafplaats onder hetzelve geheele gestoelte.

f. "een parceel gaarden-land, gezegd den Hogenhof",
liggende in zijne eigene afvreeding ten oosten de Steede Hardenbergh over het kerkhoff aan de Groote of Lange Steege, en hebbende denzelve steege oostwaards, ten zuiden de zogenaamde Laage Braake, ten westen de stadsvicariëngrond en ten noorden de straat, groot 5 vierkante Nederlandsche roeden, 32 dito ellen, 22 dito palmen, 89 dito duimen en 87½ dito streepen (1/26e morgen).

g. "een parceel groen- en gaardenland, genaamd den Laagenhof",
liggende meede in zijne eigene afvreeding ten oosten de Steede Hardenbergh over den hiervoren sub f. vermelden Hogenhof, hebbende ten oosten het zogenaamde Kleine Meentjen, ten zuiden den Kerkengaarden aan het Kerkhoffshekjen en den straat, ten westen de voormelde steede en noorden de rivier de Vecht, groot 63 vierkante Nederlandsche roeden, 86 dito ellen, 74 dito palmen, 78 dito duimen en 50 dito streepen (3/4e morgen).


Er is op die dinsdag 15 april 1823 door alle aanwezigen hard gewerkt "van des achtermiddaags ten twee uuren tot des avonds ten acht uuren, en alzo gedurende zes achtereenvolgende uuren van denzelfden dag" om het hierboven gepubliceerde gedeelte van de akte op te stellen. De volgende dag, woensdag 16 april "des achtermiddaags ten twee uuren" zijn alle familieleden, notaris Antoni van Riemsdijk en de beëdigde ambtenaren weer bijeen om verder te gaan met de inventarisatie.

Vaste goederen (eerste vervolg):


h. "een parceel gaardenland",
liggende in deszelfs eigene afvreeding onder de Steede Hardenbergh, ten oosten aan den pastorië-tuin en ten noorden het zogenaamde Middenpad, agter het woonhuis van Gerrit Creemer ter zelfder steede, groot 4 vierkante Nederlandsche roeden, 43 dito ellen, 52 dito palmen, 41 dito duimen en 56¼ dito streepen (5/96e morgen)

i. "een parceel dito",
liggende in deszelfs eigene bepaling onder de Steede Hardenbergh aan en ten westen het zogenaamde Meentjes-steegjen, hebbende een gemeen voetpad ten zuiden, ten westen een gaarden van Arend Sierink ter zelfder Steede en ten noorden het zogenaamde Kleine Meentjen voormeld, groot 1 vierkante Nederlandsche roede, 77 dito ellen, 40 dito palmen, 96 dito duimen en 62½ dito streepen (1/48e morgen).

j. "een parceel dito",
meede in deszelfs eigene bepaling onder de meergemelde Steede Hardenbergh liggende aan den zogenaamden Achtersten Heidenkamp, hebbende aldaar ten oosten het land van wijlen Herm Veenebrugge, ten zuiden eenen publieken weg, ten westen het land van Anna Geertruid Bruins, weduwe Jasper van Munster en ten noorden eene gaarden van de Gereformeerde Diaconie van Hardenbergh, groot 3 vierkante Nederlandsche roeden, 54 dito ellen, 81 dito palmen, 93 dito duimen 25 dito streepen (1/24e morgen).

k. "een parceel dito, genaamd den Doornboschgaarden",
liggende insgelijks onder dezelve Steede Hardenbergh, in zijne eigene bepaling aan den zogenaamden Hogen-Esch, hebbende de zogenaamde Doornboschtemaate aldaar ten oosten en ten noorden, ten zuiden een gaarden van Berend Oeverman en ten westen den voorzeiden Hogen-Esch, groot 6 vierkante Nederlandsche roeden, 20 dito ellen, 93 dito palmen, 48 dito duimen en 18 ¾ dito streepen (7/96e morgen).

l. "een parceel zaaij-, gaarden- en groenland, genaamd de Voorste Kempekorste",
liggende in deszelfs eigene bepaling onder de meergemelde Steede Hardenbergh aan de zogenaamde Lange Steege, hebbende de zogenaamde Achterste Kempekorste ten oosten, de zogenaamde Lange Steege voormeld ten zuiden en ten westen eenen gaarden van Hendrik ten Brinke, in alles groot 1 Nederlandsche bunder, 42 dito vierkante roeden, 92 dito ellen, 77 dito palmen en 30 dito duimen (1, 2/3e morgen).

m. "een woonhuis met deszelfs grond en wheere",
staande en gelegen onder nr. 17 op de Brink te Heemse ter gemeente het Schoutambt Hardenbergh, dezes kantons, ten oosten van en aan het woonhuis van Jan Stokhorst aldaar en uitziende over den Toldijk op den zogenaamden Marsch, en bestaande behalven eenen gang, keuken en kelder uit vijf groote en kleindere vertrekken en hebbende eene zoldering over het geheel, behorende voorts tot dit woonhuis een daaragter en aangelegen tuintjen, groot 2 vierkante Nederlandsche roeden, 66 dito ellen, 11 dito palmen en 93 3/4e dito streepen (3/96e morgen).

n. "twee akkers woeste veengrond op het zogenaamde verdeelde Allemansveen",
in de gemeene markte van Heemse en Collendoorn in de gemeente het Schoutambt Hardenbergh voorzeid, liggende aldaar naast elkanderen en oplopende van het zogenaamde gemeene Nieuwe-Veen na de Lutterscheiding, hebbende de veengrond van Gerrit Jan Lamberink te Heemserveen ten oosten en zijnde tezamen groot 1 Nederlandsche bunder, 41 dito vierkante roeden, 92 dito ellen, 77 dito palmen en 30 dito duimen (1, 2/3e morgen)

o. "drie koeweiden op het zogenaamde Laage Holt",
in de markte van Heemse en Collendoorn voormeld liggende, hebbende de rivier de Vecht ten oosten en ten zuiden, ten westen den voormelden Marsch en ten noorden de zogenaamde Grietemate, de Schothorst, de Meulenkamp en het Eschjen van Holtseinen aldaar, tezamen groot 1 Nederlandsche bunder, 27 dito vierkante roeden, 73 dito ellen, 49 dito duimen en 57 dito streepen (1½ morgen).

p. "de katersteede het Dijkmans te Aane",
in de gemeente Gramsbergen dezes kantons, liggende aan en zuidelijk de publieke weg na Coevorden, en bestaande uit derzelver bouwmanswoning nr. 13 met grond en wheere, uit 35 vierkante Nederlandsche roeden, 48 dito ellen, 19 dito palmen, 32 dito duimen en 50 dito streepen (5/12e morgen) bouw- en gaardenland, uit 63 vierkante Nederlandsche roeden, 86 dito ellen, 74 dito palmen, 78 dito duimen en 50 dito streepen (3/4e morgen) groenland, uit 56 vierkante Nederlandsche roeden, 77 dito ellen, 10 dito palmen en 92 dito duimen (2/3e morgen) boschgrond met akkermaalshout beplant, uit twee akkers woeste meest uitgegravene veengrond in het zogenaamde Anevelder-veen aldaar tusschen Bieleveld en participanten en Melenbergh en participanten aldaar, tezamen groot 1 Nederlandsche bunder, 70 dito vierkante roeden, 31 dito ellen, 32 dito palmen en 76 dito duimen (2 morgens) en 1/8e whaardeel in de markte van Aane en Anevelde.

q. "de katersteede het Schultink, meede te Aane",
voorzeid aan, edoch ten noorden van den voormelden publieken weg na Coevorden liggende, en bestaande uit derzelver twee bouwmanswoningen en schuur nr. 14 en 15, voorts uit 2 Nederlandsche bunders, 48 dito vierkante roeden, 37 dito ellen, 35 dito palmen, 27 dito duimen en 50 dito streepen (2, 11/12e morgen) gaarden- en bouwland, uit 3 Nederlandsche bunders, 63 vierkante dito roeden, 20 dito ellen, 48 dito palmen en 71 dito duimen (2½ morgen) groenland, uit eenig genoegzaam uitgegraven turfveen in de zogenaamde Roode Schans aldaar, groot 2 Nederlandsche bunders, 45 vierkante dito roeden, 46 dito ellen, 99 dito palmen en 14 dito duimen (3 morgens) en hebbende de veenen van Egberink ten westen en oplopende van den zogenaamde Berkte na de Lutterscheid, uit 1/4e whaardeel in de voorzeide markte van Ane en Anevelde en eene begraafplaats op het kerkhoff te Hardenbergh.

