Paul Christiaan Smis. Oude namen. » Martinus Nicolaas Beets (1780-1869)

Persoonlijke gegevens Martinus Nicolaas Beets 

Bronnen 1, 2

Gezin van Martinus Nicolaas Beets

Hij is getrouwd met Maria Elisabeth de Waal Malefijt.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 20 juli 1806 te Haarlem, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Nicolaas Beets  1814-1903 
  2. ??  


Notities over Martinus Nicolaas Beets

[Beets, Martinus Nicolaas]
BEETS (Martinus Nicolaas), geb. te Haarlem 19 April 1780, overl. ald. 5 Aug. 1869, pharmaceut. Hij was een zoon van Nicolaas Beets en Dorothea Petronella Fiers. Na de latijnsche school te Haarlem doorloopen te hebben, volgde hij een pharmaceutische opleiding bij den apotheker Krieger te Nijmegen en de firma Alma te Amsterdam. In 1803 werd hij door het haarlemsch Collegium Medicum tot apotheker bevorderd. Hij vestigde zich als zoodanig in zijn geboortestad, waar hij 20 Juli 1806 in het huwelijk trad met Maria Elisabeth de Waal Malelijt, dochter van Adriaan de Waal Malelijt, die zich als ijverig patriot te Haarlem bekendheid had verworven. Toen in 1806 ook te Haarlem het Collegium Medicum door een Plaatselijke Commissie van Geneeskundig Toeverzigt werd vervangen, benoemde men Beets

Tijdbalk Martinus Nicolaas Beets

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Martinus Nicolaas Beets


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Archief; Kennemerland, w.o. Haarlem, http://www.haarlem.digitalestamboom.nl/, Kennemerland Haarlem Akte Jaar 1869 Nummer 550, 1 april 2012
      Overledene: Martinus Nicolaas Beets , 89
      Vader: Nicolaas Beets
      Moeder: Dorothea Petronella Fiers
      Weduwnaar/weduwe: Maria Elisabeth de Waal Malefijt
      Plaats: Haarlem
      Datum overlijden: 05-08-1869 (Haarlem)


      Haarlem
      19090
      Kennemerland Haarlem Akte Jaar 1869 Nummer 550
    2. Onderzoekscentrum; Digitale Bibliotheek van Nederlandse Letteren (DBNL), DBNL, 1 april 2012
      [Beets, Martinus Nicolaas]
      BEETS (Martinus Nicolaas), geb. te Haarlem 19 April 1780, overl. ald. 5 Aug. 1869, pharmaceut. Hij was een zoon van Nicolaas Beets en Dorothea Petronella Fiers. Na de latijnsche school te Haarlem doorloopen te hebben, volgde hij een pharmaceutische opleiding bij den apotheker Krieger te Nijmegen en de firma Alma te Amsterdam. In 1803 werd hij door het haarlemsch Collegium Medicum tot apotheker bevorderd. Hij vestigde zich als zoodanig in zijn geboortestad, waar hij 20 Juli 1806 in het huwelijk trad met Maria Elisabeth de Waal Malelijt, dochter van Adriaan de Waal Malelijt, die zich als ijverig patriot te Haarlem bekendheid had verworven. Toen in 1806 ook te Haarlem het Collegium Medicum door een Plaatselijke Commissie van Geneeskundig Toeverzigt werd vervangen, benoemde men Beets
      [p. 38]tot haar medelid en dit ambt heeft hij tot de opheffing dezer commissie in 1865 bekleed. Ook vervulde hij gedurende 40 jaar de betrekking van lid en secretaris van de Provinciale Commissie van Geneeskundig Onderzoek en Toeverzigt, na de invoering van de geneeskundige wetten van 1818 te Haarlem gevestigd. Hij was belast met het onder toezicht van eerstgenoemde commissie staande chemisch-pharmaceutisch onderwijs aan apothekersleerlingen (sinds 1808), terwijl hij sinds de oprichting in 1824 van de Genees-, heel-, verlos- en artsenijmengkundige school te Haarlem aan deze school verbonden was als lector in de kruidkunde, het overzicht van de natuurlijke historie, de artsenijmengkunde en de scheikunde.

