Hans Strik » Arnoldus "Arent" van Breugel (1632-< 1692)

Données personnelles Arnoldus "Arent" van Breugel 

  • Le surnom est Arent.
  • Il a été baptisé le 5 juillet 1632 dans Den Dungen.Source 1
    Vermoedelijk geboren in de Abdij van Berne.
    Bron: "Aristocraten van de Contra-Reformatie" door Guus van Breugel

    Transcriptie Doopakte:
    5 julij baptizatus e[st] Arnoldus filius
    d[omi]ni et m[agist]ri Simonis van Brue
    gel et Catharine Uxoris
    eius Susceptores Domicellus
    Theodorus vande Waeter et
    Maria van Bruegel nomine
    Domicellae Ioannae van Horenbeec
    uxoris Domicelli Rutgeri
    van Broechoven
  • Titre: I.U.L.
    juris utriusque licentiatus = acad.graad in het burgerlijk en kerkelijk recht
  • Profession: Advocaat.Source 2
  • Éducation: jusqu'en 26 janvier 1651 Rechten.
    Immatriculatie Leuven 26-1-1651 pedagogie Het varken, minderjarig.
    De pedagogie (een huis waar studenten woonden en les volgden) het Varken was gesitueerd in het Portseelstraatje (huidige Standonckstraat)
    en keek uit op herberg "In 't Wild Varken", waaraan zij haar naam heeft ontleend.
  • Les faits:
    • (predikaat) Joncker.Source 2
    • (vermelding) Arnout erft een huis aan de Choorstraat te 's Hertogenbosch..Source 3
      het werd toen echter genaast door mr. Nicolaas van Broeckhoven, priester en kanonik-graduaal dierzelfde kerk, zoon van Rogier van Broeckhoven Peterszn.; van hem erfde daarna dit huis Petronella van Broeckhoven, echtgenoote van Guiliam Aertssen, van wie het wederom erfde Anna Catharina van Breugel, geestelijke dochter; het werd toen gezegd te zijn: huysinge, achterhuysing, hoff ende plaetse, staande in de Choorstraat tusschen het huis der erfgenamen van Juffr. Typoets Oostwaarts en dat van Johan Bruynincx Westwaarts. Van haar erfde het haar broeder Jor . Arnout van Breugel, de man van Adriana Le Lyon, erfdochter van den Grooten Ruwenberg.
      Dit goed werd door haren genoemden man 10 Maart 1692 verkocht. Reg. no 480 f. 314.
    • (vermelding) le 21 avril 1668 Arnout van Breugel als mede-eigenaar van het huis de Leeuwenburg.Source 4
      Kooper werd toen daarvan genoemde Rogier van Broeckhoven, die schepen en bierbrouwer, alsmede kapitein der Handboogschutterij te den Bosch was en zoon van Peter Gielis(Egidius)zn en Judith van Doerne. Van zijne vrouw Elisabeth van Jabeeck had hij deze kinderen:
      a. mr. Nicolaus van Broeckhoven, priester en kanonikgraduaal der St. Janskerk te den Bosch.
      b. Arnoud van Broeckhoven, schepen van den Bosch, die huwde Johanna Reys Willemsdr, welke hem schonk: 1° Rogier van Broeckhoven, heer van Milheeze, huwde Jacquelina van der Cammen, erfdochter van Milheeze 9), waardoor hij vader werd van: Maria Anna, Willem Arnout, Jacobus Didacus en Maria Isabella van Broeckhoven; 2° Gerard Willem van Broeckhoven, stierf kinderloos en 3° Maria Isabella van Broeckhoven, stierf ongehuwd.
      c. Josina van Broeckhoven, huwde met Arnoud van Horenbeeck.
      d. Elisabeth van Broeckhoven, huwde met Peter Maes.
      e. Henrick van Broeckhoven, sneuvelde ongehuwd bij het beleg van St. Omer in 1638.
      De sub a genoemde mr. Nicolaus van Broeckhoven erfde blijkens akte van boedelscheiding van 21 April 1668 het huis de Leeuwenburg van zijnen vader en legateerde het aan zijnen genoemden oomzegger Rogier van Broeckhoven en diens kinderen voor de helft en aan de kinderen van de dochter zijner moeizegster Josina van Broeckhoven, echtgenoote van Arnoud van Horenbeeck, zijnde de kinderen van Catharina van Horenbeeck en haren man Simon van Breugel, met namen: Arnout van Breugel, Aldegonde en Agnes van Breugel, voor de wederhelft. Deze legatarissen verkochten 22 Augustus 1671 (Reg. n° 471 f. 301) het huis de Leeuwenburg met den vrydom van een secreet, ten behoeve van de soldaeten te konnen stellen ter plaetse daer men sulcx sal goetvinden, aan Cornelis Kuchlinus.
    • le 27 juillet 1671 Notariele akten.Source 5
      Wij meester Jan van den Heuvel en Jan Matheus Leijtens, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen vrouwe Anna van den Heuvel weduwe van jonker Henrick Lelijon, indiens leven oud-drossaard en stadhouder van het leenhof en huis van Herlaer, rentmeester van hare vorstelijke hoogheid de prinses zu Zolleren etc. over de domeinen van St. Michielsgestel, kapitein-luitenant van de heer commandeur van Thuijl, verder hier de heer Arnold van Breugel als man van joffrouw Adriana Lelijon en nog joffrouw Barbara Anna Lelijon en joffrouw Maria Lelijon, beiden dochters van wijlen genoemde jonker Henrick verklaren voor ons schepenen dat ze jonker Jacob Siwert van Siberg als stadhouder van het genoemde leenhof van Herlaer, zullen vrijwaren voor alle aanspraken die de erfgenamen van wijlen jonker Elbert Lelijon mochten hebben als *ammodiateur * (opvolger) van de lenen van de heer van Herlaer en St. Michielsgestel, op genoemde heer drossaard. Ze verklaren daarin alles wat aanspraken betreft daarbij uit te sluiten zowel van chijnsen, lenen etc. en beloven hem en diens erfgenamen etc. daarvoor te kwijten en zich te zullen onderwerpen aan rechtspraak daarover. Voorzien van schependomszegel. Datum 27 juli 1671.

