Alle mogelijkheden van Genealogie Online op een rij

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 6000 genealogen
gingen u voor!

De website genealogieonline biedt veel mogelijkheden ten aanzien van het publiceren van uw genealogische gegevens en historische afbeeldingen op Internet. Op deze pagina is getracht de vele facetten van genealogieonline te beschrijven. Zo veel mogelijk van deze beschrijvingen zijn voorzien van figuren (klik op de afbeelding voor een vergroting) of verwijzingen naar voorbeelden, u vindt deze steeds in de rechter kolom.

Het is geen kort verhaal, de mogelijkheiden zijn dan ook uitgebreid...


Publiceer uw genealogische gegevens op Internet, het is snel en eenvoudig!

genealogieonline maakt het u mogelijk om eenvoudig uw genealogische gegevens te publiceren. U kunt hierbij denken aan uw kwartierstaat, parenteel of gehele gegevensverzameling. Ook kan dit betrekking hebben op uw bidprentjesverzameling met of zonder met scans. U heeft hiervoor geen technische kennis of bepaald publicatieprogramma nodig, het enige wat u hoeft te doen is uw gegevens te exporteren uit uw stamboomprogramma en dit bestand te uploaden.

Uw publicatie is bereikbaar via een eigen adres (URL). Het is en blijft u publicatie! Op elke pagina staat dan ook prominent de titel van uw publicatie en uw naam, met een link naar een contactpagina zodat bezoekers met u in contact kunnen komen.

Voorbeelden

Link naar contactformulier

Het publicatie proces

Het publiceren van uw genealogische gegevens is erg eenvoudig: via een viertal stappen kunt u online de informatie aanleveren die nodig is voor publicatie. Wanneer uw gegevens verwerkt zijn krijgt u via e-mail een bericht. De publicatie staat dan op de genealogieonline site maar is nog niet opgenomen in de index, zodat alleen u het adres weet en de publicatie kunt beoordelen. Na uw akkoord, of automatisch na een week, wordt de publicatie opgenomen in de index van genealogieonline. Ook wordt uw publicatie opgenomen in de Stamboom Gids. De Stamboom Gids is de meest uitgebreide Internet gids op het gebied van stambomen, genealogie, familienamen en archieven.

Het bijwerken van uw gegevens kan niet online. Offline stamboomprogramma's zoals Aldfaer en GensDataPro (zie ook de pagina Gebruikte stamboomprogramma's) zijn beter toegerust om genealogische gegevensverzamelingen te beheren; genealogieonline is gespecialiseerd in de publicatie van genealogische gegevensverzamelingen. Wanneer u gegevens heeft gewijzigd of als er gegevens zijn toegevoegd dan biedt u eenvoudigweg de gehele gegevensverzameling weer aan via de beheer pagina's. De "oude" publicatie wordt dan overschreven op basis van de bijgewerkte gegevens.

Opname in Stamboom Gids

De indeling van een publicatie

Op basis van het aangeleverde GEDCOM bestand wordt er door genealogieonline een publicatie gegenereerd die bestaat uit de volgende onderdelen:

Startpagina en indexen

Elk publicatie heeft een startpagina die begint met een beschrijving van de publicatie, zoals de titel, naam van de auteur met link naar een contactformulier en foto (via uw profiel op het Stamboom Forum), grootte van de gegevensverzameling en datum van laatste update van de publicatie. Als auteur kunt u ervoor kiezen om op deze plaats ook een dankwoord op te nemen of uw algemene bronvermeldingen op te sommen.

Elke publicatie heeft zijn eigen zoekfunctie, zodat er snel binnen een gegevensverzameling gezocht kan worden. Uiteraard is er ook een index: eerst op familienaam en daarna op personen met de gekozen familienaam.

Als auteur kunt u personen binnen uw gegevensverzameling aanmerken als startpunt, dit kan een stamvader of -moeder zijn, een proband (kwartierdrager), een Bekende Nederlander of u als auteur zelf. Op de startpagina wordt deze lijst met startpunten getoond. Voor de stamvader of -moeder en proband wordt er automatisch een stamboom of kwartierstaat rapport aangemaakt (hierover later meer).

Een andere sectie op de startpagina is variabel: het toont gebeurtenissen uit de eigen gegevensverzameling die "vandaag in het verleden" hebben plaatsgevonden, zoals een geboorte, overlijden of huwelijk. Deze lijst biedt de bezoeker ook weer startpunten om binnen uw publicatie te bladeren. Wanneer u meerdere publicaties op genealogieonline heeft geplaatst worden deze op de startpagina getoond.

