Paul Christiaan Smis. Oude namen. » Casparus Isaacsz Commelin (1636-1693)

Persönliche Daten Casparus Isaacsz Commelin 

Quellen 1, 2

Familie von Casparus Isaacsz Commelin

(1) Er ist verheiratet mit Margretha Johannesdr Heydanus.Quelle 3

Sie haben geheiratet am 10. November 1661 in Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, er war 25 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Johannes Commelin  1662-1716 
  2. Casparus Commelin  1668-1731 
  3. Helena Commelin  1665-1667

Ereignis (Death of Spouse).


(2) Er ist verheiratet mit Margreta Nelis.Quelle 4

Sie haben geheiratet am 12. Februar 1682 in Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, er war 45 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Cornelia Commelin  1686-????
  2. Jacob Commelin  1684-????
  3. Margareta Commelin  1687-????
  4. Martinus Commelin  1682-< 1759 


Notizen bei Casparus Isaacsz Commelin

Amsterdamsche Courant
archief: Gemeentearchief Amsterdam

periode: 1672 - 1760

archief: Eric Hennekam Agora (http://hennekam.opweb.nl/?page=kranten.php)

periode: Algemene informatie Amsterdamsche Courant

opmerking: Voorzetting : Courant uyt Italien, Duytslandt etc. Dagblad vanaf 1848.

In de titel is tot en met 17 aug. 1776 een dagaanduiding opgenomen.

Ca. 1672-ca. 1677 verschijnen hiernaast als zelfstandige uitgaven: Amsteldamsche dingsdaghsche courant (afwisselend uitgeg. door Mattheus Coesaert en Johannes van Ravesteyn), en: Amsterdamsche donderdaeghsche courant (afwisselend uitgeg. door: Otto Barentsz Smient, Casparus Commelyn, Johannes van Ravesteyn en Mattheus Coesaert). Ca. 3 okt. 1682 - 12 feb. 1686 verschijnt hiernaast als zelfstandige uitgave: Amsterdamsche courant.
Verschijnt wekelijks; vanaf ca. 1677 3x per week

Voortgezet als: Gazette d'Amsterdam = Amsterdamsche courant

Ca. 1677 - 1685, en vanaf 1 jan. 1763 o.d.t.: Amsterdamsche courant.

Ca. 1672 - ca. 1677 o.d.t. Amsterdamse Saturdaghse courant

Gaat vanaf mei 1848 dagelijks verschijnen.

(bron o.a.PiCarta)

archief: Gemeentearchief Zeist

periode: 15 feb 1838

[Caspar Commelin]

Zijn zoon Caspar geb. 28 Febr. 1636, overl. 15 Mei 1693 te Amst., gaf, evenzeer als regent in staat om oude bescheiden van gestichten te raadplegen, en gesteund door zijn vaders verzameling en geschr. uit: Beschryvinge van Amsterd., desselfs eerste oorspronk uyt den huyse der Heeren van Aemstel, Aemstelland, met een verhaal van haar leven en dappere krijgsdaden, enz., Amst. 1693, 2 dln.; herdr. Amst. 1726.
[bron: http://www.dbnl.org/tekst/bran038biog01/bran038biog01_0922.htm ]
Aantekening bij het schilderij:

uit: Amsteloddamvm, 30e Jaargang No.5 Mei 1943

CASPAR COMMELIN, STIERF 250 JAREN GELEDEN (15 MEI 1693).

Naar een schilderij van D. v. d. Plaes in het Rijksmuseum te Amsterdam. In de verzameling C. N. R. Scholten Jr. te Amsterdam en op Pieter van Anraadt’s ,, Regenten van het Oude-Zijds Huiszittenhuis”, is ook een afbeelding aanwezig.

Caspar Commelin stamt uit een oud geslacht, waarvan de meeste leden boekverkoopers, uitgevers en drukkers waren l).

