Arbre généalogique Lars Werner » Cornelis EKDOM (1831-1890)

Données personnelles Cornelis EKDOM 

  • Il est né le 29 juillet 1831 dans De Bilt (Utrecht, The Netherlands).
  • Profession: @N8029@.
  • Il est décédé le 2 juin 1890 dans Zeist (Utrecht, The Netherlands), il avait 58 ans.
  • Un enfant de Willem EKDOM et Adriana GROOTENHUIZEN
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 9 juin 2015.

Famille de Cornelis EKDOM

Il est marié avec Anthonia WESTENEND.

Ils se sont mariés le 18 août 1858 à Utrecht (Utrecht, The Netherlands), il avait 27 ans.


Enfant(s):

  1. Willem EKDOM  1859-1936 
  2. Cornelis EKDOM  1862-1915 
  3. Gerebranda EKDOM  1864-1893
  4. Jan EKDOM  1866-1900 
  5. Adriana EKDOM  1868-1945
  6. Stephanus EKDOM  1874-1957 
  7. Anthonie EKDOM  1872-1902


Notes par Cornelis EKDOM


Certificaatvan de Nationale Militie.
In het jaar 1850 binnen de gemeente van Bildt voor de Nationale Militie ingeschreven, dat aan hem vervolgens bij loting is ten deel gevallen het nummer 15 hetwelk tot heden niet opgeroepen zijnde, hem tot geene dienst heeft verplicht.
Lengte 1,74, aangezigt ovaal, voorhoofd rond, oogen blauw, neus groot, mond idem, kin spits, haar blond, wenkbrauwen idem, merkbare tekenen pokdalig.

