Stamboom Goossens x Van der Heijden » Lijsbeth Henrick van den Venne (1405-1470)

Persoonlijke gegevens Lijsbeth Henrick van den Venne 


Gezin van Lijsbeth Henrick van den Venne

Zij heeft/had een relatie met Jan Henrick van den Hove.

De relatie startte in het jaar 1430 te Oirschot, zij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jan Jan van den Hoef  1438-1500 


Notities over Lijsbeth Henrick van den Venne

BP 1206 (Best) okt 1435 – sept 1436 folio 78r
(Aerle)
Jan van den Hove, man van Lijsbeth dochter van wijlen Henrick van den Venne van Strijp en van Lijsbeth Thomas Goeswijns van Eijndoven
Dirck Henrix van Aerle
Willem Jan Cnapen

BP 1207 (Best) okt 1436 – sept 1437 folio 190v
(Aerle)
Willem Jan Cnapen
Hildegart Henrix van Aerle
Jan van den Hove man van Lijsbeth Henrix van den Venne van Strijp
Aert van der After (zoon wijlen Jan Gheertruden) man van Mechtelt

Sch. v. O. d.d.: 14-3-1485 ==================098======================

Verschenen is Dielis zoon wijlen Lucas van de Schoet als man van Sophie dochter van wijlen Michiel Wilneven, verder Henrick Thomas van de Ven als voogd over zijn nicht Katharina dochter van Aert Thomas van de Ven die deze Aert had verwekt bij Margriet dochter van wijlen genoemde Michiel en met hem ook deze Aert zelf en ze beloven nu dat deze Katherina de volgende deling ook zal goedkeuren. Verder is aanwezig Goijaert Gielis Jan Gielis als man van Margriet Aert Vrients die deze Aert had verwektbij Heijlwich dochter van genoemde Michiel Wilneven vergezeld ook door deze Margriet en hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd of hen was vermaakt in een testament door wijlen Michiel Wilneven en diens wettige vrouw Lisbeth dochter van Thomas van Oudenhoven.
Bij deze deling krijgt Gielis de oude hofstad waarin Michiel is gestorven te Best, samen groot ca. 21 lopenzaad, b.p. de kerkpad, het erf van Kathalijn van de Venne genoemd dat Brekelen. Nog krijgt hij een stuk land groot 3 lopenzaad gelegen op de Braecken daar, b.p. Jacop Jacop Keijmps, Hadewich dochter van Wouter van den Arennest. Nog krijgt hij het 1/3e deel van alle beemden waarin Michiel is ´bestorven´ en die zal men per a.s. oogsstijd delen of zodra er het hooi van is afgehaald of ieder diens pacht heeft beeindigd. Nog krijgt hij van Arnden van den Gruijthuijse 2 mud rogge, idem te Knegsel anderhalf mud rogge, van Jan van de Kerkhof te Woensel 5 lopen rogge, van Goijaert Goessens van Oudenhoven te Oirschot2 mud en 6 lopen rogge, nog uit het geerfde bezit 21 lopen rogge, van Willem Vos 7 lopen rogge te Woensel, alles volgens schepenbrieven ervan. Hieruit zal hij jaarlijks de grondchijns betalen. Nog uit de erfenis van Dirck Vlemmincks en van Wouter Thomas van de Venne de helftvan 17 mud rogge, nog aan Henrick Henrick Hermans de helft van een mud rogge, aan Aleijt Mathijs Keijmps de helft van een mud rogge, aan de erfgenamen van Henrick Belaerts de helft van 8 lopen rogge, aan de H. Geest van Berze (?) de helft van 3 lopen rogge, aan Jan van de Hove te Eindhobven de helft van 2 lopen rogge, aan Iken Gheenen de helft van 2 lopen rogge en aan Gielis Janssen (?) de helft van 1 mud rogge. Nog aan de St. Odulphuskapel te Best de helft van 6 lopen rogge per jaar.
Genoemde Katharina krijgt een huis etc. Met de houtopstand op de gemeijnte daar, groot ca. 3 en een halve lopenzaad, b.p. de gemeijnte met meer anderen, Berthen van Gheenen, Lemmen Aerts en diens kinderen. Nog krijgt ze een stuk land genoemd dat Brekealer groot ca. 11 lopenzaad, b.p. genoemde Gielis, Jacop Jacop Keijmps. Nog krijgt ze een stuk land genoemd dat Bruijnsel ca. 6 lopenzaad, b.p. Everaert van der Hoeven, de kerkpad, de gemeijnte. Nog krijgt ze een stuk land genoemd de Braeken grootca. 4 lopenzaad, b.p. Lambrecht Aerts, Jacop Jacop Keijmps. Verder krijgt ze een pacht van 2 mud rogge te ontvangen van Aernden van den Gruijthuijse te Woensel, nog van Jan de Coster te Woensel 15 lopen rogge en het derde deel van 1 lopen rogge. Nog van Heijn Alen te Woensel 6 lopen rogge, nog van Goijaert Goessens van Oudenhoven .... van 8 lopen rogge en uit een pacht van iemand te Woensel geerfd van Willem Vos 7 lopen rogge te Woensel. Nog krijgt ze het derde deel van alle beemden die door Michiel zijn nagelaten, af te delen per a.s. oogsttijd als er gehooid is. Ze moet uit haar erfdeel de grondchijns betalen voor zover ieder voor diens erfdeel verplicht is te betalen.
Genoemde Goijaert krijgt een stuk land genoemd de Helfterdonk, nog een stuk land van een lopenzaad genoemd de Huijst, nog een stuk land genoemd de Hoelbraecken groot ca. 3 en een halve lopenzaad, nog van Jan Karreman (?) te Woensel anderhalf mud rogge, van H... van den Gruijthuijse 5 lopen rogge per jaar, van Goijaert Goessens de helft van 1 mud rogge per jaar, nog uit de erfenis van Willem Vos 7 lopen rogge per jaar. Hieruit moet hij jaarlijks de grondchijns betalen. Maar diegene die de meeste grondchijns uit zijn erfdeel betaalt, waarover een uitspraak is gedaan voor notaris en getuigen en zoals ook is vermeld in het testament van wijlen Michiel Wilneven en van Lisbeth Willem Vos (is ze dan de tweede vrouw van Michiel?; JT) dat zal blijven gehandhaafd, maar het verschil daarin moet door de anderen worden bijbetaald volgens Oirschots recht en ieder zal die lasten gelijkelijk dragen. Datum 14 maart 1485, getuigen Claes en Franck.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lijsbeth Henrick van den Venne?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lijsbeth Henrick van den Venne

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van den Venne


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I50878.php : benaderd 1 juni 2024), "Lijsbeth Henrick van den Venne (1405-1470)".