Voorbeelden

Voorpagina publicatie

Voor elke persoon een detailpagina

Voor elke persoon binnen de gegevensverzameling die gepubliceerd mag worden (later meer over privacy) komt er binnen de publicatie een pagina. Op deze pagina wordt allereerst informatie getoond over de persoon zelf: geboorte, doop, overlijden, beroep, en dit alles inclusief uw notities. Wanneer er voor bepaalde aspecten bronvermeldingen (in het GEDCOM bestand aanwezig) zijn dan worden deze ook getoond. Plaatsnamen worden, indien herkend, voorzien van een link naar een Over de plaatsnaam pagina, waar meer informatie over de plaatsnaam wordt getoond.

Wanneer er ook afbeeldingen zijn aangeleverd voor de betreffende persoon dan worden deze bij de persoonsgegevens getoond (op een zelfde wijze als de afbeeldingen hierna, dus eerst klein en door te klikken vergroot).

De voorouders en het gezin van de persoon worden in de vorm van een grafische kwartierstaat weergegeven.

Om goed inzicht te geven in de levensverloop van de persoon in kwestie wordt er een tijdbalk getoond waar de persoon, voorouders, partner(s) en kinderen in worden geprojecteerd. De tijdbalk kan verschoven worden met muis of toetsenbord en het klikken op een naam toont de relatie tot de persoon waar de pagina over gaat.

Om enige historische context te bieden wordt er op basis van geboortedatum of datum van huwelijk of overlijden enige historische feiten omgesomd uit diverse bronnen, zoals:

  • het weer op die dag (bron: KNMI);
  • de vorst (met foto) en regering;
  • het inwonertal van Nederland;
  • belangrijke historische gebeurtenissen (bron: Wikipedia);
  • bekende personen die op dezelfde datum zijn geboren/overleden.

Bezoekers worden op elke pagina aangemoedigd om aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot de persoon in kwestie naar de auteur te sturen. De berichten worden verstuurd via genealogieonline zodat er geen e-mail adressen gepubliceerd hoeven te worden.

Persoonlijke gegevens Kwartierstaat Tijdbalk

Totale kwartierstaat of stamboom

Een auteur van een publicatie kan personen in de gegevensverzameling aanduiden als stamvader/moeder of proband. Op basis van dit gegeven wordt er door genealogieonline een stamboom danwel kwartierstaat aangemaakt. De stamboom/kwartierstaat wordt in tekstuele vorm gepresenteerd om te bekijken in de browser maar ook in PDF formaat welke ideaal is om af te drukken en om uit te delen aan familieleden en in EPUB formaat die geschikt is om te lezen in e-readers! De stamboom/kwartierstaat wordt ook in grafische vorm weergegeven. Om na te gaan waar voorouders vandaan kwamen is er ook een weergave 'kwartierstaat' op de kaart, die de geboorteplaatsen van alle personen uit de kwartierstaat markeert.

De "aangeduide" personen worden op de startpagina van de publicatie weergeven, inclusief links naar de stamboom/kwartierstaat onder de kop Startpunten. De "aangeduide" personen komen ook voor op de pagina van alle personen waar zij verwant mee zijn. Zo staat op de pagina van de vader van de proband onder de kop Verwantschap de melding dat hij tot de voorouders van de proband behoort (met link naar de kwartierstaat).

Voorbeelden

Kwartierstaat

Afbeeldingen galerij

Naast de "kale" feiten kunt u uw publicatie ook voorzien van historische afbeeldingen. U kunt hierbij denken aan foto's, scans van aktes of bidprentjes. De afbeeldingen dienen in het eigen stamboomprogramma gekoppeld te zijn aan één of meer personen. Nadat het GEDCOM bestand is opgestuurd dienen de afbeeldingen ge-upload te worden, dit kan eenvoudig via de beheer pagina's. De afbeeldingformaten JPG, GIF, PNG en BMP worden hierbij ondersteund. Bij het verwerken van de publicatie zorgt genealogieonline ervoor dat er op de persoonlijke pagina's de gekoppelde afbeeldingen komen te staan. Om een afbeelding, en de bijbehorende omschrijving, in groot formaat te zien dient op de kleine afbeelding geklikt te worden (als u over de afbeelding gaat met de muis ziet u een vergrootglas).

