Genealogie Van Zanen » Jan II 'met de bellen' "Jan met de Bellen" van Egmond (± 1385-1451)

Persoonlijke gegevens Jan II 'met de bellen' "Jan met de Bellen" van Egmond 

  • Roepnaam is Jan met de Bellen.
  • Hij is geboren rond 1385 in Of Slot o/D HoefEgmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands.
  • Beroep: in Regent of Geldern.
  • Hij is overleden op 4 januari 1451Egmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands.
  • Hij is begraven in Kapel Slot o/D HEgmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands.
  • Een kind van Arend van Egmond en Jolanthe van Leiningen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2014.

Gezin van Jan II 'met de bellen' "Jan met de Bellen" van Egmond

Hij is getrouwd met Maria van Arkel.

Zij zijn getrouwd op 24 juni 1409 te Arkel,Gelderland,Netherlands.


Kind(eren):

  1. Arnold van Egmond  1410-1473 
  2. Willem van Egmond  1412-1483 


Notities over Jan II 'met de bellen' "Jan met de Bellen" van Egmond

{geni:occupation} Regent van Gelre
{geni:about_me} * [http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~stephensonlangdon/p132.htm#i3961rootsweb...] ;
* Jan Van EGMOND1,2,3
*M, b. circa 1385, d. between 4 January 1450 and 1451
*Father*Arend Van EGMOND b. 1337
*Mother*Jolanthe (?) b. c 1350, d. 24 Apr 1434
*Family - '''Maria van ARKEL''' b. c 1389, d. 19 Jul 1415
*Children
># Arnold (?)+ d. bt 23 Feb 1472 - 1473
># Willem Van EGMOND b. bt 26 Jan 1411 - 1412, d. bt 19 Jan 1482 - 1483

Hij had de bijnaam 'met de Bellen' wegens een met bellen versierde gordel, welke hij in de strijd droeg.

Hij komt voor het eerst voor in 1405 als hij, 'die joncheer van Egmont', nog bij het leven van zijn vader met twintig man tegen Hagestein wordt opgeroepen; het is echter niet gebleken of hij mee ging.

Evenals zijn vader zal hij in twist zijn geraakt met graaf Willem VI, daar hij zijn leven lang de Kabeljauwse tradities van zijn geslacht volgde.

Op 24 juni 1408 bezegelde hij de brief, waarbij zijn vader zich met de graaf verzoende.

Na de dood van zijn vader op 9 sept. 1409 volgde hij deze op in de Egmondse en IJsselsteinse bezittingen en werd aldus een der machtigste edelen uit het graafschap.

Hij was ambachtsheer van de lage heerlijkheid Breul tot 15-04-1413.

De dag voor zijn huwelijk met Maria van Arkel had zij van haar oom, hertog Reinald IV van Gelre, 6000 franse kronen als huwelijksgift gekregen.

Dit huwelijk met een dochter uit het geslacht, dat aan het hoofd van de Kabeljauwse partij en van het verzet tegen Willem VI stond, zou voor heer Jan gewichtige gevolgen hebben, al kwam er ook op de dag van het huwelijk een verdrag tussen Holland en Arkel tot stand.

Voorlopig bleef Jan nog raad van de graaf van Holland (oa. op 20-06-1410) en deed deze op 03-10-1411 uitspraak in de twisten tussen de heer van Egmond en de abdij, waarbij eerstgenoemde aanzienkijke rechten kreeg, oa. het erfleen van de hoeve waar het slot op stond, het hoog en laag rechtgebied in die streken, enz.

In het volgend jaar verbonden Arkel en Gelre zich weer tegen Holland, maar de vrede werd spoedig gesloten, zodat de verhouding met Egmond goed bleef en deze nog op 24-05-1413 onder de Hollandse raden wordt genoemd.

Intussen had graaf Willem vernomen dat sommige zijner edelen hem wilden doden en daagde daarom op 02-02-1414 heer Jan van Egmond voor zich. Deze gaf daaraan geen gevolg, de zaak bleef hangende, maar hij schijnt het veiliger gevonden te hebben het land te ruimen en een wijkplaats te zoeken in Luik, van waar hij op 15-03-1416 aan de graaf een brief zond. Zes weken later (op 05-05-1416) beval Willem VI de Egmondse goederen in beslag te nemen, hetgeen geschiedde.

Overal werden nu bewaarders en rentmeesters aangesteld en een krijgstocht tegen IJsselstein uitgeschreven, maar kort daarop volgde een verzoening en de dood van Egmond's vijand Willem VI (mei 1417). Egmond en zijn broeder bezetten daarop het slot te IJsselstein weer, maar gaven het bij verdrag aan Jacoba over, die het liet verwoesten. De Egmonds verbonden zich toen met Jacoba's eerzuchtige oom Jan van Beieren, welke zich reeds van de hulp van Gelre had verzekerd. Egmond maakte zich bij verrassing van het Arkelse Gorkum meester en verdreef er de Hollandse bezetting. Jacoba snelde echter toe en nam de stad na een hardnekkig beleg in. De Egmonds vielen in haar handen, maar schijnen bij de voorlopige verzoening met Jan van Beieren losgelaten te zijn.

In de volgende jaren van verwarring (1419-1420) komt Jan met zijn broerder als getrouw helper van Jan van Beieren voor.

Intussen was heer Jan in nieuwe twisten geraakt met het klooster van Egmond en had abt Gerard van Ockenberg gedwongen op 30-04-1419 de wijk te nemen naar Utrecht, terwijl hij Jan van Beieren er toe bracht bij het pauselijk hof een klacht tegen de abt in te dienen. Terwijl dit nog hangende was, overleed abt Gerard in 1424 en werd opgevolgd door Willem van Matenesse, die door de heer van Egmond gevangen werd gezet op het kasteel Rosendaal bij Arnhem en vervangen werd door Gijsbert van Vliet, een der creaturen van heer Jan. Abt Gijsbert moest echter in 1427 het veld ruimen voor Matenesse, die later een compromis met de heer van Egmond zou sluiten.

Intussen was in 1423, na de dood van Reinald IV, de oudste zoon van heer Jan van Egmond, Arnout die toen dertien jaar was, tot opvolger aangewezen en werd heer Jan voogd voor zijn zoon over Gelre en Zutfen, maar slechts voor korte tijd.

In de troebele tijden, waarin Holland in dit tijdperk verkeerde, schijn heer Jan grote sommen aan de landsheren te hebben voorgeschoten, zodat hij het slot en de heerlijkheid Leerdam en Buren in pand kreeg en in 1429 met Filips van Bourgondië een afrekening maakte, waarbij de schuld aan de heer van Egmond op het aanzienlijke bedrag van 40.000 schilden bepaald werd. Ook kreeg hij nog Bakkum en andere goederen in leen.

Na nog allerlei twisten met het klooster werd eindelijk in 1439 tussen hem en abt Willem van Matenesse een zoen getroffen, onder goedkeuring van paus Eugenius IV, uitgesproken door de hertog van Bourgondië.

De heerlijkheid van Egmond werd daardoor geheel van het klooster afgescheiden, onder protest echter van de abt. Aangezien de zaak blijkbaar toen allesbehalve regelmatig in haar werk is gegaan, duurden de twisten nog jaren, hetgeen nog verergerd werd door de onenigheden onder de kloosterbroeders.

Heer Jan liet - naar sommigen willen om het aanzien van het klooster te verzwakken - de kapel in zijn slot vergroten en verbond er een kapittel van zes kanunniken aan.

Na zijn dood liet zijn kleinzoon Jan boven zijn graf een tombe oprichten.
1 UID BA3B9990B1ECFA4E9129DA084D1DDD876D6C

1 UID BF06BCA3FD32514B860620B8C3D803B4A5A8

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan II 'met de bellen' "Jan met de Bellen" van Egmond?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan II 'met de bellen' "Jan met de Bellen" van Egmond

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan II \'met de bellen\' "Jan met de Bellen" van Egmond

Voorouders (en nakomelingen) van Jan II 'met de bellen' van Egmond

Jan II 'met de bellen' van Egmond
± 1385-1451

1409

Maria van Arkel
± 1385-1415


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Graaf Willem VI (Beiers Huis) was van 1404 tot 1417 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
    • In het jaar 1409: Bron: Wikipedia
      • 26 juni » Kroning van Tegenpaus Alexander V
      • 2 december » De Universiteit Leipzig, een van de oudste Europese universiteiten, wordt gesticht.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Egmond


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roger Van Zanen, "Genealogie Van Zanen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-zanen/I6000000006727944769.php : benaderd 13 juni 2024), "Jan II 'met de bellen' "Jan met de Bellen" van Egmond (± 1385-1451)".