Stamboom Daudt » Charles Marie Francois Henri Estourgie (1884-1950)

Persoonlijke gegevens Charles Marie Francois Henri Estourgie 


Gezin van Charles Marie Francois Henri Estourgie

Hij is getrouwd met Elisa Catharina Matthea Tissot Van Patot.

Zij zijn getrouwd op 11 november 1908 te amsterdam, hij was toen 24 jaar oud.Bron 3

vanaf 1921 villa De Plecht, Javastraat 106, Nijmegen

Kind(eren):

  1. Pierre Henri Estourgie  1912-1987 
  2. Anne Jeannette Estourgie  ± 1923-1993


Notities over Charles Marie Francois Henri Estourgie

middelbare school op Pensionaat de Ruwenberg te St. Michielsgestel
bouwkundige, architect
Koninginneweg 65 hs, Amsterdam
In de telefoongids van 1915 stond hij vermeld als: Estourgie, Charles, Architect, Oude Stadsgracht 55, telefoonnummer 1520

Het archief van Estourgie is ondergebracht bij het Regionaal Archief Nijmegen

De betekenis van architect Charles Estourgie voor Nijmegen kan moeilijk worden overschat. Hij verrijkte de stad met een groot aantal markante gebouwen, die vrijwel allemaal een fantasievol ontwerp combineren met een bijzondere detaillering en een gedegen uitwerking. Estourgie begon zijn carrière met een opleiding op het architectenbureau van Ed. Cuijpers. Hij werkte in zijn beginjaren veel in Oss. Hij bouwde er diverse fabrieken, twee arbeiderswijken, een middenstandswijkje, een aantal woonhuizen en tekende er een uitbreidingsplan en het ontwerp voor een nieuw stadhuis. Vanaf de jaren twintig kreeg Estourgie steeds meer opdrachten in Nijmegen, vooral van religieuze orden en congregaties, waaronder opdrachten voor studiehuizen, kloosters en scholen. Een belangrijke bijdrage aan de architectuur van de stad leverde Estourgie ook omdat hij de architectuur van de Amsterdamse school in Nijmegen introduceerde. Verspreid over Nijmegen staan nog talloze gebouwen van zijn hand, die kenmerkenhebben van deze stijl.

Huize Heyendaal:

In 1912 werd het eeuwenoude landgoed Heyendaal aangekocht door margarinefabrikant Frans Jurgens uit Oss, met de bedoeling er met zijn gezin te gaan wonen. Aangezien het reeds bestaande landhuis - het huidige 'Oud-Heyendael', aan het eind van de RenéDescartesdreef - oud en te klein was, gaf hij architect Charles M.F.H. Estourgie de opdracht een groot landhuis te ontwerpen. In november 1912 werd met de bouw begonnen.
Tegelijkertijd liet Jurgens het landgoed onder handen nemen. Rondom het in aanbouw zijnde huis werd een park in Engelse landschapsstijl aangelegd en aan de Sint Annastraat kwam een fraaie toegangspoort. In de bossen liet Jurgens duizenden rododendrons planten om de wildstand te verbeteren - jagen was namelijk een van zijn favoriete hobby's.
In 1914 was het neorenaissancistische 'Huize Heyendaal' gereed. De architect bleek duidelijk geïnspireerd door de Hollandse renaissancestijl, waarvan de trapgevels aan voor- en achterzijde en de vele versieringen in natuursteen duidelijke kenmerken zijn. Het gebouw, dat ten opzichte van de tuin enigszins verhoogd ligt, is asymmetrisch van opzet en heeft aan de noordzijde een 30,5 meter hoge, achthoekige toren.

Berg en Dal:

Het klooster Mariadal, voorheen ‘Koningsgaard’ (Oude Kleefsebaan 2) kwam in 1928 tot stand naar ontwerp van Ch. Estourgie in zakelijk-expressionistische stijl.
Het hoofdgebouw bestaat uit een drielaags blokvormig middendeel met iets lagere zijvleugels en een laag voorhuis met kapel. De kapel is in 1983 ingrijpend gemoderniseerd.

Mariënbosch, Nijmegen:

Het voormalig klooster en pensionaat Mariënbosch is gebouwd in 1923-1924 door architect Charles Estourgie in opdracht van de Sociëteit van Jezus, Maria en Jozef (Zusters van de Heilige Maagd). Het pensionaat – dat ooit onderdak bood aan 175 kostschoolgangers – was verbonden aan de eerste katholieke Middelbare Meisjesschool in Nederland. Het gebouw bestaat uit vier vleugels rondom een binnenplaats en is opgetrokken in donkere baksteen met zandstenen versieringen, met elementen van de Amsterdamse School. In 1925 wordt het gebouw uitgebreid met een apart schoolgebouw. De twee gebouwen worden met elkaar verbonden door een gang. In 1929 bouwt Estourgie een kapel tussen de voor- en de achtervleugel van het klooster, waardoor de binnenplaats wordt gereduceerd tot twee smalle stroken aan weerszijden van de kapel. Het schoolgebouw krijgt in 1951 een extra verdieping.
In 1977 wordt het pensionaat verbouwd tot kloosterbejaardenoord. Na de sluiting van het bejaardenoord in 1995 is het gebouw voor herontwikkeling beschikbaar gekomen. Mariënbosch is in 2001 op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Architect Charles Estourgie (Amsterdam 1884 – 1950) ontwierp begin vorige eeuw een prachtig plan voor wijken en gebouwen in Oss. Bijvoorbeeld de Groene Engel en de Villawijk bij de Dr. Hermanslaan.

