Arbre généalogique Bokslag » Helena Theodora Rietberg (1893-1944)

Données personnelles Helena Theodora Rietberg 

  • Elle est née le 26 mai 1893 dans Winterswijk, Gelderland, Nederland.Source 1
  • Religion: Protestants.
  • (Verzet WWII) .Les sources 2, 3

    Helena Kuipers-Rietberg

    Helena Kuipers-Rietberg
    H. T. Kuipers - Rietberg
    Volledige naam Helena Theodora Kuipers-Rietberg
    Geboren 26 mei 1893, Winterswijk
    Overleden 27 december 1944, Ravensbrück
    Land Nederland
    Ook bekend als Tante Riek
    Groep LO,  LKP
     
    "Tante Riek"
     
    Monument voor Tante Riek te Winterswijk. Beeldhouwer : Gerrit Bolhuis.

    Helena Theodora Kuipers-Rietberg (Winterswijk, 26 mei 1893 - Ravensbrück, 27 december 1944) was een Nederlands verzetsstrijder die een voorname rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Zij was de grote en stille kracht achter de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. In het verzet werd zij Tante Riek genoemd. [1]

    Jeugd, opleiding en huwelijk

    Heleen Kuipers werd geboren als dochter van de graanhandelaar en molenaar Hendrik Rietberg en Clara Christina Theodora Dulfer. Ze was het vijfde kind in een gereformeerd gezin met acht kinderen. Na de lagere school volgde ze de driejarige HBS waar zij haar toekomstige echtgenoot, Piet Kuipers (Pieter Heijo Kuipers (1892-1978), graanhandelaar) leerde kennen. Kuipers werkte na de HBS op kantoor bij haar vader en haar man kocht zich bij dat bedrijf in. Samen kregen zij na het huwelijk op 21 april 1921 twee zoons en drie dochters tussen 1922 en 1933. Kuipers was hoofdverantwoordelijke voor huishouding en opvoeding en daarnaast actief in vele organisaties op maatschappelijk gebied. In 1932 was ze medeoprichter van de Gereformeerde Vrouwenvereeniging in Nederland en vanaf de oprichting in 1937 hoofdbestuurslid van de Bond van Gereformeerde Vrouwenvereenigingen in Nederland. Hierdoor beschikte zij in het hele land over veel contacten die later in bezettingstijd van groot nut zouden zijn.

    Verzetswerk

    Kuipers, die tegen de grens met Duitsland woonde, had in de jaren dertig al spoedig door welke kant het op zou gaan met de Duitse nationaalsocialisten en hun aanvoerder Hitler, die in 1933 als regeringsleider zoveel bevoegdheden kreeg, dat hij de facto dictator werd. Al snel na de bezettingvan Nederland door Nazi-Duitsland ging haar gezin dan ook het verzet in.

    Zoals bij velen, begon het verzetswerk op kleine schaal, Kuipers nam twee mensen met het Joodsegeloof in huis en ging toen andere Joodse onderduikers onderbrengen. Steun kreeg zij van haar echtgenoot Pieter Heijo Kuipers, die ook zelf de Achterhoek introk om onderduikers onder te brengen en gevluchte ;krijgsgevangenen verder te helpen. Nadat de geallieerden in maart 1943waren begonnen met een groot luchtoffensief tegen Duitsland kwamen hier ook nog de bemanningsleden van de boven de Achterhoek neergeschoten vliegtuigen bij, die eveneens aan onderduikadressen moesten worden geholpen. Geld voor hun onderhoud kreeg Kuipers uit een van de illegale noodfondsen, later het Nationaal Steun Fonds, waarvoor ze uitbetaalster voor de Achterhoek was.[2] Valse papieren en voedselbonnen werden door anderen geleverd.

    In november 1942 kwam Kuipers in contact met de gereformeerde predikant Frits Slomp uit Heemseen zette met zijn hulp een nationaal netwerk van plaatselijke commissies op. Hieruit ontstond een verzetsorganisatie verspreid over heel Nederland: de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de daaraan sinds augustus 1943 verbonden Landelijke Knokploegen (LKP).

    Op 24 mei 1944 waarschuwde een politieagent de man van Kuipers voor een ophanden zijnde arrestatie. Ze brachten hun kinderen begin juli gedeeltelijk elders onder en wisten nog net op tijd te ontsnappen. Een poging van de Sicherheitsdienst hen door omroepberichten op treinstations tussen Winterswijk, Arnhem en Zutphen op te sporen mislukte. Hierin werd hen gevraagd zich in verband met een dodelijk ongeval van een van hun kinderen bij het loket te melden. Het echtpaar hield zich aanvankelijk schuil bij een sigarenfabrikant te Bennekom. Maar de vrouw des huizes kon de spanning niet meer aan en Kuipers en haar man wilden weg. Op 17 augustus 1944 werd de koerier, die de daarvoor nodige nieuwe persoonsbewijzen kwam brengen, onderweg door verraad gearresteerd. Hierdoor kwamen de Duitsers het echtpaar op het spoor. Ze bleken verraden door Miep Oranje. Twee dagen later werden ze gearresteerd.

