Arbre généalogique Donders-Antonis » Aeltie van Schalkwijk (1734-1768)

Données personnelles Aeltie van Schalkwijk 

Les sources 1, 2, 3, 4Les sources 1, 2, 3, 4, 5, 6

Famille de Aeltie van Schalkwijk

Elle est mariée avec Judocus Theodorus Bloemen.

Ten tijde van hun huwelijk woonde hij in de Kerkstraat en zij in de Noorderstraat.

L'avis de mariage a été publié le 6 juin 1755 à Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Source 1

getuigen: zijn vader Gerrard Bloemen en haar moeder Hendrina Ebbink
Plaats: (Commissarissen voor Huw.)
Ils se sont mariés le 22 juin 1755 à Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Source 3

Plaats: (stadhuis - schepenen)

Enfant(s):

  1. Alida Maria Bloemen  1767-????

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Aeltie van Schalkwijk?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Aeltie van Schalkwijk

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Aeltie van Schalkwijk


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Aeltie van Schalkwijk



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Trouwboek Amsterdam 1754-1757 (aan de pui), T000076, 78, 6 juin 1755
    "Intekenboek van de Puij", dat wil zeggen dat de huwelijksaankondiging geschiedde aan de pui van het Stadhuis. Het gaat dus om ondertrouw.

    TROUWEN IN AMSTERDAM
    (Bron: https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/5001.nl.htm,
    geraadpleegd 4 december 2017)
    Na de Alteratie in 1578 werd in Amsterdam aanvankelijk alleen de Oude Kerk door de gereformeerden in gebruik genomen. In mei van dat jaar vonden hier de laatste katholieke en de eerste gereformeerde huwelijksinzegeningen plaats. In augustus 1578 registreerden de Commissarissen van de huwelijkse zaken, die waren aangesteld door het stadsbestuur, de eerste paren, die in ondertrouw gingen.

    De gang van zaken rond het huwelijk werd officieel vastgelegd door de _Politieke Ordonnantie_ van 1 april 1580 van de Staten van Holland en West-Friesland. Op 28 augustus 1586 heeft Amsterdam een eigen ordonnantie afgekondigd, die gestoeld was op die van de Staten uit 1580. De ordonnantie verplichtte onder meer om bij een voorgenomen huwelijk voor de magistraat te verschijnen. De Commissarissen van de huwelijkse zaken kregen een werkruimte in de sacristie van de Oude Kerk toegewezen; in 1655 verhuisden zij naar het nieuwe stadhuis op de Dam. Wanneer het huwelijk voor de Commissarissen aangekondigd werd moest het aanstaande echtpaar een aantal vragen beantwoorden over bijvoorbeeld leeftijd, ouderlijke toestemming en verwantschap. Vooral dit laatste was van belang: de politieke ordonnantie van 1580 had een aantal 'verboden graden' vastgesteld. Hoewel de politieke ordonnantie van 1580 uitvoerige voorschriften bevat omtrent de strekking van de vragen, was de naleving hiervan in de praktijk minder nauwkeurig.

    De secretaris van de Commissarissen van de huwelijkse zaken hield vanaf 28 januari 1581 twee registers bij: een voor de kerk en een voor de pui. (…) In de huwelijksintekenregisters vindt men de geboorteplaats, leeftijd en de naam van de straat (eventueel met nadere aanduiding) van de bruid en bruidegom vermeld. De bruidegom moest 25 jaar oud zijn en de bruid 20 jaar. Wanneer men toestemming van de ouders had, golden deze regels niet. Daarnaast worden de namen genoemd van de ouders of getuigen, die aanwezig waren. Tot ongeveer 1715 wordt het beroep van de bruidegom vermeld; na omstreeks 1755 wordt ook het kerkgenootschap van bruid en bruidegom vermeld.

    Wanneer de Commissarissen van de huwelijkse zaken geen beletsel zagen, kreeg het bruidspaar toestemming om de drie zondaagse geboden af te laten kondigen. (…) De afkondiging van de geboden van de niet-gereformeerde bruidsparen werden geplakt tegen de pui van het stadhuis. De kosters van de Oude en de Nieuwe Kerk, die ook dienst deden als boden van de Commissarissen, hielden de gebodenboeken, ook wel proclamatieregisters genoemd, bij: niet alleen voor de kerk, maar ook voor de pui. Drie streepjes betekenden dat de geboden zonder verhindering waren afgekondigd. Geschillen over trouwbeloften werden opgetekend in de _krakeelregisters_. (5)

    Wanneer de geboden zonder verhindering driemaal waren afgekondigd, waren de partijen formeel met elkaar verbonden, ook al was het huwelijk nog niet voltrokken of ingezegend. Het bruidspaar moest binnen de maand officieel huwen: bij uitstel volgde een boete. De secretaris van de Commissarissen van huwelijkse zaken had de taak te controleren of een huwelijk inderdaad doorgang had gevonden. De huwelijksinzegeningen werden door de kosters in trouwboeken opgetekend. Omdat de kosters dit deden in hun functie van bode van de Commissarissen van huwelijkse zaken, werden de boeken niet tot de kerkelijke archieven gerekend.