STRAATNAAM: De Charles Estourgiestraat is vanaf 1993 een zijstraat van de Eugène Lückerstraat, Nijmegen-Oost

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Charles Marie Francois Henri Estourgie?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Charles Marie Francois Henri Estourgie

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Charles Marie Francois Henri Estourgie


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. advertentie
  2. overlijdensakte 857, Nijmegen, Gelders Archief
  3. huwelijksakte reg 4g; fol.25v, Noord-Hollands Archief

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 23 juni 1884 lag rond de 13,5 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 80%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1884: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 4 januari » Oprichting van de Fabian Society.
    • 14 maart » Albert van Giffen, Nederlands archeoloog († 1973)
    • 1 mei » Er breekt in de Verenigde Staten een staking uit die uiteindelijk het instellen van een acht-urige werkdag zal betekenen. Deze dag zal de geschiedenis ingaan als de Dag van de Arbeid en is in vele landen een erkende feestdag. Uitzonderingen zijn Canada, Nederland, en ironisch genoeg ook de Verenigde Staten.
    • 13 mei » De American Institute of Electrical Engineers (AIEE), voorloper van de IEEE wordt opgericht.
    • 1 oktober » Oprichting van de Deense krant Politiken in Kopenhagen.
    • 15 december » Het Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap (het kerkgenootschap van Jehova's getuigen) wordt rechtspersoonlijkheid verleend met Charles Taze Russell als president.
  • De temperatuur op 11 november 1908 lag tussen -6,5 °C en 7,1 °C en was gemiddeld 1,6 °C. Er was 6,6 uur zonneschijn (73%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
    • 1 februari » Koning Karel I van Portugal en de kroonprins Lodewijk Filips, hertog van Braganza worden in Lissabon vermoord door republikeinen.
    • 14 maart » Maurice Merleau-Ponty, Frans filosoof († 1961)
    • 18 juni » In Nature wordt door A. A. Campbell Swinton een volledig elektronisch televisiesysteem beschreven.
    • 13 juli » Vrouwen doen voor het eerst mee aan de moderne Olympische Spelen.
    • 17 september » Een Wright Flyer stort neer in Virginia, waarbij de passagier omkomt en piloot Orville Wright gewond raakt. Dit is het eerste vliegtuigongeluk in de moderne luchtvaart.
    • 7 november » Ernest Rutherford slaagt er voor het eerst in een atoom te isoleren.
  • De temperatuur op 26 augustus 1950 lag tussen 12,9 °C en 25,0 °C en was gemiddeld 18,2 °C. Er was 5,6 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 6,0 uur zonneschijn (43%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1950: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,0 miljoen inwoners.
    • 7 januari » Nederland en Frankrijk tekenen binnen het kader van het Vijfmogendhedenverdrag een verdrag van Sociale Verzekering.
    • 12 maart » Encycliek Anni Sacri van Paus Pius XII over de bestrijding van atheïstische propaganda.
    • 9 mei » De Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman, geïnspireerd door een voorstel van de ambtenaar Jean Monnet, houdt een opgemerkt pleidooi voor een supranationale Europese organisatie. Hieruit groeit later de Europese Unie.
    • 18 augustus » Julien Lahaut een Belgisch politicus, wordt vermoord, waarschijnlijk omdat hij op 11 augustus 1950 tijdens de eedaflegging van Prins Boudewijn, 'Vive la république' zou hebben geroepen.
    • 24 september » Het Albanees voetbalelftal lijdt de zwaarste nederlaag uit zijn bestaan. In Boedapest wordt met 12-0 verloren van Hongarije.
    • 1 november » Dogmaverklaring door Paus Pius XII betreffende de Tenhemelopneming van Maria.
  • De temperatuur op 29 augustus 1950 lag tussen 12,2 °C en 18,5 °C en was gemiddeld 15,7 °C. Er was 8,1 mm neerslag gedurende 2,4 uur. Er was 8,9 uur zonneschijn (64%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1950: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,0 miljoen inwoners.
    • 17 januari » Resolutie 79 Veiligheidsraad Verenigde Naties wordt aangenomen.
    • 7 februari » Wijziging van de naam van het Apostolisch vicariaat Batavia in Indonesië in Apostolisch Vicariaat Djakarta.
    • 25 april » De Republiek der Zuid-Molukken wordt uitgeroepen.
    • 24 juni » Heiligverklaring van Maria Goretti (1890-1902), een Italiaans meisje dat door haar aanrander werd vermoord, door Paus Pius XII in Rome.
    • 1 november » Dogmaverklaring door Paus Pius XII betreffende de Tenhemelopneming van Maria.
    • 28 december » Het Nationaal park Peak District wordt het eerste natuurpark in het Verenigd Koninkrijk.

Over de familienaam Estourgie


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marie-José Daudt-Janssen, "Stamboom Daudt ", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-daudt/I6128.php : benaderd 6 juni 2024), "Charles Marie Francois Henri Estourgie (1884-1950)".