Genealogie Mostert » CORNELIS MOERMAN (1893-1988)

Persoonlijke gegevens CORNELIS MOERMAN 


Gezin van CORNELIS MOERMAN

Hij is getrouwd met ANNA EMMA van den BERG.

Zij zijn getrouwd op 23 december 1939 te VLAARDINGER-AMBACHT, hij was toen 46 jaar oud.Bron 4

Het echtpaar is gescheiden 18 juli 1953 te VLAARDINGEN.Bron 5

OP 27-07-1942 WORDT ANNA EMMA VAN DEN BERG AFGEVOERD VAN DE PERSOONSKAART VAN HAAR MAN; VANAF DAT MOMENT DUS SCHEIDING VAN TAFEL EN BED


Notities over CORNELIS MOERMAN

PERSOONSKAART AANWEZIG. OPSTELLER "MOERMAN-DIEET". HIJ WAS "FOUT" IN DE OORLOG. OOM BRAM HEEFT HEM NA DE BEVRIJDING MOETEN BEWAKEN, NADAT MOERMAN GEVANGEN WAS GENOMEN. ZIE OOK COMMOTIE ROND DE OPENING VAN EEN MUSEUM GEWIJD AAN "DOKTER MOERMAN"; KRANTEN BERICHT 22-10-1997.
Cornelis Moerman was een huisarts in Vlaardingen die uit zijn liefhebberij, de duivensport, een alternatieve therapie tegen kanker ontwikkelde.

Moerman volgde een studie geneeskunde aan de universiteit van Leiden. In 1929 werd hij huisarts in Vlaardingen. Als duivenmelker viel hem op dat de kwaliteit van voeding de weerstand en prestaties van duiven kon verhogen. Duiven konden volgens hem geen kanker krijgen, en daaruit trok hij de conclusie dat een aangepast dieet kanker bij mensen zou kunnen genezen. In 1939 "genas" hij op deze manier zijn eerste patiënt, hoewel buitenstaanders twijfelden aan het feit of deze patiënt wel kanker had.

Moerman ondernam in het begin regelmatig pogingen om zijn therapie onderzocht te krijgen maar hij vond geen weerklank bij de reguliere geneeskunde. Daardoor ontwikkelde hij een afkeer tegen de reguliere geneeskunde en wetenschap, een afkeer die een objectief onderzoek naar de effectiviteit ook later in de weg zou staan. In 1955 kwam zijn therapie in een stroomversnelling toen in het Dagblad voor de Zaanstreek, De Typhoon een artikel over hem verscheen. De populariteit van Moerman nam daarna met sprongen toe, en in 1956 werd daarom een commissie in het leven geroepen onder leiding van de huisarts Delprat om de therapie dan toch te onderzoeken. Hoewel Moerman meewerkte aan dit onderzoek leidde het tot een negatief rapport over zijn behandelingsmethode. Moerman diende een klacht in bij het Medisch Tuchtcollege maar dat leidde niet tot resultaat. Wel kreeg hij een boete voor het feit dat hij kankerpatiënten reguliere therapie onthield.

Desondanks nam zijn populariteit toe, en onder druk van de publieke opinie besloot de politiek om de Moermanmethode opnieuw te onderzoeken: de motie Borgman (1979) leidde er toe dat het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne de Begeleidingscommissie Onderzoek Moermanmethode instelde. Het onderzoek werd echter ernstig gehinderd door meningsverschillen over de toe te passen onderzoeksmethode, en uiteindelijk werd een onderzoek nooit uitgevoerd. Een onderzoek uit eigen kring, gestart door Jan Wiese, leidde in 1991 tot het rapport Retrospectief Onderzoek Moermantherapie waarin over een tijdspanne van 50 jaar 21 gevallen werden gemeld waarvan genezing door de therapie zou hebben plaatsgevonden. In 1992 werd dit aantal door internist-oncoloog Blijham teruggebracht tot 2 à 7.

Moerman was een charismatisch man die zich vaak meer als een profeet dan als een arts gedroeg. De manier waarop hij over zijn therapie en zijn tegenstanders sprak, sprak veel aanhangers aan. Hij had het echter waarschijnlijk voor een groot deel aan zichzelf te danken dat er zoveel weerstand bestond tegen zijn therapie. Hij was een eigenwijze man die geen tegenspraak duldde: "Als iemand tegen me zegt, daar heb je die rotte kwakzalver, die heeft er al heel wat naar de bliksem geholpen, dan had hij natuurlijk de kans dat hij drie klappen in één kreeg."