r. "de katersteede het Hansjes of Bartholdink, insgelijks te Aane",
voorzeid aan en ten zuiden de zogenaamde Hogt aldaar gelegen, en bestaande uit derzelver bouwmanswoning nr. 23, voorts uit 1 Nederlandsche bunder, 52 dito vierkante roeden, 57 dito ellen, 23 dito palmen, 9 dito duimen 75 dito streepen (1, 19/24e morgen) gaarden-, bouw- en bonkgrond, uit 95 vierkante Nederlandsche roeden, 80 dito ellen, 12 dito palmen, 17 dito duimen en 75 dito streepen (1, 1/8e morgen) groenland, uit 2 veenakkers in het zogenaamde Anevelderveen en uit twee dito in het zogenaamde Bruineveld aan den Grashoek en eindelijk uit 1/8e whaardeel in de markte van Ane en Anevelde; behorende tot deze katersteede meede eene begraafplaats op het kerkhoff te Hardenbergh en is dezelve bezwaard met eenen jaarlijkschen thijns of uitgang ad veertien cents te betalen op Sint Victor, den tienden der maand october van ieder jaar

s. "het erve Wolbink, almeede te Aane",
meergemeld ten noorden van en aan den publieken weg na Coevorden gelegen en bestaande uit deszelfs behuizinge nr. 31, uit 6 Nederlandsche bunders, 53 vierkante Nederlandsche roeden, 51 dito ellen, 81 dito palmen en 47 dito duimen (6½ morgen) bouwland en gecultiveerde veengrond, uit 10 Nederlandsche bunders, 21 dito vierkante roeden, 87 dito ellen, 96 dito palmen en 56 dito duimen (12 morgens) woeste veengrond, uit 4 Nederlandsche bunders, 25 dito vierkante roeden, 78 dito ellen, 31 dito palmen en 90 dito duimen (5 morgens) groen- en hooijland, uit eene volle whaare in de meergemelde markte van Ane en Anevelde, uit 2 veenakkers in het Anevelderveen en 2 dito in het Bruineveld voorschreeven en uit eenig uitgegraven turfveen in den Roode Schans voormeld; nog behoord tot dit erve eene begraafplaats op het kerkhoff te Hardenbergh en ligt het hiervoren vermelde gecultiveerde en ongecultiveerde veen van dit erve op het zogenaamde Anerveen in vier akkers, hebbende de veenen van Eekman ten westen


t. "twee turfveenakkers in het meergemelde Bruineveld",
in de markte van Ane en Anevelde voorschreeven, tusschen die van het erve Brink te Lutten en van Lamberts te Aane, en twee dito aldaar in het zogenaamde Anevelderveen, tusschen Melenbergh en participanten en die van het erve Wolbink voormeld; zijnde alle deze akkers herkomstig van het erve Meijerink te Anevelde

u. "twee uitgegravene dito in het voormelde Anevelderveen",
aldaar, herkomstig van de erven van Sijtzama, liggende tusschen die van de erven Jasper Zweers te Hardenbergh en van Willink en consorten te Aane

v. "de zogenaamde Elsteren-kamp of Toeslag te Aane",
meergemeld, bestaande uit 1 bunder, 70 vierkante Nederlandsche roeden, 31 dito ellen, 32 dito palmen en 76 dito duimen (2 morgens) zaaijland en uit 42 vierkante Nederlandsche roeden, 57 dito ellen, 83 dito palmen en 19 dito duimen (½ morgen) boschgrond; deeze kamp is bezwaard met een jaarlijksche thijns of uitgang ad twee en een halve cents, en behoord hiertoe 3/8e van een vol whaardeel in de markte van Aane en Anevelde, almeede de halfscheid van het turfveen in de meergemelde Roode Schans aldaar, afkomstig uit het erve van Aans of Waterink te Aane

w. "een parceel groen- en akkermaalsgrond genaamd de Bollenhuur",
liggende te Aane meergemeld, ten westen van en aan den voorzeiden Elsterenkamp of Toeslag, tezamen groot 63 vierkante Nederlandsche roeden, 86 dito ellen, 74 dito palmen, 78 dito duimen en 50 dito streepen (3/4e morgen)


Uit deze 23 kavels blijkt dat de familie Van Langen zeer vermogend is en dat het meeste bezit in Ane ligt. Ane waar moeder Jannigjen Hobers geboren is op 't erve Hobers, opgroeit en trouwt met de eveneens in Ane woonachtige vaandrig jonker Jan Hendrik van Langen. Dit echtpaar heeft dus hoogst waarschijnlijk ook al deze bezittingen gehad. De pacht van alleen al de drie katersteden en 't erve Wolbink in dat buurtschap moet een behoorlijke bron van inkomsten geweest zijn.
De notaris heeft vandaag nog wat tijd over om, na de vaste goederen, een begin te maken met de beschrijving en taxatie van alle in het woonhuis aanwezige roerende goederen. Hij begint in de grote voorkamer:

II. Roerende goederen

a. "In de groote voorkamer, uitziende met twee vengsterramen op den Voorstraat:"
   1. een groen geverfde vuurenhouten neerslagtafel met een bruine rand, begroot op f. 3,-
   2. een langwerpig vierkant tafeltjen met een bruine gewreeven rand, en zijnde met groen wasdoek overtrokken,
             begroot op f. 2,50
   3. een bruin eikenhouten spiegeltafeltjen, begroot op f. 0,75
   4. een met been ingelegdmedaillekastjen, begroot op f. 1,-
   5. een bruin gewreeven stommekracht, begroot op 0,25
   6. een oude spiegel met een vergulde lijst, begroot op f. 1,50

Als de notaris de getaxeerde waarde van de spiegel genoteerd heeft, slaat het "staend horologie in een eikenhoutene gebruineerde opgelegde kas" acht keer. Even later luidt ook de torenklok acht keer. De klok van de kerk, die je uit het raam kijkend, links ziet staan; de kerk waar de familie kerkt en waar ze haar eigen zitplaatsen heeft en waar moeder Cunera nog geen maand geleden in het familiegraf begraven is. Het is tijd de bijeenkomst op te breken. Van alle meubels, gebruiksvoorwerpen in huis zijn er nog maar zes genoteerd.
Morgen is er weer een dag; ze zullen wat vroeger beginnen: "donderdag den zeventienden der maand april des jaars eenduizend achthonderd drie en twintigh, des morgens ten acht uuren, ten woonhuize van den heer Roelof ......." De notaris gaat gewoon weer verder in de grote voorkamer en noteert o.a. "vijf stuks familie-pourtraitten in olieverf".
Wat zou het mooi zijn als deze portretten anno nu (2009) nog opgespoord zouden kunnen worden.

Roerende goederen (eerste vervolg):


a " In de groote voorkamer, uitziende met twee vengsterramen op de Voorstraat:"

   7. een ouderwets ledikant van eiken en vurenhout, met een blaauw gebloemd gedrukt linnen
        behangzel, in alles begroot op f. 10,-
   8. een schilderij in olieverf onder anderen het visschen met den zegen voorstellende, in een zwarte en vergulden lijst,
        begroot op f. 1,75
   9. eenen dito met eene voorstelling uit de gewijde geschiedenis betrekkelijk de geboorte van den Zaligmaker, in een
                  zwarte lijst, begroot op f. 0,80
10. vijf stuks familie-pourtraitten, mede in olieverf met een zwarte rand, tezamen begroot op f. 1,-
11. een paar bruine leuningstoelen, tezamen begroot op f. 1,50
12. een paar oude gewone dito, tezamen begroot op f. 0,50
13. een half douzijn stoelkussens met groene zijden overtrokken, tezamen begroot op f. 3,-
14. zeven blaauwbonte porceleinen kommen, tezamen begroot op f. 1,50
15. zestien dito bekertjes en andere kaststelzeltjes, tezamen begroot op f. 0,60
16. een paar pellen glasgordijnen met franjes, tezamen begroot op f. 2,-
17. een paar kleine garene dito, tezamen begroot op f. 0,25
18. een bruin gewreeven eikenhouten kabinet, begroot op f. 20,- en waarin het navolgende, als:

Dan volgt de uitvoerige beschrijving van alles wat zich in het 'kabinet' bevindt. Het is een zeer uitgebreide verzameling (tafel)linnen, waarvan veel stukken voorzien zijn van geborduurde merktekens. Zo weten we nu dat C.A.M. (de overleden Cunera Alberta Mulder) o.a. zeven keer een half dozijn vrouwenhemden bezat.

