Genealogie Bosiers-Mertens » Jan Frans Verlooy (1697-1773)

Persoonlijke gegevens Jan Frans Verlooy 


Gezin van Jan Frans Verlooy

(1) Hij is getrouwd met Joanna Maria Meeus.

Zij zijn getrouwd op 3 april 1723 te Westmeerbeek, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jan Frans Verlooy  1726-????
  2. Henricus Verlooy  1729-1729
  3. Anna Maria Verlooy  1730-> 1774
  4. Anna Catherina Verlooy  1732-> 1774
  5. Jan Frans Verlooy  1735-1746
  6. Nn Verlooy  1743-1743


(2) Hij is getrouwd met Anna Wouters.

Zij zijn getrouwd op 14 januari 1744 te Houtvenne, hij was toen 46 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Frans Jozef Verlooy  1750-< 1773
  2. Maria Theresia Verlooy  1752-1785 
  3. Jan Frans Verlooy  1756-1834


Notities over Jan Frans Verlooy

zie: Van den Broeck. J., J.B.C. Verlooy, vooruitstrevend jurist en politicus uit de 18de eeuw, pag. 23 - 26:

"Meestal vindt men in de artikelen die aan Verlooy gewijd zijn de vermelding dat hij afstamde uit een landbouwersgezin met bescheiden middelen. Zeer waarschijnlijk vond die bewering reeds tijdens de 18de eeuw haar oorsprong in de kroniek van J. Gérard, die schreef: "L'avocat Verloo était le fils d'un paisan de la campine dont la fortune étoit très médiocre" (GERARD, Journal des Troubles, dl. IV, blz 10; H.K.B.B, nr 5220 (11609).
Later werd zij hernomen door S. Tassier (TASSIER, Les démocrates belges de 1789, blz 97) en via haar werken keerde ze terug in ongeveer alle teksten, die over Verlooys afkomst handelden. Maar noch S. Tassier, noch wie haar in deze gelegenheid volgden hebben er voldoende rekening mee gehouden dat J. Gérard Vonckisten als Verlooy niet in het hart droeg. Hij trachtte hen in de ogen van zijn tijdgenoten neer te halen, met argumenten die toen insloegen.

Onze bevindingen betreffende de afstamming van Verlooy wijzen in een andere richting. Zij laten ons toe voorop te stellen dat hij behoorde tot een familie van plaatselijke notabelen, die over uitgestrekte eigendommen beschikten en waarvan sommigen vooraanstaanden functies bekleedden. Over zijn grootvader, Jan Verlooy (ca. 1657-1723), kan men in een akte van 21 juni 1720 lezen dat hij "conincklyck ende erfelyck notaris" was (R.A.A., Gemeentearchief Houtvenne, nr. 46, Momberszaken, doc. 104). Hij vervulde te Houtvenne de functie van secretaris. Dat dit ambt hem een zeker aanzien verschafte blijkt o.m. uit het feit dat een van zijn kleinzonen, Jan Frans Verlooy, er zich in 1775 nog op beriep wanneer hij bij de kanselarij van Brabant solliciteerde naar het ambt van notaris. In de beoordeling die zijn aanstelling voorafging kan men lezen: hij is "van treffelijke ouders voortsgecomen, synen grootvader was Secretaris van Oosterwijck ende de familie van sijne moeder is eene van de treffelyckste uyt de Kempen" (A.R.A., Kanselarij van Brabant, nr. 1085). Grootvader Verlooy werd in de kerk van Houtvenne begraven, (Jan Verlooy werd ter aarde besteld op 17 november 1723; R.A.A., Parochieregisters Houtvenne, dl. II, blz. 210) iets wat gewoonlijk alleen aan vooraanstaanden werd voorbehouden.

