Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Willem (Willemsen) van Pannekoek (1788-1865)

Persoonlijke gegevens Willem (Willemsen) van Pannekoek 


Gezin van Willem (Willemsen) van Pannekoek

(1) Hij is getrouwd met Lamberta de Bruijn.

Zij zijn getrouwd op 28 maart 1811 te Brummen, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jantjen van Pannekoek  1817-1853 

  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • (2) Hij is getrouwd met Jantje van Delden.

    Zij zijn getrouwd op 17 juni 1825 te Apeldoorn, hij was toen 37 jaar oud.


    Kind(eren):

    1. Geurt van Pannekoek  1842-1847


    Notities over Willem (Willemsen) van Pannekoek

    De papiermolens in de provincies Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg (H. Voorn)
    Blz 436 en verder: Lierdermark (Beekbergen), De Tullekensmolen I
    Berend Luitjes verpachtte de molen in 1816 aan Willem van Pannekoek voor 330 gld per jaar. Willem van Pannekoek, geboren in 1788, en toen nog getrouwd met Lamberta de Bruin, bleef pachter van de molen, nadat Berend Luitjes op de laatste dag van 1817 zijn molen transporteerde aan Hendrik Jans Capel, bij wie Berend nog steeds in de schuld stond. Toen in 1839 Willem van Pannekoek naar de Hummense molen vertrok, die hij reeds in 1833 had gekocht, volgde schoonzoon Derk Braakman, getrouwd met dochter Andrea van Pannekoek, hem op als pachter van de Tullekensmolen.

    Blz 300 en verder: Brummen (Coldenhove), De Hummense molen
    De molen was na veiling door Hummens erfgenamen in juli 1833 voor 5025 gld het eigendom geworden van Willem van Pannekoek, geboren in Hall in 1788 en in 1825 als weduwnaar van Lamberta de Bruin hertrouwd met Jantje van Delden. Vanaf 1816 was hij pachter van de noordelijke Tullekensmolen te Beekbergen, waar hij tot 1839 heeft gewerkt. Willem van Pannekoek kwam met zijn vrouw en drie van zijn dochters, Hermina Berendina, Jantje en Berendina Eva, in 1839 naar Coldenhove. Volgens een berichtje in ‘De Reizende Nieuwsbode’, een Amsterdams nieuwblaadje, is de papierfabriek van van Pannekoek in september 1842 afgebrand. Volgens de kadastrale registers had er ook in 1843 een verbouwing plaats, in 1851 opnieuw door een verbouwing gevolgd.
    Willem van Pannekoek, die in augustus 1846 nog een zoon Hessel liet dopen, overleed op 4 januari 1865 en was toen 76 jaar. Zijn erfgenamen lieten de molen in maart 1866 publiek veilen. De weduwe, Jantje van Delden, kocht de molenopstand voor 7420 gld; water en grond waren toen reeds lang van de domeinen gekocht. De weduwe overleed 30 december 1876. De molen werd in maart 1877 opnieuw geveild en voor f 8553 gekocht door een neef, Reinder Jan Huiskamp, die in mei 1881 met Albertus Gerhard Huiskamp een vennootschap onder firma Huiskamp Zonen aanging.

    Blz 494: Wissel, De Noordelijke Molen op de Wittebeek
    Kort voor zijn overlijden heeft Daniel Jonker op 1 mei 1860 de noodelijke ‘papierfabriek’ verkocht aan Gijsbert Willem en Jan Willem van Pannekoek, zoons van Willem van Pannekoek van de Tullekensmolen te Beekbergen en de Hummense molen in Coldenhove, en Jantje van Delden. De papiermolen was verhuurd aan Gerhardus Martinus van Gerrevink. De gebroeders van Pannekoek hebben op 16 maart 1866 hun papiermolen geveild. Hun moeder Jantje van Delden heeft de molen toen gekocht. Na haar overlijden werd in mei 1877 de molen met vele andere goederen opnieuw geveild en gekocht door Jan Zeger van den Berg, gehuwd met de oudste dochter, Lamberta Willemina van Pannekoek.