De aanname dat voeding het ontstaan van kanker kan beïnvloeden wordt niet ontkend, maar Moermans conclusie dat voeding een ontwikkelde kanker kan genezen, kon en kan op geen enkele manier hard gemaakt worden. Met het overlijden van Moerman stierf ook de aandacht voor zijn therapie. Toch wordt door enkele tientallen artsen de behandelmethode nog steeds gepraktiseerd.

Het idee om van zijn voormalige woonhuis/praktijk een museum te maken strandde toen er aantekeningen werden gevonden die de Duitse ideologieën in W.O. II onderschreven. Hierover werd een stuk geschreven door het CIDI in Overview of anti-Semitic incidents in the Netherlands in 1997

Moerman staat nummer 1 in de top 20 van de vereniging tegen de Kwakzalverij van de kwakzalvers van de 20e eeuw.

(Bron: Wikipedia oktober 2007)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot CORNELIS MOERMAN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk CORNELIS MOERMAN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van CORNELIS MOERMAN

CORNELIS MOERMAN
1893-1988

1939

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap CORNELIS MOERMAN



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. ARCHIEF GEMEENTE VLAARDINGEN, akte 1
  2. PERSOONSKAART, akte ?
  3. GRAFSTEEN
  4. ARCHIEF GEMEENTE VLAARDINGEN, akte 47
  5. PERSOONSKAART, akte ?

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 6 januari 1893 lag rond de -2.9 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1893: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Grover Cleveland (zelfde als hierboven) wordt beëdigd als 24e president van de Verenigde Staten
    • 25 juli » Opening van het Kanaal van Korinthe.
    • 11 augustus » De Amerikaan Arthur Augustus Zimmerman wordt in Chicago (Illinois) de eerste wereldkampioen wielrennen op de baan.
    • 19 september » De vrouwen in Nieuw-Zeeland krijgen stemrecht.
    • 1 oktober » Oprichting van de Zwolsche Athletische Club.
    • 16 december » Wereldpremière van Antonín Dvořáks symfonie Uit de Nieuwe Wereld
  • De temperatuur op 23 december 1939 lag tussen -6,4 °C en 1,5 °C en was gemiddeld -2,0 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 25 juli 1939 tot 10 augustus 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn V met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1939: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,7 miljoen inwoners.
    • 11 februari » Lise Meitner en Otto Frisch publiceren in Nature voor het eerst over kernsplitsing.
    • 3 maart » In Bombay begint Mahatma Gandhi te vasten in een protest tegen de autocratische regering van India.
    • 12 maart » Kroning van Paus Pius XII in Rome.
    • 28 maart » Einde Spaanse Burgeroorlog, generaal Francisco Franco verovert Madrid.
    • 3 september » Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verklaren de oorlog aan nazi-Duitsland.
    • 8 september » De Nederlandse mijnenveger Hr.Ms. Willem van Ewijck loopt op een eigen mijn waardoor 30 mensen om het leven komen.
  • De temperatuur op 27 augustus 1988 lag tussen 11,3 °C en 22,3 °C en was gemiddeld 17,4 °C. Er was 2,1 mm neerslag gedurende 2,3 uur. Er was 0.8 uur zonneschijn (6%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1988: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,7 miljoen inwoners.
    • 2 januari » Het Nederlandse televisieprogramma De Eerste de Beste met Walter Tiemessen en Tom Blom zendt de eerste rechtstreekse domino-uitzending uit.
    • 23 mei » Kroonprins Willem-Alexander belandt in de buurt van Leiden met zijn nog bijna nieuwe Ford Sierra XR 4x4 in de sloot.
    • 21 juni » Het Nederlands elftal verslaat West-Duitsland in de halve finale van het EK voetbal in Hamburg met 2-1.
    • 9 augustus » De Verenigde Staten gaan door met de steun aan de Angolese verzetsbeweging UNITA zolang de regering in Luanda hulp krijgt van de Sovjet-Unie en Cuba, zegt de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken, Chester Crocker.
    • 19 september » Zwemmer Duncan Armstrong uit Australië scherpt bij de Olympische Spelen in Seoel het wereldrecord op de 200 meter vrije slag aan tot 1.47,25. De mondiale toptijd stond met 1.47,44 op naam van Michael Gross.
    • 20 september » In de Birmese hoofdstad Rangoon woedt een bloedige strijd tussen militairen en demonstranten, waarbij volgens schattingen binnen 48 uur na de staatsgreep van generaal Saw Maung al 400 tot 500 doden zijn gevallen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam MOERMAN

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam MOERMAN.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over MOERMAN.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam MOERMAN (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
S. Mostert en S. J. Mostert, "Genealogie Mostert", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_mostert/I1166.php : benaderd 12 mei 2024), "CORNELIS MOERMAN (1893-1988)".