Genealogie Meeldijk » Hendrik van WENDEL (1868-1948)

Persoonlijke gegevens Hendrik van WENDEL 


Gezin van Hendrik van WENDEL

Hij is getrouwd met Johanna VELUWENKAMP.

Zij zijn getrouwd op 27 maart 1891 te Blokzijl, hij was toen 23 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Elisabeth van WENDEL  1892-1989 
  2. Egbert van WENDEL  1894-1985 
  3. Gerrit Jan van WENDEL  1896-1973 
  4. Cornelis van WENDEL  1898-1972 


Notities over Hendrik van WENDEL

NATI Nederlandse
--
Bij de bevalling was Saartje Goldsteen als deskundige aanwezig, 30 jr. en vroedvrouw, die aangifte heeft gedaan. Hendrik is gewettigd bij het huwelijk van Egbert en Jentje op 29 oktober 1869 te Blokzijl.
Hendrik werd geboren in huis A 35 nr. K.
.
Getuigen bij het huwelijk:
Wietze Zootjes, 46 jr., fabrikant (overleden 18-06-1908 te Blokzijl)
Sibrand Ruiter, 43 jr., visscher
Jan Nekeman, 35 jr., mattenmaker (overl. 1-04-1916 te Rotterdam)
Cornelis Nekeman, 31 jr., mattenmaker (overl. 12-06-1895 te Blokzijl)
.
Bij het huwelijk van Gerrit Jan in 1920 zager en wonende te Blokzijl.
.
Volgens het Bevolkingsregister van Blokzijl achtereenvolgens wonende in de Groenestraat Wijk 1 nr. 75a, Zuiderkaai wijk IV nr. 384, (Volkstraat) en aan het Slingerpad Wijk IV nr. 315a.
Hij vetrekt op 22 november 1917 naar Ambt Doetinchem. Hij vetrekt met Johanna Veluwenkamp op 14 februari 1924 naar Rotterdam.
.
Volgens gezinskaart Rotterdam geboren op 2 maart 1868 te Ambt Vollenhove.
Hendrik van Wendel is naar Rotterdam verhuist (Lombokstraat 11a te Katendrecht), waar mijn opa Gerrit Jan van Wendel later de levensmiddelenzaak van hem heeft overgenomen.
Hendrik was houtzager (waarschijnlijk bij de fa. Loos te Blokzijl die in 1925 na een langdurige staking van 2 1/2 jaarfailliet is gegaan); vlak hiervoor heeft hij op 14 februari 1924 (datum vestiging aan de Lombokstraat 11a) de winkel in Rotterdam gekocht. Hierna heeft hij gewoont aan de Atjehstraat 16a (30 juni 1933) en de Atjehstraat 12b (2 maart 1935) en de Brede Hilledijk 183A (17 april 1940).
Hendrik is overleden als gevolg van een ongeval; aangereden door een auto (aan de Breede Hilledijk); overleden in het Zuider-Ziekenhuis te Rotterdam. Hij woonde bij overlijden aan de Smithoekseweg 195 te Rotterdam.
.
De Zussen van Johanna te weten Jantje en Antje Veluwenkamp wonen beiden in Zaandam. De kinderen van Hendrik gingen waarschijn als "dienstbode" in hun jeugd naar toe.
.
OverledeneHendrik van Wendel , leeftijd 79 jaar
VaderEgbert van Wendel
MoederJentje Jansje Scheer
Weduwnaar/weduweJohanna Veluwenkamp
PlaatsRotterdam
Datum overlijden22-02-1948
Aktenummer719
GeboorteplaatsAmbt Vollenhove
BronRotterdam 1948 a061
--
Volgens adressenboek Rotterdam:
Wendel, C. v., in koloniale en grutters - waren - Katendrechtschestraat 22a-c Wendel, H. v., in kolon. waren - Lombokstr. Lombokstr. 11a
--
MATTENSCHIPPERIJ
Karakteristiek voor Blokzijl waren de vele generaties mattenschippers, ook wel negotieschippers genoemd. Met de hout- en zoutindustrie zorgden zij in de 19e eeuw voor de grootste bedrijvigheid in Blokzijl. De mattenschippers kwamen voort uit de geslachten van de mattenmakers en de beurtschippers. Ze verhandelden zowel de producten van de huis- en mini-industrie (matterij) van Blokzijl als andere handelsproducten op dat gebied (het z.g. Kleedegoed).
.