Van alle afbeeldingen in de publicatie wordt ook een Afbeeldingen galerij gemaakt. Dit biedt de mogelijkheid om door alle afbeeldingen te bladeren. Het klikken op een foto in de Afbeeldingen galerij brengt de bezoeker op de pagina van de gekoppelde persoon.


Statistische gegevens

Op basis van de aangeleverde gegevens kunnen diverse statistieken opgesteld worden. Zo worden op een kaart van de Benelux (bij benadering) aangegeven waar de genealogische gebeurtenissen binnen de gegevensverzameling hebben plaats gevonden. Hoe groter de cirkel, hoe meer gebeurtenissen.

In grafiekvorm worden de aantallen genealogische gebeurtenissen getoond, dus hoe vaak - per 5 jaar - komen bepaalde gebeurtenissen (geboorte, doop, overlijden, begrafenis of crematie) voor.

Ook op het vlak van namen worden enige tabellen opgenomen met aantallen en percentages:

  • Top 10 van familienamen met link naar het Nederlandse Familienamen Databank van het Meertens Instituut (als de familienaam aldaar is beschreven);
  • Top 10 van mannelijke en van vrouwelijke voornamen.

Al deze statistieken worden op de pagina Tellingen weergegeven die elk publicatie heeft, vanaf de startpagina van een publicatie is deze pagina toegankelijk.

Een ander type statistieken, dat niet direct met de inhoud van de publicatie te maken heeft, is het inzicht in het aantal door bezoekers gelezen pagina's. Voor elke publicatie wordt bijgehouden hoeveel pagina's opgevraagd worden. De Statistieken pagina (opgenomen in de onderste menu balk van elke pagina) geeft in grafiekvorm het aantal gelezen pagina's per dag en maand weer.


Privacy

Gegevens van levende personen mogen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de personen zelf niet (verwerkt en) gepubliceerd worden in verband met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). Genealogie is een fascinerend tijdverdrijf en de dorst naar kennis zal nimmer worden gelest, maar enige beheersing is van belang zodat niet de mensen beledigd worden wiens geschiedenis we willen behouden. Het is de verantwoordelijk van de auteur van de stamboom, kwartierstaat, genealogie en/of parenteel om de privacy aspecten in de publicatie te controleren! Bij aanlevering van GEDCOM bestanden wordt door genealogieonline als extra controle getracht te bepalen of een persoon overleden is, pas dan zal de informatie getoond worden! Als levende personen toestemming hebben gegeven voor publicatie van hun gegevens dan kan dit worden aangegeven, genealogieonline houdt hier dan rekening mee en publiceert hun gegevens (met een vermelding van de toestemming).

Vindbaar maken van uw publicatie en gegevens

Als u uw gegevensverzameling op Internet heeft staan kunnen anderen uw gegevens benaderen (en ook kopiëren, klik maar eens op de rechter muisknop). Zij kunnen de gegevens inzien er erop reageren via het contactformulier. Dit kunnen vragen zijn, maar veelal ook nuttige correcties en waardevolle aanvullingen. Het is dus van belang dat u publicatie en uw gegevens gevonden worden!

genealogieonline zorgt er voor dat uw publicatie wordt aangemeld bij diverse websites, waaronder de Stamboom Gids en Google. Tenslotte worden uw gegevens ook automatisch geïndexeerd bij Stamboomzoeker.nl.

Vanuit genealogieonline wordt er maandelijks een e-mail bericht gestuurd naar een ieder die heeft aangegeven op de hoogte gehouden te willen worden (meer dan 10 duizend geïnteresseerden). Ook worden de nieuwste publicatie weergegeven op de startpagina van genealogieonline en zijn deze beschikbaar via een webfeed (RSS).

Als u zich heeft aangemeld bij het Stamboom Forum dan wordt uw publicatie op genealogieonline automatisch weergegeven in uw profiel. Omgekeerd zal op de startpagina van uw publicatie een link worden opgenomen naar uw profiel op het Stamboom Forum.

Zelf kunt u ook de vindbaarheid van uw publicatie bevorderen. genealogieonline helpt u hier via een speciale, publicatie gebonden helppagina mee. Op deze pagina wordt uiteengezet hoe u uw publicatie kunt promoten en welke middelen genealogieonline u hiervoor biedt.

Nieuwe publicaties
Voorbeeld

Zoeken

Zoeken in de berg gegevens die genealogieonline in wezen is, is erg belangrijk. Vandaar dat er op elke pagina een zoekbox is te vinden die de gehele website doorzoekt.