a.      een en een half douzijn tafelserviëten gemerkt gemerkt A.G. en F.V., met een dito ongemerkt                 tafellaken, tezamen begroot op f. 20,-
b.      een en een half douzijn tafelserviëtten, gemerkt W.M.II., met een tafellaken, gemerkt C.H.M.,                   tezamen begroot op f. 15,-
c..      drie en twintigh tafelserviëtten met twee tafellakens, ongemerkt, tezamen begroot op f. 33,-
d.      een en een half douzijn tafelserviëtten met een tafellaken, gemerkt M.V.H., tezamen begroot op            f. 20,-
e.      een en een half douzijn tafelserviëtten met een tafellaken, gemerkt C.K. 1712, tezamen begroot             op f. 18,-
f..       vijftien tafelserviëtten gemerkt W.B. 16, met een ongemerkt tafellaken, tezamen begroot op f. 13,-
g.       een douzijn tafelserviëtten en een tafellaken, gemerkt F.V., tezamen begroot op f. 11,50
h.       een tafellaken, gemerkt K.V. 1660, begroot op f. 2,50
i..       een dito gemerkt H.D., begroot op f. 2,25
j..       een dito, gemerkt M.G., begroot op f. 2,60
k.       twee ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 5,-
l         vijf dito, meede ongemerkt, tezamen begroot op f. 12,50
m.       vier gemeene pellene dito, tezamen begroot op f. 6,-
n.       een dito, gemerkt F.V., begroot op f. 1,50
o.       een half douzijn tafelserviëtten met een tafellaken, gemerkt B.L., tezamen begroot op f. 6,-
p.       drie pellene handdoeken, gemerkt H.V., tezamen begroot op f. 2,25
q.       twee bedlakens, gemerkt H.M.B.K., tezamen begroot op f. 7,-
r..       een dito, gemerkt H.S., begroot op f. 3,50
s.       twee dito met kant, gemerkt S.D.H. en F.K., tezamen begroot op f. 7,50
t...      twee dito, gemerkt H.V., tezamen begroot op f. 6,-
u.       drie ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 10,-
v.       twee dito, gemerkt B. en E.V., tezamen begroot op f. 5,50
w.      zes dito, gemerkt H.G.8., tezamen begroot op f. 12,-
x.       zes dito, gemerkt L.M., tezamen begroot op f. 9,75
y.       vijf dito, gemerkt L.M.G., tezamen begroot op f. 7,50
z.       vier ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 5,50


Als er meer kavels in het kabinet blijken liggen dan het alfabet letters heeft, verdubbelt de notaris de letters:


     aa.   drie gemeene dito, tezamen begroot op f. 3,75
     *       twee kleine dito, gemerkt L.M.4., tezamen begroot op f. 2,-
     *       drie kleine ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 3,25
     *       vier grove dito, gemerkt L.M.5 en 3., tezamen begroot op f. 2,40
     *       zeven ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 3,75
     *       zeven kussenslopen met kant, gemerkt H.V., tezamen begroot op f. 12,25
     *       twee dito, gemerkt V., tezamen begroot op f. 3,40
     *       twee dito, gemerkt E.K., tezamen begroot meede op f. 3,40
     *       dertien ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 16,50
     *       een gemeende dito, gemerkt C.H.M.4., begroot op f. 0,75
     *       zestien ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 12,50
     *       vier dito, gemerkt L.M.4., tezamen begroot op f. 3,-
     *       tien oude dito, tezamen begroot op f. 4,-
     *       twaalf kleindere dito, tezamen begroot op f. 3,60
     *       negen grove dito, tezamen begroot op f. 4,50
     *       vijf peuluwensloopen, tezamen begroot op f. 3,-
     *       een half douzijn vrouwenhebden, gemerkt C.A.M.6, tezamen begroot op f. 12,-
     *       drie dito, gemerkt C.A.M.6., tezamen begroot op f. 3,75
     *       drie dito, gemerkt C.A.M.8., insgelijks tezamen begroot op f. 3,75
     *       een dito, gemerkt C.A.M.12, begroot op f. 1,20
     *       een dito, gemerkt C.A.M.8., insgelijks begroot op f. 1,20
     *       zes dito, gemerkt A.C.L.M.6., tezamen begroot op f. 6,-
     *       twee ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 1,50
     *       acht feitels, gemerkt C.A.M.8., tezamen begroot op f. 4,-
     *       twee dito, gemerkt C.A.M.L., tezamen begroot op f. 0,75
     zz.     vier ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 4,80


Er liggen nog meer meer kavels, dus dan maar driedubbel:

   aaa.    vier oude dito, tezamen begroot op f. 1,-
     *       een half douzijn witte linnen zakdoeken, gemerkt C.A.M.6., met een kroon erboven, tezamen
               begroot op f. 4,80
     *       een ongemerkte dito, begroot op f. 0,80
     *       negen oude dito, tezamen begroot op f. 2,25
     *       zes keteldoeksche doeken, gemerkt C.A.M.L.6., tezamen begroot op f. 2,-
     *       acht geheel oude dito, tezamen begroot op f. 1,20
     *       een patist catoenen dito, begroot op f. 0,20
     *       een dito met roode ruiten, begroot op f. 0,25
     *       een dito met een werkjen, begroot op f. 0,75
     *       een neteldoeksche dito met een geborduurd randjen, begroot op f. 0,60
     *       twee dito met ruiten, gemerkt C.M., tezamen begroot op f. 1,50
     *       een zwart zijden dito met een veloursche strook, begroot op f. 2,50
     *       een zwarte catoenen dito, begroot op f. 1,-
     *       een gecouleurde dito met streepen, begroot op f. 0,75
     *       een zijden dito met een band, begroot op f. 1,50
     *       zeven cervetmutzen met kant, tezamen begroot op f. 5,25
     *       drie dito met een msal kantjen, tezamen begroot op f. 1,50
     *       vijf dito met garenstrooken, tezamen begroot op f. 2,-
     *       vier versletene dito, tezamen begroot op f. 0,40
     *       vijf rouwcervetten, tezamen begroot op f. 2,25
     *       een paar oude zwarte zijdene ondermutzen, tezamen begroot op f. 0,10
     *       tien witte marseillene dito, tezamen begroot op f. 0,50
     *       een half douzijn witte linnen hairbanden, tezamen begroot op f. 0,10
     *       een douzijn witte linnene nagtmutzen, tezamen begroot op f. 1,80
     *       vier witte dinetten nagtkappen, tezamen begroot op f. 0,80
   zzz.     vijf marseillene zakken, tezamen begroot op f. 0,75

aaaa.     drie bonte catoene dito, tezamen begroot op f. 0,45
     *       een oude witte linnen voorschoot, begroot op f. 0,30
     *       een ouderwetsche blaauwzijdene gebloemde japon, begroot op f. 5,50
     *       een oude zwarte zijden effene dito, begroot op f. 3,50
     *       een groengestreepte katoenen japon, begroot op f. 3,-
     *       een groen en blaauw gestreepte dito, begroot op f. 2,50
     *       een blaauwe gebloemde dito, insgelijks begroot op f. 2,50
     *       een kruisgevouwen dito, begroot op f. 1,75
     *       een roode zijden gestikte rok, begroot op f. 3,50
     *       een geele dito, begroot op f. 2,50
     *       een roode zijden gebloemde dito, meede begroot op f. 2,50
     *       een ligtblaauwe gebloemde dito, insgelijks begroot op f. 2,50
     *       een donker dito, begroot op f. 2,25
     *       twee zwarte calminkene dito, tezamen begroot op f. 4,-
     *       vier witte marseillene dito, tezamen begroot op f. 3,-
     *       een witbonte catoene dito, begroot op f. 2,-
     *       een dito met een rood bloemptjen, begroot op f. 0,75
     *       een witte dito met rood benaaid, insgelijks begroot op f. 0,75
     *       een wit bonte gestreepte dito, begroot op f. 0,50
     *       een paarse dito met geele streepen, begroot op f. 1,-
     *       een witte dito, begroot op f. 1,50
     *       een paar witte baaijene dito, tezamen begroot op f. 4,80
     *       een paar blaauw gestreepte wollen rokken, tezamen begroot op f. 3,-
     *       een paarschbont catoenen jak, begroot op f. 1,50
     *       een oud koningsrouwen dito, begroot op f. 0,75
zzzz.     een dito, begroot op f. 0,50

aaaaa.   een wit bont dito, begroot op f. 0,40
     *       een paar dito met geele streepen, begroot op f. 1,25
     *       een wit catoenen dito, begroot op f. 1,-
     *       twee roodgeruite catoenen voorschooten, tezamen begroot op f. 1,75
     *       een paarschbonte dito, begroot op f. 0,60
     *       een zwarte dito, begroot op f. 0,80
     *       een vriesch-bonte dito, begroot op f. 0,50
     *       een paarschbonte catoenen schoudermantel, begroot op f. 0,90
     *       een koningsrouwen dito, begroot op f. 0,80
     *       een zwarte zijdene dito, begroot op f. 1,75
     *       twee blaauwgestreepte wollene vrouwenbroeken, tezamen begroot op f. 1,75
     *       drie marseillene dito, tezamen begroot op f. 1,80
     *       een paar oude dito, tezamen begroot op f. 0,60
     *       drie marseillene borstrokken, tezamen begroot op f. 2,25
     *       een witte baaijene dito, begroot op f. 0,75
     *       zeven paren witte catoenen koussen, tezamen begroot op f. 2,80
     *       vier paren linnengaren dito, tezamen begroot op f. 1,-
     *       vier paren witte wollene dito, tezamen begroot op f. 1,60
     *       twee paren zwarte dito, tezamen begroot op f. 0,75
     *       twee paren blaauwgrijze dito, tezamen begroot op f. 1,25


"Men heeft ....... van des morgens acht uren tot des achtermiddaags twee uuren en alzo opnieuw gedurende zes achtereenvolgende uren van denzelfden dag, besteed tot de prisatie en inventarisatie." [......] Men heeft dus vrijwel de hele donderdag nodig gehad om alleen al de inhoud van het kabinet te taxeren en te beschrijven en nog is volledige inhoud niet getaxeerd. Als de familie en de notaris de volgende dag weer bijeenkomen, gaat men weer verder met dit kabinet: " vrijdag den achttienden der maand april des jaars eenduizend achthonderd drie en twintigh, des achtermiddaags ten een uuren, ten woonhuize van den heer Roelof van Langen ....... [......]

