Groningse doopsgezinden » Johannes Baptiste van Merlen (1772-1815)

Persoonlijke gegevens Johannes Baptiste van Merlen 

  • Hij is geboren op 11 mei 1772 in Antwerpen, België.Bron 1
    Spellingvariant: Johannes Baptista van Merlen, Jean-Baptiste van Merlen, Joannes Baptista van Merlen, Jean Batiste van Merlen of Jean Baptist van Merlen.
  • (Levensloop) van 1799 tot 1815.Bron 2
    Jean-Baptiste van Merlen (Antwerpen, (doopdatum) 11 mei 1772 – Waterloo, 18 juni 1815) was een Belgisch officier in het Franse leger van keizer Napoleon en later generaal-majoor in het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Op 17 juni (1815), nadat de troepen van Van Merlen de nacht hadden doorgebracht in Quatre-Bras, trok de gehavende cavalerie over de weg naar Brussel richting Zoniënwoud. 's Anderendaags zag Van Merlen van op een afstand de strijd die ontstond om Hougoumont, een belangrijke fase tijdens de Slag van Waterloo. Hij voorvoelde zijn dood toen hij tegen Charles Étienne de Ghigny en Edward Nevil Macready zei: "En voor mij zal het de laatste dag worden."

    Generaal Uxbridge voerde rond half drie aan de oostelijke zijde van de weg naar Brussel een roekeloze charge uit met de Household Brigade en de Union Brigade. Aanvankelijk had die succes maar toen de Franse Generaal Jean-Baptiste Milhaud een tegenaanval lanceerde werden de ruiters van Uxbridge neergesabeld en gespietst. Dankzij de charge van de dragonders en huzaren onder De Gighny en Van Merlen stopte de Franse tegencharge en konden een aantal Britse ruiters ontsnappen. Ook toen Michel Ney zijn befaamde cavaleriecharge lanceerde kwam Van Merlen opnieuw in actie. Toen hij hiervan terugkeerde en zichzelf en zijn paard rust gunde, werd hij in de buikstreek getroffen door een laagvliegende kanonskogel waardoor zijn ingewanden uit zijn buik puilden. Een van zijn adjudanten, Jan Baptist Van Doren, bleef bij hem tot hij twee uur later overleed. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Men vond wel, op de tafel van zijn laatste rustplaats, een afscheidsbrief die gericht was aan zijn vrouw Reina Gesina Star Lichtenvoort die weduwe zou blijven.

    Johannes Baptiste van Merlen, in 1799 ritmeester bij de huzaren, later generaal-majoor, die in 1799 was getrouwd met Reina Gesina Star Lichtenvoort, geboren in 1768.

    Hij was als militair eerst in dienst van de Fransen, maar ging over in Nederlandse dienst. In 1815 sneuvelde hij tijdens de slag bij Waterloo. Na zijn overlijden is zijn naam bijgeschreven in de registers van de Militaire Willemsorde.

    Van Merlen is een geslacht waarvan leden sinds 1836 tot de Nederlandse adel behoren. Het is in 1990 uitgestorven. Jean-Baptiste van Merlen (1773-1815) werd generaal-majoor, en door keizer Napoleon in 1814 verheven tot baron de l'Empire. Hij sneuvelde in de slag bij Waterloo.
  • Hij is overleden op 18 juni 1815 in Waterloo, hij was toen 43 jaar oud.Bron 3
  • Een kind van Bernardus Josephus Antonius van Merlen en Anna Carolina Liegois
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 oktober 2018.

Gezin van Johannes Baptiste van Merlen

Hij is getrouwd met Reina Gesina Star Lichtenvoort.

Toestemming voor het huwelijk is 27 juni 1799 verkregen te Sappemeer.Bron 4

Registratie: 27-06-1799
Bruidegom Johannes Baptista van Merlen, ritmeester in Æt regiment Bataafschen Huisaren

Bruid Reina Gesina Star Lichtenvort, van Sappemeer

-

Bron Doop-, trouw- en begraafboek 1637-1811 Kerkelijke gemeente - Sappemeer
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 400, folio 120v

Kind(eren):

  1. Bernard van Merlen  1800-1890

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Baptiste van Merlen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Baptiste van Merlen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Baptiste van Merlen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Baptiste van Merlen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Biographisch woordenboek der Nederlanden bevattende ..., Volume 8
  2. "Ernstige godsvrucht en gezond verstand: een selectie uit de dagboeken van Foeke Wigles Gorter" van Bert Dop; Wie Was Wie; Wikipedia; Biographisch woordenboek der Nederlanden, bevattende levensbeschrijvingen ...
  3. Wikipedia
  4. Doop-, trouw- en begraafboek 1637-1811 Kerkelijke gemeente - Sappemeer, DTB 124, inv. nr. 400

Over de familienaam Van Merlen


De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I35587.php : benaderd 12 mei 2024), "Johannes Baptiste van Merlen (1772-1815)".