Familienstammbaum Voorhaar » Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland (± 981-1039)

Persönliche Daten Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland 


Familie von Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland

Er ist verheiratet mit Othilde van Saksen.

Sie haben geheiratetQuelle 1


Kind(er):

  1. Floris I van Holland  ± 1030-1061 


Notizen bei Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland

Dirk III (circa 981 – 27 mei 1039), bijgenaamd Hierosolymita was een Friese graaf. Hij was van 993 tot 1039 graaf van het latere graafschap Holland. Hij was een zoon van graaf Arnulf.
Dirk III was gehuwd met Othilde van Saksen (-1044), dochter van Bernhard I van Saksen. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren:
- Dirk IV
- Floris I
- Bertrade, die trouwde met Dirk van Katlenburg
- Swanhilde, die trouwde met Emmo van Loon

Toen zijn vader Arnulf in 993 sneuvelde was Dirk III nog te jong om het bestuur op zich te nemen, waarop zijn moeder Lutgardis van Luxemburg deze taken waarnam. In 1005 was Dirk oud genoeg om zelfstandig het graafschap te besturen, maar maakte hij nog steeds dankbaar gebruik van de goede connecties van zijn moeder: zij riep de hulp van haar zwager, de Duitse koning Hendrik II in, om een Friese opstand te onderdrukken. De koning vertrok vanuit Utrecht per schip met een leger naar Friesland en bracht de aanvallen tot staan.
Het gebied waar Dirk was neergestreken werd door de bisschoppen van Utrecht, Trier en Keulen betwist. Dit weerhield hem er niet van de grond te verpachten aan de Friezen die het in cultuur brachten. Bovendien bouwde hij een burcht in Vlaardingen, waarschijnlijk op de plek waar zich nu de Grote Kerk bevindt bevindt, waar het riviertje de Flarding (tegenwoordig de Vlaardingse haven) uitmondde in de Merwede (tegenwoordig de Nieuwe Waterweg). Vanuit die burcht dwong hij de kooplieden die in hun schepen langs kwamen varen, onderweg van Tiel naar Engeland en vice versa, om tol te betalen. Deze kooplieden, en ook bisschop Adelbold van Utrecht riepen daarom de hulp van de Duitse keizer in. De keizer gaf in 1018 zijn neef Dirk de opdracht om zijn vesting te ontruimen. In plaats van zijn leenheer te gehoorzamen, trok Dirk zich op zijn burcht terug, en de keizer kon nu niet anders dan een leger op hem af sturen. Dit leger onder leiding van hertog Godfried de Kinderloze bestond uit een vloot met troepen uit Utrecht, Keulen en Luik.
Op 29 juli 1018 kwam het tot de Slag bij Vlaardingen. Het laatste stuk naar de burcht moest via land worden afgelegd, wat lastig ging omdat het gebied vol met sloten en dijken lag. Het duurde niet lang voor het leger van Godfried vast liep en gedwongen was terug naar de schepen te gaan en een andere route te zoeken. Op de terugweg liep het leger echter in hinderlaag van de troepen van Dirk. Godfried maakte met zijn leger een tactische terugtrekkende beweging, waarop iemand uit het Friese kamp riep dat de voorste gelederen verslagen waren en de hertog op de vlucht sloeg. Hierop raakte de troepen van Godfried zo in paniek dat velen in volle wapenuitrusting de rivier in sprongen, in een poging de schepen te bereiken. Andere kwamen vast te zitten in het moeras. Dirk maakte direct gebruik van de paniek en het machtige leger van de hertog werd volledig in de pan gehakt. Godfried werd hierbij gevangen genomen, en Dirk wist hem te overtuigen van zijn recht om tol te heffen in het gebied. De hertog werd weer vrijgelaten nadat hij beloofd had een goed woordje voor Dirk te doen bij de keizer.

In de 12e-eeuwse Annalen van Egmond staat Dirk III vermeld met de bijnaam Hierosolymita, de Jeruzalemganger. Dat duidt erop dat hij een pelgrimstocht naar het Heilige Land heeft gemaakt. Volgens de 14e-eeuwse geschiedschrijver Johannes de Beke heeft Dirk zijn tocht rond het jaar 1030 ondernomen.

Tijdens zijn graafschap wist Dirk zijn gebied uit te breiden richting het oosten. Deze uitbreiding ging ten koste van het bisdom Utrecht. De uitbreiding bestond onder meer uit het gebied ten zuidoosten van Alphen, tussen Zwammerdam en Bodegraven. Nadat de keizer in 1024 kinderloos overleed, steunde Dirk Koenraad II in diens strijd om de opvolging. Na het overlijden van Dirk III, ging zijn vrouw terug naar Saksen, waar zij op 31 maart 1044 overleed. Dirk III is begraven in de Abdij van Egmond.
(bron: nl.wikipedia.org)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland

Vorfahren (und Nachkommen) von Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. nl.wikipedia.org
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Van Holland

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Holland.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Holland.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Holland (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Voorhaar-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jan Voorhaar, "Familienstammbaum Voorhaar", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I5180.php : abgerufen 10. Juni 2024), "Dirk I I I (ook Hierosolymita) van Holland (± 981-1039)".