Bron: De Biltse Grift - september 1997 - Schippers in de Bilt door Lies Haan-Beerends.
Waarom het zo lang geduurd heeft, voordat Jacob Harskamp officieel als schipper benoemd werd is
onduidelijk. Wel blijkt uit de archieven dat het toen ook in De Bilt roerige tijden waren. In de gerechtsnotulen werd de inkwartiering van soldaten meermalen vermeld. Zo ook alle ongemakken die dat tot gevolg had. Pas op 9 januari 1804 vergaderde het gerecht over de opvolging van Wulfert van Tammelen: ìNog is in Deliberatie genomen hoe ten aanzien van de vacante Schippersplaats te handelen en daarop gedelibereerd zijnde is beslooten bij meerderheid van de Schepenen (willende den Schout hierin geene stem uitbrengen, tenzij Schepenen wilde besluiten de aanstelling van de Schipper aan den Ambagtsheer wierde overgelaten) dat Jacob Harskamp als schipper van hier op Utrecht en vice versa zal worden aangesteld, zooals dezelve aangesteld word bij deze; en zal aan hem eene behoorlijke Acte van aanstelling daarvan worden ter hand gesteld.î
Het meningsverschil, dat kennelijk bij schout en schepenen bestond betreffende het aanstellingsrecht, heeft deze vertraging wellicht veroorzaakt. Het is zeer waarschijnlijk, dat Dirkje na het overlijden van haar eerste man het schippersambt officieus heeft bekleed. Zij overleed eind 1803.
Daardoor moest er toen in ieder geval een beslissing genomen worden betreffende de aanstelling van een beurtschipper. Jacob was slechts korte tijd officieel als schipper werkzaam. Op 30 juni 1804 overleed ook hij en in de gerechtsvergadering van 30 juli 1804 werd met algemene stemmen besloten om Willem van Tammelen, een zoon van voornoemde Wulfert en Dirkje, tot schipper te benoemen.
Bijna dertig jaar heeft Willem het schippersambt bekleed. In de raadsvergadering van 19 september 1832 werd melding gemaakt van het overlijden van Willem van Tammelen. Met algemene stemmen werd
besloten Willem van Ekdom, reeds schipper zijnde, tot officiële schipper van De Bilt te benoemen. Deze Willem was een zoon van Comelis van Ekdom, die op zijn beurt weer een zoon was van Willem Cornelisz.van Ekdom, de vader van de eerdergenoemde Dirkje en broer van Ernst
van Ekdom. Blijkens de gemeenteverslagen van De Bilt voer er nog steeds ìeen vaste veer- of vragschuit
tweemaal per week van hier op Utrechtî.
Tijdens de raadsvergadering van 13 november 1848 werd melding gemaakt van het overlijden van Willem van Ekdom. Besloten werd, dat zijn weduwe, Adriana Grootenhuis, het schippersambt voorlopig mocht waarnemen. In de raadsvergadering van 7 mei 1849 kreeg zij een officiële benoeming, daar ze gedurende de waarneming volgens de mening van de raad getoond had volkomen voor deze betrekking berekend te zijn. Met algemene stemmen was dan ook tot haar aanstelling besloten.
Zoals blijkt uit de gemeenteverslagen voer de dorpsschuit van De Bilt ook toen nog tweemaal per week naar Utrecht en terug en kwam de Zeister schuit dagelijks door de Biltse Grift. Nog altijd werden er alleen goederen per schuit vervoerd. Personen moesten gebruik maken van de door het dorp rijdende diligences.
Blijkens de √¨Nominatieve staat der bevolkingâˆšÆ uit 1857 waren niet alleen de weduwe van Willem van Ekdom en haar zoon Cornelis als schipper werkzaam, maar ook Jacob van Amerongen, Hendrik van Ekdom, Steven van Ekdom en Willem Peereboom, de laatste als turfschipper aangeduid.
In de raadsvergadering van 13 april 1859 kwam ter tafel, dat Adriana Grootenhuis te kennen had
gegeven met haar ambt te willen stoppen. Zij vroeg de raad haar zoon Cornelis aan te stellen, hetgeen tijdens de raadsvergadering van 29 april 1859 daadwerkelijk werd besloten. Cornelis van Ekdom kreeg een akte van aanstelling uitgereikt. Zijn inkomsten uit genoemde betrekking werden begroot op f 250,-. Vond Cornelis dit bedrag aan de lage kant? Hoopte hij meer te kunnen verdienen? Hij deed daar in ieder geval een poging toe. Hij diende een verzoek in om de vrachttarieven te herzien, maar in de raadsnotulen
van 17 augustus 1859 stond te lezen, dat deze poging mislukte. De raad besloot, na overleg met
de gemeentesecretaris van Utrecht, de tarieven onveranderd te laten en wel ìop grond van de vele
moeijelijkhedenâˆšÆ aan zo·Äòn tariefsverhoging verbonden. Cornelis van Ekdom is, voor zover is na te gaan,
de laatste officieel benoemde beurtschipper van De Bilt geweest. Al zijn er tot het midden van deze eeuw nog schippers in De Bilt werkzaam geweest, een officiële aanstelling is niet gevonden.
Cornelis was in 1880 met zijn gezin naar Zeist verhuisd, waar hij blijkens een advertentie op 1 oktober 1879 de √¨schippersaffaireâˆšÆ van de weduwe G.van Arkel-Pruijser had overgenomen. In het gemeenteverslag van De Bilt over dat jaar stond betreffende het goederenvervoer te water vermeld, dat er √¨eene schuit in geregelde dienst op UtrechtâˆšÆ voer. Of dat de schuit van Comelis, dan wel een schuit van een Biltse schipper was werd in het verslag niet vermeld.