Zijn vader, Isaäk Commelin (1598-1676) was boekdrukker in Amsterdam, tevens lid van het Nieuwezijds Huiszittenhuis. Naast zijn ,,Hollandsch Placcaatboek” (1644, 2 dln.) en zijn

,,Frederik-Hendrik van Nassau, Prinse van Oranje, sijn leven en bedrijf” (1651 en 1652, 2 dln.) zijn vooral bekend de voorstudies en de aanteekeningen die hij maakte voor de

beschrijving van onze stad, die in 1665 door Tobias van Domselaer is uitgegeven. Aan Isaäk’s zoon, Caspar, werd het zoodoende mogelijk gemaakt om de

,,Beschryvinghe der Stadt Amsterdam” het licht te doen zien.Caspar, die sinds 1666 regent van het Oudezijds-Huiszittenhuis was, had daardoor toegang tot de archieven dezer instelling.

Ook was hem toegestaan om de archieven op het stadhuis te raadplegen. Hoe hij zich van die taak gekweten heeft, daarover licht J. Wagenaar ons uitvoerig in.

Deze geeft in de Voorrede van zijn boek: Amsterdam’ in zyne opkomst, aanwas, geschiedenissen, voorrechten, koophandel en gebouwen enz. (3 dln., Amsterdam

1760-1767) naast enkele waardeerende woorden, veelal groote critiek. Wagenaar deelt er in mede wat Commelin boven Domselaer, dien hij in dezelfde orde

gevolgd heeft, geeft. ,, ‘t Voornaamste zijn eenige Schepenenbrieven, meest naar ‘t schijnt, bekomen uit de Oudezijds-Huiszitten-huis”.

,,Maar niets heeft ons meer verwonderd, dan dat hij hier ook zegt, opgestelt te hebben alles, ‘t gene ter Secretrye te vinden was.

Zo’ er, voorwaar! ter Secretarye niet meer te vinden ware,


1) Dr. C. P. Burger: De Boekverkoopers Commelin te Genève, Heidelberg, Amsterdam en Leiden; dan hij er getoont gevonden te hebben. . . .“. ,,Ik ben volkomenlijk overtuigd geworden,

dat hij nimmer eigenlijken toegang tot de Stadsschriften, die of ter Secretarye of elders bewaard worden, gehad heeft”. Wagenaar spreekt van misslagen en onnauwkeurigheden in Commelin’s uitgave.

Bij den tweeden druk, in 1726, had men dan ook reeds bespeurd, dat er ,,daerin twyffelachtigheden en feylen gevonden” werden en ,,dat men wel volslagen en netter werk kon vervaerdigen.

Ook zagen de uitgevers toen reeds om naar middelen, waar door Commelin’s uitgave verbetert, vervult en vervolgt mocht worden”. Het is maar goed dat Commelin van de critiek van Wagenaar niets heeft geweten,

Hij stierf in 1693, terwijl Wagenaar’s werk in 1760 het licht zag. Ook de heer J. F. L. de Balbian Verster, in ons blad van Sept. 1931 schrijvend over ,,De Aard- en Hemelsfeeren in den vloer en aan het gewelf

van de Burgerzaal”, oordeelt niet gunstig over Commelin’s arbeid. Volgens hem heeft Caspar uit pure gemakzucht maar overgedrukt, wat zijn vader bijna dertig jaar te voren schreef.

Jammer dat Caspar Commelin dus niet meer en degelijker gebruik heeft gemaakt van het materiaal dat hem ruimschoots ter beschikking stond.

Gelukkig kunnen wij, twee en een halve eeuw na zijn dood, bogen op het bezit van enkele welhaast volledige beschrijvingen van onze mooie stad.

J. H. KRUISINGA.
"De boekverkopers Commelin." (C.P. Burger jr.)

-147-

Den veertienden Januari 1560 werd ANTOINETTE, dochter van TOUSSAINT COMMELIN, weduwe van JEAN DE ST. ANDRE, in de kerk te Genève in den echt verbonden met een broeder van den beroemden JEAN CALVIN:

“ Le Dimanche 14 au sermon de cinq heures du matin ont été espousez ANTOINE CALVIN et ANTOINETTE COMMELIN vefve de feu MR JEHAN DE ST. ANDRE, ministre de l’Evangile en cest Eglise. (Genève, Archives d’état. Mariages de St. Pierre vol. 2”

Haar eerste man JEAN DE ST. ANDRE, geboren te Besançon, was predikant geweest te Moens 1546, te Jus y 1548 en vervolgens te Genève sedert 1552. Den 3 Jan 1556 was hij in het Burgerboek ingeschreven: “Spectable JEHAN DE ST. ANDRE. fils de feu ETIENNE de Bezanson” Den 15 Mei 1557 was hij overleden. Van de zes kinderen, wier namen uit doopboeken en testamenten bekend zijn, heeft er een zooals gezegd, voor ons onderwerp belang, nl. PIERRE, gedoopt in de Madeleine-kerk 1 Juni 1555, dien we later als drukker en uitgever aantreffen, deels zelfstandig, deels eng verbonden met den bekenden HIERONYMUS COMMELINUS.

