Familienstammbaum De Klark » Jan Hendriks Gort (1819-1895)

Persönliche Daten Jan Hendriks Gort 


Familie von Jan Hendriks Gort

Er ist verheiratet mit Johanna Gerards Westenberg.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 2. November 1844 in Zuidwolde, Drente, Nederland erhalten.Quelle 14

Sie haben geheiratet am 16. November 1844 in Zuidwolde, Drente, Nederland, er war 25 Jahre alt.Quelle 15

Het voorgenomen huwelijk van Jan Gort en Johanna Westenberg werd afgekondigd op 3 en 10 november 1844.
De moeder van de bruidegom en de ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming.
Getuigen waren Gerrit Kuik, oud 67 jaar, landbouwer te Beilen, Jan Derks Oosterhuis, oud 61 jaar, landbouwer te Zuidwolde, Harm Hendriks van Goor, oud 54 jaar, landbouwer te Zuidwolde en Aaldert Willems Stevens, oud 37 jaar, veldwachterte Zuidwolde.
Kuik verklaarde door het beven van zijnen hand niet te kunnen schrijven.

Afschrift van een akte van bekendheid:
Op heden den negenentwintigsten October 1800 vierenveertig, is voor ons Mr. Albertus Hermanus Mitsenborg, tweede plaatsvervangend Kantonregter in het Kanton Hoogeveen, Provincie Drenthe, bij afwezigheid van den Kantonregter en deszelfs eersten plaatsvervanger, als zoodanig handelende, geadsisteerd door den Griffier, gecompareerd: Jan Hendriks Gort, arbeider wonende te Zuidwolde, te kennen gevende dat hij een huwelijk wenschte aantegaan en daartoe benoodigd was eene acte van zijne geboorte, benevens eene acte van overlijden van zijnen vader Hendrik Bartelds Gort overleden te Beilen op den 4 April 1800 en dertig, dat er wel zoodanige acten bestaan en aan hem zijn afgegeven, doch dat in de eerste zijn vader voorkomt onder den naam van Hendrik Bartelds Scheeper en in de laatste onder dien van Hendrik Bartelds, terwijl hij in het bewijs van voldoening aan de Nationale Militie van den Comparant, voorkomt onder den naam van Hendrik, zonder eenige andere opgave, en dat hij uit dien hoofde vezoekt dat daarin door eene acte van bekendheid mogt worden voorzien. Dientengevolge Compareerden voor ons, teneinde in dezen getuigenis te geven:
1e. Roelof Arends Steenbergen, oud 72 jaren
2e. Albert Jans Steenbergen, oud 56 jaren
3e. Hendrik Pauls Dunderman, oud 54 jaren en
4e. Albert Hendriks Zantinge, oud 51 jaren, allen landbouwer van beroep, wonende te Zuidwolde.
Welke Comparanten verklaarden zeer wel te kennen den persoon van Jan Hendriks Gort en wel weten dat hij is, zoon van Hendrik Bartelds Gort en Grietje Jans, in leven echteliden, de eerste gewoond hebbende en overleden te Beilen op den 4 April 1800 en dertig en de laatste nog in leven wonende te Beilen, alsmede dat zij zeer wel weten dat de persoon voorkomende onder de namen van Hendrik Bartelds Scheeper, Hendrik Bartelds en Hendrik - was de vader van den Comparant, wiens eigenlijke naam was Hendrik Bartelds Gort. Tot reden van wetenschap gaven getuigen op dat zij voornoemden Hendrik Bartelds Gort jaren lang gekend hebben, tijdens dezelve te Zuidwolde woonde, en de tweede en derde getuige bovendien, dat hij destijds bij hen als schaapherder had gediend. Eindelijk verklaarden getuigen dat zij geene reden weten op te geven, waarom gemelde Hendrik Bartelds Gort onder verschillende opgegeven namen in voorzegde stukken voorkomt.
Wij hebben hiervan deze acte opgemaakt en wel gratis uit hoofde van onvermogen, blijkens Certificaat van onvermogen afgegeven door den Burgemeester der Gemeente Zuidwolde op den negentienden dezer maand, En is deze na voorlezing door den Comparant, de getuigen benevens ons en den Griffier geteekend te Hoogeveen op dag en jaar voormeld.
geteekend: J.H.Gort, R.A.Steenbergen, A.J.Steenbergen, H.P.Dunderman, A.H. Zantinge, A.H.Mitsenborg, J. v.d.Veen Az, Griffier
(lagerstond) "Gratis geregistreerd te Hoogeveen den een en dertigsten October 1800 vierenveertig, deel negen folio negenenzeventig, verso case drie met een blad zonder renvooijen. De Ontvanger". (geteekend "Langeveld".
Voor eensluidend afschrift
aan den Comparant Jan Hendriks
Gort afgegeven den 1 November 1844
J.v.d.Veen Az, Griffier

