Stamboom Helmantel » Petrus Van Gorcum

Persoonlijke gegevens Petrus Van Gorcum Mannelijk

Scans zoeken, een service van Genealogie Online
 • Hij is geboren in het jaar 1759 in Leeuwarden.
 • Hij is gedoopt op 12 oktober 1759 in Leeuwarden (Westerkerk).Bron 1
 • Levensloop van 1795 tot 1845.Bron 1
  De zoon van Dirk, de op 12-10-1759 in de Westerkerk gedoopte Petrus, leek aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader te treden. Samen hadden ze een bloeiende praktijk als chirurgijns en ledenzetters en zo nu en dan assisteerde Petrus zijn vader ook als scherprechter. Waarschijnlijk had Petrus van Gorcum zijn vader op kunnen volgen als scherprechter, als hij niet in opspraak was gekomen. Petrus was een overtuigd patriot. Toen de Bataafse Republiek in 1795 werd gerealiseerd, werd hij lid van het Leeuwarder stadsbestuur. Hij hield dit nog geen jaar vol. In januari 1796 wordt hij wegens fraude gezocht en vlucht de stad uit. Het dagboek van voormalig stadsbestuurder Roelof Storm geeft de volgende beschrijving van dit voorval:

  "30 december heeft een van de Leden van de Municipaliteit sig te buiten gegaan, dat hij als Commissaris sat bij de opbreng der vijffentwintigste penning, dat hij sig van het geld, het welk in de losse bakken stond, bediende, het welk door eene swangere vrouw gesien werdt, die het selve heeft uitgebragt, en is van dat gevolg geweest, dat hij des Saturdags, sijnde 2 Janij 1796, toen hij hoorde, dat het hem sou gelde, is hij voortgaan: want der sijn informasjes van hem aan 't Hoff gekomen, en daarop geordonneerd, soo sij hem mogten te weeten komen, hem direkt te vatten: het is de soon van onse thans fungerende Beul, sijn naam is Petrus van Gurkum."

  Oranjegezinden vervaardigen naar aanleiding van dit wangedrag van een vooraanstaand voorvechter van het nieuwe gezag een uitgebreid spotgedicht getiteld: Ode op de onverwagte vlugt van den grooten municipaal Petrus van Gorkum. Later keert hij toch terug naar zijn geboortestad. Tot op hoge leeftijd blijft hij het beroep van ledenzetter uitoefenen vanuit zijn woonhuis De Karseboom aan de Keizersgracht. Hij overlijdt in 1845.
 • Hij is overleden in het jaar 1845, hij was toen 86 jaar oud.Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Petrus Van Gorcum


Kwartierstaat
Christiaan Van Gorcum
± 1706-1755
Petronelle Geerts
  
Stamboom
Stamboom
Petrus Van Gorcum
1759-1845

Bronnen

 1. http://www.gemeentearchief.nl/html/nl/1244/Dirk_van_Gorkum_-_Een_spraakmakend_scherprechter

Tijdbalk Petrus Van Gorcum

Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.

Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen

Over de familienaam Gorcum


De publicatie Stamboom Helmantel is samengesteld door (neem contact op). http://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/

Snelzoeken     ?