Familienstammbaum Voorhaar » Dirk I I (de Goede) van Brederode (± 1256-1318)

Persönliche Daten Dirk I I (de Goede) van Brederode 


Familie von Dirk I I (de Goede) van Brederode

Er ist verheiratet mit Maria van der Lecke.

Sie haben geheiratet rund 1290.Quelle 1


Kind(er):



Notizen bei Dirk I I (de Goede) van Brederode

Dirk van Brederode (± 1256 Santpoort - 16 december 1318 te Reims), overleden op de terugweg uit Palestina. Hij ligt begraven in de Dominicanenkerk te Reims. Bijgenaamd De Goede, heer van Brederode (1285), baljuw van Kennemerland (1288), ridder (1290). Hij was een zoon van Willem I van Brederode en Hildegonde van Voorne
Hij nam onder andere deel aan de veroveringstocht van West-Friesland in 1288 onder leiding van Floris V van Holland door middel van een vloot invasieschepen. In hetzelfde jaar trok hij voor Floris V met een leger naar Utrecht om de heren van Amstel en van Woerden gevangen te nemen.

Huwelijk en kinderen
Trouwde rond 1290 met Maria van der Lecke, (ovl. op 1 april 1307), dochter van Hendrik II, heer van de Leck en Jutte van Borsele. Dirk II kreeg minstens vier kinderen met Maria van der Lecke:
Willem van Brederode (ovl. 1316). Willems zoon Dirk III van Brederode volgde Willems broer Hendrik in 1345 op als heer van Brederode.
Hendrik I van Brederode (gesneuveld bij Staveren in 1345), heer van Brederode (1318-1345), trouwde met Elisabeth alias Isabella van Fontaines. Hun zoon Willem overleed vóór 1333.
Catharina van Brederode (ovl. 1372), trouwde met Jan I van Polanen.
Jutte van Brederode (ovl. 1346).
Elisabeth, non in de abdij van Rijnsburg.
(bron: nl.wikipedia.org)
=
Dirk II van Brederode "de Goede" (abt 1260 +1318)
Een actief leenman
Dirk ll: geboren in het midden van de 13de eeuw rond 1260 en derhalve een vroege" Brederode, is een intressante figuur.
Zijn relatief lange leven van ca. 58 jaren valt grotendeels samen met de bewindsperioden van 4 graven van Holland, resp. Floris I, Jan 1 van Holland, en van Jan 11 en Willem 111 van Avesnes / Henegouwen. Hij is een goed voorbeeld van het beroep dat een leenheer kon doen op de aan hem onderhorige leenmannen, zoals Dirk II dit dus was ten opzichten van de genoemde graven. Vele malen werd hij opgeroepen om deel te nemen aan allerlei kruistochten die de graven naar al le windstreken ondernamen.het navolgende zal in beknopte vorm aan die tochten aandacht worden gegeven.

Politiek decor
Na de gewelddadige dood van Rooms-Koning Graaf Willem 11 van Holland bij Hoogwoud en na een korte voogdijperiode werd in 1266 Floris V Graaf van Holland. Hij zette zich eerst in voor de onderwerping van de West-Friezen, later voor de aansluiting van Zeeland bij zijn graafschap. Wat hem tenslotte noodlottig werd in de moord bij Muiderberg in 1296.
Na hem werd zijn zoon Jan uit Engeland ter opvolging teruqgehaald, die evenwel reeds in 1299 als laatste directe erfgenaam van zijn geslacht overleed.
Het gezag ging over naar het Henegouwse Huis in de persoon van graaf Jan ll van Avesnes, die van zijn kant ook veel strijd voerde om het bezit van Zeeland. Na zijn te vroege dood in 1304 werd hij opgevolgd door zijn zoon Graaf Willem ll van Avesnes. Tijdens diens ruim 30 jaar lange bewind wist hij zijn invloed in Utrecht en Friesland aanzienlijk uit te breiden. Hij consolideerde het graafschap en bouwde de organisatie ervan uit tot een voortreffelijk administratief systeem.

Kort overzicht levensloop Dirk II
Dirk II, die gehuwd was met Maria van der Lecke, was een belangrik man in zijn tijd. Bij tal van politieke gebeurtenissen en krijgstochten was hij aanwezig. In 1288 was hij baljuw van Kennemerland, in 1290 voegde hij zich bij de ontevreden Zeeuwse edelen tegenover Floris V, wat evenwel tot verzoening kwam. Hij ging mee naar Engeland om Graaf Jan 1 te halen en in 1315 nam hij deel aan een veldtocht in Vlaanderen. Hij stierf in 1318 in Reims op de terugreis van een pelgrimstocht. Zijn vrouw, bij wie hij 7 kinderen had, was al in 1307 overleden.