Roerende goederen (tweede vervolg):

a "In de groote voorkamer, uitziende met twee vengsterramen op den Voorstraat:"
     *       een paar zwarte stoffen schoenen, begroot op f. 1,-
     *       een paar rood lederen muilen, begroot op f. 0,50
     *       een spaanen doosjen met naaigaren, in alles begroot op f. 0,15
     *       een zwartzijden vrouwenhoed, begroot op f. 1,20
     *       een oud kerkboek, begroot op f. 0,75
zzzzz.   twee avondmaals-boekjes, beide met zilveren kreppen, tezamen begroot op f. 1,25

aaaaaa. een klein oud psalm-boekjen met een zilveren krepjen, begroot op f. 0,25
     *       een paarld’amouren snuifdoosjen met een zilveren rand, in alles begroot op f. 1,75
     *       een zilveren dito, wegende vier Nederlandsche looden en vijf wigtjes, van ons onbekende keur,
              begroot op f. 3,37½
     *       een zilveren vingerhoed, wegende zeven Nederlandsche wigtjes, zonder eenige meer kenbare
             keur, begroot op f. 0,52½
     *       een dito rijgpennetjen, wegende drie Nederlandsche wigtjes, meede zonder eenige meer
              kenbare keur, begroot op f. 0,22½
     *       een paar dito oortjes, zonder keur, doch gemerkt met de letter R, wegende twee Nederlandsche
              wigtjes, begroot op f. 0,15
     *       een groote en een kleinder cachet in zilver, het eerste met de wapens van Van Langen en
              Mulder en het laatste met dat van Greven
, zonder ons bekende keur, doch wegende twee
              Nederlandsche looden en een wigtjen, tezamen begroot op f. 1,57½
     *       een dubbelde zilveren beugel, zonder haak of tas, Zwolsche keur, wegende negentien looden
              en een wigtjen Nederlandsch, begroot op f. 14,32½
     *       een dito knipbeugeltjen van ons onbekende keur, wegende twee Nederlandsche looden en vijf                  wigtjes, begroot op f. 1,87½
     *       een paar dito ragou-lepels, Amsterdamsche keur en wegende twee Nederlandsche oncen en                     twee looden, begroot op f. 19,25
     *       een douzijn zilveren lepels, Zwolsche keur, wegende zeven Nederlandsche oncen en twee                        wigtjes, begroot op f. 52,65
     *       een douzijn ditofourchetten, meede Zwolsche keur, weegende zes Nederlandsche oncen,
              begroot op f. 45,-
     *       vijf dito lepels, insgelijks Zwolsche keur en getekend met de letters L.B., wegende twee                                Nederlandsche oncen en een lood, begroot op f. 15,75
     *       vier dito fourchetten
[soort vork], almeede Zwolsche keuren, geteekend met een dubbeld
              familiewapen, waarbij dat van Greven, weegende twee Nederlandsche oncen, twee looden en
              twee wigtjes, begroot op f. 16,65
     *       drie dito theelepeltjes van ons onbekende keur, wegende drie Nederlandsche looden, begroot
              op f. 2,25
     *       een zilveren peperbos, zonder ons bekende keur, doch wegende een Nederlandsche once, vijf
             looden en vijf wigtjes, begroot op f. 13,51
     *       een dito olie- en azijnmenage, meede zonder ons bekende keur, doch van dezelfde als de
              peperbos hiervoren, en wegende vier oncen en twee wigtjes Nederlandsch, begroot op f. 35,17½
     *       een dito schenkblaad, ovaal en met een verheven rand, Zwolsche keur, wegende vijf oncen,
             een lood en negen wigtjes, begroot op f. 43,92½
     *       een dito, wegende vijf Nederlandsche oncen en vier wigtjes, zijnde van denzelfden keur en
             begroot op f. 37,80
     *       een effen gouden ring, zonder eenige merkbare keur, wegende twee wigtjes, begroot op f. 2,25
     *       een kleerborstel met een zilveren geslagen rand, getekend met de letters H.K., begroot op
              f. 3,-
     *       een kleindere dito met dito, voerende het wapen van Greven, begroot op f. 2,25
     *       een kleindere dito voerende hetzelfde wapen en evenals de voorgaande tevens getekend
              met de ; letters M.G. en Zwolsche keur, begroot op f. 0,80
     *       een douzijn tafelmessen met zwarte hegten met zilver gemonteerd, tezamen begroot op f. 3,60
     *       twee voorsnijmessen, meede met zilver gemonteerd, tezamen begroot op f. 0,80
zzzzzz. twee dito vorken, tezamen begroot op f. 0,60

aaaaaaa. een bloedsteen met zilver gemonteerd, begroot op f. 2,60


Nu is de complete inhoud van het kabinet in de grote voorkamer beschreven. We hebben nu een goed beeld van de bezittingen van de overleden Cunera. De kleding in het kabinet behoorden overduidelijk haar toe. De notaris is met de taxateur tot nu toe de hele dag met dit kabinet bezig geweest en dan staat er nóg een kabinet in deze kamer, waarvan ook de inhoud beschreven moet worden. Hier liggen klaarblijkelijk de eigendommen van de heer des huizes Roelof van Langen:


19. een ouderwets gewreeven opgelegd kabinet, begroot op f. 25,- en waarin het navolgende, als:

   a.       vier paren garen onder-glasgordijnen, tezamen begroot op f. 1,20
   b.       een paar geborduurde dito, begroot op f. 0,50
   c.       zeven paaren oude catoenene dito, tezamen begroot op f. 0,40
   d.       negentien oude tafelserviëtten, tezamen begroot op f. 5,50
   e.       veertien dito met twee tafellakens, als de vorigen ongemerkt, in alles begroot op f. 13,40
   f..       een paar ongemerkte tafellakens, begroot op f. 5,-
   g.       vif silefiër dito, tezamen begroot op f. 4,-
   h.       elf gemeene pellene handdoeken; tezamen begroot op f. 3,30
   i..       zeven oude dito, tezamen begroot op f. 1,10
   j..       een half douzijn mansbovenhembden, gemerkt R.v.L.6., tezamen begroot op f. 9,-
   k.       vijf dito, gemerkt E.M.6., tezamen begroot op f. 6,25
   l..       een dito, gemerkt M., begroot op f. 1,-
   m       een dito, ongemerkt, insgelijks begroot op f. 1,-
   n.       agt halve dito, tezamen begroot op f. 4,-
   o.       een douzijn manshembden, gemerkt R.v.L.6., tezamen begroot op    f. 13,20
   p.       vijf dito, gemerkt R.v.L.5, begroot op f. 4,50
   q.       vier ongemerkte dito, tezamen begroot op f. 3,20
   r.       negen paren linnen voormouwen, tezamen begroot op f. 0,90
   s.       vijf witte katoenen slaapmutzen, tezamen begroot op f. 2,-
   t..       vier witte marseillene mansborstrokken, tezamen begroot op f. 2,25
   u.       een paar dito onderbroeken, tezamen begroot op f. 1,50
   v.       drie witte linnen zakdoeken, gemerkt R.v.L.6., tezamen begroot op f. 1,35
   w.       drie witte catoenene halsdoeken en een dito das, tezamen begroot op f. 1,20
   x.       twee zwart lakensche mansrokken, tezamen begroot op f. 15,-
   y.       twee dito vesjes, tezamen begroot op f. 2,50
   z.       een dito broek, begroot op f. 3,-

  aa.       een dito (gebreide), begroot op f. 1,-

     *       een oude blaauwe lakensche rok, begroot op f. 3,25
     *       een lakensche ligtgrijze pantalon, begroot op f. 2,35
     *       een paar roodgecouleurde groen gestreepte catoenene vesjes, tezamen begroot op                               f. 1,30
     *       een paar donkerbruin gestreepte dito, begroot op f. 1,50
     *       twee oude witte picqueëne dito, tezamen begroot op f. 1,-
     *       een paar geele katoenene doeken, tezamen begroot op f. 1,-
     *       vijf blaauwbonte dito zakdoeken, tezamen begroot op f. 1,50
     *       een paar oude zwarte manchestersche broeken, tezamen begroot op f. 1,50
     *       drie paren witte linnen slopkousen, tezamen begroot op f. 0,30
     *       drie paren zwarte wollene kousen, tezamen begroot op f. 2,25
     *       drie paren zwartbonte dito, tezamen begroot op f. 1,50
     *       een paar witte wollene onderkoussen, begroot op f. 0,75
     *       een blaauwe calminkene mansborstrok, begroot op f. 1,-
     *       een ligtgrijze lakensche jas, begroot op f. 2,50
     *       een donkerblaauw lakens buisjen, begroot op f. 2,-
     *       een paar blaauwe wollene slaapmutzen, begroot op f. 0,50
     *       een paar paarschbonte catoenene halsdoeken, tezamen begroot op f. 0,60
     *       een zwart lakensche rouwmantel met drie kreppene laufers, tezamen begroot op f. 4,50
     *       een paar vierkante manshoeden, tezamen begroot op f. 1,-
     *       een ronde dito, begroot op f. 1,25
     *       een paar oude laarzen, begroot op f. 1,20
     *       drie paren oude schoenen, tezamen begroot op f. 1,80
     *       een paar oude muilen, begroot op f. 0,20
     *       een paar zilveren schoengespen à la Henri Quatre met stalen beugels en tongen, in alles
             begroot op f. 6,-
  zz.       een paar dito broekgespen met dito, begroot op f. 1,20


