Kwartierstaat Hartjes » Reinirus Hartjes (1903-)

Persoonlijke gegevens Reinirus Hartjes 


Gezin van Reinirus Hartjes


Notities over Reinirus Hartjes

Reinirus Hartjes is geboren in Loerbeek op 1 december 1903 als zoon van Antonius Johannes Hartjes (Braamt) en Anna Oostendorp (Braamt). Reinirus heeft zelf ook even in Braamt gewoond en verder in Beek en Stokkum. In het bevolkingsregister van Stokkum staat vermeld dat hij arbeider is in een emaillefabriek. Het hele gezin Hartjes verhuisde in 1934 naar Velswijk (gemeente Zelhem).

Hartjes werkte eind 1940 in een fabriek van Daimler-Benz in Berlijn. Hij is daar waarschijnlijk terechtgekomen als gevolg van een maatregel van 25 juni 1940 die bepaalde dat werkelozen die werk in Duitsland weigerden, geen steun meer mochten ontvangen, óók niet van de gemeentelijke armenzorg. De arbeidsbureaus werden toen bovendien zodanig gereorganiseerd dat het voor gemeentebesturen onmogelijk werd zich rechtstreeks tegen de uitzending van arbeiders naar Duitsland te verzetten.

Tezamen met andere arbeiders was Hartjes gehuisvest in een woonbarak in de Säntisstraße in Berlijn-Mariendorf. Tijdens een Britse luchtaanval op 14 november 1940, is een vliegtuig op de woonbarak van Hartjes neergestort. Hierbij zijn 33 mensen door verbranding om het leven gekomen of korte tijd later aan hun verwondingen overleden. De slachtoffers waren twintig Nederlanders, acht personen uit Tsjechoslowakije, twee Duitsers en drie personen van onbekende nationaliteit. Zij delen een verzamelgraf in vak 13K op de evangelische begraafplaats Berlijn-Marienfelde. Het verzamelgraf wordt gemarkeerd door een grote zwerfkei met inscriptie en een plaquette met de namen van de slachtoffers, en is omgeven door rododendrons en sparren.

Waarschijnlijk is Reinirus Hartjes naar Doesburg verhuisd. In Er op of er onder, hoofdstuk over Doesburg, staat:
"Als direct uitvloeisel van het wegvoeren van de Hollandsche arbeidersbevolking direct na den oorlog naar Duitschland, werd Doesburg vrij spoedig in rouw gedompeld, waarbij 10 Doesburgsche gezinnen direct betrokken waren.
Als gevolg van de nacht aan nacht plaats vindende Engelsche bombardementen op Duitschland, kwam op 10 november 1940 een neerstortend vliegtuig terecht op een barak van het Lager in de Daimler Säntisstrasse te Berlijn.
Een tiental Doesburgse burgers kwamen hierbij om het leven. Het waren J.J. Snik, Th.A. Celissen, J.F. Demmink, P.G. Rutten, E. Schaaf, J. Nachtegaal, D. Posthuma, R. Hartjes, A.J. Brunsveld, en E. Buenk."

Als achtjarige jongen moest Reinirus getuigen na de moord te Beek in 1912 op zijn zusje Marietje. Er is een ballade van gemaakt, getiteld Afgrijselijke kindermoord.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Reinirus Hartjes?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Reinirus Hartjes

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Reinirus Hartjes


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Reinirus Hartjes



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 1 december 1903 lag tussen -0.8 °C en 2,2 °C en was gemiddeld 0.7 °C. Er was -0.1 uur zonneschijn (0%). Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1903: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,3 miljoen inwoners.
      • 14 januari » In Amsterdam breekt een spoorwegstaking uit.
      • 11 juni » De moord op koning Alexander Obrenović en koningin Draga Mašin van Servië maakt een einde aan de dynastie van het Huis Obrenović.
      • 2 augustus » Onsuccesvolle opstand van de Macedoniërs tegen het Ottomaanse Rijk.
      • 9 augustus » Kroning van Paus Pius X in Rome.
      • 7 oktober » Een Frans vissersschip uit Boulogne strandt bij Hoek van Holland, 13 doden.
      • 31 oktober » Eerste opvoering van Rose Bernd van Gerhart Hauptmann.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Hartjes

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hartjes.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hartjes.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hartjes (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Irene Jolanda van der Meulen, "Kwartierstaat Hartjes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-hartjes/I451.php : benaderd 14 juni 2024), "Reinirus Hartjes (1903-)".