    Gevangenschap en overlijden

     
    De Bovenweg 37 in Bennekom waar Kuipers-Rietberg op 19 augustus 1944 werd aangehouden. Zij zat hier ondergedoken bij de sigarenfabrikant-Van Schuppen.

    In de koepelgevangenis van Arnhem nam Kuipers in onderling overleg (men zou een vrouw minder zwaar zaken aanrekenen) alle schuld op zich, en daardoor werd haar man vrijgelaten. Hij dook daarna meteen onder. Kuipers-Rietberg werd overgebracht naar het huis van bewaring in Arnhem, vanwaar zij op 25 augustus 1944 getransporteerd werd naar het strafkamp Vught. Door het oprukken van de geallieerden en de paniek van 'Dolle Dinsdag' die zich van de bezetter meester maakte, werd dit kamp begin september ontruimd. Met een van de laatste transporten werd Kuipers-Rietberg op 7 september 1944 naar het concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd. Daar werd zij afgekeurd voor de Arbeitseinsatz en in het breicommando geplaatst. Later werd zij "Tischalteste". Doordat zij in die situatie zo het voedsel verdeelde onder de vrouwen die overdag voor de oorlogsindustrie in de Siemensfabriek moesten werken, kon zij veel voor hen gaan betekenen. Ook door haar opgewekte blijmoedigheid was Kuipers-Rietberg, onder de gruwelijke omstandigheden, haar medegevangenen tot steun en troost. Haar verzetsvriendin Minnie Jolink begeleidde zij in haar stervensuur en herdacht ze, evenals een tijd later ook Betsie ten Boom te midden van de medegevangenen. Eind oktober werd Kuipers-Rietberg zelf ziek. Zij overleed op 27 december 1944, mogelijk als gevolg van tyfus of een longinfectie.

    Nalatenschap

     
    Plaquette Tante Riek te Winterswijk.

    "Tante Riek" alias Helena Kuipers-Rietberg is een van de grote vrouwen uit de Nederlandse (verzets)geschiedenis. In haar woonplaats wordt ze op verscheidene manieren herdacht. Op 4 mei 1955 werd het standbeeld Monument voor 'Tante Riek', dat voor haar is opgericht naast het gemeentehuis van Winterswijk, door prinses Wilhelmina onthuld. Het beeld bestaat uit een jonge vrouw die een jong hert beschermt. Het hert staat hier symbool voor de vervolgden in de oorlogsjaren. Ook is er een gedicht te lezen:

    't Geloof heeft haar gedragen,
    De liefde gaf haar kracht,
    De hoop deed niet versagen,
    Tot redding was gebracht.

    In 1946 werd aan haar postuum het Verzetskruis toegekend.

    Het plein rond het gemeentehuis draagt tegenwoordig haar naam en bij haar oude woonhuis in de Willinkstraat is een plaquette aangebracht.

    LINT-treinstel 41 van het vervoerdersbedrijf Syntus is naar haar vernoemd.

    In 2017 stond Kuipers-Rietberg centraal in een aflevering van de tv-serie Het was oorlog van Omroep Max[3].

  • Elle est décédée le 27 décembre 1944 dans Ravensbrück, Brandenburg, Duitsland, elle avait 51 ans.Les sources 4, 5, 6
    Concentratiekamp Ravensbrück

    Helena Theodora Kuipers-Rietberg was een Nederlands verzetsstrijder die een voorname rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Zij was de grote en stille kracht achter de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. In het verzet werd zij Tante Riek genoemd.

  • Un enfant de Hendrik Rietberg et Clara Christiana Theodora Dulfer

Famille de Helena Theodora Rietberg

Elle est mariée avec Pieter Heijo Kuipers.

Ils se sont mariés le 21 avril 1921 à Winterswijk, Gelderland, Nederland, elle avait 27 ans.Source 7


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. (Ne pas publique)
  3. Pieter Heijo Kuipers  1926-2015 
  4. (Ne pas publique)
  5. (Ne pas publique)


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Helena Theodora Rietberg?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Helena Theodora Rietberg

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Helena Theodora Rietberg

Ancêtres (et descendants) de Helena Theodora Rietberg


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Gelders Archief - Geboorte- en Doopregister, via https://permalink.geldersarchief.nl/0530...

      Akte 143

      https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mizig=236&miadt=37&miaet=18&micode=0176_986.1&minr=25448681&miview=ldt
    2. Wikipedia, Wiki, via https://nl.wikipedia.org/wiki/Helena_Kui..., 1944
    3. Arolsen Archives, via https://collections.arolsen-archives.org...
    4. Gelders Archief - Overlijdensregister, via https://permalink.geldersarchief.nl/B6B5...