Deze inventarisatie, taxatie en weging van het zilverwerk heeft geduurd " van des achtermiddaags een uuren tot des avonds zeven uuren". De maandag daarop gaat het weer verder: "Vijfde vacatie, maandag den een en twintigsten der maand april des jaars eenduizend achthonderd drie en twintigh, des achtermiddaags ten twee uuren, ten woonhuize van den heer Roelof van Langen, gepensioneerd lieutenant, nr. 24 in de Voorstraat, noordzijde, ter Steede Hardenbergh,

Roerende goederen (derde vervolg)


a "In de groote voorkamer, uitziende met twee vengsterraamen op de Voorstraat:"


aaa.       een gouden zak-horologie met een dubbelde gouden kast en een koperen groengoud
              verlakte
dito, voorts een koperen staalen ketting, hangende aan een zilveren stift, waaraan
              tevens een versleeten gouden dito stift is afhangende; dit horologie heeft eene gewoone
              porceleinen wijzerplaat en is op deszelfs uurwerk getekend Wm. BRAMER ZWOLL, den tweede
              of buitenste der goudene kasten is gedreeven werk en voerdt de familiewapens van Greven en
              Moclkenbour
; en is het een ander begroot op eene summa van f. 100,-
     *       een dito met een dubbelde effenen gouden kast, dito wijzerplaat en eene koperen ketting
             dit horologie is op de plaat getekend BRAMER/AMSTERDAM, gelijk ook op het uurwerkt met
             toevoeging van de voornaam PAULUS, en voorts in alles begroot op f. 90,-
     *       negen nieuwe Nederlandsche ellen, zes dito palmen, drie duimen en twee dito streepen
             (veertien oude Amsterdamsche ellen) ongebleekt linnen
, tezamen begroot op f. 10,50
     *       zes nieuwe Nederlandsche, acht dito palmen en acht dito duimen (tien oude Amsterdamsche
             ellen)
grof dito, begroot op f. 7,50
     *       twee en vijftigh stukken vlassen gaaren, tezamen begroot op f. 6,50
     *       tien halve stukjes grof dito, tezamen begroot op f. 0,60
     *       een paar catoenen glasgordijnen met franjes, in alles begroot op f. 5,-
     *       een kerkboek, begroot op f. 0,50
     *       een gezangboek, begroot op f. 0,25
     *       een robbenvellen tabaksdoos met een zilveren charnier, in alles begroot op f. 1,25
     *       een rietstok met een yvoiren knop, begroot f. 0,75
     *       een dito zonder knop, begroot op f. 0,50

20.         een blaauw gestreept buwen onderbed met een donkerblaauw geruit overtreksel, een dito                peuluwe en vier dito kussens, tezamen begroot op f. 50,-
21.        een ligtrood bonte katoenene beddeeken, begroot op f. 4,50
22.        een paar gestreepte witte wollene dito, tezamen begroot op f. 7,-


b. "In den gang des huizes:"


1.       een blikken groengeverfde gedeeltelijk vergulde hanglamptaarn met zijn toebehoor, in
          alles begroot op f. 1,50


c. "In het kleine voorkamertjen, uitziende met een vengsterraam op de Voorstraat:"

  1.       een schilderij in olieverf, voorstellende het inwendige van een tempelgebouw
             met een zwarte ditolijst, begroot op f. 2,25
  2.       twee kleindere dito voorstellende drinkgelagen, tezamen begroot op f. 2,-
  3.       twee dito, zijnde jagtstukken, waarvan het eene zeer beschadigd, tezamen begroot op
             f. 8,-
  4.       een dito op koper, met een voorstelling uit de gewijde geschiedenis rakende Loth en
            zijne dochters
, begroot op f. 2,20
  5.       een pourtraitjen in olieverf op koper met een houten lijstjen, begroot op f. 0,60
  6.       een paar groote dito op doek, tezamen begroot op f. 0,40
  7.       een paar kleine tekeningen in zwarte lijstjes, tezamen begroot op f. 0,20
  8.       een paar dito plaatjes in lijstjes, mede begroot op f. 0,20
  9.       een geborduurd stukjen agter lijst en glas, in alles begroot op f. 0,30
10.       een staend horologie in een eikenhoutene gebruineerde opgelegde kast, met eene
            dito verzilverde uurwijzers-plaat, getekend PAULUS BRAMER te Amsterdam,
            begroot op f. 25,-
11.       een groote spiegel met een bruin geverfde gedeeltelijk vergulde lijst, begroot op f. 9,-
12.       een groote vierkante uittrektafel met een maghonijhouten rand en pooten, met groen dito                waschdoek overtrokken, begroot op f. 8,-
13.       een bruin eikenhouten spiegelkastjen, begroot op f. 1,20
14.       een defect muzieklessenaartjen, begroot op f. 0,10
15.       een maghonijhouten theestoof met een geelkoperen bak, tezamen begroot op f. 2,50
16.       een geelkoperen schenkketel en dito comvoir, tezamen begroot op f. 2,-
17.       een defect vogelorgeltjen, begroot op f. 0,50
18.       een wit verlakt, met een landschap beschilderd, ovaalrond teeblad, begroot op f. 1,50
19.       een maghonijhouten dito met koper beslag, begroot op f. 1,75
20.       een blaauwbont Saxisch theeservies, bestaande uit een koffij- en twee melkkannen,
            twee theepotten, en suikerpot en een theebos, een spoelkom, een half douzijn
            theegoed en drie onderbakjes
, in alles begroot op f. 2,50
21.       een bruin verlakte inktkoker in de vorm van een boek, met deszelfs inkt- en

             zandkoker; in alles begroot op f. 0,50
22.       eenige defecte schaakbeelden of –stukken, begroot op f. 0,40
23.       een oude fiool met een paar gebrokene strijkstokken, tezamen begroot op f. 0,60
24.       een lederene geldriem met koperen sluiting, begroot op f. 0,60
25.       een defecte papierene verrekijker, begroot op f. 0,10
26.       een doosjen met oud muntgewigt en schaaltjes, in alles begroot op f. 0,50
27.       een dito zonder schaaltjes, begroot op f. 0,30
28.       een eikenhouten pruikendoos, begroot op f. 0,25
29.       een dito kisjen, begroot op f. 0,50
30.       een bruin gewreevene beddestok, begroot op f. 0,30
31.       een blaauwgestreept buwen onderbed met een donkerblaauw vriesch geruit
            overtreksel
, een dito peuluwe en vier kussens, tezamen begroot op f. 45,-
32.       een roodbonte catoenene beddeken, begroot op f. 5,-
33.       een paar witte wollene roodgestreepte beddekens, tezamen begroot op f. 8,-
34.       een paar groene zaaijene beddegordijnen en dito valletjes, met groen passement 
            omzet, in alles begroot op f. 4,-
35.       een wit catoenen glasgordijn met franjes, begroot op f. 2,-
36.       een groote bijbel in folio, met Latijnsche letter, ten jaare zestienhonderd drie en
            zestigh te Leijden gedrukt bij de weduwe en erfgenamen Johannes Elsevier
, begroot
            op f. 5,-
37.       een oude dito ordinaire druk te Amsterdam bij Paulus Arends van Ravestein ten jaare
            zestienhonderd twee en zestigh, begroot op f. 3,50
38.       een oudere dito van denzelfde druk ten jaare zestien honderd vier en vijftigh, begroot op
            f. 3,-
39.       Ramage’s groote Waereld tafereel in folio met platen, te Amsterdam bij Lindenberg,
           anno eenduizend zevenhonderd een en twintigh, begroot op f. 1,50
40.       een oude foliant in schaapslederen band (zonder titulblad) met platen over de
            natuurlijke historie der dieren
, begroot op f. 1,25
41.       Schoutens reis na de Oostindiën, in kwarto met een bruine lederene band, begroot op
            f. 0,50
42.       een oude beschrijving van zeventien Nederlandsche Provinciën, in groot octavo, papieren
            band, begroot op f. 0,30
43.       Levensbeschrijving van Don Quichot de la Manche, met platen, in kwarto, begroot op
            f. 1,20
44.       De Philosoph, vier deelen, in groot octavo, in papieren band, begroot op f. 1,-
45.       twee en vijftigh predikatiën van Dominus van der Hage over de Cahtechismus,
             papieren band in kwarto, begroot op f. 0,50
46.       een nieuw testament, Fransch en Hollandsch, in klein octavo, begroot op f. 0,20
47.       De Honigbeij, zes deeltjes in duodecimo, papieren banden, tezamen begroot op f. 0,30
48.       Groenewegen over den Cathecismus, in quarto, papieren band, insgelijks begroot op f. 0,30
49.       De Nieuwe Nederlandsche Hovenier, papieren band, in octavo, begroot op f. 0,35
50.       een Hoogduitsche bijbel van Luther, in klein folio, begroot op f. 0,50
51.       drie deelen van het Leven van Willem den Eersten, in octavo, papieren banden, begroot
            almeede op f. 0,50
52.       een partij oude boeken, van geene waarde dan tot scheurpapier, tezamen daartoe
            begroot op f. 5,-
53.       acht onderscheidene landkaarten, tezamen begroot op f. 0,80
54.       tien dito, tezamen begroot op f. 1,-
55.       zeven dito, tezamen begroot op f. 0,70
56.       een waereldkaart, begroot op f. 0,10
57.       een plattegrondtekening van het Beleg van Rijssel, begroot op f. 0,05
58.       een plattegrondtekening van de Bataille bij Hochstett, insgelijks begroot op f. 0,05
59.       een dito van de Baaij van Gibralter, almeede begroot op f. 0,05
60.       drie prenten voorstellende het vertrek, de lansering en kroning van Willem de Derde,
            begroot op f. 0,10
61.       een dito, voorstellende de begraafnis van den Prins van Oranje, insgelijks begroot op
            f. 0,10
62.       een pakjen met gedrukte en getekende oude prenten, tezamen begroot op f. 0,60
63.       een rolletjen met dito, begroot op f. 0,10
64.       vijf oude prenten, tezamen begroot op f. 0,15
65.       een artillerietekening, begroot op f. 0,10
66.       een geslachttafel van eenige prinsen van Oranje, begroot op f. 0,10
67.       een gedeelte van een bereid menschenvel, begroot op f. 0,30
68.       een half douzijn groene trijpen stoelkussens, tezamen begroot op f. 4,50


d. "In de binnenkamer, agter de voormelde groote voorkamer, rechts den gang, uitziende met een
     glasraam op het dak der schuur of stal:"


  1.       een wit eikenhouten kabinet, begroot op f. 8,-
  2.       een bruin witwerkers-kastjen, begroot op f. 0,50
  3.       een bruine oude eikenhoutene latafel, begroot op f. 0,75
  4.       een groengeverfde neerslagtafel, begroot op f. 1,50
  5.       een oud vurenhouten stelligjen, begroot op f. 0,40
  6.       twee vurenhouten kastjes, tezamen begroot op f. 0,75
  7.       een blaauwgeverfd vurenhouten tafeltjen, begroot op f. 0,40
  8.       agt oude bruine stoelen met hooge leunings, tezamen begroot op f. 1,20
  9.       een oude spiegel met een zwarte lijst, begroot op f. 1,-
10.       vier stuks oude prenten met zwarte lijsten, tezamen begroot op f. 0,15

11.       een oud vurenhouten ledikant, met een groen saaijen behangzel, in alles begroot op
            f. 4,- ;en waarin en op:

a.       een blaauwgestreept buwen onderbed, een dito peuluwe en vier kussens,
           tezamen begroot op f. 55,-
b.       een paar oude roodbonte catoenene beddekens, tezamen begroot op f. 4,50
c.       een oude gestreepte wollene dito, begroot op f. 2,-


12.       een klein vurenhouten pavilloen met een bont katoenen behangzel in alles begroot op
            f. 3,-

    a.       een klein blaauwgestreept buwen bedjen met een rood geruit overtreksel en
               vier dito kleine kussens
, in alles begroot op f. 12,-
    b.       een roodbonte catoenene deken, begroot op f. 1,50
    c.       een groen wollene dito, begroot op f. 0,75


13.       een oud dambord met eenige schijven, tezamen begroot op f. 0,20
14.       een oude ragebol, begroot op f. 0,25
15.       een dito vleeschgaffel, begroot op f. 0,30
16.       een oude kleerborstel, begroot op f. 0,10
17.       een geelkoperen zonnewijzer, begroot op f. 0,60
18.       een metalen schel met een ijzeren veer, in alles begroot op f. 0,50
19.       een defecte koperen stoof, begroot op f. 0,60
20.       een oud jagtgeweer, begroot op f. 2,-
21.       een paar geknoopte weijtasschen met hunne bandelieren, waarin een kruidhoorn; in
            alles begroot op f. 2,25
22.       een loden tabaksdoos, begroot op f. 0,10
23.       een heggeschaar, begroot op f. 0,75
24.       een snoeij-halvemaan, begroot op f. 0,30


e. " In het middenkamertjen achter het voormelde kleine voorkamertjen, links de gang, uitziende
       met een vengsterraam in den beslotenen gang ten westen het woonhuis:"



 1.       een geheel oud opgelegd eikenhouten kabinet, begroot op f. 2,50
 2.       een eikenhouten comptoir-kastjen, begroot op f. 2,-
 3.       drie oude stoelen, tezamen begroot op f. 0,15
 4.       een oude spiegel met een bruine lijst, begroot op f. 0,40
 5.       een oude schilderijlijst, begroot op f. 0,05
 6.       een blaauwgeverfd vurenhouten opslagtafeltjen, begroot op f. 0,60
 7.       een oud vurenhouten langwerpig vierkant tafeltjen, begroot op f. 0,25
 8.       een klein defect eikenhouten kastjen, begroot op f. 0,25
 9.       een houten raam handetjen, begroot op f. 0,10
10.      een oude gebloemde trijpen reiszak, begroot op f. 0,10


"van des achtermiddaags twee uuren tot des avonds acht uuren, en alzo gedurende zes achtereenvolgende uuren van denzelfden dag, besteed tot de prisatie (het ongemaakte linnen na voorafgegaane meeting) ....Zesde vacatie, van dingsdag den twee en twintigsten der maand april des jaars eenduizend achthonderd drie en twintigh, des achtermiddaags ten twee uuren, ....

Roerende goederen (vierde vervolg):

e. " In het middenkamertjen achter het voormelde kleine voorkamertjen, links de gang, uitziende

       met een vengsterraam in den beslotenen gang ten westen het woonhuis:"



11.       een paar oude groene zaaijene bedgordijnen met een dito val, in alles begroot op f. 2,25
12.       een blaauw gestreept buwen onderbed, een peuluwe en een kussen, tezamen begroot
               op f. 25,-
13.       een paar oude roodbonte catoenene beddekens, tezamen begroot op f. 2,50
14.       een witte wollene roodgestreepte dito, begroot op f. 1,25


f. " In het zogenaamde Tanteskamertjen, achter het voormelde middenkamertjen, meede links den gang en         insgelijks met een vengsterraam uitziende in den beslotenen gang ten westen het woonhuis:

   1.       een oude eikenhouten kast, begroot op f. 3,-
   2.       een bruingeverfde latafel (witmakers-werk), begroot op f. 2,-
   3.       een groengeverfde neerslagtafel, insgelijks begroot op f. 2,-
   4.       een half douzijn oude bruine stoelen, tezamen begroot op f. 1,50
   5.       een half douzijn rood trijpene paardeharene stoelzittingen, tezamen begroot op
              f. 1,20
   6.       een oud pareiken doosjen, begroot op f. 0,10
   7.       een oude spiegel met ene bruine lijst, begroot op f. 1,-
   8.       een half douzijn prentjes in zwarte lijsten, tezamen begroot op f. 0,50
   9.       een ovaal wit verlakt schenkblaadjen, begroot op f. 0,40
 10.       een rond zwart dito, begroot op f. 0,20
 11.       een langwerpig vierkant dito, insgelijks begroot op f. 0,20
 12.       een paar bruingeverfde blikken tromeetjes, tezamen begroot op f. 0,60
 13.       een eeuwigdurende almanak in een zwarte lijst, begroot op f. 0,20
 14.       een groengeverfde vierkante lamptaarn met zijn toebehoren, in alles begroot op f. 1,-
 15.       een paar oude blikken theebossen, tezamen begroot op f. 0,25
 16.       een blaauwbonte pot (aardewerk), begroot op f. 0,10
 17.       een bruin eikenhouten gaarenkromtjen, begroot op f. 0,40
 18.       een paar groengeverfde houten raamkadetjes, insgelijks tezamen begroot op f. 0,40
 19.       een zwarte Engelsch aardene theepot, dito spoelkom, melkkan en zuikerpot, tezamen
             begroot op f. 1,20
 20.       elf paaren paarschbont porceleinen theegoed, een spoelkom, melkkan en suikerpot,
              in alles begroot op f. 1,70
 21.       negen paaren rood Saxisch dito, tezamen begroot op f. 0,90
 22.       een blaauwbont porceleinen cannetjen, begroot op f. 0,10
 23.       een oude metalen tafelschel, begroot op f. 0,75
 24.       drie en dertigh stukken vlassen gaaren , tezamen begroot op f. 4,-
 25.       zes en twintig stukken grof dito, tezamen begroot op f. 1,50
 26.       een paar oude geele aardene theepotten en een dito melkkan, tezamen begroot op f. 0,30
 27.       een geelgebloemd zijden bedgordijn met deszelfs val, in alles begroot op f. 1,50
 28.       een rood gestreept buren onderbed met een blaauw ligtgeruit Vriesch overtreksel, met een
              dito peuluwe, tezamen begroot op f. 35,-
 29.       een witte zijden beddeken met geele streepen, begroot op f. 2,50


g. " In de daagsche kamer te eindens den gang, uitziende met twee vengsterramen op den tuin:"

