Arbre généalogique Hobers » Hendrik Jans (Munnicke)meijer (????-> 1699)

Données personnelles Hendrik Jans (Munnicke)meijer 

  • Il est né dans Lutten (Ambt Hardenberg).Source 1
    Hendrik is geboren op 't erve Munnickemeijer in Lutten. Boeren uit Lutten, Ane en andere buurtschappen lieten hun kinderen dopen in Hardenberg. Zijn doopinschrijving in Hardenberg is verbrand bij de grote brand in Hardenberg in 1708.
    "1708 Den agsten meij is deese stadt ten enemaal afgebrant door een oude vrouwe genaamt Aeltje Kraak, alias Otten, en niets gebleven als het huijs van de weduwe Krols, de kerke en schole etc., in welke tijdt ook het trouw- en doopboek weggeraakt sijn"

    Zijn familielijnen zijn voor een deel te reconstrueren middels aktes in Amsterdam en Batavia. (Zie Notities)
  • Entrée: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Entrée: Zijn bestaan blijkt uit een notariële akte door notaris Nicolaas Crul, Batavia, 18 maart 1719.Source 2
  • Résidant en l'an 1699: Batavia.Source 2
  • Il est décédé apres 2 juillet 1699 dans Batavia.Source 1
    Op die datum krijgt hij nog in eigendom een huis en erf in Batavia. Overleden voor 22 november 1721 als zijn "weduwe" overlijdt
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 11 avril 2023.

Famille de Hendrik Jans (Munnicke)meijer

Il est marié avec Dirkje de Bruijn.

Ils se sont mariés environ 1695 à Batavia.Source 2

Hun huwelijk blijkt uit een testament dat dit echtpaar in Batavia op 18 maart 1719 door notaris Nicolaas Crul heeft laten opmaken.
"den testamente van Juffr. Dirkje de Bruijn, in haar leven Wede[we] van Sr. Hendrik Meijer"

Notes par Hendrik Jans (Munnicke)meijer

Onderzoek ouderlijk gezin Hendrik Jans Munnickemaijer
Wat weten we van Hendriks vader, de oudst bekende boer op 't erve Munnickemeijer in Lutten. Hoewel er in Hardenberg geen doop / trouwinschrijvingen van dit gezin te vinden zijn (verbrand bij de grote brand in 1708), kunnen we toch met zekerheid drie zonen van deze Jan Munnickemeijer met name noemen: twee keer een Hendrik en één keer een Egbert. Het bewijs hiervoor wordt geleverd in twee Notariële Aktes in Amsterdam. Vermoedelijk is er ook nog een zoon met de naam Jan. Ook zullen er ongetwijfeld meer kinderen geweest zijn.

In een akte d.d. 2 november 1722 opgesteld door notaris Adrian Baars te Amsterdam wordt Jan Munnickemeijers kleinzoon Hendrik Hobers vermeld. Hendrik tekent voor de ontvangst van 400 rijksdaalders uit de erfenis van zijn tante Dirkje de Bruijn. Tante Dirkje is weduwe is van een broer van zijn vader genaamd Hendrik Meijer.
Van Hendrik Hobers' vader was alleen bekend dat hij Egbert Jans heette. Vader Egbert heeft toen hij introuwde op 't erve Hobers de boerderijnaam Hobers als familienaam aangenomen. Van Egbert was, naast het patroniem Jans, geen "achternaam" bekend. Uit de akte in Amsterdam blijkt dus dat hij een broer heeft die de naam Hendrik Meijer draagt. Zou Egbert dus ook oorsprokelijk de naam Meijer hebben. Zouden de broers Egbert en Hendrik van 't erve Munnickemeijer in Lutten afkomstig kunnen zijn. De akte van een dag later (3 november) bij dezelfde notaris zal het definitieve bewijs leveren.

