Genealogie Bakkum en Blankendaal » Petrus Gerardus "Piet" Blankendaal (1907-2001)

Persoonlijke gegevens Petrus Gerardus "Piet" Blankendaal 

  • Roepnaam is Piet.
  • Hij is geboren op 11 maart 1907 in Alkmaar.
  • Beroepen:
    • Broeder.
      Broeder Piet Blankendaal, (Broeder Cyrillus) geboren in Omval, gem. Alkmaar op 11 maart 1907, uit een gezin van 14 kinderen, 5 jongens en 9 meisjes. In 1930 begon hij zijn missionaire loopbaan bij Mill Hill in het toenmalige broederhuis Oud Vrijland. Op 1 mei 1930 ontving hij de naam Cyrillus en op 1 mei 1937 legde hij de eeuwige eed af in Vrijland.
      Broeder Piet heeft 48 jaar lang op het Missiehuis St. Bonifatius in Hoorn gewerkt, van 1934 tot 1982.
      Zijn groententuin en boomgaard waren zijn lust en zijn leven. Voor de studenten was Piet een begrip, en vanwege zijn toewijding, trouw en hard werken ook een bron van inspiratie. In 1982 ging hij wonen in het St. Jozefhuis te Arnhem waar hij het rustiger aan zou doen. Ook hier had hij weer zijn eigen groententuin. Eind 2000 ging Piet rusten in Vrijland en tot verbazing van velen genoot hij van zijn vrije tijd.
      Voor allen die hem ontmoet hebben was Piet een bijzondere missionaris, vol levenslust, opgewekt en vol humor. Een bron van inspiratie voor velen.
      Piet overleed op 94 jarige leeftijd op 22 september 2001.
    • Tuinder.
  • Geloof: RK.
  • Woonachtig:
    • van 1897 tot 1919: Omval 55, Alkmaar.
    • vanaf 1907: Omval 32, Alkmaar.
    • van 1919 tot 1948: Omval 32, Alkmaar.
    • vanaf 2 april 1928: Poeldijk 51, Monster.
  • (Herinnering) van 1950 tot 1957.Bron 1
    Oud-missionaris in Kongo en Oeganda, Pater Piet Korse uit Zwaag, was van september 1950 tot juli 1957 als leerling verbonden aan het klein seminarie van het Sint Bonifatius (Bonifacius) Missiehuis van de congregatie Mill Hill in Hoorn. In 2009 heeft pater Piet Korse zijn herinneringen aan zijn studieperiode 1959-1963 vastgelegd in een autobiografie, waarin Broeder Cyrillus, Piet Blankendaal, voor de jonge en puberale leerlingen een warme, inspirerende en onvergetelijke indruk heeft achtergelaten op het harde en wereldafschermende leven dat deze pupillen op het missiehuis in Hoorn moesten doormaken. Zonder dat Piet Korse en Piet Blankendaal het toen wisten, weten wij nu, dat ze gezamenlijke familiebanden hebben langs de Kruier-lijn, ook al gaat dat zo’n honderd jaar terug in de tijd.

    Over Broeder Cyrilles en andere Mill Hill broeders in Hoorn schrijft hij het volgende:

    … De broeders zijn een klasse apart en worden ook zo behandeld. Ze mogen zich niet mengen onder de paters en ook niet onder de studenten. Het zijn mannen zoals Cyrillus, ook Piet Blankendaal geheten, die voor de aardappelen op de bouw zorgt, en Clemens Werkman (geb. 1897, geprof. 1932), een Fries die voor het vee zorgt en de Limburger Emmanuel Maassen (geb. 1912, geprof. 1942) die de zorg heeft voor de fruittuin, de druivenkas en het grote gazon voor het huis. Het zijn stuk voor stuk noeste werkers. Zij houden door hard werken het missiehuis draaiende. Wat ze teveel aan producten hebben wordt verkocht en is dus een bron van inkomsten. Clemens en Cyrillus wonen en slapen op het boerderijtje dat aan de noordkant van de cour ligt. Zo bevinden zij zich ‘s nachts dicht bij het vee. Broeder Piet Blankendaal wordt geboren in de Omval, gemeente Alkmaar op 11 maart 1907, uit een gezin van 14 kinderen, 5 jongens en 9 meisjes. In 1930 begint hij zijn missionaire loopbaan bij Mill Hill in het toenmalige broederhuis Oud Vrijland. Op 1 mei 1930 ontvangt hij de naam Cyrillus en op 1 mei 1937 legt hij de eeuwige eed af in Vrijland.

    Broeder Piet werkt al vanaf 1934 op het Missiehuis St. Bonifatius in Hoorn. Hij bijt de sigaren die hij hier en daar opduikt, stuk en pruimt ze dan heerlijk tot een grote bruine fluim. Zijn bouwland met aardappelen zijn zijn lust en zijn leven. Voor de studenten is Piet een begrip, en vanwege zijn toewijding, trouw en hard werken ook een bron van inspiratie. Voor allen die hem ontmoeten is Piet een bijzondere man, vol levenslust, opgewekt en vol humor.

    Onder de tweede wereld oorlog worden de studenten uit het missiehuis verdreven en vinden dan onderdak in de Ramen. Piet scharrelt het hele platteland van West-Friesland en de Wieringermeer af om aardappelen voor de studenten te krijgen. Ook broeder Clemens, een stille werker in Gods wijngaard, staat in hoog aanzien bij de jongens: vele keren per dag gaat hij heen en weer tussen de kapel/eetzaal en de boerderij, gekleed in toog en een rood koord om zijn middel, langzaam voortsjokkend, zonder zich druk te maken om de jeugd om hem heen. ’s Morgens vroeg heeft hij altijd al vroeg zijn melkbussen aan de weg. Hij is een voorbeeld van plichtsgetrouwheid, nauwgezetheid en werklust.

