Stamboom De Ruiter en aanverwanten » Willem Luyendijk (1917-1995)

Persoonlijke gegevens Willem Luyendijk 


Gezin van Willem Luyendijk

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 6 juni 1954 te Gorinchem, Zuid-Holland, Netherlands, hij was toen 37 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. Gijs Luyendijk  1957-2003
  5. (Niet openbaar)


Notities over Willem Luyendijk

Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;

In memoriam prof.dr.W.Luyendijk. R. Thomeer , H. Verbiest en A. Walder
- Op 30 augustus 1995 overleed te Oegstgeest de emeritus hoogleraar neurochirurgie Willem Luyendijk. Geboren (1917) en getogen in 's-Gravenhage, begon hij in 1934 met de studie van de geneeskunde aan de Leidse universiteit. Hij was een uitstekende student, die het kandidaatsexamen cum laude behaalde en een gouden medaille van de universiteit verwierf met een onderzoek naar de embryologische ontwikkeling van de hypothalamuskernen. Aangezien de universiteit door de bezetter gesloten werd, legde hij het artsexamen in 1942 in Amsterdam af. Daarna werkte hij enige jaren als hoofdassistent bij het Anatomisch Laboratorium in Leiden. Na de bevrijding werkte hij als assistent, later docent neurologie onder leiding van respectievelijk dr.A.Gans en prof.dr.G.G.J.Rademaker. Van 1948 tot 1953 volgde hij in Utrecht een opleiding tot neurochirurg bij prof.dr.H.Verbiest. In 1955 werd door hem de afdeling Neurochirurgie in het Academisch Ziekenhuis Leiden opgericht. Luyendijk was een uitstekend didacticus en zijn benoeming tot lector (1958) en hoogleraar (1965) sprak min of meer vanzelf.

In de jaren zeventig bracht hij jaarlijks werkbezoeken aan Paramaribo (Suriname), die door de studenten en medici aldaar zeer op prijs werden gesteld en waaraan hij ook zelf veel genoegen beleefde.

Toen hij in 1984 met emeritaat ging, liet hij een goed georganiseerde afdeling achter, had hij 10 Nederlandse en 4 buitenlandse neurochirurgen opgeleid en was er een honderdtal wetenschappelijke publicaties van zijn hand verschenen. Vijf buitenlandse verenigingen van neurochirurgen hadden hem een erelidmaatschap toegekend.

Zijn niet aflatende energie en werklust resulteerden tijdens zijn loopbaan in diverse nationale en internationale bestuursfuncties. Zo was hij van 1969 tot 1981 secretaris, en aansluitend tot 1985 president van de World Federation of Neurosurgical Societies. Als erepresident bleef hij vervolgens nog vele jaren een gewaardeerd adviseur.

Willem Luyendijk was echter meer dan een wetenschappelijk geïnteresseerd medicus en bekwaam bestuurder. Ook verschillende intellectuele en artistieke onderwerpen hadden zijn belangstelling. Deze veelzijdigheid was redelijk bekend, maar niet iedereen realiseerde zich dat ook zijn persoonlijkheid, algemeen gesproken, tamelijk complex was. Hij was een vrij behoudende man met een uitgesproken rationalistische intelligentie, een rusteloze wetenschappelijke nieuwsgierigheid, betrekkelijk formeel en gekant tegen alle vormen van nivellering; maar ook een man met een duidelijk mystieke inslag, vervuld van een integere liefde voor poëzie en schilderkunst, in staat tot een spontane, elementaire hartelijkheid.

Wij wensen zijn echtgenote Tonnie, emeritus hoogleraar in de geschiedenis der geneeskunde, en de vijf kinderen de kracht om dit verlies te dragen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Luyendijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Luyendijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Luyendijk


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 maart 1917 lag tussen 2,8 °C en 13,9 °C en was gemiddeld 8,0 °C. Er was 1,2 uur zonneschijn (10%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1917: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,5 miljoen inwoners.
    • 2 maart » Gedwongen aftreden van tsaar Nicolaas II van Rusland.
    • 5 maart » Woodrow Wilson wordt beëdigd voor een tweede termijn als President van de Verenigde Staten
    • 14 maart » Het Russische regime van de tsaar komt ten val.
    • 20 april » Benoeming van Eugenio Pacelli tot nuntius in Beieren.
    • 13 mei » Drie kinderen zeggen de Heilige Maagd Maria (Onze-Lieve-Vrouw van Fátima) gezien te hebben boven een boom in Cova da Irianear nabij Fatima in Portugal.
    • 23 mei » De gemeenteraad van De Bilt-Station (het tegenwoordige Bilthoven) bespreekt alternatieven voor de naam die te vaak verward wordt met De Bilt.
  • De temperatuur op 6 juni 1954 lag tussen 9,7 °C en 17,3 °C en was gemiddeld 14,4 °C. Er was 9,0 mm neerslag gedurende 4,7 uur. Er was 1,9 uur zonneschijn (11%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1954: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,6 miljoen inwoners.
    • 13 maart » Begin van de Slag bij Dien Bien Phu, die leidt tot de onafhankelijkheid van Indochina.
    • 11 april » In België worden verkiezingen gehouden voor een nieuwe samenstelling van Kamer en Senaat.
    • 17 juli » Herverkiezing van Theodor Heuss als bondspresident van West-Duitsland.
    • 29 september » Het CERN wordt opgericht.
    • 11 oktober » Encycliek Ad Caeli Reginam van Paus Pius XII over Maria Koningin.
    • 16 december » Productie van de eerste, synthetische diamant, door Tracy Hall.
  • De temperatuur op 30 augustus 1995 lag tussen 10,1 °C en 19,0 °C en was gemiddeld 14,5 °C. Er was 1,4 mm neerslag gedurende 1,2 uur. Er was 9,2 uur zonneschijn (67%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
  • In het jaar 1995: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 15,4 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Norm Thagard is de eerste Amerikaan op een Russische ruimtevlucht.
    • 17 april » Oprichting van de Amerikaanse voetbalclub San Jose Earthquakes.
    • 1 mei » De Nederlandsche Bank trekt drie bankbiljetten in als geldig betaalmiddel: de twee groene van vijf gulden waarop Joost van den Vondel staat afgebeeld, en het oude rode biljet van 25 gulden met de beeltenis van Jan Pieterszoon Sweelinck.
    • 10 mei » Dagbladuitgever Perscombinatie (de Volkskrant, Het Parool en Trouw) wil een meerderheidsbelang in tv-station AT5, zo kondigt het bedrijf aan. Sinds begin 1992 heeft Perscombinatie al een belang van 50 procent in de Amsterdamse lokale zender.
    • 19 mei » Tot ongenoegen van het Witte Huis heeft de Amerikaanse Senaat met een grote meerderheid besloten het onderzoek naar de Whitewater-zaak te heropenen.
    • 24 juli » Een zelfmoordactie van Hamas doodt zes mensen in een bus in een voorstad van Tel Aviv.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Luyendijk


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans de Ruiter, "Stamboom De Ruiter en aanverwanten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-ruiter-en-aanverwanten/I28754.php : benaderd 29 april 2024), "Willem Luyendijk (1917-1995)".