Uit het tweede huwelijk van ANTOINETTE zijn ook weer kinderen gesproten, drie dochters die in 1571 aan de pest stiever, en een zoon JEAN CALVIN die 11 Juli 1590 overleed, na zijn testament gemaakt te hebben ten bate van zijne moeder, voor wie zijn broeder PIERRE DE ST. ANDRE bij plaatsvervanging zou mogen optreden.

Eene notarieele akte van 1565 vermeldt den zooeven genoemden broeder van ANTOINETTE, JEROME COMMELIN, en wel als reeds overleden, terwijl zijn gelijknamige neef nog niet ouder was dan 15 jaar. Den 5 Augustus 1565 erkent nl. ANTTOINE CALVIN ontvangen te hebben van zijne vrouw ANTTOINETE COMMELIN een bedrag van 385 livres 18 sols 9 deniers tournois monnaie de France. “laquelle somme….., est provenue de la vente et alienation de certains biens et rentes apartenants à la dite COMMELIN, en la ville de Douay et pays de Flandres, faicte par feu Nobie HIEROME COMMELIN frére de la dite ANTTOINETE et comme procureur d’icelle ou aultre au nom d’icelle”….(Genève, Arch. D’état, minut de JEAN RAGUEAU notaire, vol. 7 fol. 35I).

Den anderen broeder JAN ontmoeten we enkele jaren later, als slachtoffer van den Bloedraad. In de Vlaamsche Kronijk van PH. DE KEMPENAERE (uitgeg. Door PH. BLOMMAERT, Gent 1839, p. 42, 45, 48, 56, 57 en 121) vinden we hierover het een en ander. Onder degenen die “om der religie wille” den 10 Febr. 1568 werden ingedaagd, wordt daar vermeld “JAN COMMELIN van Valencijn (lees Douai), koopman in granen” te Gent; den 3 Maart volgt de gevangenneming van een aantal der ingedaagden waaronder “JAN COMMELIN met zijnen zone”, en den 9 April te Brussel wordt hunne terechtstelling vermeld. Voorts vernemen we dat “het huis van JAN COMMELIN in de Burchstraat te Gent op 30 Juli ter verpachting aangeplakt, en op 4 Aug. 1568 verpacht is: drie jaren later werd openlijk verkondigd dat men met eenige andere huizen “het huis van den koopman JAN COMMELIN van Douai die te Brussel onthoofd was” zou verkoopen.

Weer andere bijzonderheden geeft COMMELIN’s achterkleinzoon CASPARUS in zijne ‘Beschrijvinge van Amsterdam (2e dr. 2e dl. 1726, p. 1023 noot), wiens meedeeling hier in haar geheel volgt. Van een zoon van COMMELIN vindt men daar geene melding, wel van JUDE BONNENUICT die zijn schoonzoon was.

-148-

Den Hertog van Alva nam kennis van veel Persoonen door alle de Nederlanden en die wel gegoed waren, deed weynig nadat de Graven van Egmont en Hoorn waren gevangen genomen, die voor den Bloedraad roepen, wel ten getale van in de tachtig: doch de meeste koosen de vlucht. In de veertig compareerden, vertrouwende op haar Vryheden, en meenden haar wel te zullen verdeedigen. Zeven-en-dertig wierden door den Provoost Spelle , door de eene Kamer in de andere gevoert, en voorts op den 27 Februari 1567 (lees 1568) uyt last des Bloedraads, zonder eens gehoor bekomen te hebben, gevangen genomen; wilkers Naamen. Om dat noch heden ten dage van de Nakomelingen in dese Stad gevonden worden hier stellen.

Pieter van de Cruce, Francois Heulblocq, Frederik de Buck, Jan Commelin, Jude Bonnenuict, Jacob Weytens…..

