Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen. » Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort (1861-1946)

Données personnelles Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort 


Famille de Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort


Notes par Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort

Pastoor. Opvolger van Petrus Stroomer.
Dr. Gerardus C. van Noort werd geboren op 9 mei 1861 in het plaatsje Stompwijk en hij kreeg zijn priesteropleiding eerst in Warmond en later op het Seminarie "Hageveld" dat toen in Voorhout was gevestigd.
Op 15 oktober 1884 werd hij te Haarlem tot priester gewijd en werd aangesteld als kapelaan aan de St. Martinuskerk te Medemblik. In Medemblik viel hij reeds op door zijn grote kennis en inzicht en in 1887 kwam hij naar Amsterdam en werd daar vanuit de Sint Nicolaasparochie (De Duif) kapelaan aan de St. Annakerk (De Oude Pool), destijds nog op de Prins Hendrikkade naast de Kweekschool voor de Scheepvaart. In september 1892 werd hij professor op het Seminarie te Warmond.
Hij schreef een aantal theologische cursussen in boekvorm, die opgesteld waren in het Latijn. Deze boeken bleven tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw de voornaamste handboeken die op de seminaries gebruikt werden. De hr. Van Noort stond open voor nieuwe ideeen en gedachten in de theologie en mede hierdoor moest hij in 1908 zijn professoraat neerleggen, waarna hij in 1908 een aanstelling kreeg als pastoor van de St. Willibrorduskerk binnen de Veste (Prinsengracht bij de Reguliersgracht "de Duif") wat hij 21 jaar zou blijven en waar hij ook zijn Zilveren Priesterfeest vierde (Zie afbeeldingen).
In november 1926 werd hij door de Paus benoemd tot Kanunnik van het Haarlemse Kapittel en op 4 februari 1929 werd kanunnik Van Noort deken van Amsterdam en rector van het Begijnhof waar hij zich op 15 februari vestigde door het plotseling overlijden van de hr. P. Stroomer.
Hij was ook samen met de hr. Baard, (de toenmalige conservator van het Stedelijk Museum), de grote animator van de terugkomst van het schilderij van de Stille Omgang (Sacramentsprocessie) van Derkinderen en hij zorgde dat het teruggekocht kon worden van de toenmalige eigenaars voor FL 2500,-, hetzelfde bedrag die de vorige eigenaar er zelf voor betaald had.

Dat hij al snel geliefd was wordt duidelijk door de grootse huldiging in het Concertgebouw op 10 mei 1931 bij zijn 70ste verjaardag. Zo'n 2000 gasten waren hierbij aanwezig, waaronder veel hoogwaardigheidsbekleders.
Archief 740-366 bevat een album met de handtekeningen van hen die bijdroegen tot de feestgave op de 70ste verjaardag van hem.
Tijdens deze viering kreeg hr. van Noort een schilderij van zichzelf aangeboden, geschilderd door Matthieu Wiegman en ook kreeg hij een tiental glas-in-lood ramen voor de kapel. Deze werden op vrijdag en zaterdag 8 en 9 mei 1931 aangebracht.
Op oude foto's die zijn gemaakt tussen 1931 en 1950 zijn enkele van deze ramen duidelijk herkenbaar.
Zij hebben in de vensters van de kapel gezeten tot de restauratie van de kapel in 1950 en hebben toen moeten plaats maken voor de gebrandschilderde ramen van Giselle van Waterschoot van der Gracht.
Tot heden is nog onbekend waar de glad-in-loodramen zijn gebleven. Er zijn alleen nog in de pastorie twee stuks bewaard in de deur van de sacristie, voorstellende het "Oude" wapen van Amsterdam in een deur in de sacrestie en het "nieuwe" wapen van Amsterdam in het bovenlicht van deze deur..
Hr. van Noort bezat de gouden medaille van de stad Amsterdam, was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en, wat weinigen wisten, hij was tijdens de 2e Wereldoorlog een moedig verzetsman.
Hij overleed op 15 september 1946 in zijn woning op de Keizersgracht 148 en was toen 85 jaar.
Hij werd begraven in het Priestergraf op de R.K. Begraafplaats St. Barbara.
Van hr. van Noort hangt in de Regentenkamer van de pastorie het schilderij dat is geschilderd door Matthie Wiegman en hem aangeboden ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag op 11 mei 1931.
Hij werd opgevolgd door Mgr. van der Burg.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort

Ancêtres (et descendants) de Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort

Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort
1861-1946

Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 9 mai 1861 était d'environ 10,1 °C. La pression du vent était de 0.5 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 56%. Source: KNMI
  • Du 23 février 1860 au 14 mars 1861 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Van Heemstra avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Du 14 mars 1861 au 31 janvier 1862 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon avec comme premiers ministres Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) et Mr. J. Loudon (liberaal).
  • En l'an 1861: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 23 février » sécession du Texas dans le cadre de la guerre de Sécession.
    • 4 mars » Abraham Lincoln devient le 16 président des États-Unis.
    • 19 avril » émeute de Baltimore.
    • 9 octobre » bataille de Santa Rosa Island pendant la guerre de Sécession.
    • 8 novembre » début de l'affaire du Trent pendant la guerre de Sécession.
    • 21 décembre » Abraham Lincoln crée la Medal of Honor.
  • La température au 15 septembre 1946 était entre 7,4 et 18,4 °C et était d'une moyenne de 14,1 °C. Il y avait une précipitation de 0.6 mm pendant 1,1 heure(s). Il y avait 8,9 heures de soleil (70%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest. Source: KNMI
  • Du 24 juin 1945 au 3 juillet 1946 il y avait en Hollande le gouvernement Schermerhorn - Drees avec comme premiers ministres Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) et W. Drees (PvdA).
  • Du 3 juillet 1946 au 7 août 1948 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Beel I avec comme premier ministre Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • En l'an 1946: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,3 millions d'habitants.
    • 11 janvier » proclamation de la République populaire socialiste d'Albanie.
    • 23 janvier » forclusion de l’ordre de la Libération.
    • 29 janvier » la CIA succède à l'OSS, aux États-Unis.
    • 5 mars » discours de Fulton par Churchill, dans lequel le mot «rideau de fer» est employé pour la première fois.
    • 1 décembre » élection de Miguel Alemán Valdés à la présidence du Mexique.
    • 12 décembre » résolution n13 du Conseil de sécurité des Nations unies relative à l'admission du Siam (Thaïlande) comme nouveau membre.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Noort

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Noort.
  • Afficher des informations sur Noort sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Noort.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Gerrit van Dijk. Archivaris Begijnhof Amsterdam a.i, "Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen.", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/alle-begijnen-van-amsterdam/I687.php : consultée 29 mai 2024), "Mgr. Dr. Gerardus Cornelis van Noort (1861-1946)".