      Aan Beets werd voor zijn practisch onderwijs aan deze klinische school den reeds jaren te Haarlem bestaanden Hortus medicus ter beschikking gesteld, alsmede een laboratorium, dat evenwel voor het onderwijs onvoldoende was. Bij de oprichting der school was Beets door de overige lectoren al dadelijk als permanente secretaris en thesaurier gekozen. Als lector verkreeg hij in 1855 eervol ontslag, nadat hij reeds in 1850 zijn apotheek aan kant had gedaan.

      Beets was tusschen 1804 en 1836 tot vijfmaal toe directeur van de in 1802 opgerichte Huishoudelijke Maatschappij, later de Maatschappij voor Nijverheid genoemd. In 1827 werd hij lid van het Bataalsch Genootschap der proelondervindelijke wijsbegeerte, in 1828 correspondeerend lid van The medico-botanical Society te Londen.

      Hij heelt verschillende wetenschappelijke artikelen geschreven in de Algemeene Konst- en Letterbode, o.a. Onderzoek naar de samenstelling, de werking en bereiding van de oeconomische lichtontstekers (1808, betreffende de voorloopers van onze lucifers, de zg. briquets oxygénés); Over de bereiding van de chlorure de chaux et d'oxide de sodium (1826); Een eenvoudige geneeskundige verwarmingstoestel door verbranding van wijngeest (1832). Verder is van zijn hand: Grondbeginselen der artsenijmengkundige scheikunde, toegepast op de Pharmacopoea Batava (Haarlem 1812); Volksscheikunde of onderwijzingen en raadgevingen tot nuttig gebruik (Amsterdam 1815), zijnde het antwoord op een door de Mij. tot Nut van 't Algemeen uitgeschreven prijsvraag, waarvoor Beets met den gouden eereprijs en een premie van 25 gouden ducaten werd bekroond; Over de vervalsching der meekrappen (1822), een bekroond antwoord van een prijsvraag, uitgeschreven door genoemde Huishoudelijke Mij.; Woordenboek van droogerijen (1e dl. Amsterdam 1825, later voortgezet door B. Meylink, Amst. 1842-49, herdr. 1856); Handboekje bij het aanschouwelijk onderwijs, omtrent voortbrengselen van natuur en kunst, in de bewaarscholen (Haarlem 1859), zonder vermelding van zijn naam.

      Zijn vrouw overleed te Haarlem 8 April 1855. Uit zijn huwelijk werden zeven kinderen geboren, het eerste kind was Dorothea Petronella, die voorgaat; het tweede was de bekende schrijver Nicolaas Beets (zie dl. III, kol. 82).

      Zie: W. Stoeder, Marinus Nicolaas Beets. Een nuttig en welbesteed leven (Amsterdam 1889); P.D. Chantepie de la Saussaye, Het leven van Nicolaas Beets (1904), 2; G. van Rijn, Nic. Beets 1 (1910), 11 e.v.; Bibliotheca medica neerlandica (1930), 43, 361, 363, 375.

      Wijnman

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 juli 1806 lag rond de 15,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
      • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
      • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
      • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
      • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.
    • De temperatuur op 5 augustus 1869 lag rond de 13,7 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 84%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd als 18e president van de Verenigde Staten
      • 6 maart » Dmitri Mendelejev presenteert het periodiek systeem.
      • 6 april » Eerste octrooi op een plastic: celluloid.
      • 10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Religieuzen van Sint Vincentius a Paolo door paus Pius IX.
      • 22 november » In Dumbarton, Schotland wordt de klipper Cutty Sark te water gelaten. Het was een van de laatste klippers, en het is de enige klipper die nog bestaat.
      • 28 december » William Semple verkrijgt octrooi op kauwgom.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Beets

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Beets.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Beets.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Beets (onder)zoekt.

    De publicatie Paul Christiaan Smis. Oude namen. is opgesteld door Paul C. Smis (contact is niet mogelijk).
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Paul C. Smis, "Paul Christiaan Smis. Oude namen.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boris-schubert-moonlight/R5261.php : benaderd 31 mei 2024), "Martinus Nicolaas Beets (1780-1869)".