Stamboom De Klark » Trijntje van Nuil (1857-1928)

Persoonlijke gegevens Trijntje van Nuil 


Gezin van Trijntje van Nuil

Zij is getrouwd met Pieter Schonewille.

Toestemming voor het huwelijk is 27 september 1878 verkregen te Ambt Hardenberg, Overijssel, Nederland.Bron 8

Zij zijn getrouwd op 12 oktober 1878 te Ambt Hardenberg, Overijssel, Nederland, zij was toen 21 jaar oud.Bron 9

Het voorgenomen huwelijk van Pieter Schonewille en Trijntje van Nuil werd afgekondigd op zondag 29 september en 6 oktober te Ambt Hardenberg en Hoogeveen. (Trijntje woonde in Hoogeveen).
Trijntje verklaarde onder ede niet in de mogelijkheid te zijn akten van overlijden of akten van bekendheid van haar grootouders van moederszijde te kunnen overleggen.
Voogd vanTrijntje was Jacob van Nuil en toeziend voogd Roelof van Nuil, broers van Trijntje, beiden wonende te Hoogeveen, die hun toestemming tot het huwelijk gaven.
Getuigen bij het huwelijk waren Leonardus Schuurman, oud 57 jaar, Fredrik Zweers, oud 37 jaar, Peter Wellering, oud 28 jaar en Jan Schuurman, oud 25 jaar, alle vier landbouwer wonende in de gemeente Ambt Hardenberg.
De bruid, de moeder van de bruidegom en de toeziende voogd verklaarden "niet te kunnen teekenen of schrijven hebbende zulks niet geleerd".
Het huwelijk werd voltrokken door Jan Berend Bolks, wethouder en Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Ambt Hardenberg.

Pieter had een "Certificaat van onvermogen" luidende:
. Provincie Overijssel Gemeente Ambt-Hardenbergh
CERTIFICAAT VAN ONVERMOGEN

De Burgemeester van Ambt-Hardenbergh verklaart op getuigenis van Pieter Snoeijer, veldwachter en Leonardus Schuurman, landbouwer, beide wonende te Ambt-Hardenbergh dat Pieter Schonewille, wonende te Ambt-Hardenbergh, en voor zoo veel hem bekend, onvermogend is, om te kunnen betalen de kosten van de benodigde acten tot het aangaan van zijn voorgenomen huwelijk.
Ten gevolge waarvan deze verklaring is uitgereikt.
Heemse den 30 Augustus 1878
De getuigen, De Burgemeester voornoemd,
P.Snoeijer onleesbaar
L.Schuurman

Trijntje had een soortgelijke verklaring:
De Burgemeester der Gemeente Ambt-Hardenbergh, mede op getuigenis van Pieter Snoeijer, veldwachter en Leonardus Schuurman, landbouwer beide te Ambt-Hardenbergh woonachtig
Certificeert dat de Persoon van Trijntje van Nuil, van beroep arbeidster, wonende in deze Gemeente, is behoeftig en buiten staat tot betaling van de kosten der acten benoodigd tot de voltrekking van haar voorgenomen Huwelijk.
Heemse den 30 Augustus 1878
De getuigen De Burgemeester voornoemd
P. Snoeijer onleesbaar
L. Schuurman

Kind(eren):

  1. Lammigje Schonewille  1882-1949 
  2. Hendrik Schonewille  1888-1938
  3. Annigje Schonewille  1893-1918 
  4. Grietje Schonewille  1896-1918


