Genealogie Van Beaumont » Henricus DIBBETZ (1603-1673)

Persoonlijke gegevens Henricus DIBBETZ 


Gezin van Henricus DIBBETZ

Hij is getrouwd met Janneken BERGAINGE.Bron 3

Zij zijn op 28 november 1627 te Dordrecht in ondertrouw gegaan.Bron 4

Zij zijn getrouwd op 12 december 1627 te Dordrecht.


Kind(eren):

  1. Franciscus DIBBETS  1634-???? 


Notities over Henricus DIBBETZ

Ds. Henricus Dibbetz, tweede zoon van Johannes Dibbetz en Francina ten Dans, te Dordrecht geboren en aldaar overleden op 22 februari 1673. Op 28 februari werd hij begraven. Dibbetius studeerde te Leiden in de Godgeleerdheid (ingeschreven op 30 september 1623), werd in 1627 proponent en kort daarna predikant te St. Anthoniepolder. Men beriep hem in 1630 te Briele en in 1633 te Dordrecht. Hij was een zeer geleerd man en bedreven in de Oosterse talen. In 1662 werd hij Curator der latijnsche school en Bibliothecaris te Dordrecht. Hij bedankt in 1649 voor een beroep naar Amsterdam en in 1651 voor een naar Leiden.
In de geschiedenis des vaderlands maakte hij zich bekend door zijne prinsgezindheid, die vooral In 1672 kenbaar werd bij de komst van Willem III te Dordrecht. Door zijnen invloed werden eenige burgers opgeruid om te bewerken dat de regering aan den Prins voldoening zou geven voor zijn vertrek uit de stad [Dordrecht]. Zij hielden 's prinsen koets tegen en vraagden Burgemeester Hallinck, zittende naast den vorst, af, met den geladen snaphaan op de borst, of men den Prins voldoening gegeven had. Toen de prins in de herberg ''de Paauw'' gekomen was, deden deze oproermakers op aanzetten van Dibbets eenen nieuwen eed, dat zij niemand der wethouders levendig uit de herberg zouden laten vertrekken, tenzij de aanstelling van den Prins geteekend was. Het ''Eeuwig Edict'' werd alzoo te Dordrecht vernietigd, waarvan den prins, in tegenwoordigheid van Dibbets en zijnen ambtgenoot Vrechemius een schriftelijk bewijs werd gegeven.
Dibbets overleed den 22sten Februarij 1678, en zijne huisvrouw, Johanna de Berganje, twaalf dagen te voren. Zij schonk hem vier zonen.
''Bron: Biographisch woordenboek der Nederlanden''

Van Hendrik Dibbets wordt verhaald, dat hij zig, in het jaar voor zijnen dood (1672), sterk zoude beijverd hebben, tot de aanstelling van Willem den Derden als Stadhouder. [Jan] Wagenaar, in zijn XIV. Deel, p. 73 en 74. zegt:
"in eene aantekening van dezen tijd, lees ik, dat de Predikant Hendrik Dibbets zekeren Wijnkooper, en, door dezen, nog tien of elf anderen, bewoogen had, om, bij eede, te belooven, dat zijn den Prins niet ter Stad uit zouden laaten gaan, voor zij verzekerd waren, dat hij voldoening ontvangen had van het Wethouderschap, en dat het deeze luiden waren, die 's Prinsen Koets tegen hielden, en Burgemeester Hallingk, zittende nevens zijne Hoogheid, met den geladen snaphaan op de borst, afvraagden, of men den Prinse voldoening gegeven had; dat de Prins hierop zeide; mannen het zal wel gaan; voorts verzoekende, dat men hem tot aan de Herberg de Paauw, daar hij gegeeten hadt, wilde laaten voortrijden. Dat, den Prins en de Heeren in de Herberg getreeden zijnde, de voorgemelde luiden, en nog omtrent twintig anderen, aangezet door den Predikant Dibbets, eenen nieuwen eed deeden, dat zijn niemant der Wethouderen, uit de Herberg, zoude laaten komen, zonder hem den hals te breken, ten ware hij tot 's Prinsen bevordering gestemd en geteekend hadt."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Henricus DIBBETZ?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Henricus DIBBETZ

Henricus DIBBETZ
1603-1673

1627

Janneken BERGAINGE
± 1600-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek van de Nederduitsch Gereformeerde Kerk
  2. A. Nelemans: Graftboeck van de Augustijnenkerck, blz 15
  3. Familie Molema / Doopboek Sint Anthonie Polder
  4. Trouwboek van de Nederduitsch Gereformeerde Kerk

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1627: Bron: Wikipedia
    • 30 augustus » Paus Urbanus VIII creëert acht nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse nuntius in Spanje Giambattista Pamphili, die later ook paus zou worden.
    • 18 november » Lodewijk II van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoons Willem Lodewijk, Johan, Ernst Casimir en Otto.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1673: Bron: Wikipedia
    • 22 maart » In Engeland wordt de Test Act aangenomen, vooral bedoeld om katholieken te weren in openbare functies.
    • 23 augustus » Nieuw Amsterdam werd heroverd door een Nederlandse vloot van 22 schepen onder het bevel van Cornelis Evertsen de Jongste en Jacob Binckes.
    • 30 augustus » Plechtige ondertekening in Den Haag van de quadruple alliantie: een bondgenootschap tegen Frankrijk in het kader van de Hollandse Oorlog.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1673: Bron: Wikipedia
    • 22 maart » In Engeland wordt de Test Act aangenomen, vooral bedoeld om katholieken te weren in openbare functies.
    • 23 augustus » Nieuw Amsterdam werd heroverd door een Nederlandse vloot van 22 schepen onder het bevel van Cornelis Evertsen de Jongste en Jacob Binckes.
    • 30 augustus » Plechtige ondertekening in Den Haag van de quadruple alliantie: een bondgenootschap tegen Frankrijk in het kader van de Hollandse Oorlog.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam DIBBETZ

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam DIBBETZ.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over DIBBETZ.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam DIBBETZ (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Genealogie Van Beaumont", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-beaumont/I9296.php : benaderd 9 juni 2024), "Henricus DIBBETZ (1603-1673)".