Stamboom De Klark » Wilhelmina Henriëtte Zijlstra (1888-1943)

Persoonlijke gegevens Wilhelmina Henriëtte Zijlstra 


Gezin van Wilhelmina Henriëtte Zijlstra

Zij is getrouwd met Ernst Frederik de Klark.

Toestemming voor het huwelijk is 15 september 1908 verkregen te Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Bron 5

Zij zijn getrouwd op 1 oktober 1908 te Amsterdam, Noord Holland, Nederland, zij was toen 19 jaar oud.Bron 8

Het voorgenomen huwelijk van Ernst Frederik de Klark en Wilhelmina Henriëtte Zijlstra werd afgekondigd op 20 en 27 september 1908.
De moeder van de bruid en de voogd van de bruid, Egbert Zijlstra, kantoorloper, waren aanwezig en gaven toestemming tot het aangaan van dit huwelijk. De vader van de bruidegom had zijn toestemming gegeven bij notariële akte. De moeder van de bruidegom was overleden.
Getuigen waren Adriaan Quaak, oud 63 jaar, zaalopzichter bij het Rijksmuseum, Willem Jansen, oud 51 jaar, winkelier, Hendrik Martinus de Klark, oud 26 jaar, gasfitter, broer van de bruidegom en Johannes van Benthem, oud 28 jaar, kleermaker, allen wonende te Amsterdam.

Huwelijkstoestemming.
Heden den zeven en twitigsten Juli negentienhonderd acht verscheen voor mij Johannes Theodorus Brugman, Notaris te Amsterdam, in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen: de heer Hendrik Martinus de Klark, zonder beroep, wonende te Zutphen, en aanmij notaris bekend.
De comparant verklaarde toestemming te geven tot het huwelijk van zijn zoon Ernst Frederik, geboren de vijftienden September achttienhonderd drie en tachtig, met Wilhelmina Henriette Zijlstra, geboren den vier en twintigsten October achttienhonderdacht en tachtig, uit het huwelijk van Pieter Zijlstra met Wilhelmina Gesina Keer.
Deze akte is verleden te Amsterdam op den datum in het hoofd gemeld in tegenwoordigheid van Engelbert Albert Jozef Wilhelmus Gefken, candidaat notaris en Cornelis Antonius Johannes Siebelink, kantoorbediende, beiden wonende te Amsterdam en aan mij notaris bekend als getuigen.
Onmiddellijk na voorlezing hebben de comparant, de getuigen en ik notaris deze akte onderteekend, die in originali zal worden uitgegeven.
(was get.) H.M.de Klark, E.A.J.W.Gefken, C.A.J.Siebelink, Brugman Notaris.

Kind(eren):

  1. Pieter de Klark  1910-1987 
  2. Wilhelm Henri de Klark  1915-1941 
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)


Notities over Wilhelmina Henriëtte Zijlstra

Na het overlijden van haar vader hadden een voogd en een toeziende voogd benoemd moeten worden over de nog minderjarige Wilhelmina Henriëtte. Dit was echter verzuimd en derhalve moest dit voor haar huwelijk nog even rechtgezet worden:
Op den veertienden September 1900 acht is voor ons Meester Isaäc Antoni Heufelt, kantonrechter in het Eerste kanton, Arrondissement Amsterdam, bijgestaan door Martinus Petrus Rijnders, waarnemend Griffier, verschenen:
Wilhelmina Gesina Keer, wonende te Amsterdam, te kennen gevende:
dat zij vroeger is gehuwd geweest met Pieter Zijlstra, die den tweeden Augustus 1800 acht en negentig is overleden en zij in 1900 drie, tijdens zij woonachtig was aan de Oostenburgervoorstraat* alhier hertrouwd is, met Adriaan Quaak, zonder vooraf te voldoen aan de destijds geldende bepaling van artikel 407 van het Burgerlijk Wetboek weshalve zij, de voogdij over hare nog minderjarige dochter Wilhelmina Henriette Zijlstra, uit haar huwelijk met Pieter Zijlstra voornoemd verloren hebbende, onsverzocht over deze een voogd en toeziende voogd te willen benoemen.
Teneinde daaromtrent te worden gehoord zijn daaop voor ons verschenen de navolgende familiebetrekkingen van die minderjarige:
Henriëtte Christina Keer, gehuwd met Bernard Koster, wonende alhier, Rapenburg 19, tante van moederszijde.
Wilhelmina Keer, gehuwd met Frederik Wilhelm Meijer wonende alhier, 1e Jan Steenstraat 6, tante van moederszijde.
Pier Zeilstra, oud 67 jaar, zonder beroep, wonende alhier Haarlemmerstraat 103, oom van vaderszijde; en
Egbert Zijlstra, oud 55 jaar, kantoorlooper, wonende alhier, Frederik Hendrikstraat 166, oom van vaderszijde.
Wij hebben met de comparanten over die benoeming geraadpleegd en overeenkomstig hun eenparig gevoelen benoemd tot voogd over bovengenoemde minderjarige, den comparant Egbert Zijlstra
en tot toezienden voogd den comparant Pier Zeilstra,
die beiden, na verklaard te hebben die benoeming aan te nemen, in onze handen den eed hebben afgelegd, de eerste, dat hij de aan hem toevertrouwde voogdij naar behooren en getrouwelijk zal waarnemen, de tweede, dat hij als toeziende voogd over bovengenoemde minderjarige zijn plicht deugdelijk en getrouwelijk zal waarnemen.
En is hiervan opgemaakt deze acte en door ons Kantonrechter en Griffier onderteekend.
Was get. I.A.Höfelt, M.P.Rijnders wnd gr.
* Op de gezinskaart van Adriaan Quaak staat op dat moment als adres Kattenburgervoorstraat (de tweede t in katten doorgestreept. Een Kattenburger- of Katenburgervoorstraat blijkt in Amsterdam niet te bestaan, dus zal Oostenburgervoorstraat wel goed zijn.

