Arbre généalogique Ottenhoff - Schilder » Lambert Ottinkhof (± 1580-????)

Données personnelles Lambert Ottinkhof 

  • Il est né environ 1580 dans Noord Deurningen.
    Lambert tekent in de Markeboeken op 1-7-1612 en in 1618. Als hij dan al boert op een belangrijke hoeve als de Ottinkhof zal hij minstens 25 jaar zijn in 1612. (Op basis van de circa geboortedatum is hij 32 in 1612.)
  • Profession: de 1612 à 1618 Landbouwer op Ottinkhof.Source 1
  • Un enfant de NN Ottinkhof et NN Onbekend
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 3 mai 2022.

Famille de Lambert Ottinkhof

Il est marié avec NN Onbekend.

Ils se sont mariés avant le 1601 à Noord Deurningen.

Uit de trouwakte van de zoon van Geertken (Arend Jansz Brandehof) blijkt onomstotelijk de samenstelling van het gezin van Lambert met X. In de akte worden Lambert Lambertsen en Geert Lambertsen beiden als oom genoemd.

Enfant(s):

  1. Geertken Ottinckhof  ± 1605-???? 
  2. Geert Lambertsen Ottinkhof  ± 1612-> 1697 


Notes par Lambert Ottinkhof

Lambert Ottinkhof geldt (per heden 2020) als de stamvader van de Noord-Deurningse Stamboom Ottenhoff waartoe ook ik (André - Adrianus Johannes Mattheus Maria - Ottenhoff geboren 22 februari 1957) behoor.

De afstamming van de familie Ottenhof(f).
Bij de volkstelling van 1947 is gebleken dat zich in Nederland 370 personen bevonden met de naam Ottenhof(f). Van deze 370 naamgenoten waren er 256 die hun naam met één F schreven, en er waren 114 met twee F's in hun naam. Wanneer men zich afvraagt, "waren zij allen familie van elkaar?", of liever "hadden zij dezelfde stamvader?", dan moet het antwoord ontkennend luiden. Deze Ottenhof's zijn evenwel terug te brengen tot een tweetal stamvaders. De eerste is afkomstig uit Delden in de provincie Overijssel en de tweede uit Noord-Deurningen, een buurtschap gelegen in de provincie Overijssel nabij Denekamp. Er is derhalve sprake van de Deldense en de Noord-Deurningse Ottenhof's.

Velen van de tegenwoordige Ottenhof's denken dat hun familie afkomstig zou zijn uit Duitsland. Sommigen hebben dit via overlevering gehoord. Hun verhaal zou gebaseerd kunnen zijn op voorouders in de vrouwelijke linie, die uit Duitsland gekomen zijn. Anderen denken weer dat een tweede F in de naam zou wijzen op Duitse afkomst. Het blijkt evenwel dat in de 16de en 17de eeuw in Overijssel de schrijfwijze hoff met twee F's heel gebruikelijk was. In ieder geval is het zo, dat een ieder in Nederland die Ottenhof(f) heet oorspronkelijk uit Twente afkomstig is, ofwel uit Delden, ofwel uit Noord-Deurningen.

De familienaam Ottenhoff in Delden is afkomstig van een boerderij genaamd erve Ottenhoff, gelegen in de Deldener Esch. Voor 1800 was het gewoonte dat de pachters (meijers) van de boerenhofsteden, de naam van het erf aannamen. De pacht ging over van vader op zoon. Indien er geen opvolger in de familie was, dan kwam er een andere pachter op de boerderij, die dan ook weer de naam van de boerderij ging voeren. De erve Ottenhoff, een pachtboerderij van huize Twickel, bestaat nog steeds. Tot omstreeks 1800 hebben er nog nazaten van de familie Ottenhoff op gewoond. De boerderij is gelegen aan de Twickelerlaan 9, Ambt Delden.
Bron: De geschiedenis van de Groninger tak van het Deldense geslacht Ottenhoff door Rikkert G.J. Bakker

Wat betreft de Noord-Deurningse Ottenhof's kan men als stamvader in aanmerking nemen Lambert Ottinkhof.
In de loop der jaren voltrokken zich kleine veranderingen in hun naam. In Sloten is eerst sprake van Ottinghoff, later werd dit Ottenhof (zowel met één als met twee F's geschreven). Een gedeelte van deze familie is tot op de huidige dag tuinder gebleven rond Amsterdam, een ander gedeelte trok eerst naar Amersfoort, waar zij als handwerkslieden werk vonden, later trokken dezen ook naar Amsterdam. Het blijkt dat de Noord-Deurningse Ottinkhof's in mannelijke linie qua naam uitgestorven zijn, ook de naam Ottinghoff komt niet meer voor. In mannelijke lijn werden andere familienamen aangenomen verwijzend naar het erf waarop men woonde (introuwde) en werd Ottinkhof ingeruild voor Brandehof, Beene, Deperink of Klinge. De familienaam leeft voort als Ottenhof(f) met name in en rond Amsterdam. Opmerkelijk is wel dat deze familie door de eeuwen heen Rooms Katholiek is geweest en gebleven (bronnen geven aan sinds 1725), en in hoofdzaak hun beroep heeft gevonden in het boeren en tuinders bedrijf.
De naam Ottinkhof te Noord-Deurningen is afkomstig van een boerderij genaamd Ottinkhof. Reeds in 1382 werd de Ottinchof als leengoed van de bisschop van Utrecht vermeld. De boerderij Ottinkhof bestaat nog steeds, en is gelegen aan de Johanninksweg 95 te Noord-Deurningen en wordt bewoond door de familie Bodde. Deze zijn afstammelingen van Ottinckhof (extra c één f) in vrouwelijke linie.
Bron: oa Het boek Ottenhoff door Mattheus Franciscus Ottenhoff (Thijs) (alias Mafraot) - Weesp 29 september 1996

Zie ook mijn manuscript uit 2020 over de erve en familienaam Van Ottinkhof tot Ottenhoff.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Lambert Ottinkhof?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Lambert Ottinkhof

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Lambert Ottinkhof

Ancêtres (et descendants) de Lambert Ottinkhof

NN Ottinkhof
± 1560-????

Lambert Ottinkhof
± 1580-????

< 1601

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Lambert Ottinkhof



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Dingeldein

Sur le nom de famille Ottinkhof


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Andre Ottenhoff, "Arbre généalogique Ottenhoff - Schilder", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ottenhoff/I2073.php : consultée 12 juin 2024), "Lambert Ottinkhof (± 1580-????)".