In dienst van de graaf
Als gezegd: heeft Dirk ll van Brederode zijn diensten betoond aan achtereenvolgens een viertal graven, ofwel met hen op een bepaalde manier bemoeienis gehad. Het is interessant na te gaan bij welke activiteiten hij zoal betrokken is geweest.
Onderwerping van West-Friesland 1288:
Drie veldtochten waren er nodig eer graaf Floris V zich de meerdere over West-Friesland kon noemen, nl. 1272, 1282 en 1288. In ieder geval heeft Dirk ll aan de laatste tocht in 1288 deelgenomen. Deze zorgvuldig voorbereide tocht met een grote goed bemande invasievloot wist Dirk ll tot een succesvol einde te brengen. Met een zeer soepel verdrag bracht Graaf Floris V rust en vrede in deze steeds zo oproerige gewesten.
Actie tegen o.a. Gijsbrecht van Woerden 1288:
In het grensgebied tussen Holland en Utrecht hadden de Heren van Amstel en van Woerden vrij omvangrijke bezittingen verkregen van de Utrechtse Elect Jan van Nassau. De bedoeling hiervan was het hebben van een bufferzone tegen de expansiedrift van het Graafschap Holland naar het oosten. Natuurlijk zinde dit Graaf Floris V uitermate slecht. Hij zond Dirk ll van Brederode met een legergroep naar Utrecht , waarbij de beide Heren van Amstel en van Woerden gevangen genomen werden. In een verzoeningsverdrag wist Floris V door borgbpalingen de beide opstandige Heren geheel onder zijn invloed te brengen .
Solidair met Zeeland 1290:
Altijd al had Zeeland zich te weer gesteld tegen het gedurig uitdijende Hollandse gezag. In 1290 ontstond een tegen Floris V gerichte beweging van een groot aantal Zeeuwse edelen, gesteund door enkele Hollandse waaronder ook Dirk ll van Brederode. Het doel van een en ander was een uiting van protest tegen de vermeende achterstelling van de Zeeuwse belangen ten opzichte van het grote gewest Holland. De Zeeuwen riepen Vlaanderen te hulp maar de door Vlaanderen gezonden hulptroepen schrokken terug voor de ijlings opgetrokken legereenheden van Graaf Floris V. Ondanks alles werd hierbij toch Graaf Floris V verradelijk te Biervliet gevangen genomen, waaruit hij zich ten koste van een hoog losgeld (o.a. Engels geld) wist vrij te kopen. Met o.a. de hem dus niet al te trouwe Dirk ll van Brederode sloot hij een verzoeningsverdrag dat middels een aantal borgen een voortdurende trouw aan de Graaf als gevolg had.
Strijd in Zeeuws-Vlaanderen 1295:
Vlaanderen was in een ingewikkelde situatie geraakt door onderhandelingen met zowel buurland Frankrijk als met het economisch zo belangrijke Engeland. Graaf Floris V buitte deze kans uit door een paar rooftochten onder aanvoering van Dirk ll van Brederode en Jan van Renesse te, maken naar westelijk Zeeuws-Vlaanderen. Stad en land verwoest en gebrandschat achter latende keerden de aanvoerders Dirk en Jan rijk aan buit naar hun leenheer Floris V terug.
Naar Parijs 1296:
Floris V meende dat steun van Frankrijk een betere en meer directe hulp voor hem was tegen Vlaanderen dan het lijdelijk toezien van zijn Engelse bondgenoot Koning Edward 1. Floris toog naar Parijs om daar op 9 januari 1296 het verdrag te ondertekenen, dat mede door een aantal Zeeuwse en Hollandse edelen waaronder Dirk ll van Brederode met hun handtekening werd bekrachtigd. Dit verdrag leverde Graaf Floris V veel geld op, maar het kostte hem uiteindelijk na een half jaar zijn leven.
Graaf Jan 1 terug naar Holland 1297:
Na de moord op Floris V in 1296 ontstond grote tweedracht in Holland in verband met de overname van het gezag. Om deze situatie te reguleren, nam Dirk ll van Brederode het initiatief om op zijn eigen kosten (!) Floris zoon Jan vanuit Engeland, waar deze aan het hof werd opgevoed, terug te halen en als de nieuwe Graaf en wettige opvolger te doen huldigen. Graaf Jan 1, die voor zijn vertrek huwde met de Engelse koningsdochter Elisabeth, werd op de terugtocht met zijn versierd schip begeleid door een gezantschap edelen. Wegens tegenwind kwam men evenwel in Zeeland aan wal, hiermee zijn rivaal Dirk ll van Brederode negerende, waarop deze in verbittering naar Holland terugkeerde.
Verdacht van moord 1298:
Ondanks zijn in 1290 gegeven belofte van trouw werd Dirk ll toch verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Graaf Floris V en daarvoor gevangen gezet. toen na enige tijd zijn onschuld bleek, kwam hij weer op vrije voeten.
Vlaamse inval in Holland 1304:
Na de Gulden sporenslag in 1302, waarbij Vlaanderen onverwacht zegevierde over het aanvallende Frankrijk, richtte Vlaanderen zich op de verovering van het al zoveel jaren bedreigende Holland. Met een grote legermacht kwamen de Vlamingen via Zeeland in Zuid-Holland aan wal en trokken in snel tempo op naar het noorden. Hun voorbarige overwinningsroes werd tenslotte gestuit door Witte van Haemstede, de onechte zoon van Floris V die met grote moed en inzet de Vlaamse horden onder Heemstede tot staan wist te brengen. Het lijdt nauwelijks enige twijfel, dat ook Dirk ll van Brederode als bekwaam aanvoerder aan deze strijd heeft deelgenomen, tezamen met zijn halfbroer Jan van Renesse, die hierbij, na tot de Vlamingen te zijn overgelopen, in de Lek verdronk.
Hulp aan Utrecht 1311:
Toen in 1311 de Utrechtse bisschop een synode in Wenen bijwoonde namen de West-Friezen deze gelegenheid te baat om een aanval te ondernemen tegen het bisschoppelijk kasteel te Vollenhove. Dit werd hun ingegeven uit verbittering wegens het feit dat de bisschop een versterking had laten bouwen in het West -Friese gebied, wat daar als bewijs van wantrouwen werd opgevat. In aller ijl wist de bisschop een legermacht op de been te brengen onder leiding van Dirk ll van Brederode. Dit leger kwam te laat, want bij aankomst in Vollenhove bleek het kasteel al door eigen daar aanwezige krachten van de aanvallers bevrijd te zijn.
Naar Vlaanderen 1315:
Al ca 55 jaar oud werd Dirk ll toch opgeroepen tot een veldtocht, al weer tegen Vlaanderen. De reden was een grootscheepse aanval van de Fransen tegen Vlaanderen, waar Graaf Willem lll zich ten koste van alles tegen te weer wilde stellen. Het bleek evenwel niet nodig want de uitzonderlijk slechte weersomstandigheden dwongen de Fransen onverrichterzake terug te keren. Het Hollandse leger onder Dirk ll van Brederode voerde nog een paar strafexpedities uit alvorens naar Holland terug te trekken.

