Kwartierstaat Koudijs-Monne » Johannes Theodorus "Jo" Hoevers (1899-1970)

Persoonlijke gegevens Johannes Theodorus "Jo" Hoevers 

  • Roepnaam is Jo.
  • Hij is geboren op 2 december 1899 in Utrecht.
  • Beroepen:
    • vanaf 1918 Metaaldraaier.
    • vanaf 1926 Rijtuigpoetser.
    • vanaf 1928 Hulpoperateur (Stads-Schouwburg Leiden).
      zijn operateursbewijs is voor een Ernemann bioscooptoestel met motoromvormer
      [misschien een Ernemann Kinox II 35mm]
    • van 1930 tot 1931 Explicateur (Rembrandt theater Amersfoort).
    • van 1931 tot 1956 Bedrijfsleider (Rembrandt theater Amersfoort).
  • Vermelding vanaf 7 maart 1923: Ba?akk?ij Pol. Troepen, Simpelveld.
  • Woonachtig:
    • van 1899 tot 1926: Lange Koestraat 57, Utrecht.
    • van 18 maart 1904 tot 26 mei 1904: 1e Oosterparkstraat 117, Amsterdam.
    • van 26 mei 1904 tot 16 november 1923: 1e Oosterparkstraat 133, Amsterdam.
    • van 1923 tot 1926: Balthasar Floriszstraat 19, Amsterdam.Bron 1
    • van 1926 tot 5 oktober 1927: Jacob van Campenstraat 155 II, Amsterdam.
    • van 1928 tot 1930: Kasselstraat 38, Tilburg.
    • van 1931 tot 1956: Langestraat 129, Amersfoort.
    • van 1956 tot 1959: Aldegondestraat 60, Amersfoort.
    • van 1960 tot 1968: Koninginneweg 161, Hilversum.
      boven de lunchroom
    • van 1968 tot 1970: Koningsstraat, Hilversum.
  • Hij is overleden op 14 oktober 1970 in Hilversum, hij was toen 70 jaar oud.
  • Hij is begraven in nvt (gecremeerd).
  • Een kind van Cornelis Hoevers en Christina van der Schaft
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 april 2023.

Gezin van Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

Hij is getrouwd met Antoinetta Helena van der Waarden.

Zij zijn getrouwd op 8 april 1926 te Amsterdam, hij was toen 26 jaar oud.Bron 2


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

Jo Hoevers wordt geboren op zaterdag 2 december 1899 in de Lange Koestraat in Utrecht op nummer 57. Zijn geboortehuis is een oud pakhuis in wijk C, welke rond 1970 gesloopt zal worden.

Wijk C is een echte volksbuurt met veel overbevolking. Na de cholera-epidemie in 1866 is de wijk opgeknapt, en in 1883 is in de wijk het Oranjepark geopend.

In maart 1904 verhuist Jo met zijn ouders, broer en zus naar Amsterdam, naar een vrij nieuw appartementencomplex aan de Eerste Oosterparkstraat 117, tussen het Weesperpoortstation en het Onze Lieve Vrouwe gasthuis. Kennelijk is het gras bij de buren groener, want een paar maanden later, in mei, verhuizen ze naar een appartement verderp[ om de straat op nummer 133.

Zijn vader Cor is locomotiefpoetser (of: wagenpoetser) voor de Staatsspoorwegen op het nabijgelegen Weesperpoortstation.

Bij zijn keuring voor de Nationale militie in mei 1918 is Jo 1 meter 712 millimeter en geschikt bevonden. In maart 1923 verlaat hij enige tijd zijn ouderlijk huis om de komende 5 jaar te dienen bij het Korps Politietroepen in Simpelveld.

Daarna gaat Jo thuis vader helpen bij de Staatsspoorwegen en wordt net als zijn vader rijtuigpoetser.

Niet zo ver bij hen vandaan, in de Tweede Jacob van Campenstraat, woont de weduwe Van der Waarden met haar jonge zoon en vier dochters. Hun vader is omgekomen in de kolenmijnen in het Roergebied. Jo wordt verliefd op één van hen: Annie van der Waarden, en in april 1926 trouwen zij in Amsterdam. Aansluitend gaan ze wonen bij haar moeder, en een klein jaartje later gaan ze in februari 1927 samen wonen een paar huizen verderop in de Tweede Jacob van Campenstraat 146.

Annie heeft een zwager Herman die net directeur is geworden van de Burgerschouwburg in Tilburg: een toneelzaal, sociëteit, dancing én... een bioscoop! In oktober 1927 verhuist Jo met zijn vrouw naar Tilburg om daar te gaan werken bij zijn zwager, waar hij zijn operateursbewijs haalt voor een Ernemann bioscooptoestel, daar leert expliqueren (bij de toen geluidloze film uitleggen wat er gebeurt). In de jaarverslagen van de Nederlandse Bioscoop Bond over 1926 en 1927 staat bij de Stadsschouwburg in Tilburg de naam 'J. Th. Hoevers' vermeld naast die van zijn zwager Herman.

