Genealogie Zwanepol » Jan Reijnts Buntman (1633-1679)

Persoonlijke gegevens Jan Reijnts Buntman 

  • Hij is geboren in het jaar 1633 in Elburg.
    Via Internet: Kwartierstaat van Jitze Nicolaas Albertus van het Hof.
  • Beroep: Herbergier / wagenmaker.
  • Hij is overleden juli 1679 in Arnhem, hij was toen 46 jaar oud.
    Onder de Clockenslagh van Nunspeet.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2015.

Gezin van Jan Reijnts Buntman

Hij is getrouwd met Lubbertje Aerts.

Zij zijn getrouwd op 4 februari 1666 te Elburg, hij was toen 33 jaar oud.

Via Internet: Kwartierstaat van Jitze Nicolaas Albertus van het Hof.
DTB Elburg.

Kind(eren):

  1. Marie Jans Buntman  1667-1679
  2. Aart Jansen Buntman  1672-1747 


Notities over Jan Reijnts Buntman

In 1674 naar Nunspeet gekomen. Herberg De Trompet. Vermoorde een Duitse marskramer (kousen) genaamd Adriaen en beroofde het lijk voor Pasen 1675. Op 02.06.1679 is het echtpaar gearresteerd en opgesloten in de St. Johanspoort te Arnhem. Eerder vermoedelijk meer mensen / reizigers vermoord, ook toen hij een herberg in Doornspijk had. Vermoedelijk zelfmoord gepleegd in zijn cel. Alsnog op een rad gelegd naast de herberg De Trompet.

Over de locatie wordt gediscusseerd op internet. Meest voor de hand liggende locatie is op bijgevoegde kaarten te zien. Ook zijn er die vinden dat het hier om een sage gaat met al dan niet kernfeiten.

Hier staat ook iets over het verhaal van Buntman en de ligging van herberg "De Trompet": http://snv.courant.nu/iss(...)ompet&sort=relevance. De herberg wordt al in 1649 vermeld. In het krantenartikel uit 1935 wordt erover gesproken dat dit oude huis nog maar enige jaren geleden werd afgebroken, het zal dus zo rond 1930 zijn gesloopt. De ligging was net voorbij de Vreeweg als men vanuit Nunspeet richting Harderwijk ging (Zuiderzeestraatweg).

Tenminste een drietal kinderen waren onverzorgd achtergebleven, toen Buntman en zijn vrouw waren gearresteerd: de tweejarige Reijer, zijn zusje Reintje, die vijf jaren telde en dan was er nog een oudere jongen, die echter niet meer dan 9 jaar oud kan zijn geweest. Familieleden of buren zullen zich aanvankelijk over hen hebben ontfermd, maar in Januari 1681, een half jaar na den door der moeder, treffen de Diakenen het oudste knaapje in de bitterste ellende aan. In die maand doen zij een uitgaaf voor laken, “tot een hemdrock en hosen voor de jonge van Jan Buntman, die van koude schier verginck”. En tal van uitgaven volgen, zoowel voor kostgeld als kleeding van de drie kinderen.
Bron: “Een roofmoord te Nunspeet in 1675”, IV. Nunspeets Nieuws- en Advertentieblad, 11 januari 1936, p. 2.

En kennelijk was de dood van Jan Buntman in de gevangenis toch geen zelfmoord: Intusschen krijgt Scholt Brouwer zijn gewenschte drievoudige executie niet. Buntman is op een der laatste dagen van Juli overleden. Het vermoeden dringt zich op, dat hij, wetende welk lot hem wachtte, de hand aan zichzelf heeft geslagen. Bepaalde aanwijzingen daartoe ontbreken echter. Dr. Hermannus Coets, die met Peter Bolck, “ordinaris chyrurge” de doodsoorzaak moet vaststellen, rapporteert op 28 Juli, dat zij niets gevonden hebben dat op vergiftiging wijst. Zij vermoeden, dat de overledene in “een passie van flauwte” is gebleven, waaraan hij, naar hun bleek, herhaaldelijk is “onderworpen geweest”. Deze kan veroorzaakt zijn door het overdenken van “sijn gruwelicke daeden.”
Bron: “Een roofmoord te Nunspeet in 1675”, III. Nunspeets Nieuws- en Advertentieblad, 1 januari 1936, p. 2.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Reijnts Buntman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Reijnts Buntman

Jan Reijnts Buntman
1633-1679

1666

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1666: Bron: Wikipedia
    • 19 augustus » Schout-Bij-Nacht Robert Holmes vaart het Vlie op en verbrandt 150-170 schepen. Holmes verwoest de volgende dag door brand 240-250 van de bijna 300 huizen van West-Terschelling. Op deze dagen vallen minimaal 2.000 doden. De Amsterdamse beurs sluit een paar dagen.
      1rightarrow blue.svg Zie Holmes's Bonfire voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
    • 2 september » Grote brand van Londen waarbij een groot gedeelte van Londen afbrandt.
    • 14 november » De eerste bloedtransfusie wordt uitgevoerd door Richard Lower.

Over de familienaam Buntman

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Buntman.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Buntman.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Buntman (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Zwanepol is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
B. Zwanepol, "Genealogie Zwanepol", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I7917.php : benaderd 10 mei 2024), "Jan Reijnts Buntman (1633-1679)".