Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen. » 'T Geloof Gevelsteen

Données personnelles 'T Geloof Gevelsteen 

  • Description physique:
    • en l'an 1961 Geplaatst in de blinde muur.
    • en l'an 2008 Alle 8 gevelstenen gerestaureerd.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 19 avril 2016.

L'auteur de cette publication a obtenu le consentement de la personne concernée (s'il s'agit d'une personne vivante) pour faire état des données.


Famille de 'T Geloof Gevelsteen


Notes par 'T Geloof Gevelsteen

"T Geloof.
Deze steen werd door een nieuwe bewoner aangetroffen in een pand op de Herengracht 66.
Vermoedelijk had de vorige bewoner het plan om hem in de gevel te plaatsen, maar is het er nooit van gekomen.
De nieuwe bewoner schonk de steen aan het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en deze stelde hem in 1961 ter beschikking. Oorspronkelijk was de steen aangebracht in de gevel van een rond 1680 gebouwd pand in de Nieuwe Spiegelstraat 42. Dit pand is in 1935 afgebroken, ondanks dat het toen op de lijst van voorlopige monumenten stond.
Het pand op nummer 40 droeg een gevelsteen "De Liefde" en daarnaast op nummer 38 stond tot omstreeks 1870 "De Hoop" in de gevel.
Deze trits Geloof, Hoop en Liefde kwam nogal veelvuldig in de stad voor en niet alleen als gevelsteen, maar ook bovenop kerkorgels in diverse Amsterdamse kerken staan beelden met hetzelfde onderwerp, waarbij altijd De Liefde centraal staat, geflankeerd door De Hoop voor de aanschouwer rechts en Geloof links.
De steen in onze muur laat ons een vrouwspersoon zien met in haar rechterhand een vlammende toorts, terwijl haar linkerarm rust op de rechtopstaande opengeslagen Bijbel op een kolom en haar rechtervoet rust op een hoeksteen.
De foto's tonen ons een beeld van voor, tijdens en van na de restauratie door de bekende Gevelsteen restaurateur Wil Abels in 2008, waarbij het opvallend is dat de schilder aan de borstpartij een geheel eigen intepretatie heeft gegeven.
Op de foto waar de verf is verwijderd is duidelijk te zien dat de jurk van de dame hoger sloot en er geen blote buste te zien was.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant 'T Geloof Gevelsteen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) \'T Geloof Gevelsteen


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Gevelsteen


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Gerrit van Dijk. Archivaris Begijnhof Amsterdam a.i, "Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen.", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/alle-begijnen-van-amsterdam/I962.php : consultée 29 mai 2024), "'T Geloof Gevelsteen".