Notities over Trijntje van Nuil

Tiendeveen
Veendorp in de gemeente Hoogeveen (tot 1998 Beilen) ten noordoosten van Hoogeveen ter weerszijden van het Linthorst Homankanaal en de Drijbersche Hoofdvaart.
Ten zuiden van de vaart en aan weerszijden van het kanaal lopen de 1e t/m 5e Wijk, Vlotwijk en Zwierswijk; aan de noordzijde van het dorp liggen de wijken Kibbelwijk, Amstelwijk, Nieuwe Wijk, Geinwijk, Vechtwijk, Keizersgracht, Heerengracht, Singel, Buitenkant, Binnenkant en Kattenburg. Rondom de plaats tal van bospercelen, met name aan de noordkant, verder het bos Kremboong (noordwesten) ten noorden van de gelijknamige boerderij aan de Drijbersche Hoofdvaart. Het gebied werd, voordat het in 1998 overging naar de gemeente Hoogeveen, gevat in de sectie L van de voormalige gemeente Beilen, genaamd De Drie Veenen. Dit betreft de volgende: Wijsterse Tiendeveen, Spieringer Tiendeveen (tussen Drijbersche Hoofdvaart en Hoogeveenseweg (voormalige Nieuweslagswijk)) en Drijbersche Tiendeveen (777 inwoners en 290 woningen in 2002).
In 1851-55 Tiende Veen, 1865 Tiende Veenen, 1899 Oud Tiendeveen (zuiden) en Nieuw Tiendeveen (noorden). De betekenis van de naam is: met kerkelijke tienden belast veen.
Na 1926, toen het Linthorst Homankanaal was gegraven, ontstond op het kruispunt met de Drijbersche Hoofdvaart een dorpskern. Hier kwam o.a. de J.C. Rahderschool, genoemd naar de Amsterdamse vervener, die in 1853 700 ha hoogveengebied, de Tiender- en Drieberderveenen, kocht. Hij stichtte er o.a. een school (ca. 1860) en de turffabriek Valkenheim (1863-1885). Eerst werden de ontgonnen gronden aangeplant met bos. Hiervan zijn nu slechts restanten over ten westen, noordoosten en oosten van het dorp; zij bezitten een soortenrijke kruidenlaag.
(bron: Encyclopedie Drenthe Online).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Trijntje van Nuil?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Trijntje van Nuil

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Trijntje van Nuil


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Trijntje van Nuil



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte gemeente Beilen. Akte nr. 67.
    2. Genlias
    3. Bevolkingsregister
    4. Bevolkingsregister Hoogeveen
    5. Huwelijksakte dochter Annigje
    6. Overlijdensakte gemeente Emmen. Akte nr. 320.
    7. Overlijdensakte.
    8. Akte huwelijksaangifte nr. 63.
    9. Huwelijksakte gemeente Ambt Hardenberg. Akte nr. 68.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 12 september 1857 lag rond de 15,7 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuiden. De relatieve luchtvochtigheid was 91%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
    • In het jaar 1857: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 4 maart » James Buchanan wordt beëdigd als 15e president van de Verenigde Staten
      • 23 maart » New York beleeft de wereldprimeur van de personenlift met valbeveiliging.
      • 11 mei » Indiase rebellen veroveren Delhi op de Britten
      • 18 mei » Opening van de Rotterdamsche Diergaarde, het latere Diergaarde Blijdorp.
      • 26 juni » Officiële opening van het station Essen (België).
      • 24 oktober » Oprichting van Sheffield FC, door de FIFA erkend als oudste voetbalclub ter wereld.
    • De temperatuur op 12 oktober 1878 lag rond de 10,9 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
    • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 19 februari » Thomas Edison verkrijgt een octrooi op de fonograaf.
      • 20 februari » Kardinaal Gioacchino Pecci wordt gekozen tot Paus Leo XIII.
      • 3 maart » Kroning van Paus Leo XIII in Rome.
      • 28 juni » Oprichting van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door de Franse priester Leo Dehon.
      • 13 juli » Het Congres van Berlijn maakt Servië onafhankelijk.
      • 7 september » William Booth verandert de naam van zijn Christian Mission in The Salvation Army. In Nederlands wordt dit het Leger des Heils genoemd.
    • De temperatuur op 28 oktober 1928 lag tussen 5,8 °C en 11,1 °C en was gemiddeld 9,2 °C. Er was 8,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1928: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,6 miljoen inwoners.
      • 19 februari » Canada verslaat Zwitserland met 13-0 in de finaleronde van het olympisch ijshockeytoernooi in St. Moritz, en prolongeert de olympische én de wereldtitel.
      • 7 juni » Karel Dubois, een kanunnik uit Roeselare, sticht de KSA als onderdeel van de Katholieke Actie (KA) en vervanger van de AKVS.
      • 18 juni » Amelia Earhart vliegt als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan, als passagier.
      • 15 juli » De Luxemburgse wielrenner Nicolas Frantz wint de 22e editie van de Ronde van Frankrijk.
      • 9 augustus » Tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam wint de Nederlandse gymnastiekploeg goud. Zij zijn de eerste Nederlandse vrouwelijke olympische kampioenen.
      • 21 oktober » Opening van het Stadio Sandro Cabassi in Carpi, Italië.

    Over de familienaam Van Nuil

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Van Nuil.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Van Nuil.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Van Nuil (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I7584.php : benaderd 7 mei 2024), "Trijntje van Nuil (1857-1928)".