Certificaat van Onvermogen
De Burgemeester van de Gemeente Zuidwolde certificeert bij dezen op het getuigenis van Frederik Lukas Steenbergen, van beroep landbouwer wonende te Zuidwolde en van Albert Geerts Dijkman, van beroep landbouwer wonende te Zuidwolde, dat de persoon van Jan Hendriks Gort, van beroep arbeider wonende te Zuidwolde wegens deszelfs behoeftige omstandigheden onvermogend is om de kosten welke vereischt worden tot het erlangen eener akte van bekendheid van deszelfs overleden vader,
Zijnde dit certificaat door ons afgegeven naar aanleiding van art. 8 van het Besluit van Z.M. van den 26 Mei 1821 (Staatsblad Nr. 35)
Zuidwolde den 29 October 1874
De Burgemeester bovengen.
onleesbaar
Naamteekening der getuigen
F.L.Steenbergen
A.G.Dijkman

Kind(er):

  1. Jentje Gort  1845-1895 
  2. Hendrik Gort  1848-1930 
  3. Grietje Gort  1856-1885
  4. Jan Gort  1865-1936


Notizen bei Jan Hendriks Gort

Vuile Riete
Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente de Wolden (tot 1998 Zuidwolde) ten zuidoosten van Zuidwolde, ten noorden van Dedemsvaart (Ov.) en ten westen van Slagharen (Ov.). Oorspronkelijk de naam van een stroom, die is overgedragen op het gebied erlangs.
De naam is samengesteld uit vuil = niet helder, met waterplanten dichtgegroeid, en riete, riet = reet, geul. (bron: Encyclopedie Drenthe Online).

. CERTIFICAAT
DE GOUVERNEUR van de PROVINCIE DRENTHE verklaart dat Jan Hendriks Gort, van beroep boereknecht, binnen de gemeente van Beilen voor de Nationale Militie is ingeschreven; dat hem vervolgens bij de Loting 1838 is ten deele gevallen het nummer 14 en hij vervolgens door de Militie Raad, zitting hebbende gehouden te Assen, uit hoofde van broederdienst in 1835 tot en met 1840 telkens voor een jaar en in 1842 finaal is vrijgesteld.
Gegeven te Assen, den 15 September 1844
De GOUVERNEUR voornoemd,
getekend onleesbaar
Geen signalement

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Hendriks Gort?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Hendriks Gort

