Stamboom De Klark » Herman Brinkcate (1904-1986)

Persoonlijke gegevens Herman Brinkcate 


Gezin van Herman Brinkcate

(1) Hij is getrouwd met Katharina Wilhelmina Wouda.

Zij zijn getrouwd op 11 juni 1932 te Hengelo, Overijssel, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.Bron 10


(2) Hij is getrouwd met Alida Theodora Omes.

Zij zijn getrouwd op 1 juni 1946 te Randfontein, Transvaal, Zuid Afrika, hij was toen 42 jaar oud.Bron 3

Het echtpaar is in 1971 gescheiden.Bron 3

Oorzaak: Echtscheiding


(3) Hij is getrouwd met Estelle Grove-Mitchell.

Zij zijn getrouwd op 5 april 1972 te Durban, Zuid Afrika, hij was toen 68 jaar oud.Bron 3


Notities over Herman Brinkcate

Herman diende in 1926 en 1927 bij de marine in Nederlands Oost Indië, eerst in Soerabaja en later in Weltevreden. Hij had de rang van Korporaal-seiner. In 1929 verliet hij de marine en keerde terug naar Hengelo. In 1935 begon hij een eigen zaak aan de Peperkampweg in Delden als electrotechnisch installateur. Waar hij in de Hengelose periode hiervoor gewerkt heeft is niet helemaal helder. Mogelijk bij Stork; in het bevolkinsregister staat hij ingeschreven als radiotechniker.
Herman emigreerde in 1937 naar Zuid Afrika. Daar werkte hij in een goudmijn bij Randfontein
Tegen het einde van 1941 werd Herman weer opgeroepen bij de Nederlandse marine om te dienen in Nederlands Oost Indië. Hij diende op de marinebasis Soerabaja als electricien. Dit was een burger baan.
Op 28 februari 1942 landden de Japanners op Java en 9 maart van dat jaar gaven de verdedigers ( Nederlanders, Britten en Amerikanen) zich over. Voordien hadden ze de meeste installaties op de marinebasis in Soerabaja onklaar gemaakt. Het personeel werd overgebracht naar Tjilatjap aan de zuidkust van Midden-Java, waar het werd ingescheept om te worden geëvacueerd naar Ceylon of Australie. Veel van deze schepen werden beschoten of tot zinken gebracht door de Japanners en een onbekend aantal personen kwam om het leven.
Herman was één van de evacuees en werd naar Colombo gebracht aan boord van de "M.S. Towali". Van daaruit werd hij met het troepenschip S.S."Nieuw Amsterdam" teruggebracht naar Durban in Zuid Afrka. Hij werd toegevoegd aan de Britisch Royal Navy en werkte gedurende de rest van de oorlog op de marinebasis in Simon's Town, Z.A.
Hij werd onderscheiden met het nederlanse "Mobilisatie Oorlogs Kruis 1939-1945" (MOK).
Zijn zoontje was inmiddels overgebracht naar één van de kampementen in Tjimahi, die na de capitulatie van de Japanners nog tot juni 1946 in gebruik bleven als vluchtelingen en evacuatiekamp onder bescherming van Japanse, Britse en Nederlandse militairen. Daar was hij op 24 oktober 1945 uit bevrijd en naar Singapore gebracht in afwachting van evacuatie naar Zuid Afrika. Geholpen door het Zuid Alfrkaanse Rode Kruis lukte het Herman zijn zoon op te sporen en met een militair transport, geregeld door de Britisch Navy vloog hij naar Singapore, waar ze in december 1945 herenigd werden. In Singapore onmoette Herman de verpleegster Lydia Omes, zijn latere vrouw, die ook terug zou keren naar Zuid Afrka en vroeg haar om zijn zoon te begeleiden op de terugreis naar Cape Town, Z.A. Zelf bleef hij achter in Singapore om op oficiëel bericht van het overlijden van zijn vrouw te wachten.
Lydia en de kleine Bob verlieten Signapore per schip in de eerste week van januari 1946. In Ishmaelia, aan de Golf van Aden, werd hun reis nog vertraagd omdat het jongetje ernstig ziek werd, maar op 25 maart 1946 arriveerden ze uiteindelijk toch in Durban.
In 1966 kwam Herman met zijn tweede vrouw naar Nederland. Het was zijn eerste bezoek sinds 1937. Bij zijn ouders thuis aan de Margarethstraat 1 werden ze geïnterviewd door een journalist. Dit interview werd op 6 juli 1966 gepublceerd in het Hengelo's Dagblad.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Herman Brinkcate?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Herman Brinkcate

