Genealogisch bestand van Leo Hendriks » Jan Albert Sichterman (1692-1764)

Persoonlijke gegevens Jan Albert Sichterman 

    Loopbaan.
    Jan Albert had een politieke loopbaan in het vooruitzicht.
    Maar in 1716 stak hij in Namen, als jong officier tijdens een duel om een vrouw uit Kampen, per ongeluk zijn tegenstander dood.
    Om zijn straf te ontlopen, vluchtte hij naar het Verre Oosten. Hij nam dienst bij de Verenigde Oost Indische Compagnie (V.O.C.) en vertrok in april 1716 als onderkoopman aan boord van “De Generale Vrede” naar Batavia. Hier kwam hij een half jaar later aan.
    Zijn vele goede connecties daar zorgden ervoor, dat het V.O.C.-bestuur in Azië hem een jaar later als onderkoopman naar Houghly in de Bengalen stuurde.
    Daar trouwde trouwde hij met de dochter van de directeur van Verenigde Oost Indische Compagnie (V.O.C.) en nam zijn plaats in als directeur.
    Verzamelaar.
    Naast zijn functie als directeur van de V.O.C. drijfde Jan Albert privé ook handel en werd hierdoor bijzonder rijk.
    Hij verzamelde 17e eeuwse Nederlandse schilderijen en veel Chinees porcelein, dat speciaal voor hem werd gemaakt (Chine de Commande). Dit porcelein is herkenbaar aan het familiewapen met een eekhoorn, een toepasselijk symbool voor de nijvere verzamelaar.
    Terugkeer in Groningen.
    In het najaar van 1745 keert Jan met terug naar zijn geboortestad Groningen. Zijn kinderen waren al eerder naar Nederland teruggestuurd voor hun opvoeding. Drie van hen waren inmiddels getrouwd.
    Hij arriveerde met een vloot van 25 schepen, waarvan er 2 waren volgeladen met Chinees porcelein. In de laatste jaren van zijn verblijf in Indië had hij in de stad aan de Ossenmarkt 4-6 een herenhuis laten bouwen en een buitenverblijf in de provincie. Op 26 maart 1743 werd de eerste steen gelegd voor het “paleis” aan de Ossenmarkt. Speciaal hiervoor werd er een herinneringstroffel gemaakt. Deze troffel is nu in het bezit van het Groninger Museum.
    Sichterman’s troffel.
    (afbeeling van Groninger Museum)
    De Bengaal.
    Het gedrag van Jan Albert deed de stadjers versteld staan en hij werd ook wel “De Bengaal” genoemd.
    Hij zou zich hebben laten rondrijden in een koets met 6 paarden en 6 donkere bedienden. Vanuit het open raam gooide hij goudstukken naar buiten. Ook stond hij bekend als een rokkenjager.
    In het huis aan de Ossenmarkt werden zijn verzameling kunstschatten letterlijk opgestapeld. Nog steeds gaat het verhaal rond dat Jan Albert Sichterman ook een prinses uit Indië had meegenomen. Ze was gesluierd en vertoonde zich nooit. Ze stierf snel omdat ze niet tegen het Nederlandse klimaat kon. Zodat ze haar schoonheid kon behouden liet Jan Albert haar balsemen. Ze werd in een loden kist met glas gelegd en op zolder van zijn huis geplaatst. Het verhaal gaat dat hij regelmatig naar zolder ging om haar te bekijken. Maar toen het daar ging spoken, is ze bij fakkellicht in de grafkelder van de Nieuwe Kerk bijgezet.
    Overlijden.
    Jan Albert Sichterman is na zijn dood in 1764 zeer waarschijnlijk in de Martinikerk in Groningen begraven. In 1770 verkocht zijn weduwe Sybilla het huis aan de Ossenmarkt en ging aan de Grote Markt wonen. Het monumentale pand is nu een Rijksmonument.
  • Hij is geboren in het jaar 1692.
  • Hij werd gedoopt op 23 september 1692 in Groningen, Groningen, Nederland.
  • Hij is overleden op 15 januari 1764 in Groningen, Groningen, Nederland, hij was toen 72 jaar oud.
  • Een kind van Galenus Sichterman en Margaretha Celosse
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 november 2013.

Gezin van Jan Albert Sichterman

Hij is getrouwd met Sibilla Volkera Sadelijn.

Zij zijn getrouwd op 20 maart 1721 te Houghly-Bengalen, hij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Albert Sichterman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Albert Sichterman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Albert Sichterman


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1692: Bron: Wikipedia
    • 14 maart » Pieter van Musschenbroeck, Nederlands natuurwetenschapper († 1761)
    • 7 juni » De belangrijke havenstad Port Royal op Jamaica zakt na een aardbeving in zee.
    • 10 juni » in Salem wordt Bridget Bishop opgehangen, het eerste slachtoffer in een heksenjacht die uiteindelijk aan 14 vrouwen en 5 mannen het leven zal kosten.
    • 19 juli » Vijf vrouwen worden opgehangen als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
    • 3 augustus » Tijdens de Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag nabij Steenkerke in Henegouwen. Het Franse leger verslaat de geallieerde troepen.
    • 19 augustus » Executie door ophanging van vijf vrouwen en een geestelijke als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
  • De temperatuur op 20 maart 1721 lag rond de 3,0 °C. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1721: Bron: Wikipedia
    • 8 mei » Kardinaal Michelangelo dei Conti wordt gekozen tot Paus Innocentius XIII.
    • 18 mei » Kroning van paus Innocentius XIII in Rome.
    • 31 mei » Zaligverklaring van Johannes Nepomucenus, Boheems priester en martelaar.
    • 11 september » De Duitse natuuronderzoeker Camerarius ontdekt de geslachtelijkheid der planten.
    • 26 oktober » George August Samuel van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn achterneven Karel Lodewijk van Nassau-Saarbrücken en Frederik Lodewijk van Nassau-Ottweiler.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Sichterman


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Leo Hendriks, "Genealogisch bestand van Leo Hendriks", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogisch-bestand-van-leo-hendriks/I38051.php : benaderd 23 mei 2024), "Jan Albert Sichterman (1692-1764)".