    De niet-gereformeerde bruidsparen trouwden een enkele keer in de kerk, maar - voor 1604 - vaker voor de Commissarissen of voor een notaris. Een ordonnantie van 2 juni 1604 bepaalde echter dat voortaan na de afkondiging op zondag om half twaalf of op dinsdag om half drie door twee schepenen, in aanwezigheid van een secretaris, werd getrouwd op het stadhuis. Vanaf die tijd hield men registers van de huwelijksvoltrekkingen op het stadhuis bij.
    Il ya des images liées
  2. Doopboek Amsterdam 1752-1774 (Moses en Aäronkerk), D000106, 79, 16 mars 1756
    In 1641 stichtten franciscanen een statie in huis 'Mozes' aan de Jodenbreestraat. In 1680 werd het belendende pand 'Aäron' aangekocht. In 1691 kreeg men toestemming van het stadsbestuur voor de bouw van een kerk: de Mozes- en Aäronkerk. In 1841 werd de huidige kerk over de oude kerk gebouwd.
    Il ya des images liées
  3. Trouwboek Amsterdam 1749-1758 (Stadhuis), T000077, 253, 22 juin 1755 Il ya des images liées
  4. Doopboek Amsterdam 1764-1777 ('t Boompje), D000107, 41, 14 décembre 1767
    Kerk 't Boompje werd bediend door franciscanen. Het was een huiskerk in panden bij de Munt vanaf 1628; de kerk werd herbouwd in 1650. In 1676 en 1731 werd de kerk uitgebreid en vernieuwd. Het doopboek dateert uit 1628; het boek bevat de oudste katholieke doopinschrijving sinds de Alteratie.
    Il ya des images liées
  5. Doopboek Amsterdam 1695-1763 (kerk de Pool), D000109
    Kerk "De Pool": deze huiskerk stond al vanaf 1685 op diverse plaatsen op Kattenburg; in 1720 werd de kerk verplaatst naar pakhuis/woonhuis De Pool op IJgracht. Doopboek sinds 1695.
    Il ya des images liées
  6. Begraafboek Amsterdam 1763-1772 (Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof), B000043 Il ya des images liées

Événements historiques

  • La température le 10 janvier 1734 était d'environ 6,0 °C. Il y avait 44 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: geheel betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1734: Source: Wikipedia
    • 17 janvier » couronnement d'Auguste III de Pologne.
    • 25 mars » mariage de Guillaume IV d'Orange-Nassau avec Anne de Hanovre.
    • 21 juin » Marie-Josèphe-Angélique est exécutée à Montréal, accusée d'avoir provoqué l'incendie de la ville.
  • La température le 22 juin 1755 était d'environ 22,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: geheel betrokken regen. Source: KNMI
  • En l'an 1755: Source: Wikipedia
    • 25 janvier » fondation de l'université d'État de Moscou.
    • 13 février » le traité de Giyanti met fin à la troisième guerre de succession javanaise, sous les auspices de la Compagnie néerlandaise des Indes orientales.
    • 20 février » le général britannique Edward Braddock arrive en Virginie pour prendre le commandement de toutes les troupes britanniques en Amérique.
    • 20 avril » Pascal Paoli est élu général en chef de la nation corse.
    • 14 juillet » le patriote corse, et homme des lumières, Pasquale Paoli, révolté contre Gênes, est proclamé général en chef de la nation corse, au couvent Saint-Antoine de Casabianca. Il fait de la Corse un état indépendant, et la première démocratie du monde moderne.
    • 8 septembre » bataille du lac George (guerre de la Conquête).
  • La température le 7 août 1768 était d'environ 18,0 °C. Il y avait 246 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du ouest. Caractérisation du temps: regen omtrent helder. Source: KNMI
  • En l'an 1768: Source: Wikipedia
    • 29 février » sous la menace de la Russie, les patriotes polonais se regroupent dans la confédération de Bar.
    • 15 mai » Louis XV achète la Corse à la république de Gênes.
    • 15 août » Louis XV proclame officiellement la réunion de la Corse au royaume de France.
    • 10 octobre » tremblement de terre en Haïti.
    • 5 novembre » signature du traité de Fort Stanwix.
    • 1 décembre » le négrier Fredensborg(en) coule au large de Tromøy en Norvège.

Sur le nom de famille Van Schalkwijk


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
D.F.A. Donders, "Arbre généalogique Donders-Antonis", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-donders-antonis/I1318.php : consultée 13 juin 2024), "Aeltie van Schalkwijk (1734-1768)".