In mei 1928 wordt Jo eervol ontslagen uit het korps Politietroepen wegens 'beëindiging van zijn dienstverband, gebracht in de positie van gewoon dienstplichtig korporaal en met groot verlof'. Later zou hij tussen 1933 en 1939 nog deelnemen aan het Regiment Motor-Artillerie (RMA) en eind 1938 worden overgeplaatst bij het 10e (?) Regiment Artillerie.

In september 1928 krijgen Annie en Jo hun eerste kind: hun zoon Cor Hoevers.

Eind 1929 wordt de hele wereld meegesleept in de crisisjaren. In Amersfoort blijft de crisis beperkt door de werkgelegenheid vanuit het leger en de spoorwegen. De ondernemende Jan Jogchem neemt in 1930 alle filmzalen in Amersfoort over en doopt de oude bioscoopzaal aan de Langestraat om tot het Rembrandt Theater. Hij vindt Jo bereid voor hem als explicateur en operateur te komen werken in het Rembrandt Theater en maakt hem het jaar erna, in 1931, zelfs bedrijfsleider!

Samen met zijn gezin woont Jo vanaf 1931 boven de bioscoop aan de Langestraat 129 in Amersfoort. Zijn vrouw Annie gaat kaartjes verkopen en de catering verzorgen.

Eind 1933 wordt Annie opnieuw zwanger, en in augustus 1934 wordt hun tweede zoon Joop geboren.

Ondertussen wordt buiten het veilige thuis van Jo, Annie en hun zoons, de wereld grimmiger. In Duitsland komt het nationaal-socialisme op, en in 1933 wordt Adolf Hitler eerst rijkskanselier en daarna alleenheerser over Duitsland. In 1936 worden in Berlijn de Olympische spelen gehouden, met veel propaganda voor de nationaal-socialistische NSDAP of 'nazi' partij en hun leider Hitler.

In augustus 1939 ziet de Nederlandse regering de spanning zo hoog oplopen dat er wordt besloten tot een algemene mobilisatie, waarin alle dienstplichtige mannen van de lichtingen tussen 1924 t/m 1939 worden opgeroepen. Jo behoort tot de lichting van 1918 en mocht dus thuis blijven bij zijn gezin en zijn werk.

Van 10 t/m 14 mei 1940 wordt Nederland overrompeld door het moderne Duitse leger met diens 'blitzkrieg' (bliksemoorlog), waarna Nederland zich moet overgeven. De Duitsers bezetten Nederland.

In 1942 wordt door de bezetters de dienstverplichting afgekondigd en worden vele mannen gedwongen te werk gesteld in Duitsland om de oorlogsindustrie vol te kunnen houden. Jo heeft geluk dat de Duitsers zich graag kwamen ontspannen in zijn bioscoop, en dat hij al ouder is dan 40 jaar.

Ondertussen groeit het verzet: de Duitsers laten dienstweigeraars, zigeuners, Joden en vele andere mensen oppakken. In Amersfoort doet Jo een klein beetje mee: hij laat af en toe mensen onderduiken onder het toneel. Later vertelt zijn dochter dat haar broers eens in de kelders half-ingestorte gangen vonden die lopen tot onder de Langestraat.

In mei 1945 is de oorlog ten einde: samen met zijn gezin ziet Jo de bevrijders langs de bioscoop trekken.

In de jaren daarna komt de wederopbouw, zware jaren waarin ook het land wordt gezuiverd. Jo's zwager Herman, bij wie hij 20 jaar eerder in de leer was geweest, wordt ervan beschuldigd dat hij lid is geweest van de NSB en te aardig is geweest toen rijkscommissaris Seyss-Inquart bij hem in het theater was geweest. Na een lang voorarrest wordt zwager Herman vrijgesproken, maar ondertussen is die zijn Stadsschouwburg kwijtgeraakt.

In 1952 gaat zoon Cor op de grote vaart, en gaat varen als clerk en purser op de s.s. Nieuw Amsterdam en de Groote Beer. Later krijgt hij verkering met een Amerikaanse, en na hun trouwen gaan ze wonen in Louisville (Kentucky, USA).

Hun zoon Joop besluit beroepsmilitair te worden, en verlaat daarmee zijn ouderlijk huis.

In januari 1956 wordt het zilveren jubileum gevierd: Jo heeft 25 jaar gewerkt voor Jogchem's Theaters. Samen met zijn vrouw en de andere twee jubilerende collega's wordt het een onvergetelijke dag, zoals de krantenartikelen getuigen.