Akte van 2 november 1722: "Mons[ie]r Hendrik Hobers, wonende hier ter steede te kennen gevende, dat hij Comparant met het uijterste genoegen heeft gehoort en vernomens, uijt het Extract authentiq van den testamente van Juffr. Dirkje de Bruijn, in haar leven Wede[we] van Sr. Hendrik Meijer, broeder van sijn Comp[aran]ts. vader, op den 18 Maart 1719 voor Nicolaas Crul Notaris & getuigen, te Batavia gepasseert.. "
"Dat de Voornoemde Juffr. Wede[we] Meijer, uit een genegenthijdt hemwaarts, aan hem Comparant heeft gelegateert & besproken een somma van vier Hondert Ryksdaalders, tegens agt en veertig sware stuivers, yder Ryxdaalder [....]
Dat hem Compt: daar nevens gebleken zynde, dat de voorn[oemde] Juffr: Wed[uwe] Meijer op den 22 November des voorledene Jaars 1721 overleden is [....]"

400 rijksdaalders, een enorm bedrag voor de 56-jarige bakker Hendrik Hobers uit Ane. "genegenthijdt hemwaarts" kan heel goed te maken hebben met het feit dat Hendrik Hobers naar haar overleden man Hendrik Meijer vernoemd is. Hieruit blijkt dus dat Jan Munnickemeijer een zoon Hendrik Meijer heeft. Van Hendrik Hobers' vader "sijn Comp[aran]ts. vader" is bekend dat hij Egbert heet. Dus in ieder geval heeft Jan Munnicckemeijer twee zonen Hendrik en Egbert.

De volgende dag stelt notaris Baars een nieuwe vrijwel identieke akte op.
Akte van 3 november 1722: "Mons[ie]r Hillebrand Munnekemaeijer Mr: Timmerman, woonende binnen deese stad, voor hem selfs mitsgaders Jannetje Nieuwenhuijsen wed[ew]e van Jan Munnekemeijer voor haar selfs, en nogh de voorn[oemde] Jannetje Nieuwenhuijsen, Gerrit Nieuwenhuijsen en Hillebrand Munnekemeijer als bij de Heeren Scheepenen deeser stad aangesteldt tot Voogden over de Minderjanige kinderen en Erffgenamen van Jan Munnekemeijer bij de Voorn[oemde] Jannetje Nieuwenhuijse geprocrëeert "
"geevende dat sij Comp[aran]ten met het uijtterste genoegen hebben gehoort en vernoomen uijt het Extract Authenticg van den Testamente van Juffr. Dirckje de Bruijn in haar leeven Wed[w]e: van Sr. Hendrick Meijer Broeder van den Eerste Comp[aran]t vader, en der tweede Comparante overleedene Mans Vader op den 18e. Maart 1719: voor Nicolaas Crul Not[ari] s: en getuijgen te Batavia gepasseert [...] dat de voorn[oemd]e Juffrouw Wede. Meijer uijt een geneegentheijt t haerwaerts aan hem eerste Comparant en naar tweede Comp[aran]tes man heeft gelegateert en besprooken tesamen Een somma Van Vier hondert Rijksdaalders van Acht & veertigh swaere stuijvers het Stuk, dat hun Comp[aran]ten daarneevens gebleken synde, dat de voorn[oemde] Juffrouw Wed[ew]e Meijer op den 22 Novemb: des voorledene Jaars 1721 overleden is"

Van Hillebrand en zij broer Jan Munnickemeijer is ook de naam van de vader bekend: Hendrik Munnickemeijer. Het kan dus niet anders dan dat Egbert Jans (Hobers), Hendrik Jans Munnickemaijer en Hendrik (Munnicke)meijer van 't erve Munnickemeijer in Lutten afkomstig zijn. Opmerkelijk dat er twee zonen met dezelfde naam zijn, iets wat wel vaker voorkwam in die tijd. Beiden vernoemd naar een andere Hendrik.