Van de laatste raakten drie a vier, terwijle de andere ter Kamer ingelaten wierden, weg, en ontvluchtent: maar de andere wierden in zware en stinkende Kerkers geworpen., daar in ongehoort gelaten tot dat de Vasten gepasseerd was: men velde, zonder ondersocht te worden, haar Dood-vonnis, en voerdense in ’t begin van April 1568. buyten de Vlaamsche Poort. Daar waren Schavotten en Galgen opgerecht. En die ten deele aan Beeldestormerye schuldit verklaart. Wierden gehangen, eenige geworgt, en andere met den zwaarde gerecht. Gelijk dese onderstaande Sententie des Doods van mijn Over-Grootvader JEAN COMMELIN, die een van die ongelukkige is geweest. Duydelijk te kennen geeft.


De Provoost van ’t Hof zijner Majesteyt, gesien hebbende ’t Proces en redenen tegens JAN COMMELIN. By welke blijkt, dat gedagte COMMELIN heeft doen collecteeren en ontfangen, door ordre van de Consistorie, een zeer notabele somme. Om daar mede door der zelver ordre, te onderhouden en op te bouwen een nieuwe Kerk, daar hy als Fondateur, altijd present in de Predicatie is geweest, en heeft ook tegenwoordig geweest bij het te Doop houden van zijn Dochters kind op de nieuwe maniere. In die nieuwe Kerk, heeft hem ook gedurig laten vinden in de Preke, zoo tot Gent, als tot Antwerpen: Verwerpende also het oude Catholijke Geloove, omhelsende de Pauye van de nieuwe Religie, coatrarie de Placcaten van gedagte zijne Majesteyt, schendende der zeiver Authoriteyt ende gesag: ende na dat alles is gesien. Zoo heeft gedagte Provoost , met advijs van den Raad van geseyde Majesteyt, gesamentlijk in ’t Hof vergadert. Gecondemneert by dese over de voorsz. Misdaan. JAN COMMELIN te werden ge-excuteert aan den lijve, met den zwaarde, datter de dood na volgt, en alle zijne goederen gecontisqueert, ten profijte van zijne Majesteyt. Gepronucieert tot Brussel den 6 April 1568.


Van dezen JAN COMMELIN, in 1568 terechtgesteld, kennen we verscheidene kinderen bij naam. Twee er van hebben voor ons onderwerp belang; MARGARETHA, getrouwd met JUDE BONNEUICT die tegelijk met zijn schoonvader den marteldood stier, moeder van ESTER BONNEUICT die we na eenige jaren als bruid van HIERONYMUS COMMELIN zullen ontmoeten, en van JUDE en NICOLAAS die na HIERONYMUS dood zijne zaak bestuurd hebben; en JAN die te Amsterdam een boekhandel heeft gedreven, ook met de BONNENUICTS de Heidelbergsche zaak heeft bestuurd, en wiens zonen en kleinzoon later in het boekenbedrijf naam hebben gemaakt.


Veel eerder dan al de genoemden heeft hun neef HIERONYMUS zich aan het drukkers- en uitgeversbedrijf gewijd. Deze was, zooals gezegd is, geen zoon van TOUSSAINT COMMELIN, maar van diens waarschijnlijk veel jongeren broeder HUGUES. Over zijne jonge jaren is ons weinig bekend: het eerste vinden we hem in een contract van 1575, toen hij ongeveer 25 jaar oud was, aangeduid als “koopman, wonende te Genève”. Het contract zelf toont dat hij zich bepaaldelijk aan den boekhandel wijdde; het is belangrijk genoeg om het hier in zijn geheel te laten volgen.


