Ancêtres Vermaat - Van den Born - Winter - Schaap » Jan Jansz Baes (1620-< 1680)

Données personnelles Jan Jansz Baes 


Famille de Jan Jansz Baes

Il est marié avec Niesgen Cornelis Schouten.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 21 mars 1665 à Stolwijk.Source 2

"Stolwijck 21-3-1665. Jan Janssen Roos, wedr. van Pleuntje Claes, wonende te Hendrik Ido Ambagt in Swyndrechtseweert, ende Niesgen Cornelis Schouten, weduwe van Joost Dercksen, wettelyck ondertrout"

Enfant(s):



Notes par Jan Jansz Baes

Jan Jansz. Baes alias Rock, woonde op de Nieuwe Steenplaats, deed op 11-4-1647 belijdenis te Hendrik-Ido-Ambacht, tr. Ie Hendrik-Ido-Ambacht 24-5-1649 Pleuntie Claesdr. van Noort, geb. ca. 1631, overl. Hendrik-Ido-Ambacht 17-4-1659 (38 jaar oud), begr. aldaar, dochter van Claes Claesz. van Noort en Manken Anthonisdr. van der Schoor, tr. 2e (otr. Stolwijk 21-3) 1665 Niesgen Comelisdr. Schouten, weduwe van Joost Dercksen.
Als Jan Jansz. Rock komt hij in 1651 te Groote Lindt in enkele aktes voor. Samen met zijn eerste echtgenote maakt Jan op 23-2-1652 te Dordrecht, voor notaris Daniél Eelbo, een mutueel testament.25 Uit het eerste huwelijk ziin geen kinderen
bekend. Pleunties moeder overleed een jaar voor haar dochter. Uit enkele aktes uit Dordrecht, Heerjansdam en Sandelingenambacht blijkt dat Jan Jansz. Baes met zijn zwagers Claes Claesz. van Noort, Jacob Hermansz. Boer en Andries Hermens Celosse (de schoonvader van zijn broer Arie Jansz.!), allen als erfgenamen, betrokken waren bij de regeling van haar boedelscheiding.
Als weduwnaar testeert Jan Jansz. op 28-12-1663 voor Gillis van Hemert, notaris te Dordrecht.27 Daarbij stelt hij als voogden over eventuele minderjarige erfgenamen - de kinderen van zijn overleden broer Pieter - zijn broer Arie Jansz en zijn
neef Pieter Dircxz., 'woonende tot Moort', aan. Als Pieter Dircxsz. Hooymaeyer is deze neef de sleutelfiguur van dit artikel. De inhoud van het testament wordt op 4-6-1666 herroepen omdat Jan kort daarvoor is hertrouwd met Niesje Cornelisdr.
Schouten. Plaats en datum van dit huwelijk en verdere gegevens van de bruid bleven lange tijd onbekend, totdat een akte uit het archief van Dordrecht een duidelijke aanwijzing verschafte: 'Jan Jansz. Baes, wonende in het Volgerlant van de Groote Lindt, als man ende voogt van Niesje Cornelis Schouten, suster van Jan Cornelisz. Schouten, hare broeder za(ligher), tot Stolwijck sonder wettige descendenten naergelaten overleden...'.
Een huwelijk van dit paar in Stolwijk leek zeer wel mogelijk. Inderdaad stond in het kerkboek, zeer klein en in de marge geschreven, alsof het later was toegevoegd, de notitie: 'Stolwijck 21-3-1665. Jan Janssen Roos, wedr. van Pleuntje Claes, wonende te Hendrik Ido Ambagt in Swyndrechtseweert, ende Niesgen Cornelis Schouten, weduwe van Joost Dercksen, wettelyck ondertrout'. Er was geen twijfel mogelijk, de naam van de bruidegom was hier (en in de naderhand gemaakte klapper!) onjuist aangegeven: Roos behoort Baes te zijn.
Evenals hun vader waren ook de broers Jan en Pieter Jansz. Baes steenbakkers. Blijkens een akte van 19-12-1658 delen ze echter het bezit van de steenbakkerij op de Nieuwe Steenplaats met 'Cappeteyn Gielis van Hemert' (identiek met de Dordtse
notaris Gillis van Hemert, hiervoor genoemd?)29 De broers waren elk eigenaar voor een vierde deel.
Op 2-4-1660 wonen beiden nog samen op de steenplaats en sluiten dan een lening af van 1000 gld. Als onderpand wordt gesteld 'alle de gebacken ende ongebacken steen die voor haer comparanten portiën op 't voorsz. steenplaets is off bevonden souden mogen werden'.
Op 2-1-1669 doet de familie Baes afstand van het bezit van de steenbakkerij. Broer Arie Jansz., als medevoogd over de minderjarige kinderen van wijlen Pieter Jansz., met Pieter Adriaensz. Sandelingh, man van Syborch Pietersdr. (dochter van Pieter Jansz.), verkopen hun vierde deel voor 2500 gld. In een aansluitende akte van dezelfde datum draagt ook Jan Jansz. zijn deel over aan Pouwels van Helmont, koopman binnen Dordrecht, voor eenzelfde bedrag, later verminderd tot 1950 gld., echter met de toezegging dat hij er tot mei 1672 zijn beroep mag blijven uitoefenen. In juni 1669 wordt hij dan ook nog genoemd als leverancier van 25.000 'straetklinckerts tot het maecken van de straet buyten Willemstadt'. In de voorgaande
jaren had hij ook aan de stad Dordrecht stenen geleverd.31 Als in 1672 het compagnonschap met Van Helmont definitief beëindigd wordt, ontvangt Jan Jansz. Baes 1000 gld. voor de op de werkplaats nog aanwezige voorraad stenen.32
Blijkbaar was Jan nadien mogelijk toch nog als steenbakker actief, hij wordt althans eind 1675 als zodanig genoemd bij de aankoop van een 'swarte gremelde koe' van een inwoner van Stolwijk.
Op 23-3-1680 testeerden Jan Jansz. Baes en Niesie Cornelisdr. Schouten voor notaris Johannes Hellu te Dordrecht. Het is een mutueel testament waarbij de langstlevende als erfgenaam wordt aangewezen. Beiden zijn dan 'gesont van lichaemen'. Jan moet enkele maanden later overleden zijn, want op 6-10-1680 laat Niesie Cornelisdr. als weduwe een nieuw testament opmaken. Ook zij is dan 'zieck naer den lichaeme te bedde leggende'.
[Hooijmaijer, Het voorgeslacht van Jan Jansz. Hooijmaijer alias Baes uit Hendrik Ido Ambacht door B. Prins Ons Voorgeslacht 1998: 73-84]

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Jansz Baes?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Jansz Baes

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Jansz Baes

Joris Maertensz
< 1554-< 1633
Maria Willemsdr
????-< 1633
Jan Jorisz Baes
1590-< 1651

Jan Jansz Baes
1620-< 1680



    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Jan Jansz Baes



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. http://www.heathorn.com.au/Database/index.php?a=descendants/2/i_I16881/willemken-geerloffsdr
    2. Hooijmaijer, Het voorgeslacht van Jan Jansz. Hooijmaijer alias Baes uit Hendrik Ido Ambacht door B. Prins Ons Voorgeslacht 1998: 73-84

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille Baes

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Baes.
    • Afficher des informations sur Baes sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Baes.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Peter J.R. Vermaat, "Ancêtres Vermaat - Van den Born - Winter - Schaap", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-vermaat/I1200.php : consultée 11 mai 2024), "Jan Jansz Baes (1620-< 1680)".