Arbre généalogique Helmantel » Hendrik Roelof (Henk) de Jong (1911-1945)

Données personnelles Hendrik Roelof (Henk) de Jong 

  • Il est né le 20 octobre 1911 dans Heeg, Wymbritseradeel, Friesland.Source 1
  • (Levensloop) de 1940 à 1945.Source 2
    Henk de Jong is in 1940 getrouwd met Joop Wiersma. Hij heeft theologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Toen hij afstudeerde, bestond er een overschot aan predikanten. Hij vond uiteindelijk toch werk als hulpprediker te Venlo. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. In kerkdiensten sprak Henk zich in bedekte termen uit tegen de Duitse bezetter. Ook raakte hij betrokken bij het verzet. Hij vluchtte naar Amsterdam in 1944. Uiteindelijk werd hij gearresteerd en gefusilleerd. Op de Jan Gijzenbrug in Haarlem is hij samen met zeven andere mensen doodgeschoten. Dat gebeurde op 12 feburari 1945. Enkele burgers van Haarlem werden gedwongen om getuige te zijn van de executie. Ingeborg de Wit was zeventien jaar toen zij, samen met andere voorbijgangers, door de Duitsers gedwongen werd om de executie bij te wonen. De inmiddels in Australië woonachtige Ingeborg de Wit las in de Libelle het schokkende verhaal van Joop Wiersma over de dramatische dood van haar man. Zij realiseerde zich toen, dat zij getuige was geweest van de executie van ds. Henk de Jong. Ingeborg nam contact op met Joop Wiersma en heeft haar daarna ontmoet in Nederland. Er ontstond een warme band tussen beide vrouwen. Joop Wiersma is later opnieuw getrouwd met Johannes Catharinus (Jos) Lindeboom, burgemeester te Leens en Bedum.

    Voordat hij werd terechtgesteld, lukte het Henk de Jong om een briefje te geven aan een jongen (Pieter Kok) met een bemoedigende boodschap voor zijn vrouw, die als weduwe zou achterblijven. Zijn laatste woorden voor zijn vrouw Joop waren: "Lieve Joop. Dank voor al je liefde. God zij je nabij. Tot weerziens bij Jezus. Je Henk." Weken later kreeg Joop Wiersma dit laatste levensteken van haar man. Ze heeft het altijd bewaard als een kostbaar kleinood.

    Het verzetsmonument in Haarlem is opgericht ter nagedachtenis aan de acht verzetsmensen die hier op 12 februari 1945 door de bezetter zijn geëxecuteerd. De namen van de acht slachtoffers luiden: Bastiaan van Beveren (21 jaar), Klaas de Boer (32 jaar), Bernardus G.J. Genemans (25 jaar), Walraven van Hall (39 jaar), Ds. Hendrik R. de Jong (33 jaar), Frederik Nieuwenhuijsen (39 jaar), Johannes W. Oudenaller (68 jaar) en Egbert Snijder (32 jaar). De executie was een represaille voor de aanslag van het verzet op twee Duitse officieren op 11 februari 1945. De acht slachtoffers waren door de bezetter gearresteerd, omdat ze verdacht werden van verzetsactiviteiten en zaten opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringenschans te Amsterdam. Op 12 februari 1945 werden de gevangenen per vrachtauto naar de Jan Gijzenbrug in Haarlem vervoerd. Bij de brug werd door Duitse soldaten een groep burgers bijeen gedreven, terwijl de acht mannen naast elkaar werden opgesteld op de Rijksstraatweg. Vervolgens werd het vuurpeloton opgesteld en gaf een officier het bevel tot executie.