Ce neutiviéme jour du mois de Novembre 1575. Personeilements s’est estably Mr. JEHAN DE LAON imprimeur et bourgeois de ceste cité de Genève. Lequel de son gré prend charge
Bron: http://gw1.geneanet.org/index.php3?b=fvanmale⟨=nl;pz=peggy+henriette+mathilde;nz=van+male;ocz=0;p=casparus;n=commelin

Casparus Commelin

Sosa: 1.152



Burgerlijke staat

•Geboren op 28 februari 1634 - Leiden

•Gedoopt op 2 maart 1634 - Leiden

•Gestorven op 16 mei 1693 - Amsterdam , leeftijd bij overlijden: 59 jaar oud

•Begraven op 19 mei 1693 - Aamsterdam

Ouders

•Isaac Commelin 1598-1676

?Cornelia Brouwer 1607-1641

Huwelijken en kinderen

?Gehuwd op 10 november 1661, Amsterdam, met Margrieta Heydanus ca 1639-1669 (

Huwelijk: Amsterdamsche Courant

archief: Gemeentearchief Amsterdam

periode: 1672 - 1760

archief: Eric Hennekam Agora (http://hennekam.opweb.nl/?page=kranten.php)

periode: Algemene informatie Amsterdamsche Courant

opmerking: Voorzetting : Courant uyt Italien, Duytslandt etc. Dagblad vanaf 1848.

In de titel is tot en met 17 aug. 1776 een dagaanduiding opgenomen.

Ca. 1672-ca. 1677 verschijnen hiernaast als zelfstandige uitgaven: Amsteldamsche dingsdaghsche courant (afwisselend uitgeg. door Mattheus Coesaert en Johannes van Ravesteyn), en: Amsterdamsche donderdaeghsche courant (afwisselend uitgeg. door: Otto Barentsz Smient, Casparus Commelyn, Johannes van Ravesteyn en Mattheus Coesaert). Ca. 3 okt. 1682 - 12 feb. 1686 verschijnt hiernaast als zelfstandige uitgave: Amsterdamsche courant.
Verschijnt wekelijks; vanaf ca. 1677 3x per week

Voortgezet als: Gazette d'Amsterdam = Amsterdamsche courant

Ca. 1677 - 1685, en vanaf 1 jan. 1763 o.d.t.: Amsterdamsche courant.

Ca. 1672 - ca. 1677 o.d.t. Amsterdamse Saturdaghse courant

Gaat vanaf mei 1848 dagelijks verschijnen.

(bron o.a.PiCarta)

archief: Gemeentearchief Zeist

periode: 15 feb 1838

[Caspar Commelin]

Zijn zoon Caspar geb. 28 Febr. 1636, overl. 15 Mei 1693 te Amst., gaf, evenzeer als regent in staat om oude bescheiden van gestichten te raadplegen, en gesteund door zijn vaders verzameling en geschr. uit: Beschryvinge van Amsterd., desselfs eerste oorspronk uyt den huyse der Heeren van Aemstel, Aemstelland, met een verhaal van haar leven en dappere krijgsdaden, enz., Amst. 1693, 2 dln.; herdr. Amst. 1726.
[bron: http://www.dbnl.org/tekst/bran038biog01/bran038biog01_0922.htm ]

diversen:

Deed sinds 1686 alleen "De Amsterdamse Courant" verschijnen.

Poorter van Amsterdam), en hun kinderen:

¦Johannes Commelin 1662-1715

?Isaac Commelin 1664-1684

?Helena Commelin 1665-1667

?Casparus Commelin 1666-1666

?Casparus Commelin 1668-1731

?Gehuwd op 12 februari 1682, Aamsterdam, met Margreta Nelis 1652-1705, en hun kinderen:

?Martinus Commelin 1682

?Jacob Commelin 1684

?Cornelia Commelin 1686

?Margareta Commelin ca 1687

Broers en zusters

?Jan Commelin 1626

?Johannes Commelin 1629-1690

?Catharina Commelin 1631

?Clara Commelin 1633-1677

?Anna Commelin 1634

¦Casparus Commelin 1634-1693

?Anna Cornelia Commelin 1635

Notities

NOTE: Begraven in de Oude Kerk (Amsterdam): Huiszittenmeesterkapel 13

Referentie: 158

FAMC Uur: 16:08:17

Wijziging: 12 November 2007 15:09:00


Voorouders

Jean (Jan) Commelin ca 1548-1615 Catharina (Trijn) Valckenier ca 1560-1621


--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------


Isaac Commelin 1598-1676 Cornelia Brouwer 1607-1641


--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------


Casparus Commelin 1634-1693
Web content link: grachtengordel van Amsterdam

Zeitbalken Casparus Isaacsz Commelin

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Casparus Isaacsz Commelin


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Casparus Isaacsz Commelin



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Archief; Leiden, Regionaal, http://www.leidenarchief.nl/, via http://www.archiefleiden.nl/home/collect..., 29. Januar 2013