      Akte 12

      Bestandnaam:
       
      NL-AhGldA_0207A_33272-0010.jpg
      Volgnummer:
       
      10 van 130

       

      https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mizig=236&miadt=37&miaet=54&micode=0207_2934&minr=2509481&miview=ldt
    5. Online Begraafplaatsen - Nederlandse Begraafplaatsen, via https://www.online-begraafplaatsen.nl/gr...
      Graf id-nummer:
      930959
      Begraafplaatsnr.:
      2343
      (Plaats)aanduiding:
      Winterswijk 1380
      Coördinaten:
      51,972379; 6,717906
       
       
      Omschrijving:
      WINTERSWIJK, MONUMENT VOOR 'TANTE RIEK'
      Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1, 7100AC, Winterswijk

      Het monument voor 'Tante Riek' in Winterswijk is opgericht ter nagedachtenis aan verzetsstrijdster Helena Theodora Kuipers-Rietberg en alle andere vrouwen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in het verzet actief waren

      http://www.4en5mei.nl/herinneren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/1380
    6. CBG - WWII, via https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/10189...
    7. Gelders Archief - Huwelijksregister, via https://permalink.geldersarchief.nl/0A83...

      Akte 38

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 26 mai 1893 était d'environ 14,5 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 74%. Source: KNMI
    • Du 21 août 1891 au 9 mai 1894 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Tienhoven avec comme premier ministre Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • En l'an 1893: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
      • 4 mars » Grover Cleveland devient le 24 président des États-Unis.
      • 8 mars » début des 13 jours du procès du scandale de Panamá.
      • 10 mars » la Guinée et la Côte d'Ivoire deviennent colonies françaises.
      • 12 novembre » la ligne Durand fixe la frontière entre l'Afghanistan et le Raj britannique.
      • 28 novembre » élections législatives néo-zélandaises pour les européens, où les femmes votent pour la première fois.
      • 27 décembre » à Saint-Pétersbourg, la convention militaire qui avait été signée au mois d'août 1892 par la France et la Russie est enfin ratifiée par le tsar.
    • La température au 21 avril 1921 était entre 2,5 et 11,2 °C et était d'une moyenne de 6,7 °C. Il y avait 0.6 mm de précipitation. Il y avait 2,5 heures de soleil (18%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
    • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1921: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,9 millions d'habitants.
      • 8 mars » |Vladimir Ilitch Lénine décrète le 8 mars journée des femmes et des ouvrières.
      • 1 avril » Adrienne Bolland réussit la première traversée en avion de la Cordillère des Andes sur un Caudron G3.
      • 7 avril » Charles de Gaulle épouse Yvonne Vendroux.
      • 1 juillet » fondation du Parti communiste chinois.
      • 14 novembre » attentat à la bombe dans la basilique de Guadalupe (Mexico) contre l'image de Notre-Dame de Guadalupe.
      • 6 décembre » signature du traité anglo-irlandais.
    • La température au 27 décembre 1944 était entre -9,9 et 1,2 °C et était d'une moyenne de -4,3 °C. Il y avait 5,4 heures de soleil (70%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • En l'an 1944: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 9,1 millions d'habitants.
      • 15 mars » |lors de l'Opération Margarethe, l'Allemagne envahit la Hongrie, qui voulait se rapprocher des Alliés.
      • 4 septembre » un cessez-le-feu met fin à la guerre de Continuation.
      • 5 septembre » signature d'une union douanière marquant la naissance du Benelux.
      • 8 septembre » |le premier missile V2 est déployé.
      • 25 septembre » fin de l'opération Market Garden (Seconde Guerre mondiale). Cette opération, menée par les Alliés, se solde par un échec.
      • 14 novembre » offensive française de la 1armée en direction de Belfort. De Lattre de Tassigny avance par la trouée de Belfort.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia

    • 1938 » Calvin Bridges, généticien américain (° 11 janvier 1889).
    • 1940 » Louis Hayet, peintre français (° 29 août 1864).
    • 1944 » Peter Deunov (Петър Константинов Дънов), philosophe et théologien bulgare (° 11 juillet 1864).
    • 1950 » Max Beckmann, peintre allemand (° 12 février 1884).
    • 1953 » Julian Tuwim, poète polonais (° 13 septembre 1894).
    • 1959 » Jean Vidalon, militaire français (° 14 novembre 1869).

    Sur le nom de famille Rietberg

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Rietberg.
    • Afficher des informations sur Rietberg sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Rietberg.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Anne-Marie Bokslag, "Arbre généalogique Bokslag", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bokslag/I510674.php : consultée 9 juin 2024), "Helena Theodora Rietberg (1893-1944)".