Paul Christiaan Smis. Oude namen. » Frans Zegers Veeckens (1842-1908)

Persönliche Daten Frans Zegers Veeckens 

Quellen 1, 2

Familie von Frans Zegers Veeckens

Er ist verheiratet mit Aleida Johanna Zegers Veeckens.Quelle 2

Sie haben geheiratet am 27. Juni 1872 in Zutphen, Gelderland, Nederland, er war 29 Jahre alt.


Kind(er):


Ereignis (Death of Spouse).


Notizen bei Frans Zegers Veeckens

Frans Zegers Veeckens. Ter herinnering.



Onder de Streep" in het Algemeen Handelsblad van 7en dezer wordt het overlijden vermeld van bovengenoemden oud-zeeoffcier. De waardeering waarmede in dat bericht gesproken wordt over mijn voormaligen krijgsmakker wordt niet geëvenaard door de juistheid der medegedeelde feiten. Wel echter is het volkomen waar dat Veeckens te Amsterdam in het jaar 1870 eene groote mate van populariteit genoot. Meer bepaald word hem aan den avond van den 20en Mei van dat jaar in het Paleis voor Volksvlijt eene schitterende ovatie gebracht. Deze gold niet alleen hem persoonlijk maar tevens alle opvarenden van Z. M. Stoomschip Amstel, waartoe hij behoorde en die daar als gasten aauwezig waren.

Bedoeld stoomschip was n.l. juist teruggekeerd van de expeditie naar de Kust vau Guinee. De daar gelegen forten, waarvan het Kasteel St. George d'Elmina den hoofdzetel vormde, behoorden toen nog tot de Nederlandsche Koloniën. Met een der aan de kust gelegen negerstaten, Commenda, waren ver- wikkelingen ontstaan en ten gevolge daarvan bevond de Amstel zich in de wateren van Guinea.

Den 26 Mei 1869 werd een gewapende sloep van boord gezonden met de opdracht zoo mogelijk eene verkenning te maken van de Abrobie-rivier, die nabij het fort van Commenda in zee uitloopt. In de nabijheid van de kust gekomen, werd de sloep door rollers van den Oceaan gegrepen en omvergeworpen. Een gedeelte der bemanning vond den dood in zee, terwijl Veeckens, met de matrozen De Bazel, De Vries en Zuurburg, levend het strand bereikte. Daar vielen zij onmiddellijk in handen der minder vriendschappelijk gezinde Commendeezen, waarvan velen blijkbaar niets liever wenschten dan hun blanke gevangenen te vermoorden. Een oogenblik hebben toen inderdaad de levens onzer landgenooten aan een zijden draad gehangen. Veeckens had echter de tegenwoordigheid van geest en het geluk bij de negers het denkbeeld „losgeld" ingang to doen vinden. Voorloopig werd dan ook van verdere moordplannen afgezien en werden de gevangenen naar het binnenland gevoerd.

Daar brak voor hen aan een periode van gevangenschap gedurende welke zij niet op rozen hebben gerust. Een groot gedeelte der Commendeezen wilde van geen losgeld hooren, maar eischte den dood der slachtoffers. Vandaar eindelooze palabbers en twisten tusschen de beide partijen. Die van het goud behaalde ten slotte de overhand en zoo werden Veeckens en de zijnen eind Juni in vrijheid gesteld. De zeker nogal belangwekkende' bijzonderheden hunner gevangenschap zijn te boek gesteld door den heer W. J. van der Werff' en in 1881 uitgegeven bij de Gebroeders Van Cleef te 's-Gravenhage. De schrijver heeft de gegevens voor zijn boekje geput uit het handschrift vau den toenmaligen matroos 1e klasse K. P. C. de Bazel, thans Ridder van de Militaire "Willemsorde en bode bij het Departement van Marine. Volgens de door Veeckens meermalen gegeven mondelinge verklaringen is de inhoud van bedoeld handschrift geheel in overeenstemming met de werkelijkheid.

Veeckens' populariteit bij zijn terugkeer in het vaderland laat zich uit het bovenstaande gemakkelijk verklaren. Niet minder heeft daartoe zeker medegewerkt het feit dat zijne borst versierd was met het kruis der Militaire Willemsorde. Had hij zich reeds moedig en beleidvol getoond toen bij met dood voor oogen in 's vijands handen was gevallen, de bovengenoemde expeditie zou hem andermaal eene gelegenheid gaven zich te onderscheiden. De Regeering had, nog voor iets zekers bekend was omtrent het lot van Veeckens. besloten tot het zenden eener expeditie tot tuchtiging der Commendeezen. Deze was werkzaam in het laatst van 1869 en het begin van 1870 en eindigde haar taak den 11en Januari van dat jaar door de bestorming van Kwassie Krom, de in het oerbos gelegen hoofdplaats van Commenda. Veeckens was de eerste die de plaats binnendrong onder een hagelbui van kogels, waarvan een hem in den bovenarm trof. Daar wou hij dus het Eerekruis voor Moed, Beleid en Trouw, terzelfder plaatse, waar hij acht, maanden vroeger zulke bange dagen had doorgebracht!