De zoekfunctie van genealogieonline is opgenomen in de Genealogie Werkbalk, u kunt dus eenvoudig en snel vanuit uw browser genealogieonline doorzoeken. Maakt u nog geen gebruik van de Genealogie Werkbalk dan kunt u deze downloaden en installeren (voor Internet Explorer en Firefox)

De gegevens van genealogieonline zijn daarnaast ook door externe sites doorzoekbaar, zoals Thematis en Stamboomzoeker.nl.

Genealogie Werkbalk

Vindt aanknopingspunten in uw publicaties met andere publicaties

Door matching technologie toe te passen kan genealogieonline u maandelijks wijzen op mogelijke aanknopingspunten met andere publicaties op genealogieonline. Er wordt hierbij gekeken of de personen die voorkomen in uw gegevensverzameling voorkomen in of lijken op personen in andere gegevensverzamelingen op genealogieonline. Op deze manier wordt u aangemoedigd om in contact te treden met de auteurs van de andere publicatie(s) en informatie uit te wisselen.

Auteurs worden wel gewezen op de "mores" omtrent het overnemen van gegevens, ook wordt een ieder gewezen op de Genealogische standaarden en richtlijnen.


Beheer van uw publicatie(s)

Het beheer van uw publicatie(s) loopt via mijn.genealogieonline.nl. Via deze self-service pagina's kunt u onder andere zeer eenvoudig een bijgewerkt GEDCOM bestand uploaden, foto's toevoegen aan uw publicatie(s) startpunten definiëren. Ook krijgt u via deze pagina's meldingen over uw publicaties (inconsistenties, missende afbeeldingen, niet herkende plaatsnamen, enz.)

Toegang tot mijn.genealogieonline.nl krijgt u met uw e-mail adres (die u heeft gebruikt bij de aanmelding van uw publicatie) en wachtwoord zoals u die bij het Stamboom Forum heeft geregistreerd. Heeft u zich nog niet (eenmalig) ingeschreven op het Stamboom Forum, de community voor stamboomonderzoekers? Registreer u dan nu: dit is eenvoudig en zo gebeurd! Weet u uw wachtwoord van het Stamboom Forum niet meer? Ga dan naar de Wachtwoord vergeten pagina.

Beheer via mijn.genealogieonline.nl

Kosten

U kunt genealogieonline vrijblijvend uitproberen met een Probeer abonnement, deze gaat automatisch in als u een nieuwe publicatie maakt. Als u tevreden bent met de service van genealogieonline dan kunt u uw abonnement opwaarderen naar een Premium abonnement met nog meer functionaliteit en service, waaronder ook toegang tot familiearchivaris.

Bent u tevreden over deze service en wilt u uw dankbaarheid tonen dan wordt een (jaarlijkse) donatie op prijs gesteld!

Techniek

Om uw genealogische gegevens op genealogieonline te publiceren heeft u geen technische kennis nodig! U blijft dan ook verschoond van technische details zodat u zich volledig kunt richten op het stamboomonderzoek!

Voor de liefhebbers toch een kijkje achter de schermen ...

De genealogieonline website en onderliggende services zijn ontwikkeld met Perl en PHP, gebruikmakend van open-source componenten als MySQL, Apache webserver en Solr zoektechnologie, en dit alles draait op een Linux server. Het geheel is hierbij zo ontworpen dat het systeem schaalbaar is. Dit houdt in dat als er meer en meer publicaties en bezoekers komen het systeem niet tergend langzaam wordt! Er worden diverse technieken gebruikt om genealogieonline snel te laten reageren, zo wordt alle HTML "on-the-fly" (en transparant voor bezoekers) gecomprimeerd waardoor pagina's sneller laden. Door richting webbrowser aan te geven dat bepaalde bestanden gecached kunnen worden wordt ook snelheidswinst behaald (en kostbare bandbreedte bespaard). Om is de vormgeving so ingericht (responsive) dat deze goed is te lezen op smartphones en tablets.

Geïnteresseerd ?!

Zet de stap, publiceer ook uw genealogische gegevens op genealogieonline!

Via http://www.genealogieonline.nl/nieuwe_publicatie/ kunt u via vier eenvoudige stappen de gegevens aanleveren die nodig zijn om de publicatie aan te maken.

Stappenplan


Google+ Facebook Twitter logoMeld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!
: