Genealogie fam. van den Berg(h) [voor 1650 Cleynensorgh] e.a.

Foto van Gerrit van den Berg
De publicatie Genealogie fam. van den Berg(h) [voor 1650 Cleynensorgh] e.a. is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 16.752 personen. Vanwege privacy zijn 1.281 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 1 januari 2024.


Woord vooraf:

Deze genealogische gegevens zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik, niet commercieel dus. Het is vrij te gebruiken als uitwisselings-materiaal om te delen. Om vooral onderling elkaars gegevens te vergelijken of te koppelen in de zoektocht naar voorouders.

In deze database zijn vaak families van verschillende kanten uitgezocht en benaderd. Mocht u in het zoekalfabet bijv. meerdere, dezelfde namen vinden, bezoek ze allemaal even als u in die naam geïnteresseerd bent. Dit systeem van opzoeken en vermelden (ook al zijn ze dubbel vermeld) heeft mij in mijn zoektocht onnoemelijk veel informatie opgeleverd.

(Kijk o.a. naar familie's vdBerg(h)/Booij/Boon/de Wilde/Verhoef/Barneveld en Chaigneau)

Deze genealogie-database is opgezet door Gerrit van den Berg uit Nieuwegein Zuid (Vreeswijk) 
Het betreft hier een genealogiesch bestand met als oorsprong de Crimpenerwaard (ZH) en de Lopikkerwaard (Utr)
De naam van den Bergh is afkomstig en afgeleid van de omgeving rond het huidige Bergambacht dat op twee donken of bergen (verhogingen in het landschap) werd gebouwd. De naam van één van de voorvaderen was Adriaen Leendertzn. Cleynensorgh. Adriaen was Leenman via een erfleen verworven door zijn vrouw van een in drieen opgedeelde Van Arkel-leen;  Het Slot en een Hofsdede aan de Voorstraat. Hij was tevens Schepen van s-Heer Aerts Bergh. Zijn Vader Leendert Cleynensorgh en zijn Grootvader Cornelis...?(van hem is geen achternaam gevonden) waren dat ook. De vrouw van Adriaen Leendertzn., *Geertghen Pietersdr. Broeder [Groenevel(t)d], is een kleindochter van Gerrit Cornelis Harmenszn. Groeneveld [de Groenevelde] die gehuwd was met Aafghen Jan Ghijsbertsdr. van Arkel.  [*de naam Geertghen is een aanname in 2009 gedaan door Dhr. Jaap de Jager]

Na het beeindigen in 1640 van Adriaen Cleynensorgh zijn functie als Schepen van s-Heeraertsbergh, liet hij te Lopikerkapel aan de Lopikkerweg Oost, even oostelijk voorbij De Uitweg, een nieuwe Hofstede bouwen. Adriaen was in die dagen kennelijk een vermogend man, mede wanwege overerving.

In 1641 was de nieuwe Hofstede aan de Lopikkerweg Oost gereed. Adriaen zijn zoon Leendert huwde pas later in 1649 zijn Neeltghen Stoffeldr. (Stoffels, van het landgoed Slappendel, nabij Polsbroek).  Neeltghen trad dan, op nog relatief jonge leeftijd, voor de derde keer in het huwelijk.

Leendert huwde in bij zijn Neeltghen in huis 59, zijnde de boerderij achter Herberg den Blauwe Engel te Lopik-Dorp naast de Kerk. Neeltghen was mede door erf-nalatenschap een redelijk vermogende vrouw, ze bezat uit vererving onroerend goed en nogal wat landerijen.

Na Leendert zijn verhuizing in 1649 kwam rond 1650 ook Vader Adriaen Cleynensorgh op de nieuwe Hofstede in Lopikerkapel wonen. Wie de nieuwe Hofstede te Lopikerkapel vanaf 1641 tot aan 1650 beheerde weten we niet, maar het zou zo maar Leendert geweest kunnen zijn. Hij liet zich na zijn verhuizing vanaf dan, ook; "van den Bergh" noemen, omdat Adriaen van s-Heer Aerts BERGH (van den Bergh) kwam. Een verhoging in het rivierlandschap was een zandduin of donk en werd in de volksmond al snel een Bergh genoemd. De bebouwing op de donken of Bergh, van Heer Aart (de leenheer) werd dan ook door de omwonende boerenfamilies s-Heer-Aarts-Bergh genoemd  en dat werd vervolgens de naam van het langzaam in de ontginningstijd ontstane Ambacht (Verzamelde ambachten rondom het Slot). Ook de 4 kinderen van Adriaen zijn broer Cornelis Leendertzn., lieten zich al eerder van de(-n) Bergh noemen, nadat Cornelis met zijn gezin verhuisde naar Crimpen a/d/ IJssel. Ook de grootvader van Paulus Casteleyn, Floris Gijsbertszn. van Arkel, verhuisde naar Schoonhoven en liet zich daar ook van den Bergh noemen. Bijkomstigheid is dat Paulus huwde met Teuntje Cleynensorgh (**Van den Bergh) en dus twee niet familienamen van den Bergh huwden elkaar, en waren dus geen familie. De naamgeving is afkomstig van de plaats waarvanuit men vertrokken was.

(**We mogen veronderstellen dat Teuntje bleef wonen op Bergambacht en zij dus als Cleynensorgh door het leven ging. Echter andere onderzoekers noemden haar ook van den Bergh.?)

De hier betreffende naam van den Berg(h) in 'dit genealogiesch onderzoek' is pas hier vanaf 1650 in gebruik, direkt na de verhuizing van de familie naar Lopik, en is in deze beschrijving feitelijk doorgezet tot op heden. De conclusie die mag worden getrokken is dat de naam Cleynensorgh in de Crimpenerwaard slechts zo'n 100 jaar heeft bestaan.

Helaas is de destijds veelal gebruikelijke (h) achter de naam Berg door herhaald optekenen in Gemeente en Kerkregisters verdwenen. Voor een goed begrip is het handig om te weten dat de de maagschapsnaam Cleynensorgh veranderde in de adrijkskundige naam van den Berg(h). Dezefde naam was reeds in 1300 in gebruik door ene Herbaren van der Leede van de Heerlijkheid Langerak aan de andere zijde van de Lek (erfgenaam van de uitgestorven naam van Arkel), zich noemend Herbaren van den Bergh, omdat hij als eerste een kleine Kapel in het hoger gelegen ontginningsgebied en later ook het Kasteel of het-Slot (niet meer dan een buitenhuis) liet bouwen op één van de twee verhogingen in het landschap. Het vermag te stellen dat deze naam rond 1660 nog steeds een voorname klank genoot in de Crimpenerwaard. Alle reeds eerder dan 1650 gebruikte namen van de(n) Berg(h) vanuit de Crimpenerwaard staan niet in relatie tot dit onderhavige onderzoek Cleynensorgh alias van den Berg(h). Om dezelfde redenen hebben weer nieuw ingezetenen van s-Heeraartsberg, die van elders kwamen, ook de adrijkskundige naam van hun vorige woonplaats aangenomen.


Genealogie over de fam. Van den Berg(h) uit Bergambacht-Jaarsveld-Lopik e.o., Booij uit Gouderak en Benschop.

Het geslacht Cleynensorgh (alias van den Berg[h]) van Grootvaders kant strekt zich uit over de periode 1560 tot heden, voornamelijk gevestigd in de Krimpenerwaard (Bergambacht) en Lopikkerwaard (Lopik-Jaarsveld-Willige-Langerak). 
Het geslacht Booij van Grootmoeders kant is eveneens afkomstig vanaf ca 1600 uit de omgeving (Gouderak / Ouderkerk a/d IJssel / Benschop) .

Vanuit moederskant over de Fam. Boon uit Langerak (ZH) / Noordeloos / Nieuwland, en evenzo de Fam. De Wilde uit Moordrecht, is mede in deze verzameling opgezet.

Voor het leveren van bijdragen, dank aan:

Als eerste: Barend Willem van den Berg, voor het gebruik van zijn belangrijke basisgegevens. 

Bertha Boot-van den Berg, voor de Genealogie *Cornelis (Cees) van den Berg (*geb. 3 febr 1911) .
Mijntje van Vuuren-van den Berg (overl), (dr. van Cees) voor de interviews met haar.
Nel van den Berg-Kranendonk, voor haar aanvullingen.
Ada Looren de Jong-Rietveld, voor haar aanvullingen en samenwerking.
Rina Rietveld (overl), (zus van Ada), voor de haar verzamelde gegevens.  
Peter Spruijt, voor zijn aanvullingen en zijn gegevens over van den Berg uit Streefkerk.
Ad van Dam(Nieuw Zeeland) voor zijn aanvullingen.
Genealogie Wistra, (Be) voor het mogen gebruiken van zijn optekeningen.
Genealogie Linneman, voor o.a. het gebruik van de Groenevel(t)d gegevens.
Theo Wiggers, voor aanvullingen.
Maarten van Bruinessen, o.a. voor de gegevens over fam. Bek.
J. de Jager (overl), voor zijn reacties over fam. Cleijnensorgh.
H.M.Kuypers, (Publicist/Auteur) voor het raadplegen van zijn publicaties en informatie over Cleynensorgh en Groenevel(t)d.
G.Casteleijn, voor het gebruik van zijn opgetekende gegevens 1997.
Ben de Keijzer, (Publicist/Auteur) voor het gebruik en raadplegen van zijn publicaties.
René Luikenaar, uit Toronto, voor de toestemming om al zijn gegevens over de fam. Booij te mogen gebruiken.
Jaap Booij, uit den Helder, evenzo voor zijn gebruikte gegevens.

Arie de Groot m.b.t. het gebruiken van de gegevens van de fam. Raen./de Groot

Oscar den Uil, voor al zijn online beschikbare genealogische gegevens uit de Lopikker/Krimpener/Alblasserwaard en Vijfherenlanden.
J Middelhoek Sr., voor de gegevens Booij /Middelhoek e.a. uit de 5 delen, De geschiedenis van de fam. Middelhoek.
Andreas Driessen, uit Melbourne, voor het vergelijken van de familiegegevens over zijn Gr.moederskant, van den Berg.

Verdere gegevens gebruikt van:

Het Utrechts Archief
Het Gemeentelijk Archief Lopik
Het Gemeentelijk Archief Bergambacht
Genlias en GeneaNet
www.zerken.nl
Digitale stamboom Rotterdam
Genealogische Vereniging Ons Voorgeslacht
Ons Voorgeslacht jaargang 53 (1998) (ZH Ver.voor Genealogie)                                                                                                                                                                                                                                           Genealogische vereniging Prometheus, Delft en HOGENDA
www.WieWasWie.nl

Mocht u belangstelling hebben voor meer informatie over een persoon of gezinskaart, stuurt u dan even een e-mail via de Beheerder van Genealogieonline.
Binnen mijn eigen databestand zijn in de Reunion13 notitie en onderzoeksvelden veel door speurwerk verkregen historische bronnen en andere gegevens over personen en locaties beschikbaar.

De afgelopen jaren is door mij ook onderzoek gedaan naar de naam Cleynensorgh  (Kleinzorg etc) binnen Nederlands en Duits gebied.
Voorlopige conclusie is dat deze naam wellicht in de 15e eeuw via Westzaan en Saxenheim (Sassenheim) vanuit het Graafschap Lippe door de Reformatie ook bij Gouda en Zuid Holland, in de Crimpenerwaard verzeild is geraakt.  PS: Dit is echter een heel voorzichtige aanname.

PS: Bij de huwelijkse data per gezinskoppel wordt als volgt weergegeven: < 10/15/20/25 Lopik = otr/1e afkondiging/2e afkondiging/Huwelijkse datum / Lopik >
Als er nog een andere maand van otr. aankondigingen en huwelijk is, dan als volgt: < 12/14 apr/ 4/25 mei Lopik >

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden


Andere publicatie van Gerrit van den Berg




Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!