Stamboom Geerts / de Waal » Anthonie (Toon) Geerts (1902-1982)

Persoonlijke gegevens Anthonie (Toon) Geerts 


Gezin van Anthonie (Toon) Geerts

Hij is getrouwd met Eva Adriana Polak.

Zij zijn getrouwd op 17 juni 1926 te Klundert, Nederland, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Abraham Geerts  1927-1984 
  2. Dirk Pieter Geerts  1928-2005 
  3. Willem Geerts  1929-1996
  4. (Niet openbaar)
  5. Antonie (Toon) Geerts  1933-2014 
  6. (Niet openbaar)
  7. (Niet openbaar)
  8. (Niet openbaar)
  9. (Niet openbaar)
  10. (Niet openbaar)
  11. (Niet openbaar)
  12. (Niet openbaar)
  13. (Niet openbaar)
  14. (Niet openbaar)


Notities over Anthonie (Toon) Geerts


Anthonie Geerts

Anthonie Geerts uit Klundert, kleinzoon van Antonij Geerts, die zijn opa goed heeft gekend schreef in 1978 een brief aan de auteur P.H.Duijzer van het boekje "Ontmoetingen uit het leven van Elizabeth Maria van Scheers", moeder van de auteur, die Antonij, bijgenaamd de "Roomse Toon", goed heeft gekend.

De inhoud van de brief is als volgt :

Klundert 15 september 1978

Geachte heer P.H. Duijzer,

Door middel van mijn zuster uit Dordrecht ontvingen wij het boekje "Ontmoetingen", uitgegeven bij Romijn en Van der Hoff te Gorinchem en door u geschreven over het leven en sterven van uw moeder.

Ik las hierin dat uw moeder in Dordt geboren en in Brakel gestorven is op de leeftijd van 95 jaar.

Met belangstelling las ik ook dat uw moeder in Dordt omgang had met de Roomse Toon. Dat was mijn grootvader, Antonie Geeris waar ik naar heet. Ik was een jongen van 15 jaar toen mijn grootvader stierf. Ik heb hem dus nog goed gekend en je hebt hem goed beschreven.

Alleen één aanmerking: Grootvader was niet in Klundert geboren maar in Etten-Leur, in Brabant. Geboren, niet in een gewoon huwelijk; zijn vader was pastoor in de kerk, en zijn moeder diende bij bedoelde pastoor, hij kreeg bij zijn geboorte dus de (achter) naam van zijn moeder mee, haar naam was waarschijnlijk Geertje Geerts (moet zijn Joanna Elisabeth).

Zoals u schreef, had de kleine Toon al vroeg indrukken van dood en eeuwigheid. Als jongetje van zes jaar zei zijn moeder tegen hem: Toon, jij hebt het altijd over "ons lieve Heer", maar ik word Zijn zorg niet gewaar, ik heb nog geen kluifje voor de soep. En hoe jong hij ook was, ging hij naar de slager, maar kroop onderweg in de slootkant om te bidden, of de Heere bij die slager zijn hart wilde neigen om hem een soepkluif te geven. Blij kwam hij dan thuis, hij had er niet eens om hoeven te vragen.

Dat was op een andere keer ook het geval, toen zijn moeder geen brood in huis had, "Ik zal het den Hemelse Vader gaan klagen", zei Toon, en als de Heere uitkomst gaf dan vergat Toon niet weer naar de slootkant te gaan en de Heere te bedanken.

Hij was nog geen twaalf jaar, toen hij bij een schoenmaker in de leer ging om het schoenmaker vak te leren. Die schoenmaker. Van der Hout, had zijn bedrijf in de Fijnaard, dat was drie uur lopen van Etten-Leur.

Toon moest dus erg jong nog bij zijn moeder vandaan en kwam in de kost bij Van de Hout, die protestant was. In het vaste voornemen om katholiek te blijven (want hij zag op zijn gebedsverhoring) dacht hij bij zichzelf: Ik laat mij liever met vier paarden uit elkaar trekken. dan dat ik ooit veranderen zal van mijn geloof. Hij ging dan ook elke morgen naar de kerk in de Fijnaart om te biechten zoals hij gewend was van kinds af in Etten-Leur.

Maar op een vroege morgen toen hij door de kerk liep, sprak de Heere in zijn hart zo wonderlijk, dat hij helemaal werd veranderd. Het woord dat hem stilzette was Openbaring 18:4 "Gaat uit van haar, Mijn volk, opdat gij aan haar zonden geen gemeenschap hebt, en opdat gij van haar plagen niet omtvangt". Het eerste wat hij uitriep was: "Heere, hebt Gij dan een eigen volk op aarde?"

Uit de kerk gekomen zijnde en aan zijn werk begonnen zijnde, bleven die woorden hem bij. En bij hei middageten, toen er uit de Bijbel gelezen moest worden, kon hij het niet langer voor zich houden. Hij vroeg aan de vrouw van de schoenmaker, die lezen zou of het woord waar zijn hart zo vol van was ook in de Bijbel stond. Zijn kostvrouw zocht de tekstwoorden op en las Openbaring 18. Hierdoor werd hij zeer ongerust. Had hij zich nu zo vergist?