Batavia
Van Hendrik Jans (Munnicke)meijer is in Nederland (nog) geen spoor te vinden. Zijn bestaan blijkt uit de hierboven geciteerde aktes. Hendrik is dus op zeker moment naar de Oost vertrokken en heeft daar een nieuw bestaan opgebouwd. Dat het hem goed is gegaan blijkt al uit de drie keer 400 rijksdaalders die hij zijn neven in Amsterdam, waaronder Hendrik Hobers, heeft nagelaten. In Batavia duikt ook nog een akte op die meer duidelijkheid geeft.
In de inventaris van het archief van de Schepenbank te Batavia, staat een "Biljetboek". Hierin een register van aankondigingsbiljetten van de door de vendumeester gehouden verkopingen in 1716-1722. In de klapper staat Hendrick Meijer genoemd, met folionr. 120.
"Ten derden Zeeker Erff bebout met Een steene Pedack [maleis voor tijdelijk verblijf / passantenhuis]
belend ten westen en oosten als het voorgaande, ten noorden met N2 en ten Zuijden met juff[rouw] de wed[uwe] van de voor[noem]de
is breet noorden ten westen, en zuijden ten oosten,
voor Langs de barm
[berm] der tijgersgragt, Een roede twee voeten seven duijmen en
agter Een roede Een voet,
mitsg[aders] diep west ten Zuijden en oost ten noorden drie roeden vijff voeten vier duijmen, en is gemeeten alom met gemeene muuren
alles volgens meetbrieff ondertekend bij den geswooren Lantmeeter Hendrik muller d' dato 29 november 1721 mits ...
gemelte juff[rouw] dirkje bruijn volgens coopbrieff d'dato 2e 7ber
[september] 1699 geprothocoll[eerd] op pag[ina] 2
Luijdende op de naam van haar E[erzame] laaste man d' E[erzam] hendrik meijer in Eijgendom heeft toebehoort "

De Tijgersgracht
Hendrik Munnickemeijer bezir dus in Batavia een 'pedack' dat ligt aan één van de voornaamste grachten in Batavia; de Tijgersgracht. (Afbeelding). Thans moet men deze zoeken, de voornaamste, de deftigste gracht van het oude Batavia, maar in de dagen van de loffelijke Compagnie was zij een slagader van het verkeer, de wijk der notabelen bij uitnemendheid, door dichters bezongen en door schilders, althans door teekenaars 'affgeconterfeit.' 't Was geenszins toeval dat de hoofdgrachten der stad meerendeels gedoopt waren met namen, aan de tropische dierwereld ontleend. Er was een Kaaimans-, een Leeuwinne-, een Rhinocer-, een Tijgersgracht, met nog een Buffelsrivier, verbonden door ettelijke dwarsgrachten. Batavia was eene stad naar vaderlandsch model aangelegd en de rivier waaraan zij gelegen was, de Groote Rivier, maakte zelve, tusschen gemetselde beschoeiingen ingeklemd, de voornaamste gracht uit. (Afbeelding)
Evenals in de Kaapkolonie eene talrijke dierwereld de gereede aanleiding was tot tal van Hollandsche plaatsnamen, welke er ten deele nog bestaan, zoo deed ook de tropische fauna voor ettelijke der Bataviaasche grachten den doopnaam aan de hand. De oude kronieken staven overvloedig het feit, dat er in den omtrek der hoofdstad genoeg kaaimans, rhinocerossen, buffels en tijgers waren, om meer dan een stedelijk kanaal naar dit grove wild te benoemen. De eersten, de kaaimans b.v., hielden zich niet enkel om, maar ook in de stad op. Toen de gouv.-generaal Carpentier eens van de jacht naar het fort terugkeerde, en reeds bij de stad gekomen zijne paarden liet drenken, werd een daarvan door een krokodil gegrepen en meegetrokken naar de diepte. De'lijfschut', die er op was blijven zitten, had nauwelijks den tijd zich van den rug van het dier te laten afglijden en uit de voeten te maken. De verscheurende hage deel van de oude stad Batavia lagen de Tijgersgracht , Kaaimansgracht en Leeuwinnegracht .

Relatie met de familie Hobers
1) Broer Egbert trouwt in op 't erve Hobers met Jannetje Hermens Hobers.

2) Neef Jan Munnickemeijer trouwt met Jannetjes Hendriks Nieuwenhuijs, de dochter van Hendrik Hermens Hobers.

3) Hendrik Hermens is de broer van de op 't Hobers wonende Jannetje Hermens Hobers.

4) Achterneef Roelof Jans Monnekemeijer trouwt in op 't erve Hobers met Egbertien Alberts Hobers.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Jans (Munnicke)meijer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) Hendrik Jans (Munnicke)meijer


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Notarieel Archief Amsterdam
  2. Notarieel Archief Batavia

Sur le nom de famille (Munnicke)meijer


La publication Arbre généalogique Hobers a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
W. Hobers, "Arbre généalogique Hobers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I3510.php : consultée 24 mai 2024), "Hendrik Jans (Munnicke)meijer (????-> 1699)".