Kwartierstaat Van Leijenhorst - De Waard » Joos Gerardsz van de Voorde (1570-1627)

Persoonlijke gegevens Joos Gerardsz van de Voorde 

  • Hij is geboren in het jaar 1570 in St. Gillis (B) Land Van Waas.
  • Hij is overleden op 15 februari 1627 in Colijnsplaat, hij was toen 57 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2009.

Gezin van Joos Gerardsz van de Voorde

Hij is getrouwd met Mayghen Willems.

Zij zijn getrouwd op 5 december 1593 te Zierikzee, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Anthonis van de Voorde  1603-???? 


Notities over Joos Gerardsz van de Voorde

in de buitenpoortersboeken van Brugge op 21.1.1581 uitgeschreven naar Veere

• in 1586 naar Veere vertrokken

• soldaat onder admiraal Justing in het garnizoen te Biervliet 1593

• hij vestigt zich later op Noord-Beveland

• hij is daar en op het nabijgelegen eiland Orizand gegoed

• rotmeester van de nachtwacht te Colijnsplaat 6.10.1604

• schepen van Colijnsplaat o.a. 1605, 1609, 1610, 1612, 1614, 1616, 1621, 1623,
1625; schipper

• diaken van de Ned. Herv. Gem. te Colijnsplaat en Noord-Beveland 1609, 1610, 16
12, 1614, 1616, 1621, 1623, 1625-1627
• ouderling te Colijnsplaat 1627
• tr. 2e NN, Grietken, gest. Colijnsplaat 7.8.1625
• tr. 3e Maas, Adriaanken, * Wemeldinge, gest. Colijnsplaat 12.12.1634
• tr. 1e Zierikzee (ondertr.) 5.12.1593Willems, Maijken, * Zierikze

==============================================================
'De Gentenaars hadden geweigerd hun aandeel te betalen in een geldheffing van twaalfhonderd duizend gulden, die Keizer Karel behoefde om den oorlog met Frankrijk voort te zetten. De Groote Raad van Mechelen had hun ongelijk gegeven; maar, verre van zich te onderwerpen, namen zij de wapens op en dreven de blinde roekeloosheid zoo ver, dat ze een hoofddeken, die hen tot rede wilde brengen, deden onthoofden. Spoedig volgde de straf en ze was verschrikkelijk. Den 14en Februari 1540 kwam Keizer Karel te Gent, aan het hoofd van een leger. Eerst werden de belhamels aangehouden en den 29sten April werd de stad schuldig verklaard aan de misdaad van majesteitsschennis; al hare voorrechten en kostuimen werden vernietigd; de inwoners werden veroordeeld tot het betalen van 6000 Carolusguldens 's jaars ten eeuwigen dage, onverminderd hun aandeel in 1.200.000 gulden, dat zij geweigerd hadden te betalen; zestien der aanleiders werden ter dood verwezen en onthoofd; menigvuldige anderen verbannen en hunne goederen verbeurd verklaard. Boven dat alles werd de stad veroordeeld om eereboete te doen jegens den keizer. Een groot aantal inwoners van alle standen, gekleed in lange, zwarte, hangende tabbaarden, blootshoofds en vijftig hunner, de zoogenaamde «i»Creesers«u»«/i»11)«/u», met den strop om den hals, moesten vóór den Keizer verschijnen en hem op hunne knieën bidden en smeeken hen in genade te willen ontvangen.'
Deze vernedering had, zoals hoger aangestipt, bloedige gevolgen. Cornelissen, na het gebod van 8 Juli 1540 te hebben medegedeeld,
«u»10)«/u»J. Cornelissen, Nederlandsche Volkshumor op stad en dorp, land en volk, II (Antwerpen, 1929), blz. 19.
«u»11)«/u»In de Vlaamsche Gids, VII, nr. 4, verscheen een opstel van Dr. V. Fris, waarin hij aantoonde dat het geen echte Gentenaars waren, die met den strop om den hals voor Keizer Karel moesten verschijnen, maar wel hage- of veldpoorters, die buiten de muren op Gents grondgebied woonden. Het waren evenwel Gentse burgers.
[p. 397]
aan iedereen verbiedende, wie het ook ware, te spreke van 'stropdragen' op straffe van 'lijvelijck' vervolgd te worden: 'dat niemandt wie hij ware, hem soude vervoorderen te schimpen ofte te gecken, ofte verwijten van het vonnis dat den keyser onlangx heeft uytgegheven up ons, aengaende de stroppe te draegen, daerdoor groote twist af soude comen, als doodtslaeghen, vechtinghen, kijvinghen ende andere saecken; soo wie d'eerste oorsaecke af ware, soude ghecorrigeert sijn in exempele van andere lijvelijck,' somt een reeks van gevallen op:
Op 11 December 1554 werd zekere Lambert Gheijsbaert, van Zout-Leeuw, om te Harelbeke Gentsche schippers voor «i»stropdragers«/i» uitgescholden te hebben, veroordeeld om te Gent 'in opene camere ghegheeselt te sijn op sijn bloot lichaem tot den bloede' en voor 12 jaar verbannen 'uytten lande ende graefschap van Vlaenderen.'
Op 16 October 1564 liep zekere Pieter Geeraerts van Emden voor een dergelijk feit deze straf op en hem werd bovendien de tong met een ijzer doorstoken.
'Bij sententie van den 16 Juny 1573, verleent bij schepenen van St. Pieters neffens Ghendt, hebben Joos van de Voorde ende sijnen broeder ghecondemneert gheweest heerlijcke amende ende beteringhe profitabel te doen, om dat sij de waeckers van Ghendt aengheseyt hadden te zijn «i»stroppendraeghers«/i»'.
Een luitenant werd den 5en Augustus 1579 op de Koornmarkt gehangen, omdat hij op de Gentenaars had geschoten en hen voor «i»stropdragers«/i» had uitgescholden.
Op 20 April 1588 ontstond voor 't zelfde scheldwoord tusschen Brugsche en Gentsche bootsknechten een gevecht, waarin tien Bruggelingen en vier Gentenaars het leven lieten.
Op 3 Oogst 1598 werd de lijnwever Pieter de Meyere om gezegd te hebben dat de ingezetenen van Gent «i»stropdragers«/i» waren, veroordeeld om, in zijn hemd en op zijn knieën, God, Heer en Wet vergiffenis te vragen en daarenboven voor drie jaar uit de stad gebannen.

Voorouders (en nakomelingen) van Joos Gerardsz van de Voorde

Joos Gerardsz van de Voorde
1570-1627

1593

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1593: Bron: Wikipedia
    • 22 juni » In de Slag om Sisak verslaan Sloveens - Kroatische troepen de Turken.
    • 11 november » Albrecht van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoons Lodewijk II, Willem en Johan Casimir.
    • 15 december » Holland verleent octrooi op de windmolen (octrooihouder onbekend).
  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1627: Bron: Wikipedia
    • 30 augustus » Paus Urbanus VIII creëert acht nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse nuntius in Spanje Giambattista Pamphili, die later ook paus zou worden.
    • 18 november » Lodewijk II van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoons Willem Lodewijk, Johan, Ernst Casimir en Otto.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van de Voorde


De publicatie Kwartierstaat Van Leijenhorst - De Waard is opgesteld door Rob van Leijenhorst (contact is niet mogelijk).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Rob van Leijenhorst, "Kwartierstaat Van Leijenhorst - De Waard", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-van-leijenhorst-de-waard/I3005.php : benaderd 25 juni 2024), "Joos Gerardsz van de Voorde (1570-1627)".