Stamboom Hobers » Marten Annen (1861-1932)

Persoonlijke gegevens Marten Annen 

  • Hij is geboren op 20 september 1861 in Achterom (Hoogeveen).Bron 1
    Geboren: "des voormiddags te elf uren, streek Achterom wijk C nommer zeven en veertig"
  • Geloof: Christelijk Gereformeerd.Bron 2
  • Woonachtig:
    • in het jaar 1861: Achterom (Hoogeveen).Bron 1
    • in het jaar 1884: Barger Erfscheidenveen.Bron 3
    • in het jaar 1908: Nieuw-Amsterdam op de Heerendijk.
    • in het jaar 1932: Barger Erfscheidenveen.Bron 4
  • Hij is overleden op 16 mei 1932 in Zuidlaren, hij was toen 70 jaar oud.Bron 3
    Overleden: "des voormiddags te acht uren te Dennenoord"

    Marten Annen overlijdt in het psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord.
    Oorzaak: Hersenvliesontsteking
  • Registratie van overlijden op 17 mei 1932.Bron 3
  • Een kind van Berend Annen en Catharina Post
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2015.

Gezin van Marten Annen

Hij is getrouwd met Janna Hobers.

Zij zijn getrouwd op 19 oktober 1888 te Emmen, hij was toen 27 jaar oud.Bron 3

NB. vader bruidegom overleden; moeder bruidegom overleden

Kind(eren):

  1. Willem Annen  1889-1889
  2. Arend Annen  1890-1890
  3. Willem Annen  1891-1965 
  4. Berend Annen  1894-1894
  5. Berend Annen  1895-1898


Notities over Marten Annen

Van Achterom naar het Erfscheidenveen
Marten Annen is geboren in Achterom "achter de kerk" (Hoogeveen). Hij zal zich zijn eigen moeder Catharina Post nauwelijks herinnerd hebben. Als Marten nog geen 5 jaar is, overlijdt zijn moeder in het kraambed. Op 14 juni 1866 is eerst zijn broertje Derk geboren en de dag daarna het tweelingbroertje Catharinus. Dit jongetje krijgt de naam van zijn moeder, omdat zij op dezelfde dag in het kraambed overlijdt. Vader blijft achter met vijf kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Pas vijf jaar later hertrouwt hij. Marten wordt dus mede opgevoed door zijn tweede moeder Vrouwgien Takken. Vader is dan met de kinderen verhuist naar de plek waar Vrouwgien woont: "Stuifzand" (Ruinen). Marten is intussen 9 jaar geworden. Hij zal al snel daarna, net als alle anderen aan het werk moeten. Hij vindt later werk in Dwingelo, waar hij tot zijn 27-e jaar woont. Zowel vader Berend als (stief)moeder Vrouwgien zijn inmiddels overleden.
Hij vertrekt vandaar naar het Barger Erfscheidenveen waar hij zich op 22 september 1888 laat inschrijven. Dat is NB nog geen maand voor zijn huwelijk met Janna Hobers in oktober. Zouden ze elkaar al gekend hebben of was een korte ontmoeting al genoeg om in het huwelijksbootje te stappen?
De 19-jarige Janna is hier in een plaggenhut in het veen geboren als middelste dochter in het gezin van Willem Hobers en Grietje Tangenberg. Het gezin is Christelijk Gereformeerd en vader Willem speelt een 'actieve' rol in het kerkelijk leven van deze kerk. De kerk met de bijnaam 'kibbelkerkie': er werd nog al eens letterlijk gevochten. Willem heeft daar wel eens wacht gelopen.

Huwelijk met Janna Hobers
Marten en Janna trouwen op 19 oktober 1888; acht maanden later wordt hun eerste kind geboren. Het jongetje Willem is vernoemd naar zijn grootvader Willem Hobers. Al na een maand overlijdt dit kind. Na een jaar wordt er weer een jongetje geboren, maar ook Arend overlijdt na 19 dagen. Wat zullen ze blij geweest zijn als het derde zoontje in leven blijft. Willem, opnieuw vernoemd naar opa, is geboren op 12 juni 1891. Het duurt nu een paar jaar voordat Willem broertjes krijgt.
Het eerste jongetje Berend overlijdt al na 3 maanden. Berend is geboren "des namiddags te tien uren, ten huize van comparant-aangever". De aangever is opa Willem Hobers: "Willem Hobers, bij de bevalling tegenwoordig geweest". Moeder Janna Hobers bevalt dus in haar ouderlijk huis. Marten Annen is namelijk "door afwezigheid verhinderd"

Als er weer een Berend geboren wordt lijkt het eerst goed te gaan. Willem moet nog met hem gespeeld hebben, maar in 1898 overlijdt het broertje op 2-jarige leeftijd. Zoon Willem groeit dus op als enig kind in het gezin van Marten en Janna.

De jaren in het veen zullen zwaar geweest zijn. Niet alleen het overlijden van vier van hun kinderen, maar ook het leven in een (ook voor die tijd) kleine en slecht onderhouden keet, maakt het leven zwaar. Het geloof zal hen troost gegeven hebben. Iedere zondag maakten ze de wandeling via de Heerendijk naar de Vaart NZ, waar ze kerkten. In de buurt woonden ook in veenketen de naaste familie: zwager Albert Hobers met zijn vrouw Trijntje Koens, Jan Hobers met Egbertje Entjes, Jurrie Hobers met Jetiena Veldhuis. Hun keten zijn ruimer dan die van Marten en Janna.

Beschrijving van de veenkeet van Marten Annen en Janna Hobers
Dat we nu (anno 2010) precies weten hoe de veenkeet van Marten en Janna er uit zag is te danken aan het feit dat er bij Koninklijk Besluit een gezondheidscommissie is ingesteld die de "stand" van de huizen minutieus moest beschrijven, ten einde misstanden te signaleren en tegen te gaan. De commissie geeft zo'n nauwkeurige beschrijving, dat de keet waarin het gezin Annen in 1905 woont , tot op de centimeter nauwkeurig is te reconstrueren:
(met dank aan Wim Visscher en het Gemeente Archief Emmen, doos 51):


In de hut (Nieuw-Amsterdam, Wijk D genaamd Barger Erfscheidenveen, huisnummer 302) wonen "4 volwassenen en 3 kinderen". Marten huurt de keet niet, hij is "zelf eigenaar". De keet kent slechts 1 vertrek. Dit vertrek heeft een hoogte van 1.92 meter en een inhoud van 25.050 kubieke meter (dit is erg weinig in vergelijking met de omringende keten). Het aantal kubieke meters luchtruimte is nog minder dan andere keten: 4. In de woning zitten 2 ramen van 1.32 vierkante meter, die niet open kunnen. De vloer is van steen en heeft een oppervlakte van 13.05 vierkante meter. Bij andere keten is de vloer soms van hout of leem. De ambtenaar heeft keurig berekend dat dit 2.4 kub. meter per persoon is. Als privaat ( wc) wordt "een ton" genoemd. Buurman R. Doek heeft geen ton, maar "een kuil". Er zijn 3 slaapplaatsen in "1" vertrek: "Hoeveel personen daar slapen is 7". Er is geen afvoer naar buiten voor afval water. Het gezin haalt het drinkwater uit een put. "Kleur, smaak en bruikbaarheid van het water is goed". De put is voor gemeenschappelijk gebruik en ligt slechts 6 meter van de keet van Marten en Janna. Sommige buren hebben geen put maar "halen uit kanaal". Het onderhoud aan de hut is "slecht". Ook met de "zindelijkheid" van het gezin is het "matig" gesteld, waar anderen soms met "goed" of "onzindelijk" aangeduid worden. Als 'gebreken' aan de hut wordt "vocht" genoemd. De muren zijn van steen, maar net als bij Janna's broers "deels een zodenmuur". Andere keten hebben soms een turfmuur . Het dak is "stroo". Vrijwel alle andere huizen in de naaste omgeving hebben "pannen".

Aan of in de naaste omgeving van de Heerendijk woont het gezin Annen; vader, moeder en hun 14-jarige zoon Willem. Ze wonen in één ruimte in een keet(je) van 3.5 bij 4.5 meter. De twee raampjes van zo'n 30 bij 40 centimeter kunnen niet open. Ze wonen daar niet alleen. Er zijn nog twee volwassenen en twee kinderen. (Nog) niet duidelijk is wie bij hen inwoont. Tussen de twee ramen zal de turfkachel gestaan hebben. De drie kinderen slapen bij elkaar in één bedstee.

Heerendijk
Als het gezin het wat beter krijgt, kunnen ze een echte woning kopen. Het wordt een huis aan de Heerendijk. Hier groeit zoon Willem op en zal daar tot aan zijn dood blijven wonen. Ook Janna's ouders trekken hier bij in: oma wordt in een kruiwagen vervoerd.
Arend Annen, kleinzoon van Janna Hobers is de eerste (anno 2010) die ik bij mijn 15- jarige onderzoek tref, die uit overlevering kan vertellen over Willem Hobers en Grietje Tangenberg:
"Mijn vader Willem Annen vertelde over Willem Hobers en Grietje Tangenberg. Ze woonden eerst in een plaggenhut aan het eind van de Heerendijk. Hij vertelde dat Willem "een groffe vent" was. Willem was nergens bang voor en als er weer eens tweestrijd was bij de kerk ("kibbelkerkie"), liep Willem wacht. Willem en Grietje hebben de laatste jaren van hun leven bij hun dochter Janna Hobers en haar man Marten Annen in huis gewoond. 'oude ote' Grietje Tangenberg was bijna blind en is op een aole krooie (oude kruiwagen) vervoerd"


Vincent van Gogh
In het wetenschappelijke boek "Vincent van Goch in Drenthe" wordt aangetoond dat een aantal schetsen van veenketen gemaakt zijn van de keten aan de Heerendijk. In de tweede van links woont Marten Annen en Janna Hobers. (afbeelding).
Ik moet dit nog uitwerken.

Als Martens vrouw Janna Hobers overlijdt, moeten er successierechten betaald worden. Ik vermoed dat dit het huis aan de Heerendijk is. (nog uitzoeken)
Memorie van Successie:
Kantoor Emmen, 12 september 1921, inventarisnr. 14, opnamenr. 3239, memorienr. 2/5874
Overledene: Janna Hobers, overleden te Zwolle op 10-11-1920. Er is onroerend goed aanwezig.
NB: woonplaats Emmen (Barger Erfscheidenveen).

"Een woning met bouwland, staande en gelegen te Bargererfscheidenveen; kadastraal bekend gemeente Emmen Sectie D nrs. 5066, 6841 en 8608 tesamen groot 55 aren 70 centiare, geschat op 1300,00 gulden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marten Annen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marten Annen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Marten Annen

Voorouders (en nakomelingen) van Marten Annen

Berend Annen
1822-1888

Marten Annen
1861-1932

1888

Janna Hobers
1869-1920

Willem Annen
1889-1889
Arend Annen
1890-1890
Willem Annen
1891-1965
Willem Annen
Berend Annen
1894-1894
Berend Annen
1895-1898

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. BS Hoogeveen
  2. Persoonlijke melding door familie
  3. BS Emmen
  4. BS Zuidlaren

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Annen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Annen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Annen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Annen (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I137.php : benaderd 14 mei 2024), "Marten Annen (1861-1932)".