      Neeltgen Bouwers, Leiden, 02-03-1636, moeder

      PlaatsLeiden

      Datum02-03-1636

      BronDopen NH Hooglandsche Kerk

      Kind Casparus Commelyn

      Vader Isaac Commelyn

      Moeder Neeltgen Bouwers

      Getuige Marcus Querius Boxhornius

      Getuige Annetgen Jelis Valckeniers

      Archiefnr1004

      Inventarisnummer234

      Inventaris beginjaar1636

      Inventaris eindjaar1644

      Een afschrift van deze doopinschrijving bevindt zich in het Bronnenboek Paul Smis.
    2. Archief; Amsterdam Stads-, DTB 1564-1811, Begraafregisters voor 1811; NL-SAA-9150030, 29. Januar 2013

      ingeschrevene: Commelin, Casparus

      datum begrafenis: 19-05-1693

      begraafplaats: Oude Kerk

      Begraafregisters voor 1811; NL-SAA-9150030

      19 dito

      Casparus Commelin op de Heeregraft

      Een afschrift van deze inschrijving bevindt zich in het Bronnenboek Paul Smis.
    3. Archief; Amsterdam Stads-, DTB 1564-1811, via http://stadsarchief.amsterdam.nl/archiev..., 14. April 2013
      inschrijvingsdatum: 10-11-1661
      naam bruidegom: Commelijn, Casparus
      naam bruid: Heijdanus, Margrita
      bronverwijzing: DTB 482, p.345
      opmerkingen: Huwelijksintekeningen van de KERK.
      Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
      Ondertrouwregister: NL-SAA-26425656

      Een afschrift van deze inschrijving bevindt zich in het Bronnenboek Paul Smis.
    4. Commelin Genealogie Pages, http://www.commelin.nl/genealogy/getperson.php?personID=I73&tree=com
      Gezin: Commelin/Nelis (F11)
      getr. 12 feb 1682


      Startpagina Zoek Aanmelden

      Gezin
      Suggestie/Opmerking

      Gezinsinformatie



      Ouders

      Echtgenoot | Mannelijk
      Casparus Commelin

      Geboren 28 feb 1634 Leiden, Nederland
      Gedoopt 2 mrt 1634 Leiden, Nederland
      Overleden 15 mei 1693 Amsterdam, Nederland
      Begraven 19 mei 1693 Amsterdam, Nederland
      Getrouwd 12 feb 1682 Amsterdam, Nederland
      Andere partner Margrieta Heydanus | F10
      Getrouwd 10 nov 1661 Amsterdam, Nederland
      Vader Isaac Commelin | F3 Gezinsblad
      Moeder Cornelia Bouwer | F3 Gezinsblad

      Echtgenote | Vrouwelijk
      Margreta Nelis

      Geboren 29 jan 1652 Maassluis, Nederland
      Overleden 28 mrt 1705 Amsterdam, Nederland
      Begraven Breukelen, Nederland
      Andere partner Theodorus Beels | F16
      Getrouwd 26 feb 1666 Maassluis, Nederland
      Vader Maarten Nelis | F358 Gezinsblad
      Moeder Maria Clyenburg | F358 Gezinsblad

      Kinderen

      Kind 1 | Vrouwelijk
      Cornelia Commelin

      Geboren
      Gedoopt 23 aug 1686 Amsterdam, Nederland
      Overleden
      Begraven

      Kind 2 | Mannelijk
      Jacob Commelin

      Geboren
      Gedoopt 3 dec 1684 Amsterdam, Nederland
      Overleden
      Begraven

      Kind 3 | Vrouwelijk
      Margrareta Commelin

      Geboren
      Gedoopt jan 1687 Amsterdam, Nederland
      Overleden
      Begraven

      Kind 4 | Mannelijk
      > Martinus Commelin

      Geboren
      Gedoopt 23 dec 1682 Amsterdam, Nederland
      Overleden
      Begraven
      Partner Elisabeth de Bois | F599
      Getrouwd 22 jun 1708 Amsterdam, Nederland