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Herman Brinkcate

Voorouders (en nakomelingen) van Herman Brinkcate

Herman Brinkcate
1904-1986

Herman Brinkcate

(1) 1932
(2) 1946
(3) 1972

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte gemeente Stad Delden. Akte nr. 10.
    2. Geboorteakte
    3. Bob Brinkcate
    4. Trouwakte
    5. Gezinskaart vader
    6. Gezinskaart Hengelo(O)
    7. Kostgangerskaart
    8. Gezinskaart
    9. Gezinskaart Hengelo
    10. Huwelijksakte gemeente Hengelo. Akte nr. 77. (Genlias)

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 januari 1904 lag tussen -4.7 °C en -2.3 °C en was gemiddeld -3.4 °C. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
      • 7 februari » Een groot deel van de Amerikaanse stad Baltimore brandt af.
      • 12 februari » Eerste editie van de Deense sensatiekrant Ekstra Bladet.
      • 20 februari » Manuel Amador Guerrero treedt aan als eerste president van het onafhankelijke Panama. De volgende dag ondertekent hij een verdrag, dat de Amerikanen tegen een betaling van $ 10 miljoen de zeggenschap geeft over het Panamakanaal.
      • 1 mei » België en Frankrijk spelen beide de eerste voetbalinterland uit hun geschiedenis en spelen in Brussel met 3-3 gelijk.
      • 16 juni » Op deze dag speelt het boek Ulysses van James Joyce zich af.
      • 8 oktober » Een zware storm raast langs de Nederlandse kust. Verscheidene vissersvaartuigen zinken. Alleen uit Urk al komen 14 vissers om het leven.
    • De temperatuur op 5 april 1972 lag tussen 7,8 °C en 11,0 °C en was gemiddeld 8,9 °C. Er was 1,0 mm neerslag gedurende 2,0 uur. Er was 1,7 uur zonneschijn (13%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet Biesheuvel I met als eerste minister Mr. B.W. Biesheuvel (ARP).
    • Van donderdag 20 juli 1972 tot vrijdag 11 mei 1973 was er in Nederland het kabinet Biesheuvel II met als eerste minister Mr. B.W. Biesheuvel (ARP).
    • In het jaar 1972: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,3 miljoen inwoners.
      • 23 februari » De Franse schaatsster Elisabeth Vadot vestigt het werelduurrecord op de schaats in Grenoble: in één uur tijd schaatst ze 29363,4 m.
      • 29 april » Koning Ntare V van Burundi komt om het leven wanneer opstandelingen proberen hem te bevrijden uit zijn paleis.
      • 9 augustus » Na de val van het kabinet-Biesheuvel I regeert het kabinet-Biesheuvel II als minderheidskabinet door tot 11 mei 1973.
      • 5 september » Palestijnse terroristen vallen Israëlische atleten aan tijdens de Olympische Spelen in München.
      • 1 november » Het Nederlands voetbalelftal verslaat Noorwegen met 9-0 in de kwalificatiereeks voor het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Johan Neeskens scoort drie keer in stadion De Kuip in Rotterdam. Theo Pahlplatz speelt zijn dertiende en laatste interland voor Oranje.
      • 31 december » Portugal treedt uit de UNESCO.
    • De temperatuur op 13 maart 1986 lag tussen -0.1 °C en 5,6 °C en was gemiddeld 2,9 °C. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1986: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,5 miljoen inwoners.
      • 17 februari » Ondertekening te Luxemburg van de Europese Akte.
      • 13 maart » Sojoez T-15 wordt gelanceerd. Haar bemanning is de eerste die Mir in de ruimte bezoekt.
      • 3 april » IBM toont hun eerste draagbare computer, de PC Convertible.
      • 5 april » In een Berlijnse discotheek ontploft een bom; er vallen drie doden en 155 gewonden.
      • 11 mei » Opening van het Estadio Metropolitano Roberto Meléndez in Barranquilla, Colombia.
      • 21 augustus » Ruim 1700 mensen komen om het leven na een limnische uitbarsting bij het Nyosmeer in Kameroen.

    Over de familienaam Brinkcate


    De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I2032.php : benaderd 30 mei 2024), "Herman Brinkcate (1904-1986)".