Arbre généalogique Heitbrink » Henricus Johannes Koopmans (1876-1946)

Données personnelles Henricus Johannes Koopmans 

Source 1

Famille de Henricus Johannes Koopmans


Notes par Henricus Johannes Koopmans

Bon: http://www.wieiswieinoverijssel.nl/zoekresultaten/p2/561endering: optimizelegibility;"> rendering: optimizelegibility;">Mgr. H.J. Koopmans (1876-1946)enlijk kunnen noemen. Een schrille tegenstelling met de onbekendheid van zijn persoon natuurlijk. Maar veel Nederlanders die ooit katholiek zijn opgevoed hebben iets van hem meegekregen. Koopmans was de auteur van 'Spijze der engelen', zoals de zoetgevooisde titel luidde van het boekje voor kinderen die de eerste heilige communie deden. Er zijn in totaal 200.000 exemplaren van gedrukt, heel wat gevierde schrijvers halen een dergelijke oplage bij lange na niet.
e schoolmis Thomas à Kempis' was van zijn hand, net als het geschrift 'Het noodzakelijkste boek en de meest aangewezen leermeester' . Zijn naam is bovendien aan te treffen in tal van andere katholieke boeken en missalen. Want hij bekleedde in Nederland een tijdlang het ambt van imprimatur, een soort van censor die beoordeelde of een geschrift voldeed aan de katholieke leer. Was dat het geval dan had hij de bevoegdheid er kerkelijke goedkeuring aan te verlenen.
mans tijdens zijn leven niet ontbroken. Hij was Geheim Kamerheer van de paus, Kanunnik van het Metropolitaan Kapittel, secretaris van de befaamde aartsbisschop H. van de Wetering en - wat wereldser - Officier in de Orde van Oranje Nassau. Toch is er over hem weinig in de Twentse geschiedschrijving terug te vinden. Martin Paus, die eerder de levensloop van de eveneens uit Tubbergen afkomstige schrijfster Marie Koopmans uitploos, stuitte daarbij op haar half-broer, de latere monseigneur en besloot ook aan deze illustere Tubbergenaar een publicatie te wijden. De speurtocht naar diens leven bleek echter aanzienlijk moeilijker. Is die andere Tubbergse monseigneur, Schaepman, nog steeds via een standbeeld prominent aanwezig, Koopmans is volstrekt in de vergetelheid geraakt. In 'Honderd jaar katholiek Twente' noch in '1200 jaar katholiek Twente' komt zijn naam voor. Terwijl hij toch een gezaghebbend man binnen de Nederlandse kerkgemeenschap van de eerste helft van deze eeuw moet zijn geweest. De functies van imprimatur, Geheim Kamerheer en secretaris van de aartsbisschop wijzen daar op. Zijn twintig jaar durend ambt van president van het Klein-Seminarie van het aartsbisdom Utrecht bevestigt het alleen nog maar. Want wie zolang verantwoordelijk is voor de vorming van honderden aspirant-priesters, moet een groot vertrouwen van de kerkleiding hebben gehad.
eight: normal; color: #000000; letter-spacing: 1px;">Onbekend was de familie Koopmans in Tubbergen geenszins. In een van de oudste, door de glazeniersfarnilie Nicolas gebrandschilderde ramen in de Pancratiuskerk staat te lezen 'Geschenk van de familie A.F. Koopmans. 1897'. A.F. Koopmans was de vader van de monseigneur en van de schrijfster, zij het dat zij beiden een andere moeder hadden. Hij had een graan- en meelhandel plus een kruideniers- en manufacturenwinkel midden in het dorp, schuin tegenover de kerk. Zijn bijnaam was 'n Klöppert. Een zoon uit zijn tweede huwelijk, Frans, werd ook priester. Maar Henricus Joannes schopte het aanzienlijk verder in de kerkelijke hiërarchie. De latere monseigneur werd op 28 maart 1876 geboren en vertrok op veertienjarige leeftijd uit Tubbergen om op een particulier opleidingsinstituut in Zevenaar aan zijn priesterstudie te beginnen.