    Blz 428: Ugchelen, De Bazemolen II
    Peter Looys en zijn vrouw Gerritje van Pannekoek hebben korte tijd de molen zelf bewoond en gebruikt, maar hebben reeds op 17 april 1845 voor f 2000 de vierbaksmolen met woonhuis, erven en tuin alsmede enig bouwland en hakhout verkocht aan Teunis Sanders en Willem van Pannekoek, papierfabrikanten te Eerbeek.
    Teunis Sanders was gehuwd met Lotte Berendina van Pannekoek. Willem van Pannekoek, papierfabrikant op de Hummense molen, was in tweede huwelijk getrouwd met Jantje van Delden. De molen werd verpacht, vanaf 1851 aan Hendrik Pannekoek Janszoon, in 1817 in Hall geboren en getrouwd met Berendina Eva Pannekoek, in 1820 te Beekbergen geboren. In 1853 had Pannekoek zeven werklieden en een jongen in dienst. Hij werkte op de Bazemolen tot begin 1866, toen hij de Dorpermolen in Vaassen huurde. Het vertrek van Pannekoek zal voor de eigenaars-erfgenamen, Teunis Sanders en Willem van Pannekoek waren inmiddels overleden resp. 1859 en 1865, de aanleiding zijn geweest, de molen te verkopen. De molen werd voor f 3540 gekocht door Cornelis Lambertus Sanders, papiermaker op de kleine Windemolen.

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem (Willemsen) van Pannekoek?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Willem (Willemsen) van Pannekoek

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Willem (Willemsen) van Pannekoek


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 april 1788 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
    • 2 januari » Georgia ondertekent als vierde staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 28 januari » De eerste Australische strafkolonie wordt gevestigd bij Botany Bay.
    • 6 februari » Massachusetts ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als zesde staat.
    • 7 april » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
    • 1 juni » Kapitein William Bligh licht het anker in de Valsbaai en zet koers naar de Oost met zijn schip de HMAV Bounty.
    • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
  • De temperatuur op 27 april 1788 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
    • 2 januari » Georgia ondertekent als vierde staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 9 januari » Connecticut ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 5e staat.
    • 6 februari » Massachusetts ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als zesde staat.
    • 1 juni » Kapitein William Bligh licht het anker in de Valsbaai en zet koers naar de Oost met zijn schip de HMAV Bounty.
    • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
    • 28 november » Karel Christiaan van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik Willem.
  • De temperatuur op 17 juni 1825 lag rond de 20,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1825: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » John Quincy Adams wordt beëdigd als 6e president van de Verenigde Staten
    • 21 maart » Paus Leo XII creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse monnik Mauro Alberto Cappellari.
    • 25 augustus » Uruguay verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
    • 27 september » In Engeland rijdt de eerste passagierstrein, bestaande uit één wagon met passagiers, getrokken door een locomotief. George Stephenson is de machinist.
    • 27 september » Voor het eerst trekt een stoomlocomotief (de Locomotion No.1, bestuurd door George Stephenson) een passagierstrein vooruit.
  • De temperatuur op 4 januari 1865 lag rond de 2,8 °C. Er was 0.8 mm neerslag. De winddruk was 12 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 22 februari » Tennessee neemt een nieuwe grondwet aan waarin slavernij is afgeschaft.
    • 4 maart » Abraham Lincoln wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
    • 9 april » Met de overgave van generaal Robert E. Lee eindigt de Amerikaanse Burgeroorlog.
    • 14 april » President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
    • 15 april » Abraham Lincoln sterft aan zijn verwondingen die hij de vorige dag opliep.
    • 10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Zonen van de Onbevlekte Maria of Paters van Chavagnes door Paus Pius IX.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Pannekoek


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I3747.php : benaderd 28 april 2024), "Willem (Willemsen) van Pannekoek (1788-1865)".