   1.       een eikenhout opgelegd bruingewreeven kastjen met beeld- en snijwerk, begroot op f. 21,-
   2.       een vurenhouten bruin geverfd hoekbuffet, begroot op f. 5,-
   3.       een bruingewreeven eikenhouten bureau, begroot op f. 3,-
   4.       een bruingewreeven ijpenhouten laadetafel, begroot op f. 1,25
   5.       een bruingeverfde vurenhouten tafel, met een groengeverfd langwerpig rond los blad,
             begroot op f. 3,50
   6.       een moderne spiegel met eene vergulden lijst, begroot op f. 25,-
   7.       een kleinder dito, begroot op f. 4,-
   8.       een ijzeren gesleepen Engelsche vuurhaard met deszelfs geelkoperen voorhangblad, bak,
             pook en tang, met geel en roodkoper gemonteerd
, in alles begroot op f. 21,-
   9.       elf gemeene bruine gedraaide stoelen, tezamen begroot op f. 3,30
  10.       een oude tafelstoel, begroot op f. 0,25
  11.       eenVriesche hangklok, getekend KLAAS DE VRIES, 1761, begroot op f. 8,-
  12.       een oude thermometer, begroot op f. 1,-
  13.       een paar schilderijtjes in olieverf (landschapjes met vhee), tezamen begroot op f. 3,-
  14.       een tekening in zwarte lijst en glas, voorstellende een monument van wijlen Prins Frederik
               van Oranje
, begroot op f. 0,30
  15.       een pourtrait van zijne Majesteit den Koning der Nederlanden, in een vergulden lijst en glas,
             begroot op f. 0,30
  16.       acht familiesilhouetten in vergulden lijstjes en glas, tezamen begroot op f. 2,-
  17.       een bruingewreeven notebomen houten theekistjen met drie geelkoperen bosjes, in alles
              begroot op f. 0,75
  18.       een bruingewrreven ypenhouten naaikistjen, begroot op f. 0,50
  19.       een bruingewreeven theepotstoofjen, begroot op f. 0,20
  20.       een blaauw geverfde looden tabaksdoos, begroot op f. 0,60
  21.       een blikken verlakt tabakscomvoir, begroot op f. 0,40
  22.       een paar blaauwbonte porceleinen spoelkommen, tezamen begroot op f. 0,30
  23.       een paar kleindere dito, begroot op f. 0,60
  24.       een grotere dito, begroot op f. 0,50
  25.       een paar bruine porceleinen suikerpotjes met een defect deksel, tezamen meede begroot op
             f. 0,50
  26.       een paar roodbonte porceleinen vlesjes, waarvan het eene gebroken en drie dito witte
              leeuwtjes, dienende voor kaststelzel
, in alles begroot op f. 0,50
  27.       een Chineesch porceleinen bord, rood met goud, begroot op f. 0,30
  28.       vier dito, minder soort, tezamen begroot op f. 1,20
  29.       elf blaauwbonte porceleinen borden, tezamen begroot op f. 2,75
  30.       vier blaauwe dito, tezamen begroot op f. 0,80
  31.       vijf dito soupborden, tezamen begroot op f. 1,-
  32.       acht dito schaaltjes, tezamen begroot op f. 1,60
  33.       drie dito schotels, tezamen begroot op f. 0,90
  34.       zeven dito kleine bakjes, tezamen begroot op f. 0,70
  35.       drie dito diepe schotels, tezamen begroot op f. 0,75
  36.       een roodbont Chineesch scheerbekken, begroot op f. 1,-
  37.       een blaauwbont porceleinen dito, begroot op f. 0,40
  38.       een groen gecouleurde Saxische soupterrine met een dito schotel (gebarsten), begroot op
               f. 0,60
  39.       vijftien witte platte aardene borden, tezamen begroot op f. 1,50
  40.       vijf dito soupborden, tezamen begroot op f. 0,50
  41.       zeven dito groote getakte bakjes, tezamen begroot op f. 1,40
  42.       negen kleindere dito, tezamen begroot op f. 1,35
  43.       vier dito bakjes met gladde randen, tezamen begroot op f. 0,60
  44.       twee kleindere dito, tezamen begroot op f. 0,25
  45.       een paar dito saladebakken, tezamen begroot op f. 0,80
  46.       een paar dito vischplaaten, tezamen begroot op f. 0,60
  47.       drie dito groote schotels, tezamen begroot op f. 1,20
  48.       een dito fruitbakjen, begroot op f. 0,30
  49.       een paar souskommen met deksels, tezamen begroot op f. 0,40
  50.       een paar kleindere dito, zonder deksels, tezamen begroot op f. 0,20
  51.       een paar glanssteenen, tezamen begroot op f. 0,10
  52.       vier glazen lusters, tezamen begroot op f. 0,40
  53.       een witte aardene peperbos, begroot op f. 0,10
  54.       een dito zoutvat, begroot op f. 0,05
  55.       een geslepen glazen bocaal met deksel met bloemwerk, begroot op f. 0,50
  56.       een kleindere dito met het wapen van Zwolle, begroot op f. 0,40
  57.       een paar dito met ons onbekende wapens, tezamen begroot op f. 0,60
  58.       een compôte van geslepen glas met deszelfs deksel, insgelijks begroot op f. 0,60
  59.       een gladde dito met dito, begroot op f. 0,40
  60.       een glazen kan, begroot op f. 0,30
  61.       een kleindere dito met een blaauwe rand, begroot op f. 0,25
  62.       een grootere en twee kleindere caraffen, tezamen begroot op f. 0,75
  63.       een klein glazen stolpjen, begroot op f. 0,10
  64.       vier dito zoutvaatjes (beschadigd), tezamen begroot op f. 0,40
  65.       een mostaardglaasjen, begroot op f. 0,05
  66.       een limoensap-vlesjen, meede begroot op f. 0,05
  67.       een paar geslepene bierglazen, tezamen begroot op f. 0,60
  68.       drie kleindere dito waarin gesneden de wapens van Van Langen en Mulder, tezamen begroot
              op f. 0,30
  69.       een paar grote wijnroemers, tezamen begroot op f. 0,20
  70.       een half douzijn dito met hooge voeten, tezamen begroot op f. 1,80
  71.       twee dito roemers, tezamen begroot op f. 0,15
  72.       een paar glazen zoutvaatjes met een dito oliëvlesjen, tezamen begroot op f. 0,30
  73.       een paar geslepen vlesjes uit een olië- en azijnmenage, begroot op f. 1,-
  74.       een wit aarden mostaardpotjen, begroot op f. 0,05
  75.       een half douzijn blaauwbont porceleinen theegoed met goud tevens, begroot op f. 1,50
  76.       een douzijn klein roodbont dito, begroot op f. 1,80
  77.       een douzijn kleinder dito, begroot op f. 1,50
  78.       een half douzijn kleinder dito, begroot op f. 0,75
  79.       een half douzijn dito, meede begroot op f. 0,75
  80.       een douzijn bruin dito, begroot op f. 1,80
  81.       een half douzijn groot blaauwbont dito, begroot op f. 0,60
  82.       een half douzijn (hoekigt) dito, meede begroot op f. 0,60
  83.       een douzijn klein blaauwbont porcelein, begroot op f. 1,-
  84.       drie blaauw en roodbont geschilderde porceleinen kommetjes, met twee blaauwbonte dito
              groote kopjes
, tezamen begroot op f. 0,75
  85.       twee blaauwbonte dito bekers, tezamen begroot op f. 0,20
  86.       een blaauw en roodgecouleurd porceleinen kommetjen, meede begroot op f. 0,20
  87.       drie blaauwbonte porceleinen theepotten en een dito melkkannetjen (waarvan twee stuks
             gebroken
), tezamen begroot op f. 0,40
  88.       vier roodbonte porceleinen theepotten, tezamen begroot op f. 1,-
  89.       een bruine dito, begroot op f. 0,30
  90.       drie roode aardene theepotjes, tezamen begroot op f. 0,75
  91.       een zwarte serpentijn-stenen dito met zilver beslag, begroot (zijnde gebroken) op f. 1,50
  92.       een half douzijn ligt blaauwbonte porceleinen borden, insgelijks begroot op f. 1,50
  93.       vijf dito donkerer gecouleurde borden, tezamen begroot op f. 1,-
  94.       vier dito acsiëtten, tezamen begroot op f. 1,50
  95.       vijfenveertigh stuks porceleinen speksteenen en andersoortige kannetjes, beeldjes
             enzovoort, tezamen begroot op f. 1,10
  96.       elf differente porceleinen theeschoteltjes, tezamen begroot op f. 0,25
  97.       een vlessen kurk met zilver gemonteerd, begroot op f. 0,30
  98.       twee oude bruine vlessen bakjes, tezamen begroot op f. 0,05
  99.       een paar ronde bruinverlakte schenkblaadjes, tezamen begroot op f. 0,75
100.       een paar ovaalronde dito, begroot op f. 0,40
101.       een langwewerpig vierkant dito, begroot op f. 0,15
102.       een blikken geverfde theestoof met comvoir, begroot op f. 0,60
103.       een dito langwerpig rond- en een dito langwerpig vierkant theeblad, tezamen begroot op
              f. 0,75
104.       een douzijn vaalbruin couleurig porceleinen theegoed met oortjes, begroot op f. 1,80
105.       een half douzijn donkerrood klein dito, met goud tevens, edoch zonder oortjes, begroot op
              f. 0,60
106.       een kleine blaauwbonte porceleinen theepot, twee dito melkkannetjes en een dito
             zuikerpotjen
, tezamen begroot op f. 0,40
107.       vijf dito schoteltjes en drie dito kopjes, mede tezamen begroot op f. 0,40
108.       vijf paaren wit gebloemde dito met eene spoelkom, tezamen begroot op f. 0,80
109.       een witte Engelsch aardene theepot, een dito melkpot, spoelkom en zuikerbakjen, tezamen
              begroot op f. 0,60
110.       een dito spoelkommetjen en zuikerpotjen, bruin van buiten gecouleurd, tezamen begroot op
              f. 0,15
111.       vijf oneffen paaren dagelijksch theegoed, aardewerk en Saxisch porcelein, tezamen begroot
             op f. 0,40
112.       een metalen tafelschel, begroot op f. 1,-
113.       een paar ruig linnene glasgordijnen met franjes, begroot op f. 3,50
114.       een groen gebloemd deur-gordijn, begroot op f. 1,25
115.       drie oude stoelkussens, tezamen begroot op f. 0,75