De vader van Jan Baptist Chrysostomus, Jan Frans Verlooy (1697-1773), was eveneens secretaris te Houtvenne. Indien het waar is dat hij ook aan landbouw deed - en dit blijkt uit de gegevens van de volkstelling van 1755 (Bij gelegenheid van de volkstelling van 1755 werd te Houtvenne een "Liste van de overdracht der Personen..." opgesteld, lijst die trouwens werd ondertekend door Jan Frans Verlooy. Hijzelf komt erop voor als "J.F. Verlooij, secretaris ende pachter" (blz. 1, achtste naam), A.R.A. Officie Fiscaal van de Raad van Brabant, reg. 387) - dan zal hij aan die bedrijvigheid zelf niet veel tijd hebben kunnen besteden. Dit is alleen reeds af te leiden uit de honderden bladzijden in-folio die hij, in dienst van zijn gemeente, heeft vol geschreven en die men kan terugvinden in de registers van het gemeentearchief van Houtvenne op het rijksarchief te Antwerpen. Jan Frans Verlooy zal voorzeker een groot werker geweest zijn. In het manuaal van de pastoors van Houtvenne wordt hij verscheidene malen vermeld, soms als "De Heer Secretaris Verloy" (A.P.H., Manuaal van de pastoors van St.-Adrianus, achterzijde, blz. 17.) of nog gewoon als "De heer secretaris" (ibid.). De hoeve die hij bewoonde, de zogenaamde "Kauberg Schrans" was - rekening gehouden met de omstandigheden van plaats en tijd - een indrukwekkend gebouw. (Dat Jan Frans Verlooy de "Kauberg Schrans" bewoonde is af te leiden uit een noot op de kant van een bladzijde van het manuaal der pastoors van Houtvenne; A.P.H., Manuaal van de pastoors van St.-Adrianus, achterzijde, blz. 24. Over de Schrans is er ook sprake in de geschreven overeenkomst die de kinderen Verlooy afsloten over de nalatenschap van hun vader in 1774; R.A.A., Gemeentearchief Houtvenne, nr. 17,Scabinale Acten van Oosterwijck Houtvenne 1774. De "Kauberg" is vermeld op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, ook Ferrariskaart geheten (1771-1778)). Gelegen aan de noordzijde van het dorp behoorde het rode bakstenen gebouw tot het gehucht "de Varkensmarkt" of "de Plein". Het was omringd door een diepe vestingsgracht waaraan langs de buitenzijde een bakstenen kapel, de St.-Annakapel paalde (De "Kauberg Schrans" werd ons aangewezen door de heer C. Coremans, onderwijzer met rust te Houtvenne. Tot vandaag bleef een deel van de hoeve bewaard, weliswaar in erg gewijzigde staat. Het bevindt zich langs de provinciebaan die Heist-op-den-Berg via Booischot en Westmeerbeek met Westerlo verbindt. Meer in het bijzonder is het gelegen tussen Booischot en Westmeerbeek op het grondgebied Houtvenne, gehucht Varkensmarkt. Ook de St.-Annakapel is op dezelfde plaats nog aan te treffen. De vestinggracht die de "Kauberg Schrans" omgaf, werd enkele tijd na de Tweede Wereldoorlog gedempt. Het tracé wordt nu gedeeltelijk doorkruist door de Provinciebaan.)

Heeft Jan Frans Verlooy met zijn activiteiten als secretaris gekoppeld aan die van landbouwer waarschijnlijk de handen vol gehad, dan werd hij voor de laatste taak toch bijgestaan door een meid en een knecht. Dit blijkt eveneens uit de gegevens van de volkstelling van 1755 (A.R.A., Officie Fiscaal van de Raad van Brabant, reg. 387). Uit die gegevens is insgelijks af te leiden dat hij een van de weinige inwoners van Houtvenne was die zich destijds de hulp van twee inwoners konden veroorloven. Die hulp zal wel zeer welkom geweest zijn want Jan Frans Verlooy had de verantwoordelijkheid over een groot gezin. Uit een eerste huwelijk met Anna Maria Meeus werden tien kinderen (Joanna Elisabeth, 1724, Jan Frans, 1726, Henricus, 1729, Anna Maria, 1730, Anna Catharina, 1732, Jan Frans, 1735, Petrus Antonius, 1737, Anna Barbara 1740, Ferdinandus Jozef, 1742, een naamloos kind, 1743). Uit een tweede huwelijk, op 14 januari 1744 aangegaan met Anna Wouters (R.A.A., Parochieregister Houtvenne, dl. II, blz 274), kreeg hij nogmaals acht nakomelingen (Joannes Baptista, 1745, Joannes Baptista Chrysostomus, 1746, Adrianus Ferdinandus, 1748, Frans, 1750, Maria Theresia, 1752, Adrianus, 1754, Jan Frans, 1756, Guilelmus Norbertus, 1758). De tweede uit die laatste reeks was Jan Baptist Chrysostomus. Vader (Jan Frans Verlooy werd ter aarde besteld op 1 september 1773; R.A.A., Parochieregisters Houtvenne, dl.III, blz.405) en moeder Anna Wouters werd begraven op 17 oktober 1764; R.A.A., Parochieregisters Houtvenne, dl. III, blz.396. - Van de grafsteen waaronder de familie Verlooy begraven werd is in de kerk van Houtvenne niets meer terug te vinden. De vloer van het gebouw werd in 1967 volledig vernieuwd en bekleed met een vast tapijt) Verlooy werden eveneens in de kerk van de H.Adrianus te Houtvenne ter aarde besteld. Voor de moeder, die vroegtijdig in 1764 overleed, werd in het parochieregister vermeld dat dit gebeurde onder de grafsteen van Walter van Kerckhoven, d.w.z. op dezelfde plaats waar ook grootvader Verlooy zijn laatste rustplaats had gevonden.