    Historische Ereignisse

    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1636: Quelle: Wikipedia
      • 11. Januar » In der Schlacht bei Haselünne im Dreißigjährigen Krieg siegt ein schwedisches Regiment über zahlenmäßig überlegene kaiserliche Truppen, obwohl sein Befehlshaber Dodo zu Innhausen und Knyphausen bereits zu Beginn der Schlacht getötet wird.
      • 26. März » Die Universität Utrecht wird mit einem feierlichen Akt gegründet.
      • 20. Juni » Martin Aichinger, Führer der Marchländischen Bauernbewegung, wird nach seiner Gefangennahme in der Schlacht am Frankenberg mit einigen seiner Getreuen am Linzer Hauptplatz hingerichtet.
      • 18. September » In Cambridge (Massachusetts) wird die Harvard University als College gegründet.
      • 4. Oktober » In der Schlacht bei Wittstock während der letzten Phase des Dreißigjährigen Krieges besiegen die Schweden das Heer der Kaiserlichen und Sachsen.
      • 28. Oktober » In Cambridge wird die Harvard-Universität gegründet. Ihren Namen verdankt sie ihrem ersten Wohltäter John Harvard.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1682: Quelle: Wikipedia
      • 19. März » Die Generalversammlung des französischen Klerus verkündet die gallikanischen Artikel, mit denen die Selbstständigkeit der französischen Kirche und der Könige von Frankreich gegenüber dem Führungsanspruch des Papstes betont wird.
      • 7. April » Der französische Entdecker Robert Cavelier de La Salle erreicht als erster Europäer die Mündung des Mississippi River.
      • 9. April » Zwei Tage nach Erreichen der Mississippi-Mündung nimmt der französische Entdecker Robert Cavelier de La Salle alle Gebiete, die an den Mississippi grenzen, für die französische Krone in Besitz und nennt die damit neu gegründete Kolonie zu Ehren von Ludwig XIV. Louisiana.
      • 30. April » Mit der Genehmigung des Regelwerks der Kongregation Unserer Lieben Frau von der Heimsuchung von Gent gilt diese Ordensgemeinschaft bischöflichen Rechtes innerhalb der katholischen Kirche in Gent als gegründet. Grundlage bildet die Spiritualität des heiligen Franz von Sales.
      • 6. Mai » LudwigXIV. von Frankreich verlegt seinen Hof von Paris ins Schloss von Versailles. Versailles wird damit offizieller Regierungssitz Frankreichs.
      • 27. Oktober » Die Stadt Philadelphia in Pennsylvania wird gegründet.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1693: Quelle: Wikipedia
      • 9. Januar » Ein schweres Erdbeben auf Sizilien kostet etwa 60.000 Menschen das Leben.
      • 8. Februar » Durch eine Royal Charter des englischen Königspaares Wilhelm III. und Maria II. wird in Williamsburg, Virginia, das College of William & Mary gegründet, heute die zweitälteste Universität der Vereinigten Staaten.
      • 27. Februar » Unter dem Titel The Ladies’ Mercury erscheint die erste Frauenzeitschrift der Welt in London. Wenige Wochen später erleidet die vom Buchhändler John Dunton initiierte Zeitschrift ihr Aus.
      • 18. Mai » Im Pfälzischen Erbfolgekrieg wird das Heidelberger Schloss, die Residenz der pfälzischen Kurfürsten, durch französische Truppen gesprengt.
      • 29. Juli » In der Schlacht von Neerwinden siegen die Franzosen über ein von Wilhelm von Oranien geführtes englisch-holländisches Heer.
      • 4. Oktober » Im Pfälzischen Erbfolgekrieg siegen die Franzosen auf dem italienischen Kriegsschauplatz in der Schlacht bei Marsaglia, wo sie verbündeten kaiserlichen und piemontesischen Truppen gegenüberstehen.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Commelin

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Commelin.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Commelin.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Commelin (unter)sucht.

    Die Paul Christiaan Smis. Oude namen.-Veröffentlichung wurde von Paul C. Smis erstellt (Kontakt ist nicht möglich).
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Paul C. Smis, "Paul Christiaan Smis. Oude namen.", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boris-schubert-moonlight/R2760.php : abgerufen 16. Mai 2024), "Casparus Isaacsz Commelin (1636-1693)".