    Een van de slachtoffers was Henk de Jong. Hij werd geboren op 20 oktober 1911 in Heeg, gemeente Wymbritseradeel, in Friesland. Drie weken voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trouwde hij met Joop Wiersma (nu geheten Joop Lindeboom). Het echtpaar ging in Venlo wonen, waar predikant De Jong zijn eigen gemeente had. Al spoedig raakte De Jong betrokken bij het verzet. Hij had contact met de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en de Knokploeg. Omdat begin 1944 in Venlo vele verzetsleden werden opgepakt, besloot De Jong onder te duiken in Amsterdam. Hier raakte hij betrokken bij het Nationaal Steunfonds en de Trouwgroep. Op 27 januari 1945 was op een geheim adres een vergadering van het Landelijk Werkcomité gepland, waarbij De Jong zou worden ingeleid. Maar de verzetsmensen werden opgewacht door een groep SS'ers die hen arresteerden. Na een aantal weken kreeg Joop Lindeboom via een koerierster van de Trouwgroep het bericht dat haar man op 12 februari 1945 op de Jan Gijzenbrug in Haarlem was gefusilleerd. Na de oorlog is het stoffelijk overschot van Henk de Jong in de duinen nabij Haarlem opgegraven en werd hij herbegraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.
  • Il est décédé le 12 février 1945 dans Haarlem (Jan Gijzenbrug), il avait 33 ans.Source 3
    Overledene
    Hendrik Roelof de Jong
    Geboorteplaats
    Wymbritseradeel
    Geslacht
    Man
    Leeftijd
    33
    Vader
    Geert Hendriks de Jong
    Moeder
    Zwaantine Anna Buffinga
    Echtgenoot
    Johanna Hieke Wiersma
    Gebeurtenis
    Overlijden
    Datum
    12-02-1945
    Gebeurtenisplaats
    Haarlem
    Documenttype
    BS Overlijden
    Erfgoedinstelling
    Noord-Hollands Archief
    Plaats instelling
    Haarlem
    Collectiegebied
    Noord-Holland
    Aktenummer
    A 1719
    Registratiedatum
    1945
    Akteplaats
    Haarlem
  • Enregistrement de décès en l'an 1945.Source 4
  • Il est enterré en l'an 1946 dans Bloemendaal (erebegraafplaats).Source 5
  • Un enfant de Geert Hendriks de Jong et Zwaantina Anna Buffinga
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 28 septembre 2019.

Famille de Hendrik Roelof (Henk) de Jong

Il est marié avec Johanna Hieke (Joop) Wiersma.

Ils se sont mariés le 3 avril 1940 à Amsterdam, il avait 28 ans.Source 6

Ds. J. D. Boerkoel, de wijkpredikant van Joop Wiersma, leidde de trouwdienst met de kerkelijke inzegening in de Rehobothkerk aan het einde van de Zacharius Jansestraat nummer 57 in Amsterdam-Oost.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Roelof (Henk) de Jong?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik Roelof (Henk) de Jong

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Hendrik Roelof (Henk) de Jong

Ancêtres (et descendants) de Hendrik Roelof (Henk) de Jong

Hendrik Buffinga
± 1851-????

Hendrik Roelof (Henk) de Jong
1911-1945

Hendrik Roelof (Henk) de Jong

1940

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Stamboom familie Popke Sjoerds Bakker; Gezinskaart Geert Hendriks de Jong (Stadsarchief Amsterdam)
  2. T. A. Pera-Helmantel; http://teleblik.nl/media/2985407; http://www.bedumer.nl/site/Nieuws-uit-de-gemeente/In-Memoriam-Johanna-Hieke-Lindeboom-Wiersma.html; http://www.4en5mei.nl/herinneren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/498
  3. http://www.eo.nl/archief/tv/tzaljemaargebeuren/aflevering-detail/aflevering/man-zonder-naam/; Overlijdensadvertentie van Johanna Hieke Wiersma; http://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/Dbase/Biografie_J/Hendrik_Roelof_DE_JONG.html; "Trouw" 21-1-2013;
  4. BS Haarlem 1945, aktenr. A 1719
  5. Overlijdensadvertentie van Johanna Hieke Wiersma
  6. A. Schipper; Trouwkaart van Hendrik Roelof de Jong en Johanna Hieke Wiersma

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille De Jong

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Jong.
  • Afficher des informations sur De Jong sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Jong.

La publication Arbre généalogique Helmantel a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Klaas Pera, "Arbre généalogique Helmantel", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/I19872.php : consultée 5 juin 2024), "Hendrik Roelof (Henk) de Jong (1911-1945)".