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Hendriks Gort

Jan Hendriks Gort
1819-1895

1844
Jentje Gort
1845-1895
Hendrik Gort
1848-1930
Grietje Gort
1856-1885
Jan Gort
1865-1936

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Jan Hendriks Gort



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Geboorteakte gemeente Zuidwolde. Akte nr. 7
    2. Geboorteakte.
    3. Doopboek Zuidwolde, blz. 35.
    4. H.C.O.
    5. Trouwakte
    6. Bevolkingsregister
    7. Geboorteakte Roelof
    8. Geboorteakte Roelofje
    9. Overlijdensakte zus Roelofje
    10. Trouwakte Jan en Johanna
    11. Bevolkingsregister Zuidwolde
    12. Genlias. Zuidwolde, akte nr. 50.
    13. Overlijdensakte.
    14. Akte huwelijksaangifte nr. 33.
    15. Huwelijksakte gemeente Zuidwolde. Akte nr. 10.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 3. März 1819 war um die 2,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Ost-Nordost. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt winderig. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1819: Quelle: Wikipedia
      • 20. Januar » In Frankfurt am Main wird unter maßgeblichem Einfluss des Reichsfreiherrn Heinrich Friedrich Karl vom und zum Stein die wissenschaftliche Gesellschaft für Deutschlands ältere Geschichtskunde gegründet. Sie ediert in den Folgejahren die Monumenta Germaniae Historica.
      • 19. Februar » Der vom Kurs abgekommene britische Seefahrer William Smith entdeckt die in der Westantarktis gelegene Livingston-Insel. Da dies in seiner Heimat angezweifelt wird, kehrt er im Oktober in die Region zurück und wird vollends Entdecker der subarktischen Südlichen Shetlandinseln.
      • 6. August » In Karlsbad beginnt die Karlsbader Konferenz zur Bekämpfung liberaler und nationaler Tendenzen in Deutschland.
      • 31. August » Mit den Karlsbader Beschlüssen geht ein Ministerkongress zu Ende. Die Empfehlungen an den deutschen Bundestag sehen drastische Einschränkungen bei der Freiheit der Universitäten und der Pressefreiheit vor. Das monarchische Prinzip wird verfestigt, die Verfolgung von Demagogen angestrebt.
      • 4. Oktober » Die Erste österreichische Spar-Casse nimmt, abgesichert durch einen von Pfarrer Johann Baptist Weber ins Leben gerufenen Verein, in Wien erste Spareinlagen entgegen.
      • 17. Dezember » Simón Bolívar erklärt auf dem Kongress von Angostura im heutigen Ciudad Bolívar die Bildung der Republik Kolumbien und damit die Unabhängigkeit von Spanien.
    • Die Temperatur am 28. März 1819 war um die 9,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: winderig betrokken regen. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1819: Quelle: Wikipedia
      • 2. Januar » Die Allgemeine Preußische Staatszeitung erscheint erstmals und veröffentlicht 126 Jahre lang als staatliche Zeitung von Preußen und ab 1871 als Deutscher Reichsanzeiger auch des Deutschen Reiches amtliche und nicht-amtliche Nachrichten.
      • 29. Januar » Sir Thomas Stamford Raffles gründet im Fischerdorf Singapur Hafen und Niederlassung für die Britische Ostindien-Kompanie.
      • 15. Februar » Der Kongress von Angostura beginnt, auf dem sich am 17. Dezember die aus dem früheren spanischen Vizekönigreich Neugranada hervorgegangenen Staaten Venezuela und Kolumbien zu Großkolumbien vereinigen werden.
      • 19. Februar » Der vom Kurs abgekommene britische Seefahrer William Smith entdeckt die in der Westantarktis gelegene Livingston-Insel. Da dies in seiner Heimat angezweifelt wird, kehrt er im Oktober in die Region zurück und wird vollends Entdecker der subarktischen Südlichen Shetlandinseln.
      • 22. Februar » Mit dem von den beiden Außenministern John Quincy Adams und Luis de Onís ausgehandelten Adams-Onís-Vertrag wird die Grenze zwischen dem Vizekönigreich Neuspanien und den Vereinigten Staaten neu festgelegt; Spanien verkauft unter anderem seine Kolonien Ost- und Westflorida für 5 Millionen Dollar an die USA. Diese verzichten im Gegenzug auf Ansprüche in Texas westlich des Sabine Rivers.
      • 17. Dezember » Simón Bolívar erklärt auf dem Kongress von Angostura im heutigen Ciudad Bolívar die Bildung der Republik Kolumbien und damit die Unabhängigkeit von Spanien.
    • Die Temperatur am 16. November 1844 war um die 11,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1844: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
      • 23. Mai » Der Bab verkündet der Verheißene aller Religionen und der Vorbote eines größeren Gottesboten als er selbst zu sein. Dieses Datum gilt als das Gründungsdatum des Babismus.
      • 3. Juni » Auf der isländischen Insel Eldey wird das letzte überlebende Riesenalk-Brutpaar von zwei Trophäensammlern getötet. Die Bälge werden an einen dänischen Sammler verkauft.
      • 4. Juni » Im schlesischen Eulengebirge kommt es zu einem Weberaufstand, der das politische Geschehen im Vormärz nachhaltig prägen wird.
      • 3. Juli » Im Vertrag von Wanghia öffnet sich China dem Handel auch mit den USA.
      • 24. Oktober » Der Vertrag von Huangpu zwischen dem Kaiserreich China und Frankreich hebt chinesische Handelsbeschränkungen auf und erzwingt die Duldung katholischer Missionstätigkeit im Reich der Mitte.
      • 30. Dezember » Am Stadttheater Hamburg wird Friedrich von Flotows Oper Alessandro Stradella über das Leben des Komponisten Alessandro Stradella uraufgeführt. Das Libretto stammt von Friedrich Wilhelm Riese, der dieses unter dem Namen Wilhelm Friedrich verfasst hat.
    • Die Temperatur am 17. Juli 1895 war um die 19,4 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 66%. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 9. Mai 1894 bis 27. Juli 1897 regierte in den Niederlanden das Kabinett Roëll mit Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1895: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
      • 5. Januar » In Frankreich wird der von einem Kriegsgericht wegen Landesverrats verurteilte Offizier Alfred Dreyfus vor seiner Deportation militärisch degradiert.
      • 22. März » Die Brüder Lumière führen mit dem Cinématographe vor einem geschlossenen Publikum in der Société d’Encouragement à l’Industrie Nationale eine Fassung des Films Arbeiter verlassen die Lumière-Werke vor.
      • 11. April » Die Brüder Auguste und Louis Lumière melden ein deutsches Patent auf ihren Cinématographen an, der Filmkamera und Projektionsapparat in einem ist.
      • 30. April » Der Autor Oskar Panizza wird wegen Blasphemie zu einem Jahr Einzelhaft verurteilt. Seine antikatholische Groteske Das Liebeskonzil war für die Münchner Staatsanwaltschaft ein Stein des Anstoßes. Es ist die härteste je im Deutschen Kaiserreich gegen einen Literaten verhängte Strafe.
      • 5. September » Unter dem Titel Adiutricem erscheint eine neuerliche Enzyklika des Papstes Leo XIII., die das Rosenkranzgebet favorisiert.
      • 22. Oktober » Bei einem spektakulären Zugunglück im Bahnhof Montparnasse in Paris kommt eine Frau ums Leben, sechs weitere Personen werden verletzt.

    Über den Familiennamen Gort

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Gort.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Gort.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Gort (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum De Klark-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    J. de Klark, "Familienstammbaum De Klark", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I3587.php : abgerufen 5. Juni 2024), "Jan Hendriks Gort (1819-1895)".