      Plaats:Sint-Michielsgestel
    • le 22 février 1673 Notariele akten.Source 5
      Marieke dochter van Aert Wouters van Thuijl weduwe van Andries Janssen Santegoets verklaart dat ze door mij als notaris de inventaris heeft laten oplezen van de meubelen die haar man Andries Janssen had ingebracht. Ze verklaart daarna op het kasteel van jonker Arnout van Breugel te zijn gevlucht en daar de spullen met grote zorg had bewaard, echter de Fransen hebben op 10 juli 1672 het kasteel geplunderd zoals iedereen weet, waarbij haar meubelen door het legervolk zijn weggenomen of gestolen, te weten een tinnen zoutvat, een handzaag, de papketel, 3 tinnen lepels, een grote kar en 10 hemden van Andries. Actum St. Michielsgestel

      Plaats:Sint-Michielsgestel
    • le 22 octobre 1677 Notariele akten.Source 6
      Testament gepasseerd voor notaris te 's-Hertogenbosch.
      Jonker Arndt van BREUGEL en Adriana Le LION, te St. Michielsgestel, present te 's-Hertogenbosch
      De testatrice is ziek
      22.10.1677 | N 2755 | akte 199
    • le 12 janvier 1680 Notariele akten.Source 5
      Wij, Jan Matheussen Leijtens en Handrick Goijaert Cuijpers, schepenen van de heerlijkheid St. Michielsgestel, verklaren dat voor ons is verschenen joffrouw Anna van de Heuvel, weduwe van jonker Hendrick le Lijon, verder joffrouw Barbara le Lijon dochter van genoemde jonker Hendrick met haar voogd, verder de heer Arnold van Breugel als man van joffrouw Adriana ook dochter van genoemde jonker Hendrick le Lijon, in die kwaliteit alle erfgenamen van jonker Hendrick, en verkopen nu aan Gerit Rijcken van den Brant een perceel akkerland gelegen in deze heerlijkheid in de herdgang van Ruijmel, ter plaatse genoemd in de Locaert groot 2 lopenzaad, b.p. Gerit Rijcken van den Brant, Adriaen van den Brant, Gijsbert Peters van den Broeck, de gemeenschappelijke vaarweg, zoals ze resp. van hun vader en wijlen haar man hebben geerfd. De verkopers beloven de verkoop gestand te doen en alle lasten af te handelen, behalve de dorpslasten en behalve de gebuurlijke plichten. Datum 12 januari 1680.