De schrijver „Onder de Streep" heeft eene reeks van vriendelijke herinneringen bij mij gewekt. Vriendelijk, maar weemoedig tevens. Het getal van hen, met wie wij schouder aan schouder voor den vijand hebben gestaan, wordt steeds kleiner. Telkens weer komt de dood en maakt eene opening in den kring der strjjdgenooten. Thans is hij heengegaan voor wien de expeditie naar Guinea van grooter beteekenis is geweest dan voor een onzer. Vandaar mijne behoefte om, zij slechts in gedachte, een lauwertak te leggen op het graf, dat zich zooeven gesloten heeft boven het stoffelijk omhulsel van onzen braven en trouwen krijgsmakker.

F. A. vas Braam Houckgeest, leiden, 8 Februari 1908.

Bron: Koninklijke Bibliotheek, kranten,

http://kranten.kb.nl/view/text/id/ddd%3A010336044%3Ampeg21%3Ap001%3Aa0003

Kop: Frans Zegers Veeckens. Ter herinnering.

Krantentitel: Algemeen Handelsblad

Datum, editie: 10-02-1908, Avond

Jaargang, nummer: 81, 25431

Uitgever: P. den Hengst en Zoon [etc.]

Plaats van Uitgave: Amsterdam

PPN: 832337900

Verschijningsperiode: 1828-1970

Periode gedigitaliseerd: 1828 t/m 1940

Verspreidingsgebied: Landelijk

Soort artikel: artikel

Bezit en bezitskenmerk: KB C 21
Voor Wikipedia-informatie over Frans Zegers Veeckens (1842-1908) zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Zegers_Veeckens

http://nl.wikipedia.org/wiki/Expeditie_naar_de_westkust_van_Guinea_(1869-1870)
Web content link:http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/km/303-expedities-van-de-marine/267-expeditie-naar-de-westkust-van-guineaexpeditie naar de westkust van Guinea (West-Afrika)

Zeitbalken Frans Zegers Veeckens

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Frans Zegers Veeckens



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Archief; Nederlandsche Korps Mariniers, de geschiedenis van 1665-1945 door C.J.O. Dorren. blz. 90., De geschiedenis van het Nederlandsche Korps Mariniers van 1665-1945 door C.J.O. Dorren. blz. 90., 10. September 2011

    Citaat:

    "Te ongeveer half tien in den voormiddag bereikten de troepen het krom. De voorhoede stuitte op zoodanigen tegenstand, dat zij met verlies van eenige gewonden genoodzaakt was, zich wat terug te trekken. De hoofdtroep bestormde daarna het krom en vermeesterde het. Zonder hiertoe het bevel te hebben gehad, staken eenige bevriende boschnegers nu het krom in brand, zoodat de terugtocht moest worden ondernomen in plaats van te kunnen rusten en de gewonden te verbinden. Zulks was te meer geboden, omdat vermoed werd dat in sommige huizen vaatjes buskruit waren geborgen. De colonne had vier gesneuvelden, waaronder drie matrozen, voorts 32 gewonden, waaronder de luitenants ter zee Zegers Veeckens en Hudig, de adelborst 1e klasse L.A.H. Lamie, de 1e luitenant der mariniers F.A. van Braam Houckgeest en 11 Europeesche militairen. Hiermede was de expeditie ten einde, daar de Commendeezen zich onderwierpen."

    Bron:

    De geschiedenis van het Nederlandsche Korps Mariniers van 1665-1945 door C.J.O. Dorren. blz. 90.

  2. Archief; Genlias, 10. September 2011

    Bron Burgerlijke stand - Overlijden

    Archieflocatie Gelders Archief

    Algemeen Toegangnr: 0207

    Inventarisnr: 7971

    Gemeente: Apeldoorn

    Soort akte: overlijden

    Aktenummer: 97

    Aangiftedatum: 06-02-1908

    Overledene Frans Zegers Veeckens

    Geslacht: M

    Overlijdensdatum: 05-02-1908

    Overlijdensplaats: Apeldoorn

    Vader Lambertus Zegers Veeckens

    Moeder Anna Geertruida van Exter

    Partner Aleida Johanna Zegers Veeckens

    Relatie: weduwnaar

    Nadere informatie geboortepl: Delft; oud 65 jaar; beroep overl.: zonder beroep; beroep vader: geen beroep vermeld; beroep moeder: geen beroep vermeld

  3. Literatuur; Schendel, P. H. K. van; De Militaire Willemsorde, Schendel, P. H. K. van; De Militaire Willemsorde; J. M. Roldanus Cz, Edam; G. C. E. Köffler; De Militaire Willemsorde 1815-1940; Algemene Landsdrukkerij; Den Haag

