Genealogie Haantjes » Willem Bax (1799-1861)

Persoonlijke gegevens Willem Bax 


Gezin van Willem Bax


Notities over Willem Bax

Restauratie kerk van Soerendonk
Ook minder oude kerkgebouwen zijn af en toe aan restauratie toe. De Sint Joannis de Doper-kerk in Soerendonk staat nu een flinke opknapbeurt te wachten. Het godshuis in het ‘Leukste Gat van Nederland’ komt zo al niet letterlijk dan toch in elk geval figuurlijk in de steigers te staan. Met steun van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en andere instanties. Volgend jaar viert het bedehuis van de Soerendonkers zijn 170ste verjaardag. De kerk aan de Dorpsstraat werd op woensdag 22 augustus 1838 plechtig ingezegend. Bouwpastoor was Willem Bax uit Leenderstrijp. Hij was het zevende kind in het gezin van Laurens Bax (1756-1829) en Maria Anna van Asten (1759-1826), die in 1784 met elkaar getrouwd waren. Zijn ouders hebben de ingebruiknamevan de Soerikse kerk dus niet meer mogen meemaken. Zij waren immers al, op respectievelijk 73- en 67-jarige leeftijd, overleden. Het gezin Bax-van Asten woonde helemaal achteraan op Strijp, in de Zandberg. Peter Idonen (later café ’t Hazelnotenbier) en Sjef Bax waren de buren. Het gezin kreeg acht kinderen, van wie er evenwel twee jong overleden (0 en 15 jaar oud). Willem was op een na de jongste. De baby die drie jaar voor hem in het gezin ter wereld kwam werd ook Willem genoemd, maar dezestierf nog op de dag van zijn geboorte. Laurens Bax was boer en borgemeester. In 1794 was hij ook deken van het Strijper gilde Sint Jan Baptista. Zijn oudste zoon, Jan (1785-1836) trouwde in 1817 met Dymphna Pompen (1794-1841). Zij waren de oudersvan onder anderen de bekende Laurens Bax (1828-1912), die priester en bouwpastoor werd in Louisville, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Kentucky.
Bouwpastoor
De andere vijf kinderen kozen allen voor de huwelijkse staat. Willem, de latere priester, werd op 13 juni 1799 geboren. Bij het bevolkingsonderzoek in 1821 werd hij student genoemd. Op 23 maart 1824 werd hij – recht van het seminarie - kapelaan in Heeze. Hij werd daar de opvolger van kapelaan Bartel van der Spank uit Schijndel, die toen benoemd was tot pastoor van Herwen en Rossum, in de Bommelerwaard. In 1832 werd Willem Bax benoemd tot pastoor in Soerendonk. Met de opdracht een kerk te stichten. Zes jaar later was het zover. Pastoor Bax bezat in Strijp ook nog verschillende percelen grond, wellicht verkregen uit de nalatenschap van zijn dus niet onbemiddeld gestorven ouders. In 1842 deed pastoor Willem Bax, door middel van een openbare verkoping en met hulp van de Soerikse bierbrouwer Toon van der Sanden, zes percelen grond van de hand. Het waren twee weilanden en vier akkers. Het grootste perceel was 57 are en 60 centiare groot en bracht 214 gulden op. De grootste akker mat46 are 70 ca en die bracht 342 gulden in het laatje. De opbrengst van de zes percelen samen bedroeg 1.064,- gulden. De verkoop vond plaats in de herberg van Peter Francis Bax te Leende en onder toezicht van notaris Freher uit Heeze. Op de avond vande grondverkoop verkocht pastoor Bax ook nog een partij bomen op stam. Ze stonden dicht bij zijn ouderlijke woning en de opbrengst was twintig gulden. Vermoed wordt dat de pastoor het geld wilde hebben om een orgel voor zijn nieuwe kerk te kunnenaanschaffen. In 1853 werd namelijk in de Soerendonkse kerk een nieuw orgel geplaatst. Veel plezier heeft pastoor Bax van dit orgel niet gehad. Een jaar later werd hij pastoor in Oerle. Daar is hij tot zijn zestigste in functie gebleven. In 1858 vroeghij, waarschijnlijk om gezondheidsredenen, ontslag. Op 5 januari 1861 is pastoor Willem Bax in Oerle overleden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Bax?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Bax

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Bax


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 13 juni 1799 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: winderig bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1799: Bron: Wikipedia
      • 21 januari » Introductie van het vaccin tegen pokken door Edward Jenner.
      • 5 juni » Alexander von Humboldt vertrekt per schip voor een expeditie naar Zuid-Amerika.
      • 6 oktober » Slag bij Castricum.
      • 10 oktober » De Conventie van Alkmaar sluit de Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland af.
      • 9 november » Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
      • 10 december » Als eerste land ter wereld voert Frankrijk het metrisch stelsel in.
    • De temperatuur op 5 januari 1861 lag rond de -5.6 °C. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
    • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
    • In het jaar 1861: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 4 februari » Stichting van de Geconfedereerde Staten van Amerika.
      • 7 mei » Tennessee treedt toe tot de Geconfedereerde Staten van Amerika.
      • 20 mei » Kentucky verklaart zich neutraal in het conflict dat de Amerikaanse Burgeroorlog zou gaan heten.
      • 10 augustus » Slag bij Wilson's Creek tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dankzij deze veldslag wonnen de Zuidelijken de controle over het zuidwesten van Missouri.
      • 31 oktober » Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje sluiten het Verdrag van Londen, waarin ze besloten over te gaan tot interventie in Mexico (ook wel bekend als de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog)
      • 17 december » Slag bij Rowlett's Station (Amerikaanse Burgeroorlog).
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Bax

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bax.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bax.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bax (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie Haantjes is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    R. Haantjes, "Genealogie Haantjes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-haantjes/I1412.php : benaderd 24 mei 2024), "Willem Bax (1799-1861)".