      Plaats:Sint-Michielsgestel
    • le 12 janvier 1680 Notariele akten.Source 5
      Wij, Jan Matheussen Leijtens en Handrick Goijaert Cuijpers, schepenen van St. Michielsgestel verklaren dat voor ons is verschenen Anna van den Heuvel weduwe van jonker Henrick le Lijon en joffrouw Barbara le Lijon dochter van jonker Henrik le Lijon met haar voogd, samen voor 2/3e delen, verkopen nu aan hun zwager heer Arnold van Breugel, dat gedeelte in een onverdeelde akker gelegen in deze heerlijkheid, ter plaatse genoemd aan de Loockaert, groot ca. 1 lopenzaad, b.p. Goijaert Lenaert Molenbroeck, de erfgenamen van Arien Spierincks, samen met de eiken heesters zoals ze hebben geerfd van jonker Henrick le Lijon, resp. haar man en haar vader. De verkoopsters beloven de verkoop gestand te doen en alle lasten af te handelen, behalve de dorpslasten en de gebuurlijke lasten. Datum 12 januari 1680.

      Plaats: Sint-Michielsgestel
    • le 19 juin 1682 Notariele akten.Source 5
      Wij Jan Claessen Cluijtmans en Jan Janssen Santegoets, schepenen verklaren dat voor ons zijn verschenen Geraert Geraerts van de Loo voor zichzelf en ook als gemachtigde voor Lenaert van de Loo, Antonis Hendrick Diercks als man van Mechteld van de Loo, Maria van de Loo en Gielken van de Loo, volgens de machtiging opgemaakt voor schepenen van Den Bosch d.d. 8 juni 1682 en ons schepenen is gebleken, die ook nog handelt voor zijn zuster Anna van de Loo en de minderjarige kinderen van Jan en Cathalijn van de Loo zijnde zijn overleden broer en zuster, allen kinderen en kindskinderen van Gerrit Jans van der Loo, verwekt bij Jenneken van der Aesdonck ter ener zijde en de heer Arnout van Breugel die voor zichzelf handelt en ook als gemachtigde van mevrouwe Anna van de Heuvel weduwe van jonker Lelijon, verklaren met elkaar voldaan te zijn en overeenstemming te hebben over de koop van een huis en akkerland, gelegen te Gemonde, volgens het verkoopceduul opgemaakt voor notaris Simon van Stockum in Den Bosch d.d. 23 januari 1665 en over alle eisen jegens elkaar. Daarmee komen alle voorgaande disputen te vervallen en wel speciaal een proces *in cas van relief* waarvoor elk apart zijn kosten zal betalen. De comparanten beloven deze afspraak gestand te doen. Voorzien van schependomszegel. Actum 19 juni 1682.

      Plaats:Sint-Michielsgestel
    • le 28 juillet 1682 Notariele akten.Source 5
      Wij Jan Claessen Cluijtmans en Andries Corsten van Aelst als schepenen te St. Michielsgestel in het kwartier van Oisterwijk, verklaren dat vandaag voor ons is verschenen de heer Arnout van Breugel als man van vrouwe Adriana Lelijon en als zodanig enig erfgenaam van joffrouw Barbare Lelijon, die hierbij aan jonker Frederick Voorst een obligatie overdraagt van 800 daalders welke obligatie joffrouw Adriana van der Hulst als weduwe van Frans Bairens Cousebant op 15 mei 1674 in Haarlem voor notaris Jan Geraerds heeft beloofd ten profijte van genoemde joffrouw Barbara Lelijon. Hij belooft deze overdracht gestand te doen. Voorzien van schependomszegel. Datum 28 juli 1682.