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 25. August 1842 war um die 22,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt dampig. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1842: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 30. März » Crawford W. Long verwendet in Jefferson, Georgia, erstmals Ether als Betäubungsmittel bei der Entfernung eines Nackentumors.
    • 7. Mai » Während des Hamburger Brandes, der am 5. Mai begonnen hat, brennt die Petrikirche nieder, ebenso die Gertrudenkapelle. Der Brand kann bis zum nächsten Tag nicht unter Kontrolle gebracht werden.
    • 23. Mai » Der britische Agrikulturchemiker John Bennet Lawes meldet sein Verfahren zur Herstellung von Superphosphat, einem Dünger für die Landwirtschaft, zum Patent an.
    • 14. September » Queen Victoria und Prinz Albert besuchen das mystische Hawthornden Castle, bekannt als „Quelle der englischen Literatur“.
    • 15. Oktober » Karl Marx übernimmt die Redaktionsleitung der Rheinischen Zeitung in Köln.
    • 20. Oktober » Richard Wagners tragische Oper Rienzi, der letzte der Tribunen wird am Königlichen Hoftheater Dresden uraufgeführt. Mit seiner dritten vollendeten Oper gelingt dem Komponisten der Durchbruch.
  • Die Temperatur am 27. Juni 1872 war um die 19,1 °C. Der Winddruck war 12 kgf/m2 und kam überwiegend aus Westen. Die relative Luftfeuchtigkeit war 58%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 4. Januar 1871 bis 6. Juli 1872 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke III mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Von 6. Juli 1872 bis 27. August 1874 regierte in den Niederlanden die Regierung De Vries - Fransen van de Putte mit als erste Minister Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) und I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • Im Jahr 1872: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 23. Februar » Das in der Königlich Württembergischen Gewehrfabrik in Oberndorf am Neckar produzierte Gewehr Mauser Modell 71 wird als erstes deutsches Reichsgewehr eingeführt.
    • 5. März » George Westinghouse erhält auf die von ihm entwickelte Druckluftbremse für den Eisenbahnbetrieb ein Patent in den USA.
    • 21. März » Die Uraufführung der Oper Hermione von Max Bruch findet an der Hofoper in Berlin statt.
    • 18. September » Nach dem Tod seines Bruders Karl XV. wird Oskar II. König von Schweden und von Norwegen.
    • 9. November » In Boston bricht ein Großbrand aus, der im Laufe der Nacht nahezu die gesamte Bostoner Innenstadt zerstört. Mindestens 20 Menschen kommen ums Leben, der Schaden beträgt rund 73 Millionen US-Dollar.
    • 21. Dezember » Die Challenger-Expedition bricht von Plymouth aus auf der namensgebenden Korvette zu wissenschaftlichen Untersuchungen, unter anderem zur Erforschung der Tiefsee und der Lage von Inseln, auf.
  • Die Temperatur am 5. Februar 1908 lag zwischen -0.6 °C und 4,8 °C und war durchschnittlich 1,5 °C. Es gab 3,2 Stunden Sonnenschein (34%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-nord-west. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 17. August 1905 bis 11. Februar 1908 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Meester mit Mr. Th. de Meester (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1908: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,7 Millionen Einwohner.
    • 14. März » Ein Handelsvertrag zwischen Österreich-Ungarn und Serbien wird in Wien unterzeichnet und beendet zumindest den im Rahmen der Bosnischen Annexionskrise entstandenen Handelskrieg.
    • 20. Juni » Das Kaiserliche Patentamt erteilt Melitta Bentz Gebrauchsmusterschutz auf ihre Erfindung eines Kaffeefiltriersystems.
    • 19. Juli » In London wird von acht nationalen Verbänden der internationale Schwimmverband Fédération Internationale de Natation Amateur (FINA) gegründet.
    • 7. August » Beim Bau der Donauuferbahn wird in Willendorf (Niederösterreich) die Kalksteinfigur „Venus von Willendorf“ ausgegraben. Die Skulptur wird auf die Zeit um 25.000 v. Chr. ins Jungpaläolithikum datiert.
    • 17. August » Der erste bekannte Zeichentrickfilm Fantasmagorie, geschaffen von Émile Cohl, wird in Paris uraufgeführt.
    • 3. Dezember » Ernest Shackleton und seine drei Begleiter entdecken beim Marsch Richtung Südpol im Rahmen der Nimrod-Expedition den Beardmore-Gletscher.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Zegers Veeckens


Die Paul Christiaan Smis. Oude namen.-Veröffentlichung wurde von Paul C. Smis erstellt (Kontakt ist nicht möglich).
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Paul C. Smis, "Paul Christiaan Smis. Oude namen.", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boris-schubert-moonlight/R250.php : abgerufen 1. Juni 2024), "Frans Zegers Veeckens (1842-1908)".