Slot:
Al bovengenoemde gebeurtenissen laten zien, hoe onrustig het leven van een gezeten kasteelheer en leenman kon zijn .
Dirk ll van Brederode was in zijn dagen een bekend en gewaardeerd persoon. Vrijwel zijn gehele leven was hij lid van de grafelijke Raad, die de regerende graaf bijstond en adviseerde in het bestuur.
Dirk ll was niet alleen een bekwaam aanvoerder, hij was ondanks zijn krijgsverrichtingen een beminnelijk mens, wat hem de bijnaam de Goede aanbracht. Hoewel vaak van huis: verzuimde hij niet te voldoen aan de verplichtingen die op hem rustten ten aanzien van het religieuze leven, Zo schonk hij in 1315 aan de nieuwe kloosterkerk te Haarlem een fraaie gouden kelk, welliicht als devotie voor een door hem in dat jaar ondernomen pelgrimsreis. Een tweede pelgrimsvaart, in 1318 heeft hij niet mogen volbrengen tot aan de terugkeer in de eigen woning.
Op de terugreis werd hij ziek en stierf hij in Reims in Noord-Frankrijk waar hij in het klooster van de Dominicanen werd begraven. Zo kwam er een einde in vrede na een ca 65 jaren lang leven vol onrust en strijd.
(bron: http://users.skynet.be/rennes/genealogie/Brederode.htm)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dirk I I (de Goede) van Brederode?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Dirk I I (de Goede) van Brederode

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Dirk I I (de Goede) van Brederode

Alveradis van Heusden
± 1190-± 1236

Dirk I I (de Goede) van Brederode
± 1256-1318

± 1290

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Dirk I I (de Goede) van Brederode



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. nl.wikipedia.org

    Historische Ereignisse

    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Van Brederode


    Die Familienstammbaum Voorhaar-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jan Voorhaar, "Familienstammbaum Voorhaar", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I12757.php : abgerufen 10. Juni 2024), "Dirk I I (de Goede) van Brederode (± 1256-1318)".