In tegenstelling tot de meeste andere plaatsen rond de Zuiderzee was Blokzijl nooit een vissersplaatsje, maar altijd een handelsstadje. Het waren veelal schippers die in het verleden de fortresse bevolkten, waarbij onderscheid gemaakt moest worden tussen vrachtschippers, die met koopmansgoederen voeren, en negotieschippers, die met eigen handel het sop kozen. Het voornaamste handelsproduct was aanvankelijk turf. Maar aan het einde van de 17de eeuw zakte deze handel in doordat het product niet meer werd aangeleverd vanuit het achterland. Ook was de steeds terugkerende verzanding van de haven een groot probleem. Dit alles leidde tot het verval van Blokzijl. Een moeilijke periode volgde, maar de schippers gingen niet bij de pakken neerzitten en zochten andere negotie, zoals kaas, boter, aardappelen, kool, koolraap, hout en als belangrijkste biezen matten, gebruikt als vloerbedekking. Omdat biezen matten snel versleten, moesten ze vaak vervangen worden. Was er al in 1701 sprake van het varen met matten vanuit Blokzijl, pas in de 19de eeuw kwam deze tak van handel volop tot bloei. Het handelsgebied bestreek toen vrijwel heel Nederland. In 1881 telde Blokzijl zo'n 65 mattenschippers.
.
In de tweede helft van de vorige eeuw bereikte de mattenschipperij het hoogtepunt. Blokzijl telde wel een zestig mattenschepen die in de winter de havenkolk bevolkten om in het voorjaar te vertrekken naar de Mattenlanden. Iedere schippersfamilie had zo zijn eigen mattenland (afzetgebied) waar hij maandenlang verbleef om zijn waren aan de man te brengen. Zo ging de familie Toby, met hondenkar naar de Zaanstreek. Buisman naar Den Haag en Vlaardingen, Pander naar Amsterdam en Den Haag, Poorter o.a. naar Alkmaar, Fhaner naar de Friese steden enz. enz. Vanaf het schip of met de kruiwagen, werden de matten aan de man gebracht. Waren de ca. 25 tons scheepjes leeg, dan keerden de schippers terug naar Blokijl. En de neringschipper zou geen koopman genoemd mogen worden als dat leeg gebeurde. Zo kocht de één Noordhollandse kaas en boter, de ander hardfruit of aardappelen.
.
De Mattenschippers ontwikkelden, voor de oversteek naar de Hollanden, het enige vaartuigtype dat de naam van het stadje draagt: het Blokzijler Jacht. Een fraai gelijnd schip, ruim 14 meter lang, 4 meter breed en met een holte van 1,75 meter. Het gemiddelde bruto-tonnage lag rond de 32 ton, de nettoinhoud was 24 ton. De jachten hadden een kleine roef, waarin de schippersfamilie woonde gedurende hun tochten. ‘s Winters werd ook het ruim als woonruimte gebruikt. Dan lagen ze bij tientallen in de haven van Blokzijl. Op het hoogtepunt van de Mattenschipperij, in de helft van de negentiende eeuw, kende de stad wel 60 van deze vaartuigen.
Seizoensgebonden
.
De mattenschipperij was in sterke mate seizoensgebonden. In de zomer werden de biezen gesneden in het brakke water voor de kust. Na droging werden de biezen op een weefgetouw tot matten geweven. Een andere techniek was het biezenvlechten, waardoor stroken ontstonden die daarna in blokken aan elkaar genaaid werden. Op 2 februari, ook wel Maria Lichtmis genaamd, begon voor de mattenschipper het nautische jaar. Knechten werden ingehuurd, en het schip werd ingeladen. Na Biddag, de tweede woensdag in maart, voer de hele vloot uit. Het mattenseizoen duurde ongeveer tot Pinksteren, daarna was de schoonmaaktijd voor huisvrouwen voorbij en werd er niet meer verkocht. Ieder schip had z'n eigen "mattenland", waarmee niet het land van productie werd bedoeld, maar het afzetgebied. Zo'n afzetgebied was het domein van één schipper; overlapten twee gebieden elkaar, dan werden onderling afspraken gemaakt. Zo voer de familie Toby naar de Zaanstreek, Buisman naar Den Haag en Vlaardingen, Pander naar Amsterdam en Den Haag, Poorter naar Alkmaar, en Fahner naar de Friese steden. Vanaf het schip werden de matten met een kruiwagen of hondenkar uitgevent. Was het mattenseizoen voorbij, dan keerde men terug naar Blokzijl, niet alvorens het schip volgeladen te hebben met andere negotie.
.
Rond 1900 verdwenen de mattenschippers in snel tempo, niet om in andere takken van vervoer de kost te gaan verdienen, maar om zich, ver weg in hun mattenland, als middenstanders aan wal te vestigen en zo een beter bestaan op te bouwen. De negotie-schipperij had z'n tijd gehad.
--