In het jaar erna gaat het echter achteruit: Jo krijgt ruzie met de jonge Jogchems en wordt uiteindelijk begin 1957 ontslagen. Ze verhuizen naar een woning aan de Aldegondestraat, en Jo én Annie gaan werken bij de firma Sier, die de catering bij het station en in de treinen verzorgt. Na enige tijd gaat Jo werken bij Bronswerk, waar later zijn dochter ook gaat werken.

Uiteindelijk nemen Jo en Annie een grote stap en kopen een berucht café in Hilversum aan de Koninginneweg 161, wat ze na enige tijd verbouwen tot een lunchroom, die de naam 'De Luifel' krijgt. Jo blijft werken bij Bronswerk, dus overdag staat Annie in de lunchroom, om 's avonds bijgestaan te worden door Jo. Ze gaan wonen boven het café.

Hun dochter Ann krijgt bij Bronswerk verkering en trouwt in 1960 vanuit de lunchroom in Hilversum, om met haar man te gaan wonen in Amersfoort.

In 1968 gaan Jo en Annie met pensioen, en verhuizen naar een woning aan de Koningsstraat in Hilversum.

Helaas kan Jo niet lang genieten van zijn pensioen en zijn kleinkinderen: op 14 oktober 1970 overlijdt hij in Hilversum.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Theodorus "Jo" Hoevers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Theodorus Hoevers


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Gezinskaarten gem. Amsterdam
    2. openarch.nl

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 2 december 1899 lag rond de 8,2 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1899: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Einde van de Spaanse overheersing in Cuba.
      • 1 januari » Queens en Staten Island gaan samen met New York.
      • 12 februari » Ondertekening van het Duits-Spaans Verdrag, waarbij de Carolinen en de Noordelijke Marianen door Spanje worden verkocht aan Duitsland.
      • 21 juli » Begin van de Newsboy's strike, New York
      • 4 december » In Madison Square Garden in New York wordt de eerste officiële zesdaagse-wielerwedstrijd verreden
      • 16 december » Engelse immigranten richten de Italiaanse voetbalclub AC Milan op.
    • De temperatuur op 8 april 1926 lag tussen 6,5 °C en 11,9 °C en was gemiddeld 9,1 °C. Er was 4,6 mm neerslag. Er was 0.5 uur zonneschijn (4%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1926: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,4 miljoen inwoners.
      • 19 februari » Oprichting van de Noorse voetbalclub Sogndal Idrettslag, het latere Sogndal Fotball.
      • 8 maart » Vier maanden na de Nacht van Kersten krijgt Nederland een nieuwe regering, het kabinet-De Geer I.
      • 20 juni » Demonstratie van de eerste, draadloze telefoon te Berlijn.
      • 26 september » In Oslo wordt het Ullevaal Stadion geopend.
      • 10 december » Edmund Germer krijgt octrooi op de fluorescentielamp (tl-lamp).
      • 25 december » Yoshihito, de 123ste keizer van Japan, sterft aan een hartaanval.
    • De temperatuur op 14 oktober 1970 lag tussen 6,8 °C en 13,0 °C en was gemiddeld 10,7 °C. Er was 0,3 uur zonneschijn (3%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
    • In het jaar 1970: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,0 miljoen inwoners.
      • 13 april » Een zuurstoftank aan boord van Apollo 13 explodeert waardoor de missie voortijdig moet worden beëindigd. Jim Lovell, Fred Haise en Jack Swigert, de bemanning van Apollo 13, landen door de ontploffing dan wel niet op de maan, maar ze zijn wel recordhouders: ze zijn degenen die het verst van de aarde verwijderd zijn geweest. Op 13 april 1970 waren ze 401.056km van huis.
      • 17 april » Veilige terugkeer Apollo 13, na een bijna-ramp in de ruimte.
      • 9 juni » Bob Dylan ontvangt een eredoctoraat in de Muziek aan de Princeton University.
      • 19 augustus » De eerste officiële competitiewedstrijd van de fusieclub FC Utrecht in de eredivisie eindigt in een 4-1 nederlaag in De Kuip tegen Feyenoord.
      • 9 september » Feyenoord wint als eerste Nederlandse club de Wereldbeker
      • 4 oktober » Paus Paulus VI roept de Heiligen Theresia van Ávila (1515-1582) en Catharina van Siëna (1347-1380) uit tot eerste vrouwelijke kerkleraren.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Hoevers

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hoevers.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hoevers.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hoevers (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Koudijs, "Kwartierstaat Koudijs-Monne", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I13.php : benaderd 19 mei 2024), "Johannes Theodorus "Jo" Hoevers (1899-1970)".