Van de onmiddelijke voorzaten van Verlooy kan dus gezegd worden dat zij tot de groep van vooraanstaanden van hun dorpsgemeenschap behoorden. Ook anderen onder zijn familieleden traden op de voorgrond. Een oom, Petrus Verlooy, vervulde het ambt van schepen te Houtvenne. Verwanten waren de notarissen Verlooy te Booischot en te Heist-op-den-Berg. Ook geestelijken trof men in de familie aan, zoals blijkt uit de namen van peters en meters der kinderen Verlooy. Guilelmus Norbertus (1758-1834), jongste broer van Jan Baptist Chrysostomus, speelde als Oratoriaan te Mechelen trouwens een rol van betekenis. Hij werd er prefect van het gerennomeerde gymnasium, dat werd afgeschaft in de tijd van de Franse overheersing. In 1814 hervatte Guilelmus Norbertus Verlooy te Mechelen zijn taak in het onderwijs. Hij opende er een Latijnse school in de Begijnenstraat. Twee jaar later, in 1816, verplaatste hij zijn instelling naar de Sint-Jansstraat. Vandaar de benaming "College van Sint-Jans" of ook "Gesticht van de Eerw.Heer Verlooy". Op afstand bekeken lag zijn initiatief aan de basis van het latere Klein Seminarie van Mechelen. In 1820 werd hij pastoor te Sint-Margriete-Houtem bij Tienen en op 28 oktober van hetzelfde jaar aanvaardde hij die functie te Webbekom bij Diest, waar hij in de geschiedenis van de parochie naar voren trad als de stimulator van de verering van de Heilige Cornelius. Hij nam er ontslag op 16 november 1824 en overleed te Diest op 12 februari 1834.

Behoorde het gezin Verlooy ter wille van de uitgeoefende functies tot een der vooraanstaande families van de streek, dan is het evenzeer waar dat de vader, Jan Frans, secretaris van Houtvenne, heel wat onroerende goederen in eigendom had. Wij vinden hiervan een weerklank in een gebeurtenis die zich na zijn overlijden (1773) voordeed. Op 14 januari 1774 kwamen zijn kinderen uit het eerste huwelijk en die uit het tweede huwelijk bij elkaar om, voor de meier en de schepenen van Houtvenne, een geschreven overeenkomst betreffende de nalatenschap af te sluiten.

(Rijksarchief Antwerpen, Gemeentearchief Houtvenne, nr. 17, Scabinale Acten van Oosterwijck Houtvenne 1774).

Men kan in de akte lezen dat de nakomelingen uit het eerste bed mochten beschikken over "goederen bestaende soo in huysen, landen, bosschen, bemden, weyden, driesschen en heyden staende den eersten houwelyck geacquireert tot ende met het overlijden van hunne moeder Anna Maria Mees". Dit alles op drie percelen na die werden overgemaakt aan de kinderen uit het tweede huwelijk. Dezen kregen bovendien nog de beschikking over "alle de geacquireerde goederen staende den tweeden houwelycke en naer 't overlijden van 't eerste bedt aengecomen soo gegoyde als ongegoyde waer ende op wat plaetsen die gelegen sijn ofte bevonden sullen worden bestaende soo in huysinge, landen, bosschen als heyde."