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik van WENDEL?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik van WENDEL

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Hendrik van WENDEL

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik van WENDEL


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Hendrik van WENDEL

Bronnen

  1. Aktenummer11 Vollenhove Ambt.
  2. Akte burgerlijke stand
  3. Akte burgerlijke stand aktenummer 2 Blokzijl

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 2 maart 1868 lag rond de 8,1 °C. Er was 1 mm neerslag. De winddruk was 7 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1868: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 20 februari » Huwelijk van prins Lodewijk van Beieren en aartshertogin Maria Theresia Henriëtte van Oostenrijk-Este in Wenen.
    • 23 juni » Christopher Sholes verkrijgt octrooi op de eerste schrijfmachine.
    • 7 augustus » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Denemarken.
    • 18 augustus » De Britse astronoom Norman Lockyer ontdekt helium op de zon.
    • 23 september » Puerto Rico verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
    • 28 september » Koningin Isabella II van Spanje vlucht naar Frankrijk.
  • De temperatuur op 27 maart 1891 lag rond de 3,5 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1891: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 29 januari » Liliuokalani wordt koningin van Hawaï.
    • 1 mei » Bij een schietpartij in Fourmies wordt een manifestatie ten voordele van de achturige werkdag bloedig neergeslagen. Er vallen negen doden en 35 gewonden.
    • 15 mei » Encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII over de sociale leer van de Rooms-Katholieke Kerk.
    • 15 juni » Verheffing van de Apostolische Vicariaten Noord-, Centraal- en Zuid-Japan tot het Aartsbisdom Tokio en de bisdommen Osaka en Nagasaki.
    • 3 november » De Gazet van Antwerpen publiceert haar allereerste uitgave.
    • 5 november » Marie Curie wordt aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne – de eerste vrouw die ooit die positie bekleedde.
  • De temperatuur op 22 februari 1948 lag tussen -9 °C en 0.4 °C en was gemiddeld -3.8 °C. Er was 1,9 uur zonneschijn (18%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 4 september 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1948: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,7 miljoen inwoners.
    • 4 februari » Ceylon wordt onafhankelijk.
    • 24 februari » Koude Oorlog: De communistische partij neemt de macht over in Tsjecho-Slowakije.
    • 14 mei » David Ben-Gurion proclameert met de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring de onafhankelijke Israëlische staat.
    • 28 juni » Stalin gooit het Joegoslavië van Tito uit het communistisch blok.
    • 25 juli » In Sulzbach wordt de Saarländische Fußballbund (SFB) opgericht.
    • 29 juli » Opening van de Olympische Spelen in Londen; de eerste Spelen na de Tweede Wereldoorlog.
  • De temperatuur op 26 februari 1948 lag tussen -5.8 °C en 5,7 °C en was gemiddeld -0.7 °C. Er was 9,2 uur zonneschijn (86%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 4 september 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1948: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,7 miljoen inwoners.
    • 14 september » Oprichting van Bolviaanse voetbalclub Club Destroyers.
    • 5 oktober » De International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN), de internationale unie voor natuurbescherming, wordt opgericht.
    • 4 november » T.S. Eliot wint de Nobelprijs voor de Literatuur.
    • 9 december » Het Genocideverdrag wordt ondertekend.
    • 19 december » Begin van de tweede Nederlandse politionele actie in Indonesië.
    • 23 december » De zeven ter dood veroordeelden van het Proces van Tokio worden door middel van ophanging ter dood gebracht in de gevangenis van Sugamo Prison in Ikebukuro.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van WENDEL


De publicatie Genealogie Meeldijk is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I55252.php : benaderd 12 mei 2024), "Hendrik van WENDEL (1868-1948)".