h. "In de groote keuken, rechts de voormelde daagsche kamer, uitziende met een vengsterraam op
     de plaats agter de schuur of stal:"


1.       een bruin geverfde vuurenhouten glaskast, begroot op f. 4,50 en
          waarin:

a.       vier groote tinnen schotels, tezamen begroot op f. 6,50
b.       een kleindere dito, begroot op f. 1,-
c.       twee dito dito, tezamen begroot op f. 1,75
d.       twee vischplaaten, tezamen begroot op f. 1,-
e.       twee langwerpige assetten, meede tin, tezamen begroot op f. 1,20
f..       vier kleine dito, tezamen meede begroot op f. 1,20



"... van des achtermiddaags twee uuren tot des avonds acht uuren, en alzo gedurende zes achtereenvolgende uuren van denzelfden dag; ....uitgesteld tot en bepaald op morgen, woensdag den drie en twintigsten der maand april des jaars eenduizend achthonderd drie en twintigh, des achtermiddaags ten drie en een half uuren".
Zevende vacatie
En ten voorzeiden daage, woensdag den drie en twintigsten der maand april des jaars eenduizend achthonderd drie en twintigh, des achtermiddaags ten drie en een half uuren, ten woonhuize van den heer Roelof van Langen, gepensioneerd ....



II Roerende goederen (vijfde vervolg)

h. "In de groote keuken, rechts de voormelde daagsche kamer, uitziende met een vengsterraam op
     de plaats agter de schuur of stal:"


 g.       een paar tinnen soupborden, tezamen begroot op f. 0,40
 h.       negen platte dito borden, tezamen begroot op f. 1,80
 i..       twee dito schenkketels, tezamen begroot op f. 2,50
 j..       twee dito bierkannen, insgelijks tezamen begroot op f. 2,50
 k.       een dito tabaksdoos, begroot op f. 0,50
 l..       drie dito comvoirtjes, tezamen begroot op f. 0,75
 m       een dito souskom, begroot op f. 0,25
 n.       een dito papkommetjen, begroot op f. 0,20
 o.       een paar dito kandelaars, begroot op f. 0,80
 p.       een paar dito dito, insgelijks begroot op f. 0,80
 q.       een dito domper met een dito plaatjen, tezamen begroot op f. 0,10
 r.       een dito olie- en azijnmenage, begroot op f. 0,60
 s.       een dito koffijkan, begroot op f. 1,20
 t..       een paar geelkoperen taarte-pannen, waarvan eene met een rood koperen deksel, in
           alles begroot op f. 3,50
 u.       een dito platte pan met een ijzeren steel, begroot op f. 1,20
 v.       een dito koffijkan met drie kranen, begroot op f. 2,-
 w.       twee kleindere dito, beide met een enkele kraan, tezamen begroot op f. 1,25
 x.       een paar geelkoperen blakers met een dito domper, tezamen begroot op f. 0,80
 y.       een paar dito tabakscomvoirtjes, te zamen begroot op f. 0,50
 z.       een paar geelkoperen tafelcomvoiren met ijzeren bakjes, tezamen begroot op f. 1,-

aa.     een dito salade-emmer, begroot op f. 0,60
 *       een paar dito halsbandjes, tezamen begroot op f. 0,20
 *       een dito ringkraag, begroot op f. 0,10
 *       een paar dito snuiterbakjes, tezamen begroot op f. 0,15
 *       een paar dito schaaltjes, begroot alsmede op f. 0,15
 *       een dito rasp, begroot op f. 0,10
 *       een dito glazenspuit, begroot op f. 1,50
 *       een paar geelkoperen ooren van een emmer, begroot op f. 0,10
 *       een paar metalen kandelaars, begroot op f. 1,75
 *       een dito voor waschlicht, begroot op f. 0,80
 *       een dito gebarsten tafelschel
, begroot op f. 0,30
 *       een roodkoperen koffijkan met drie kranen, begroot op f. 1,50
 *       een oude blikken keteltjen, begroot op f. 0,10
 *       een dito nachtlampjen, begroot op f. 0,30
 *       een oude dito koffijpot, begroot op f. 0,10
 *       een dito tregter, begroot op f. 0,15
 *       een dito vormpjen en bakjen, tezamen begroot op f. 0,10
 *       een paar bruingeverfde snuiterbakjes, begroot op f. 0,10
 *       een ijzeren balans, begroot op f. 0,50
 *       een groote en twee kleindere vuurtangen, tezamen begroot op f. 1,50
 *       een paar staalen kaars-snuiters, tezamen begroot op f. 0,80


 2..       een rooden koperen doofpot, begroot op f. 2,50
 3..       een hooge dito ketel, begroot op f. 5,-
 4..       een dito pasteijschotel met een geelkoperen dekzel, tezamen begroot op f. 1,50
 5..       een groot langwerpige dito waschketel, begroot op f. 12,-
 6..       een kleindere ronde dito, begroot op f. 6,-
 7..       een nog kleindere dito, begroot op f. 4,50
 8..       een nog kleindere dito, begroot op f. 3,-
 9..       een kleine dito met een dito deksel, begroot op f. 3,25
10.       een paar dito schenkketels, tezamen begroot op f. 2,50
11.       een klein dito koffijketeltjen, begroot op f. 0,80
12.       een geelkoperen strijkijzer, begroot op f. 0,75
13.       een dito beddepan, begroot op f. 2,25
14.       een klein dito trommeltjen, begroot op f. 0,30
15.       een oude dito staande lamp, begroot op f. 1,-
16.       een dito blakertjen met een dito profijtjen, tezamen begroot op f. 0,40
17.       een paar dito schaalen met een ijzeren balans, tezaamen begroot op f. 1,50
18.       een dito lamptaarn, begroot op f. 0,60
19.       een oude dito theestoof, begroot op f. 0,50-
20.       een paar grotere metalen kandelaars, tezamen begroot op f. 2,25
21.       een blikken bruingeverfde koffijkan met een dito comvoir, in alles begroot op f. 0,80
22.       een dito tregter, begroot op f. 0,10
23.       een dito salade-emmer, begroot op f. 0,15
24.       een dito bakjen, begroot op f. 0,10
25.       een dito lamp, begroot op f. 0,15
26.       een dito stofblik insgelijks begroot op f. 0,15


Op 23 mei gaat de inventarisatie verder:


27.       een oude spiegel met een vergulde lijst , begroot op f. 0,60
28.       een vurenhouten klaptafel , begroot op f. 1,20


Ik moet nog transcriberen alle voorwerpen in de
"kleine keuken", 47 voorwerpen
"kelder" o.a. de suurkool en snijbonenvaten
"op den zoldering" 80 voorwerpen
"in de schuur of stal", erg interessante voorwerpen die het boerenbedrijf betreffen: van dorsvlegels tot hooivorken en veel "Paerdentuig"
Dit vraagt veel tijd. Ik zal geregeld een stukje verder schrijven.

Al met al geeft deze boedelbeschrijving een goed beeld van de welstand van deze Hobers-loot.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Roelof van Langen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Roelof van Langen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Roelof van Langen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek Hardenberg
  2. Trouwboek Hardenberg
  3. Notarieel Archief Hardenberg
  4. BS Stad Hardenberg
  5. Trouwboek Gramsbergen

Over de familienaam Van Langen


De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1684.php : benaderd 22 mei 2024), "Roelof van Langen (1751-1823)".