Arbre généalogique Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard) » Rollo de Noorman (860-932)

Données personnelles Rollo de Noorman 


Famille de Rollo de Noorman

Il est marié avec Poppa van Bayeux.

Rollo scheidde van Poppa in 912 maar hertrouwden weer in 919.

Ils se sont mariés en l'an 896, il avait 36 ans.


Enfant(s):

  1. Willem I van Normandië  ± 907-942 
  2. Adelheid van Normandië  ± 917-> 969 


Notes par Rollo de Noorman

Rollo, later gedoopt als Robert, was een Noorse edelman en Vikingenleider en tevens stichter en eerste heerser van een door de Vikingen veroverd gebied dat later bekend zou worden als Normandië.
Mogelijk dient hij vereenzelvigd te worden met Hrolf Ganger (oudnoords voor Hrolf de Wandelaar). Hij zou zo genoemd zijn omdat hij een grote en zware man was en geen paard sterk genoeg was om hem te dragen en hij dus altijd moest lopen. In ieder geval is Rollo een Latijnse of Franse versie van de naam Hrolf.
Rollo zou een zoon zijn van Rognvald Eysteinsson en Ragnhilda. Na de dood van zijn vader moest hij vluchten uit Noorwegen. Hij is eerst naar familie op de Orkney eilanden getrokken, en daarna naar familie op de Hebriden. In deze tijd is hij met een onbekende Keltische vrouw getrouwd. Uiteindelijk vestigde hij zich in Deens Engeland. Van daaruit gaf hij leiding aan een gezamenlijke Deens Noors Engelse plundertocht in Groter Friesland en langs de benedenloop van de Rijn. In 885 was hij één van de aanvoerders van de Vikingen tijdens het beleg van Parijs. Nadat het beleg was opgeheven leidde hij een plundertocht door Bourgondië. In 896 doodde hij Graaf Berengar II van Bayeux (markgraaf van Neustrië) die eerdere Vikingaanvallen had afgeslagen, en nam zijn dochter Poppa tot vrouw.
In 911 werd Rolllo tijdens een nieuwe strooptocht verslagen bij Chartres. Koning Karel de Eenvoudige besloot echter zaken met Rollo te doen en gaf hem met het verdrag van Saint Clair sur Epte het gebied rond de Seine monding in leen, met Rouen als hoofdstad. Rollo nam daarmee de verplichting op zich om de rivier (en dus de stad Parijs) te verdedigen tegen andere Vikingen. Rollo liet zich dopen, scheidde van Poppa en trouwde met Gisela, een onechte dochter van Karel. Volgens de overlevering was er een groot protocolair probleem. Om leenman te worden moest Rollo voor de koning knielen en zijn voeten kussen maar hij weigerde dat te doen. Bij wijze van compromis zou één van zijn ondergeschikten dat doen maar die wilde ook niet knielen maar bukte, pakte de voet van de koning en tilde die zover op dat de koning zijn evenwicht verloor en achterover viel. In 919 trouwde Rollo weer met Poppa nadat Gisela was overleden.
Rollo heeft zich goed aan de afspraak gehouden om de Seine tegen andere Vikingen te verdedigen. Wel bleef hij zelf oorlog voeren en plundertochten houden in de rest van West Francië. Hij breidde zijn macht uit tot de rivier de Vire maar bracht na verloop van tijd wel rust in zijn eigen graafschap. Daardoor konden de kloosterlingen van Rouen met hun relieken en kostbaarheden terugkeren naar hun kloosters.
In 923 hield Rollo nog een plundertocht, samen met de Vikingen die zich aan de Loire gevestigd hadden. Koning Rudolf, Heribert II van Vermandois en Hugo de Grote probeerden hem te onderwerpen maar werden in 924 door Rollo verslagen. Rudolf was gedwongen om Rollo ook de omgeving van Bayeux en Caen in leen te geven. Daarmee kreeg Normandië ongeveer zijn huidige vorm. In 925 hield Rollo een veroverings en plundertocht naar Vlaanderen, Amiens en Noyon. Koning Rudolf en Heribert van Vermandois vielen daarop Normandië binnen maar werden door Rollo tegengehouden. Wel kreeg hij toen te maken met een opstand in de regio rond Bayeux en een tegenaanval van Arnulf I van Vlaanderen. Die veroverde Eu en verbrandde de versterking met allen die daarin waren. Door bemiddeling van Hugo de Grote werd een vrede gesloten waarbij Rollo al zijn Vlaamse veroveringen weer afstond.
Rollo was weliswaar gedoopt maar bleef zijn leven lang zijn oude geloof trouw en voedde ook zijn kinderen daarin op. Volgens de overlevering liet hij voor zijn dood 100 christelijke gevangenen doden, ter ere van de Noorse goden, en verdeelde hij 100 pond goud over een aantal kerken, blijkbaar om zich zo dubbel te verzekeren van een goed hiernamaals. Bron: Wikipedia.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Rollo de Noorman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Rollo de Noorman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Rollo de Noorman

Ancêtres (et descendants) de Rollo de Noorman

Eystein
± 800-846
Asa
± 812-????
Ragnhilda
± 845-892

Rollo de Noorman
860-932

Rollo de Noorman

896

Poppa van Bayeux
± 872-> 919


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille De Noorman


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Matthijs Bremer, "Arbre généalogique Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard)", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bremer-watertor/I1967.php : consultée 24 mai 2024), "Rollo de Noorman (860-932)".