Gratis ingevolge bewijs van onvermogen afgegeven door den Heer Burgemeester van de Bilt, den negenden Augustus 1800 acht en vijftig.
In het jaar eenduizend achthonderd acht en vijftig den twaalfden Augustus, zijn voor ons Mr. Alexander Hendrik Metelerkamp Regter in het eerste kanton, eerste arrondissement der provincie Utrecht bijgestaan door den griffier Mr. Herman Wallen verschenen:
1. Stephanus EKDOM, oud 64 jaren, schipper
2. Nicolaas GROOTENHUIZEN, oud 71 jaren, arbeider
3. Pieter NIEZEN, oud 45 jaren, schoenmaker, wonende aan de Bilt
4. Cornelis DONSELAAR, oud 38 jaren, metselaar, wonende te Utrecht
welke comparanten ten verzoeke van Cornelis EKDOM, schipper, wonende aan de Bilt, van voornemens zijnde zich ten huwelijk te begeven, verklaarden daartoe voor openlijke bekenden dat hij is de zoon van wijlen Willem EKDOM en Adriana GROOTENHUIZEN, zijnde nagelaten weduwe en dat hij uit hun huwelijk op den negenentwintigsten July 1800 eenendertig onder de gemeente de Bilt is geboren.
Dat echter gebleken is dat de voornaam zijnen moeder in de geboorteakte, alsmede de geslachtsnaam van zijnen vader in de akte van overlijden, niet juist zijn vermeld, doch dat de aldaar voorkomende Jaantje GROOTENHUIZEN en Willem VAN EKDOM √©âˆš©n en dezelfden personen zijn als de ouders van den requirant genaamd Willem EKDOM en Adriana GROOTENHUIZEN.
Genoemde comparanten voor redenen van wetenschap te weten de eerste dat hij is oom van vaderszijde, de tweede oom van moederszijde, de derde behuwdbroeder en de vierde goede bekende van den requirant, door welke onderscheidene betrekking zijn van de waarheid van het voorschrevene volkomen kennis dragen.
Van welke verklaringen voor openlijke bekendheid deze akte is opgemaakt, ten einde den requirant te dienen tot de voltrekking van zijn voorgenomen huwelijk dewelke akte door de beide eerste comparanten met ons en den Griffier na gedane voorlezing geteekend ten dage en jare voorschrevenen verklarende de beide eerste comparanten niet te kunnen schrijven.

Wonend in Zeist in 1880.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelis EKDOM?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelis EKDOM

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Cornelis EKDOM

Ancêtres (et descendants) de Cornelis EKDOM


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 29 juillet 1831 était d'environ 20,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1831: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 4 mars » abolition en France du commerce d'esclaves.
    • 6 mars » l'opéra La Sonnambula de Vincenzo Bellini est présenté pour la première fois au Théâtre Carcano de Milan.
    • 21 juillet » prestation de serment de Léopold I de Belgique.
    • 30 octobre » Nat Turner, esclave noir insurgé à l'origine de la plus importante rébellion d’esclaves de l’Histoire des États-Unis, est capturé et arrêté dans le comté de Southampton.
    • 21 novembre » première révolte des Canuts.
    • 24 novembre » les Poires, dessin de Daumier paru dans La Caricature, deviennent le symbole de la lutte des républicains contre le régime de la monarchie de Juillet de Louis-Philippe.
  • La température le 18 août 1858 était d'environ 30,6 °C. La pression du vent était de 6 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-est. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 63%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • Du 18 mars 1858 au 23 février 1860 il y avait en Hollande le gouvernement Rochussen - Van Bosse avec comme premiers ministres J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) et Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • En l'an 1858: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 14 janvier » attentat contre Napoléon III.
    • 21 janvier » Benito Juárez devient président du Mexique.
    • 27 février » promulgation de la loi de sûreté générale du Second Empire de Napoléon III.
    • 23 avril » Ii Naosuke est nommé tairo, au Japon.
    • 26 juin » signature du traité de Tianjin, consacrant la victoire occidentale lors de la seconde guerre de l'opium.
    • 29 juillet » signature du Traité Harris.
  • La température le 2 juin 1890 était d'environ 16,6 °C. La pression du vent était de 3 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 61%. Source: KNMI
  • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
  • En l'an 1890: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 6 janvier » le célèbre roi Béhanzin du Dahomey est intronisé à Abomey pour succéder à son père Glèlè.
    • 15 mars » |l'empereur Guillaume II retire son soutien au chancelier Bismarck, son limogeage officiel aura lieu quelques jours plus tard.
    • 10 juillet » le Wyoming devient le 44 État des États-Unis.
    • 5 août » convention coloniale entre la France et le Royaume-Uni, sur Madagascar et Zanzibar.
    • 29 novembre » entrée en vigueur de la Constitution de l'Empire du Japon.
    • 29 décembre » massacre de Wounded Knee aux États-Unis.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille EKDOM

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme EKDOM.
  • Afficher des informations sur EKDOM sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille EKDOM.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Bea Werner, "Arbre généalogique Lars Werner", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lars-werner/I30999.php : consultée 11 juin 2024), "Cornelis EKDOM (1831-1890)".