Stamboom Bloemendaal » Florence de Groot (1933-2015)

Persoonlijke gegevens Florence de Groot 


Gezin van Florence de Groot

Zij is getrouwd met Maurice Schellekes (Schellevis).

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


Notities over Florence de Groot

.
Met dank aan het Joods Monument Zaanstreek:

Florence de Groot (Hilversum, 14-10-1933 – Haifa, Israël, mei 2015)

De nog jonge Florence de Groot kwam na een onderduikadres in Santpoort in Wormerveer terecht. Ze overleefde de oorlog.

Zwerftocht

Florence was een dochter van de handelaar in verlichting Israël de Groot (Utrecht, 27-3-1891) en Duifje de Groot-Blok (Den Haag, 18-12-1898). Ze had één broer, Levi (‘Louis’) (Utrecht, 29-8-1917). Ouders en dochter woonden aan de Badhuisweg 21 in Den Haag. Toen ze daar weg moesten, kon Florence onderduiken bij de in Wormerveer geboren Pieter Kraaijer, die met zijn echtgenote Klasina op de Duinweg 43 in Santpoort woonde. Het werd het begin van een zwerftocht langs elf onderduikadressen. Haar nichtje Rachel de Groot* kon eveneens terecht op het Santpoortse adres.

Illegaliteit

Op zeker moment werd het te gevaarlijk geacht bij de Kraaijers, omdat hun zoon Pieter actief was in de illegaliteit. Florence en Rachel moesten weg. Begin 1943 waren ze kort te gast bij radiomonteur Cees Stolp (Wormerveer, 19-10-1904) en diens vrouw Lies Stolp-Meijns (Wormerveer, 31-7-1909), die in de Wormerveerse Delistraat 48 woonden. Hier was haar neef Levie de Groot* ondergedoken, de broer van Rachel. De meisjes werden vervolgens ondergebracht bij een verder onbekende, niet gehuwde vrouw, mogelijk ook in Wormerveer. Toen ze daar eveneens weg moesten, werd er voor Florence een adres gevonden in Hilversum, vermoedelijk bij Jan en Nel Moene. Daarna verbleef zij tot de bevrijding op enkele andere onderduikadressen.

Stijkelgroep

De ouders van Florence maakten eveneens de bevrijding mee. Vader Israël werd al in het voorjaar van 1941 gearresteerd wegens geldinzameling voor de Stijkelgroep, een landelijk opererende verzetsorganisatie met veel medewerkers in de Zaanstreek. Israël werd bijna een jaar lang opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amsterdamse Weteringschans. Daar maakte hij kennis met Pieter Kraaijer. Toen Israël de Groot in 1942 werd vrijgelaten, besloot hij met zijn vrouw en dochter onder te duiken. Vader en moeder kwamen in Hilversum terecht, Florence dus bij Pieter en Klasina Kraaijer.

Vlucht

Florences broer Louis, die voordien in Scheveningen woonde, werd tijdens de oorlog tewerkgesteld op een vliegveld bij Amiens. Hij vluchtte naar Parijs, waarschijnlijk in een poging om naar Engeland te reizen. In Parijs werd hij op 9 mei 1941 als gevolg van verraad opgepakt en via Nederland naar Auschwitz getransporteerd. Daar stierf Louis de Groot op 9 juni 1943.

Ouders

Voor vader en moeder De Groot was het verlies van Louis (en veel andere familieleden) onverteerbaar. Volgens haar zoon Shai had Florence ook na de oorlog een moeilijke jeugd, in een familie in rouw. Er was weinig begrip en weinig warmte. Volgens Shai waren de gevolgen van verlies en onderduik duidelijk gedurende het leven van Florence.

Maurice Schellekes

Shai’s vader Maurice Schellekes -geboren als Schellevis- (Zandvoort, 20-11-1922 – Haifa, 3-2-1988) wist te ontsnappen uit het joodse werkkamp Kremboong. Hij werd opgepakt bij de eerste grote razzia in Amsterdam. Op 11-8-1942 arriveerde hij in Auschwitz. Daar moest hij als lid van een Sonderkommando doden afvoeren naar massagraven en als lid van het Kanada Kommando bagage sorteren van nieuw aangekomen kampgevangenen. Zijn kracht, intelligentie en een flinke dosis geluk maakten dat Maurice Schellekes (ternauwernood) Auschwitz, de dodenmarsen van 1945 en het in Oostenrijk gelegen kamp Ebensee overleefde. De Amerikanen stelden hem na de oorlog aan als burgemeester van enkele Zuid-Duitse dorpen, Riederau am Ammersee. Eind jaren veertig keerde hij terug naar Nederland, waar hij een talentvol kleermaker werd in Den Haag. Hij werd bekend om zijn mooie stem. Hij zong tijdens joodse avonden en bij de liberale gemeente in Den Haag (en na zijn emigratie naar Israël als voorzanger in de liberale synagoge in Haifa).

Zang

Maurice Schellekes begon in de Wagenstraat een eigen, al snel succesvolle zaak. Het kwam uiteindelijk tot een huwelijk tussen Florence en Maurice. Daaruit werd in 1956 hun enige kind geboren, Shai. In 1963 verhuisde het gezin naar Haifa. Op zijn 65-ste stierf Maurice Schellekes. Florence was toen pas 55, maar wilde volgens haar zoon geen nieuwe partner meer, ‘want niemand was zo fantastisch als mijn vader.’ Ze zou haar echtgenoot 28 jaar overleven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Florence de Groot?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Florence de Groot

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Florence de Groot

Voorouders (en nakomelingen) van Florence de Groot

Duifje Blok
1898-1959

Florence de Groot
1933-2015

Florence de Groot



    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 oktober 1933 lag tussen 5,5 °C en 15,2 °C en was gemiddeld 9,6 °C. Er was 0,8 uur zonneschijn (7%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1933: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,2 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Michael Caine, Brits acteur
      • 22 maart » Het concentratiekamp Dachau wordt geopend.
      • 30 juni » Een massale demonstratie in Antwerpen tegen oorlog en fascisme.
      • 30 augustus » Oprichting van Air France.
      • 17 oktober » De Duitse natuurkundige Albert Einstein vestigt zich in de Verenigde Staten, op de vlucht voor het nationaalsocialisme.
      • 6 december » Een federale rechter in de Verenigde Staten beslist dat Ulysses van James Joyce niet aanstootgevend is.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Groot

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Groot.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Groot.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Groot (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Bloemendaal is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelf Schrik, "Stamboom Bloemendaal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bloemendaal/I251.php : benaderd 9 mei 2024), "Florence de Groot (1933-2015)".