Het document waarin de modaliteiten van dit contract werden vastgelegd omvat elf geschreven bladzijden in-folio. Het kan doorgaan voor een treffend voorbeeld van de toepassing van het devolutierecht waarvan J. Shaw in de 18de eeuw getuigde dat het ging om een bijzondere gewoonte die werd nageleefd in bepaalde gebieden van Brabant (SHAW, Essai sur les Pays-Bas Autrichiens, blz. 137. De meier en de schepenen van Houtvenne waren ondergeschikt aan de schepenbank van de Bijvang van Lier voor "alle appelatien en de hooft-vonnissen", cfr. DE LONGE, Coutumes de Kiel, de Deurne en de Lierre, blz. 420. Volgens de costume van Lier moest het devolutierecht in acht genomen worden waar het de nalatenschap betrof van ouders die tweemaal in het huwelijk waren getreden. Titel XV, art. 35 luidt "Item, alle de erffelijcke ende onberoerlijcke goeden ende erfrenten die man ende wijf in heuren eersten houwelijcke t'samen hebben ghebracht, ende hen ende elcken van hen staende den selven houwelijcke sijn aenghekomen, ende die sij oock t'samen hebben geconquesteert, die staende ende ghelegen sijn ende ghehaven worden inden voorschreven bijvanghe van Liere oft onder 't resort vanden selve bijvanghe, succederen enden devolveren naer de doodt vanden lestlevende van man ende wijf op de kinderen van den eersten houwelijck, met seclusie van allen de kinderen die de lanckstlevende in andere navolghende houwelijcken soude mogen procreëren."; cfr. DE LONGE, o.c., blz. 556.)

Bovendien blijkt uit de akte dat Jan Frans Verlooy over aanzienlijke eigendommen beschikte."

________________

uit: het "Register contenant des actes en matière notarielle. Commune d'Houtvenne; R.A.A; Houtvenne, nr. 17

"Dezen zegel dient tot de geannexeerde transactie en accoort aengegaen tusschen de voorkinderen en naerkinderen van wijlen d'heer Joannes Franciscus Verlooij in syn leven Secreratis van Oisterwijck houtven naementlijk ter occassie der diversche geacquireerde goederen. Tw excederende de weerde deser transactie niet de negenthien hondert guldn gepasseert den vierthienden jannuary 1700 vier en seventig"

"Desen zegel dient tot Supplement van de voorigen bescheiden zegel tot de transactie en accoort"

"Alsoo questien geschillen en oneenigheden stonden te onstaen tussen de voorkinderen en de naerkinderen van wijlen d'heer joannes franciscus Verlooy in syn leven secretaris van Oisterwijck Houtvenne naementlijck ter occasie der diversche geacquireerde goederen in twee differente houwelijcke, t'Verstandt der validitijdt van 't accoord van alsmede die uytcoop door wylen den voornoemden J:Fr:Verlooy met de momboirs van syne voorkinderen daer over gemaect en sonder dat daer inne is overgebrocht eenigen boni of mali, als nopende differente Successien van afgestorvene onmondige kinderen van eersten bedden in den tijd dat den selven J:Fr:Verlooy was geconvoleert tot tweeden houwelijk en menigvuldige meer andere questien & geschillen waer uijtstaen te gerijsen groote fraicise proceduren die tusschen partijen souden connen ontstaen en 't welck om de amicilairetijdt te onderhouden tusschen broeders en susters dient voorcomen te worden en waer door de goederen, succesie en naerlaetenthijdt der transigenten staen geheel geabsorbeert te worden en om alleen welck te voorkomen

Soo sijn op heden den 14 anni 1700 vierenseventig voor Mijer en de Schepenen van Oisterwijck Houtvenne samen ende gecompareert Joannes Heylen in houwelijck met Anna Catharina Verlooy soo in noe proprio alsmede in qualitijdt als momboir der minderjaerige weesen van wijlen francis Verlooy daer moeder afleeft Marie Van Wesel Sterckmaeckende voor joannes Van Wesel medemomboir op aggreatie ende door te becomen authorisatie der heeren wethouderen van Heyst
Synde ten effecte van 't gene naebeste geauthoriseert van wegens sijne voor n cuius vrointe die hier mede is comparerende
item Anna Maria Verloy in houwelijck met Gisbertus Boex die sijne voorseyde huijsvrouwe ten desen insgelijkx is assisterende authoriserende bij desen comparanten ter eendere