Op 25 augustus 1941 werd aan Wilhelmina Henriëtte een persoonsbewijs uitgereikt, nr. 582648.

Zij is geboren op 24 oktober 1888 in Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Bron 1
Wilhelmina Henriétte Zijlstra is geboren in de Reguliersdwarsstraat nr. 30 te Amsterdam.
Geloof: Nederlands Hervormd.Bron 1
Woonachtig:
.
van 27 maart 1901 tot 1 april 1903 Hofje 2-108, Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Bron 1
Dit was de Protestantse Weduwen Stichting aan de 2e Hugo de Grootstraat
van 3 april 1906 tot 5 november 1906 Koninginneweg 99, Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Bron 1
Dienstbode bij de familie Beekman

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wilhelmina Henriëtte Zijlstra?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wilhelmina Henriëtte Zijlstra

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wilhelmina Henriëtte Zijlstra


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorteakte gemeente Amsterdam. Akte nr. 11644, register 10 folio 171.
  2. Geboorteakte.
  3. Bevolkingsregister Amsterdam
  4. Bevolkingsregister
  5. Huwelijksbijlagen
  6. Overlijdensakte gemeente Naarden. Akte nr. 143.
  7. Overlijdensakte.
  8. Huwelijksakte gemeente Amsterdam. Akte nr. 652, register 2f, folio 36v.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 24 oktober 1888 lag rond de 5,5 °C. De winddruk was 4 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 100%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • In het jaar 1888: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 22 maart » Onder veenarbeiders in Appelscha breekt een grote staking uit; begin van de georganiseerde stakingen in Nederland.
    • 1 april » In Rotterdam wordt voetbalclub Sparta opgericht.
    • 21 augustus » William Burroughs vraagt octrooi aan op de eerste, commercieel beschikbare rekenmachine.
    • 30 oktober » De Amerikaanse leerlooier John J. Loud verkrijgt octrooi op de kogelpen, een apparaat om leer mee te merken. Hoewel het geen succes wordt, geldt het als de voorloper van de balpen.
    • 9 december » Herman Hollerith installeert zijn rekenmachine bij het Amerikaanse War Department.
    • 23 december » Vincent van Gogh snijdt een deel van zijn oor af.
  • De temperatuur op 1 oktober 1908 lag tussen 10,4 °C en 24,1 °C en was gemiddeld 16,5 °C. Er was 9,9 uur zonneschijn (85%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
    • 11 januari » Het Nationaal Park Grand Canyon wordt als nationaal monument ingesteld.
    • 30 juni » In Toengoeska (nu Kraj Krasnojarsk) in Siberië vindt een ongekend krachtige explosie plaats, waarvan de oorzaak nooit is opgehelderd.
    • 20 juli » De Amerikaanse zwemmer Charles Daniels scherpt bij de Olympische Spelen in Londen het wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.05,6. Het oude (en eerste) record op het koningsnummer stond sinds 3 december 1905 op naam van de Hongaar Zoltán Halmay.
    • 25 juli » Oprichting van Oostenrijkse voetbalclub LASK Linz.
    • 15 september » Explosie in stoomketel van kolenmijn Laura te Eygelshoven, 7 doden.
    • 17 september » Een Wright Flyer stort neer in Virginia, waarbij de passagier omkomt en piloot Orville Wright gewond raakt. Dit is het eerste vliegtuigongeluk in de moderne luchtvaart.
  • De temperatuur op 9 november 1943 lag tussen 4,1 °C en 8,2 °C en was gemiddeld 6,1 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 0.2 uur. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1943: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 8 juni » Bijna 1300 Joodse kinderen worden in één trein van Kamp Westerbork naar Sobibór getransporteerd, waar ze drie dagen later worden vergast.
    • 2 juli » Slag om Koersk.
    • 13 juli » Het Tsjechische dorpje Český Malín wordt verbrand door Duitse troepen. 374 inwoners komen om het leven.
    • 10 oktober » Enschede wordt gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers die het op Vliegveld Twente hebben gemunt. Er vallen 151 doden en 104 zwaargewonden.
    • 14 oktober » In het vernietigingskamp Sobibór komen de gevangenen in opstand.
    • 11 november » In Oyonnax houdt het Franse verzet een herdenkingsdefilé als verzetsdaad.

Over de familienaam Zijlstra

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Zijlstra.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Zijlstra.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Zijlstra (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I830.php : benaderd 5 juni 2024), "Wilhelmina Henriëtte Zijlstra (1888-1943)".