      Plaats:Sint-Michielsgestel
  • Il est décédé avant le 1692.Source 7
    Na 1685, in dat jaar is hij nog doopgetuige.
  • Un enfant de Simon van Breugel et Catharina van Hoorenbeeck
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 26 octobre 2016.

Famille de Arnoldus "Arent" van Breugel

Il est marié avec Adriana Johanna Lelion.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le à 's Hertogenbosch (St. Jan).

Ils se sont mariés le 26 février 1669 à St. Michielsgestel.Source 8

Ils se sont mariés à l'église le 26 février 1669 à 's Hertogenbosch.Source 9


Enfant(s):



Notes par Arnoldus "Arent" van Breugel

Voerde acht adellijke kwartieren: Breugel, van de Water, Teffelen, Schellens, Horenbeek, Broekhoven,
Dolff en Tabreke.

Henrick le Lyon, de vader van Adriana kocht het kasteel de Grote Ruwenberg in 1655.
Arnold van Breugel als gehuwd met Adriana le Lyon werd op 27 juli 1671 samen met Anna van der Heuvel,
de stiefmoeder van zijn vrouw, beleend met het kasteel.

Na het overlijden van Arnoldus verkocht zijn vrouw op 10 maart 1692 het kasteel aan Philippe de Rouillé.

[*Bron: De voorname huizen en gebouwen van 's-Hertogenbosch door A. F. O. van Sasse van Ysselt, Deel II, pag 506 en Taxandria 1900 pag. 119*]

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Arnoldus "Arent" van Breugel?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Arnoldus "Arent" van Breugel

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. DTB Den Dungen op www.bhic.nl
  2. "Aristocraten van de Contra-Reformatie" door Guus van Breugel
  3. De voorname huizen en gebouwen van 's-Hertogenbosch door A. F. O. van Sasse van Ysselt Deel II pag. 567
  4. De voorname huizen en gebouwen van 's-Hertogenbosch door A. F. O. van Sasse van Ysselt, Deel III, pag. 340
  5. www.bhic.nl
  6. Bossche Encyclopedie
  7. Verkoopakte kasteel Groot Ruwenbergh
  8. Taxandria 15e jaargang (1908) en "Aristocraten van de Contra-Reformatie" door Guus van Breugel
  9. DTB St. Michielsgestel op www.bhic.nl

Événements historiques

  • En l'an 1632: Source: Wikipedia
    • 29 mars » traité de Saint-Germain-en-Laye.
    • 8 avril » Louis XIII achète la seigneurie de Versailles à Jean-François de Gondi, archevêque de Paris.
    • 15 avril » bataille de Rain am Lech, l'armée suédoise de Gustave-Adolphe bat les troupes du Saint-Empire romain germanique.
    • 26 juin » signature du traité de Liverdun, entre Louis XIII, roi de France, et Charles IV, duc de Lorraine et de Bar.
    • 23 juillet » plus de 300 personnes quittent Dieppe et émigrent pour la Nouvelle-France.
    • 16 novembre » victoire de Gustave II Adolphe à la bataille de Lützen; il meurt au combat et Christine de Suède devient reine de Suède
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1669: Source: Wikipedia
    • 1 février » Louis XIV prend les premières mesures de restriction à l'application de l'édit de Nantes.
    • 19 juin » Michał Wiśniowiecki est élu roi de Pologne.
    • 27 septembre » fin du siège de Candie. Les Ottomans prennent la Crète aux forces européennes, après vingt-et-un ans de siège (le plus long de l'Histoire).

Sur le nom de famille Van Breugel


La publication Hans Strik a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hans Strik, "Hans Strik", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/hans-strik/I2371.php : consultée 7 juin 2024), "Arnoldus "Arent" van Breugel (1632-< 1692)".