Item Joe Maria Theresia Verlooy in houwelijck met sieur Adrianus Francisus Verheyen die syne huijsvrouwe ook is authoriserende en assisterende bij desen en d'heer Joannes Bapt:Verlooy beyde in nominibus propriis als mede in qualitydt als geeede momboirs over hunne minderjaerige broeders en hun solidairelyck sterck maeckende voor alle absente ende mede erfgenaemen ingevalle comparanten ter andere alle die van den toenaeme Verlooy erfgenaeme van wijlen Joannes Franciscus Verlooy b

________________

uit: Het Kanton Westerlo, s.d. Auteur: Marcel Govaerts

De ouders en voorouders van Jan Baptist Chrysostomus Verlooy uit Houtvenne

In de nagelaten geschriften en papieren van wijlen onze voorzitter HKW, Constant Coremans, die ons zeer welwillend door de familie Coremans werden overgemaakt voor verdere bewerking, vonden we een nog niet helemaal uitgewerkte stamboom van Jan Baptist Chrysostomus Verlooy. Niettegenstaande deze leemte, willen wij de gegevens van Constant Coremans, met hier en daar een aanvulling,publiceren opdat velen die belangstellend en met ongeduld uitkeken naa de voorouders van J.B.C. Verlooy ook zouden kunnen aanvullen en desnoods verbeteren.

1. De verste familieleden van J.B.C. Verlooy zijn voor ons nog onbekend, of passen nog niet in het kader van de zekere familieleden.

Wij vonden in de parochieregisters van Westmeerbeek, zonder opgave echter van vader of moeder:

1 A : Elisabeth, doopplaats onbekend
was gehuwd met Adriaen RAEYMAEKERS (+ 21.08.1620)
overleed te Westmeerbeek 23.04.1619

1 B: Maria, doopplaats onbekend, doopjaar 1576
was gehuwd met Paulus COOLS
overleed te Westmeerbeek 02.04.1636

1 C: Anna vermoedelijk doopjaar 1595
huwde te Westmeerbeek 27.09.1626 Lambertus SLAETS

1 D: Anna vermoedelijk doopjaar 1600
was gehuwd met Petrus THEODORI

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Frans Verlooy?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Frans Verlooy

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1697: Bron: Wikipedia
    • 13 maart » Tayasal, het laatste vorstendom van de Itzá - Maya, wordt door de Spanjaarden veroverd.
    • 11 september » Slag bij Senta: Eugenius van Savoye verslaat de Ottomaanse Turken bij Senta.
    • 20 september » De Vrede van Rijswijk wordt getekend.
    • 2 december » St Paul's Cathedral (Londen) geopend.
  • De temperatuur op 1 september 1773 lag rond de 20,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: betrokken regen weerlicht. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1773: Bron: Wikipedia
    • 17 januari » Het motet Exultate, jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart wordt in Milaan voor het eerst opgevoerd, door de castraat Rauzzini.
    • 17 januari » James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel.
    • 26 april » Paus Clemens XIV creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Angelo Braschi.
    • 21 juli » Opheffing van de Jezuïetenorde door paus Clemens XIV.
    • 27 november » Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weten deze ramp te overleven.
    • 16 december » De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. De Tea Party-beweging ontleent aan deze gebeurtenis haar naam.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1676 » Johann Bernhard Bach, Duits componist († 1749)
  • 1707 » Linnaeus, Zweeds bioloog († 1778)
  • 1718 » William Hunter, Schots anatoom († 1783)
  • 1722 » Anton Čebej, Sloveens kunstschilder († 1774)
  • 1729 » Giuseppe Parini, Italiaans schrijver († 1799)
  • 1734 » Franz Anton Mesmer, Duits arts en astronoom († 1815)

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Verlooy

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Verlooy.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Verlooy.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Verlooy (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ann Bosiers, "Genealogie Bosiers-Mertens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-bosiers/I3523.php : benaderd 31 mei 2024), "Jan Frans Verlooy (1697-1773)".