    Terwijl de paters ’s avonds in hun eetzaal samen eten, nemen de broeders samen met ons in dezelfde refter hun maaltijd. Hun aparte tafel is iets beter dan die van ons, maar dat gunnen wij hun best, want ze moeten lichamelijk hard werken.

    Broeder George Nankman, geb, 1905, geprofest in 1933, een Groninger, is de gastheer in huis en beantwoordt de bel en staat als eerste aanspreekpunt de bezoeker te woord. Hij doet dat in een gefingeerd Engels uitspraak van het Nederlands om het je niet te laten ontgaan dat hij in Engeland gewerkt heeft.

    Ook andere broeders komen en gaan in huis. Sommigen onder hen mogen en moeten de kamers van de paters schoonhouden. Bij sommigen van hen die ouder zijn dan sommige paters wekt het nogal wrevel en afkeer op als zij de asbakken en po’s van jongere paters mogen legen en schoonmaken. We leven in een klerikaal tijdperk, waar de broeders geen deel van uitmaken. Zij hebben ´s avonds boven in huis ook hun eigen recreatiezaaltje met een radiootje. Het is natuurlijk ook wrang dat, als je broeder geworden bent om je handen in de missielanden te laten wapperen, je een benoeming krijgt om in een missiehuis in Nederland te functioneren en de po’s moet legen van veel jongere paters. …

    Bron: Op Studie 1950-1963, Piet Korse, Oosterbeek, november 2009

    http://lokole.nl/download/Piet%20Korse_Op_Studie.pdf
  • Hij is overleden op 22 september 2001 in Arnhem, hij was toen 94 jaar oud.
  • Hij is begraven op 26 september 2001 in Oosterbeek.
  • Een kind van Petrus Nicolaas Blankendaal en Alida Emke
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 november 2010.

Gezin van Petrus Gerardus "Piet" Blankendaal

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Petrus Gerardus "Piet" Blankendaal?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Petrus Gerardus "Piet" Blankendaal

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Petrus Gerardus Blankendaal

Cornelis Emke
1841-1891
Alida Emke
1874-1956
Alida Emke

Petrus Gerardus Blankendaal
1907-2001


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Petrus Gerardus "Piet" Blankendaal



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Op Studie 1950-1963, Piet Korse, Oosterbeek, november 2009

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 maart 1907 lag tussen -2.9 °C en 4,5 °C en was gemiddeld 0.5 °C. Er was 9,0 uur zonneschijn (78%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1907: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,6 miljoen inwoners.
      • 3 mei » Oprichting van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe SK.
      • 8 augustus » Oprichting van de Duitse voetbalclub FC Augsburg.
      • 8 september » Encycliek Pascendi Dominici Gregis van paus Pius X over de leerstellingen van het modernisme.
      • 12 september » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Real Betis uit de stad Sevilla.
      • 17 oktober » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Atalanta Bergamo.
      • 13 november » De Franse fietsenmaker Paul Cornu maakt de eerste helikoptervlucht ter wereld.
    • De temperatuur op 22 september 2001 lag tussen 7,1 °C en 17,7 °C en was gemiddeld 12,6 °C. Er was 3,5 mm neerslag gedurende 3,1 uur. Er was 8,1 uur zonneschijn (66%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 2001: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 16,0 miljoen inwoners.
      • 30 maart » Prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta maken hun verloving bekend op de Nederlandse televisie.
      • 1 april » In Joegoslavië wordt voormalig president Slobodan Milošević gearresteerd.
      • 7 april » Lancering 2001 Mars Odyssey, een ruimtesonde van de NASA die zich in een baan rond Mars bevindt.
      • 16 juni » In Six Flags America wordt de attractie Batwing geopend.
      • 20 juli » Het televisieprogramma Opgelicht onthult dat het Tweede Kamer-lid Tara Singh Varma (GroenLinks) heeft gelogen over haar ongeneeslijke ziekte.
      • 5 november » Het Gelders Dagblad wordt voortgezet als De Gelderlander, editie De Graafschap.
    • De temperatuur op 26 september 2001 lag tussen 8,3 °C en 17,9 °C en was gemiddeld 12,5 °C. Er was 2,8 mm neerslag gedurende 2,8 uur. Er was 3,5 uur zonneschijn (29%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 2001: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 16,0 miljoen inwoners.
      • 21 februari » Paus Johannes Paulus II creëert 42 nieuwe kardinalen, onder wie de Litouwse oud-nuntius in Nederland Audrys Juozas Bačkis.
      • 27 februari » Ontslag van de Italiaan Angelo Acerbi als nuntius in Nederland en benoeming van de Fransman François Bacqué tot zijn opvolger.
      • 13 augustus » Honderden blanke boeren ontvluchten Zimbabwe uit vrees voor gewelddadige landonteigeningen.
      • 11 september » Terroristische aanvallen op de Twin Towers in New York, en het Pentagon bij Washington D.C.. Bijna 3000 mensen verliezen het leven.
      • 12 november » De Taliban wordt verdreven uit Kaboel
      • 15 december » De toren van Pisa (Italië) wordt heropend voor publiek, na een restauratie die 11 jaar heeft geduurd.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Blankendaal


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Frank Bakkum, "Genealogie Bakkum en Blankendaal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-bakkum/I3406.php : benaderd 9 juni 2024), "Petrus Gerardus "Piet" Blankendaal (1907-2001)".