Hij kwam zo in de twijfel dat de satan hem wijsmaakte, dat hij niet zalig kon worden, en de verzoeking daarbij dat hij zich maar moest verdrinken. Maar de Heere zorgde voor hem dat hij niet in de wanhoop kwam.

Nu had de schoenmaker nog een knecht en die zat onder zijn werk een Psalm te zingen. Dit zingen beliefde de HEERE te gebruiken om hem te verlossen van wanhoop en doodsvrezen.

Het was Psalm 134:3.

Dat 's Heeren zegen op u daal
Zijn gunst uit Sion u bestraal
Hij schiep 't heelal, Zijn naam ter eer
Looft, looft dan aller heren Heer.

Mijn brief raakt vol en nu ga ik eindigen, hoe het verder met grootvader gegaan is staat niet in het boekje van je moeder.

Ontvang de welgemeende groeten van

Ant. Geerts
Krugerstraat 37
4791 JE Klundert, N, Br,

Anthonie Geerts en Eva Adriana Polak kregen nog 2 dochters die zeer jong overleden: Adriena, geboren op 11 januari 1945 en Ardina, overleden op 15 juni 1946.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anthonie (Toon) Geerts?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anthonie (Toon) Geerts

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 oktober 1902 lag tussen 3,7 °C en 9,1 °C en was gemiddeld 6,6 °C. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1902: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
    • 25 februari » Het Londense publiek staat versteld bij de demonstratie van de eerste stofzuiger door Hubert Booth.
    • 13 maart » Voor het eerst wordt een weg met asfalt bestreken, in Monte Carlo. Uitvinder van dat asfalt is de Zwitserse dokter Ernest Guglielminetti.
    • 8 mei » Op Martinique barst een vulkaan uit. Gloeiend hete lava stroomt over de hellingen van de Mont Pelée naar beneden. Ten gevolge van die uitbarsting verliezen vele mensen het leven en wordt de voornaamste stad op het eiland, Saint Pierre, verwoest.
    • 1 juni » De grote staking van Twentse textielarbeiders verloopt. Op het hoogtepunt van de acties waren 45.000 textielarbeiders werkloos, hetzij door staking, hetzij door uitsluiting.
    • 23 augustus » Bij Herwijnen slaat een bootje om met passagiers voor een voor anker liggend stoomschip, vijf van de tien opvarenden verdrinken.
    • 15 november » In Brussel pleegt de Italiaanse anarchist Gennaro Rubino een mislukte aanslag op koning Leopold II.
  • De temperatuur op 17 juni 1926 lag tussen 10,5 °C en 17,4 °C en was gemiddeld 13,3 °C. Er was 3,7 mm neerslag. Er was 0.1 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1926: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,4 miljoen inwoners.
    • 3 januari » Generaal Theodoros Pangalos benoemt zichzelf tot dictator van Griekenland.
    • 19 februari » Oprichting van de Noorse voetbalclub Sogndal Idrettslag, het latere Sogndal Fotball.
    • 29 mei » De Nederlandse publieke omroep VPRO wordt opgericht.
    • 7 juni » De Catalaanse architect Antoni Gaudí wordt aangereden door een tram in zijn woonplaats Barcelona. Hij sterft enkele dagen later.
    • 13 juni » In de Estische hoofdstad Tallinn wordt het Kadrioru Stadion geopend.
    • 23 juli » De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wordt opgericht.
  • De temperatuur op 13 april 1982 lag tussen -0.3 °C en 9,5 °C en was gemiddeld 4,4 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 10,0 uur zonneschijn (73%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van vrijdag 11 september 1981 tot zaterdag 29 mei 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt II met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
  • Van zaterdag 29 mei 1982 tot donderdag 4 november 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt III met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
  • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1982: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,3 miljoen inwoners.
    • 23 maart » Het Nederlands voetbalelftal fungeert als sparringpartner voor het WK voetbal 1982. Op Hampden Park in Glasgow wint Schotland met 2-1 van Oranje.
    • 28 maart » De Belgische biljarter Raymond Ceulemans wint in Porto de Europese titel in het driebanden.
    • 15 mei » Voetbalclub Ajax wordt voor de twintigste keer kampioen van Nederland.
    • 30 mei » De Nederlandse biljarter Rini van Bracht behaalt in de Ecuadoriaanse stad Guayaquil de wereldtitel driebanden.
    • 13 juni » In de openingswedstrijd van het WK voetbal verliest titelverdediger Argentinië in Barcelona met 1-0 van België door een treffer van Erwin Vandenbergh.
    • 18 juli » Bloedbad van Plan de Sánchez: 250 dorpsbewoners worden door het Guatemalteekse leger en paramilitairen afgeslacht.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Geerts

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Geerts.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Geerts.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Geerts (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
L.C. Geerts, "Stamboom Geerts / de Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-geerts/I49.php : benaderd 25 mei 2024), "Anthonie (Toon) Geerts (1902-1982)".