Genealogie Spaak » Marjorie Bruce (1296-1316)

Persoonlijke gegevens Marjorie Bruce 

  • Zij is geboren op 12 december 1296 in Dundonald Castle-South Ayrshire, Scotland.
  • Zij is overleden op 2 maart 1316 in Paisley, Renfrewshire, Scotland, zij was toen 19 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 juli 2018.

Gezin van Marjorie Bruce

Zij is getrouwd met Walter Stewart.

Zij zijn getrouwd op 2 maart 1315 te Kyle, Ayrshire, Scotland, zij was toen 18 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Robert Stewart  1316-1390 


Notities over Marjorie Bruce

Marjorie Bruce - prinses van Schotland. Op 19-jarige leeftijd overleden was haar korte leven, al vanaf het moment van haar geboorte, gevuld met tragedie en tegenspoed.

Marjorie Bruce – geboren in 1296 – was de oudste dochter van Robert the Bruce (de latere Koning Robert I van Schotland) (1274-1329) en zijn eerste vrouw Isabella of Mar (1277-1296). Haar moeder stierf direct na de geboorte van Marjorie, op 19-jarige leeftijd. Het lijkt waarschijnlijk dat de zorg van Marjorie overgedragen werd aan één van haar vaders zusters, ofwel Mary Bruce (1282-1323), of Christina Bruce (1278-1356), tenminste totdat Robert the Bruce in 1302 hertrouwde met de 13-jarige Elizabeth de Burgh (1284-1327), de dochter van één van de meest prominente Anglo-Ierse aanhangers en vriend van Koning Edward I van Engeland (1239-1307).

In de strijd om de Schotse onafhankelijkheid vermoorde Robert the Bruce op 10 februari 1306 zijn rivaal John Comyn (1269-1306). In die tijd stond Schotland onder controle van de Engelsen en Robert trotseerde toen openlijk Koning Edward I door zichzelf en zijn vrouw Elizabeth, zonder toestemming van Edward I, op 25 maart 1306 te Scone te laten kronen tot Koning en Koningin van Schotland door Isabella MacDuff (±1285-1313).
Marjorie, toen 9 jaar oud, werd daarmee Prinses van Schotland.

Edward I stuurde onmiddellijk een leger en drie maanden na de kroning, op 19 juni 1306, werd Robert verslagen door de Engelsen in de Slag om Methven. Robert ontsnapte amper en vluchtte met een paar volgelingen naar de Schotse Hooglanden. De vrouwelijke familieleden van Robert, die met zijn leger meegereisd waren, werden naar Kildrummy Castle gestuurd, waar ze veilig zouden zijn. Maar tegen het eind van juni, nadat ze onderweg al tweemaal eerder ontkomen waren aan gevangenneming, werden ze opgepakt door William II, Earl of Ross (±1274-1323), die ze aan de Engelsen overdroeg.
Als straf stuurde koning Edward I zijn gijzelaars naar verschillende plaatsen in Engeland. Marjorie en haar tante Christina werden naar afzonderlijke kloosters gestuurd. Koningin Elizabeth werd onder huisarrest geplaatst en haar tante Mary Bruce en Isabelle MacDuff (één van de aanhangers van haar vader en de vrouw die hem in Scone tot koning kroonde) werden gevangen gezet en gedurende vier jaren in kooien aan het publiek getoond. Mary's kooi was bij Roxburgh Castle en die van Isabella bij Berwick Castle. Koning Edward I had ook een kooi bij de Tower of London voor Marjorie, maar gezien haar jonge leeftijd heroverwoog hij dit en stuurde de 9-jarige Marjorie naar een klooster in Watton.
Edward I stierf op 7 juli 1307 en werd opgevolgd door zijn zoon Edward II (1284-1327), die Marjorie nog ongeveer 7 jaar gevangen hield in het klooster.

Robert startte een guerrilla oorlog om de Schotse onafhankelijkheid af te dwingen en was daarin zeer succesvol. Uiteindelijk werd Robert's iconische overwinning van de Schotten op de Engelsen uitgevochten op 23 en 24 juni 1314 tijdens de 'Battle of Bannockburn'. Edward II had voor die strijd een formidabel leger verzameld, die moeilijk verslagen zou kunnen worden. Echter, Robert the Bruce was door zijn guerrilla ervaring een groot militair en strateeg en versloeg de Engelsen met een veel kleinere legermacht in een strijd van 2 dagen, waarbij hij vele Engelse edelen gevangen nam.
Na de overwinning van de Schotten werden gevangengenomen Engelse edelen uitgeruild voor Robert's vrouw Elizabeth en dochter Marjorie, samen met een 12-tal andere Schotse gevangenen, ook vastgehouden door de Engelse koning.
Met tegenzin stemde Engeland ermee in Schotland te erkennen als een onafhankelijk koninkrijk, dat slechts een nominale loyaliteit aan Engeland verschuldigd was, onder bewind van een sterke koning: Robert the Bruce.

Na de vrijlating van Marjorie, na 8 jaar gevangenschap, werd Walter Stewart, 6th High Steward of Scotland, uitgezonden om Marjorie aan de Engels-Schotse grens op te wachten om haar terug te begeleiden naar het Schotse Hof.
Later, op 2 maart 1315, trouwde Walter Stewart met Marjorie.
Precies een jaar na haar huwelijk, op 2 maart 1316, reed de hoogzwangere Marjorie, toen haar paard schrok en haar tegen de grond smakte. Marjorie raakte ernstig gewond en de bevalling zette vroegtijdig in. Ze werd naar Paisley Abbey overgebracht, waar haar zoon Robert (1316-1390) door middel van een keizersnede geboren werd, maar helaas leefde Marjorie daarna nog maar een paar uur. Ze stierf op 19-jarige leeftijd, net als haar moeder. Ze werd begraven en bijgezet in Paisley Abbey en tot op de dag van vandaag markeert in Paisley een stenen klokvorm ("cairn" in het Engels), die "The Knock" wordt genoemd, de plek waar Marjorie naar verluidt is gevallen.

Robert en Elizabeth hadden in 1324 (8 jaar na de dood van Marjorie) nog een zoon en opvolger gekregen: David (1324-1371), de latere Koning David II van Schotland. Toen Koning David II stierf zonder een zoon na te laten, werd de zoon van Marjorie: "Robert, 7e Steward van Schotland", in 1371 gekroond tot King Robert II van Schotland.

Marjorie is de stammoeder van het Huis Stuart.
Tot eind 17e eeuw zouden de Stewards, of Stuarts zoals men ging schrijven, de koningen leveren van Schotland, Engeland en het Verenigd Koninkrijk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marjorie Bruce?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Marjorie Bruce

Voorouders (en nakomelingen) van Marjorie Bruce

Marjorie Bruce
1296-1316

Marjorie Bruce

1315

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bruce

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bruce.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bruce.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bruce (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Spaak is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Wim Spaak, "Genealogie Spaak", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-spaak/I2087.php : benaderd 12 mei 2024), "Marjorie Bruce (1296-1316)".